Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
  2018-02-24 21:00:06, szombat
 
 










A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA


"Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika."

/Joszif Visszarionovics Sztálin/


...A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.

/Alekszandr Szolzsenyicin/



A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el. Azóta minden év február 25-én tartják országszerte a megemlékezést annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.

Az emléknap sajátossága, hogy a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak: akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak, de ideszámítanak azok is, akiknek a hatalom tönkretette az egészségét, egzisztenciáját, akik nem tanulhattak tovább, akiket ,,bepofoztak" a téeszekbe, öngyilkosságba kergettek... és folytathatnám a sort.







1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő 8 évet töltött börtönökben és munkatáborban. Szabadulását követően 1956-ban tagja volt Nagy Imre kormányának. 1958-ban a Hazafias Népfront jelöltjeként országgyűlési képviselővé választották, bár betegsége miatt ténylegesen nem politizált. 1959-ben, 51 évesen halt meg. Bronzszobra ma mementóként áll az Országház előtt.

Kovács Béla letartóztatása annak a tudatos folyamatnak volt a része, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásán keresztül a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt. Nem sokkal később leváltották Nagy Ferenc miniszterelnököt, és a választójogi törvény önkényes módosítását követően megtartott kék-cédulás választásokkal végleg felszámolták a demokrácia utolsó pilléreit.

A pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralma alatt tudatosan és módszeresen tiporta lábbal az emberi- és szabadságjogokat: államosította a magántulajdont, tiltotta az egyházak működését, megtagadta a szabad sajtó és a véleménynyilvánítás jogát. Életképtelen gazdasági rendszerrel taszította nyomorba a társadalmat, és hamis ideológiától hajtva földelte el történelmi hagyományait, kulturális értékeit. Erkölcsi mércét nem ismerve üldözte mindazokat, akik ellenálltak, mást gondoltak, vagy a külső hatalom írta agresszív eszme által üldözendőnek ítéltettek

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.







Illyés Gyula: EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL


Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van

[...]

s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;

mint víz a medret,
követed és teremted;
kémlelődsz ki e körből,
ő néz rád a tükörből,

ő les, hiába futnál,
fogoly vagy, s egyben foglár;
dohányod zamatába,
ruháid anyagába

beivódik, evődik velődig;
töprengenél,
de eszmét
tőle fogan csak elméd,

néznél, de csak azt látod,
amit ő eléd varázsolt,
s már körben lángol
erdőt
űz gyufaszálból,

[...]

hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy;

[...]

mert ahol zsarnokság van,
minden hiában,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,

mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.







Illyés Gyula - Egy mondat a zsarnokságról

Link



A kommunista diktatúra áldozatairól...

Link



Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

Link











 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: szabadságjogokat, nemzettársainkra, gátlástalanságuk, vallatószobákban, országgyűlésének, miniszterelnököt, elképzelhetetlen, családtagjaikra, erőszakrendszer, egzisztenciáját, visszarionovics, kiszolgáltatott, öngyilkosságba, magántulajdont, letartóztatása, szemtelenségük, kirekesztettek, megbélyegeztek, választásokkal, honfitársunkra, letartóztatták, megnyomorított, hataloméhségük, szovjetunióba, határozatával, hovatartozása, lehetőségétől, nyilvánította, emlékezhetünk, munkatáborban, ellenállóként, folytathatnám, ideszámítanak, szolzsenyicin, kommunistánál, mozdulatodban, ember halála, kommunistánál kártékonyabb, emberi méltóságot, keresztény etika, kommunista eltorzult, kommunista szemrebbenés, mozgalom érdeke, elvtársak személyes, kommunista diktatúrák, megemlékezést annak, napon jogellenesen, emléknap sajátossága, múlt felidézése, kommunista diktatúráknak, hatalom tönkretette, megszálló szovjet, KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA, Joszif Visszarionovics Sztálin, Alekszandr Szolzsenyicin, Magyar Köztársaság, Kovács Bélát, Független Kisgazdapárt, Nagy Imre, Hazafias Népfront, Kovács Béla, Nagy Ferenc, Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává, Illyés Gyula, MONDAT ZSARNOKSÁGRÓL,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  képre írva  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Bounty krémes  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png ház  Mi lenne ha  Albert Einsteinről  Zilahy Lajos gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Png férfi  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Png kutya  Albert Einsteinről  Akik bántanak téged  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Esti kép  Akarat  Popper Péter szavai  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Png kislány  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Szép estét  Alvó cicák  Jó éjszakát  Egy maradéktalanul uralt világ  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Sose bánj semmit  A jó emberek mindig szépek mar...  Makszim Gorkij gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Tanuld meg ezt a versemet  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png nő  Erdőn  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png kutya  A televizió nem a kultúrát kép...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mai harmónia kártyám  Tanuld meg ezt a versemet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png fotel  Nem számIt  Ami embereknek lehetetlen, az... 
Bejegyzés Címkék
ember halála, kommunistánál kártékonyabb, emberi méltóságot, keresztény etika, kommunista eltorzult, kommunista szemrebbenés, mozgalom érdeke, elvtársak személyes, kommunista diktatúrák, megemlékezést annak, napon jogellenesen, emléknap sajátossága, múlt felidézése, kommunista diktatúráknak, hatalom tönkretette, megszálló szovjet, mentelmi jogától, tudatos folyamatnak, kommunista párt, ellenszegülők kiiktatásán, totális egypárti, választójogi törvény, demokrácia utolsó, pártállami rezsim, egyházak működését, szabad sajtó, külső hatalom, számuk eléri, diktatúra hétköznapi, rendszer áldozata, szabad cselekvés, napon emlékezünk, több tízezer, koholt vádak, ellenállóként mártírhalált, erőszakrendszer áldozataivá, kommunista rezsim, napon emelt, letűnt rendszer, nemzet kitartása, szabadság iránti, kommunista diktatúra, szabadságjogokat, nemzettársainkra, gátlástalanságuk, vallatószobákban, országgyűlésének, miniszterelnököt, elképzelhetetlen, családtagjaikra, erőszakrendszer, egzisztenciáját, visszarionovics, kiszolgáltatott, öngyilkosságba, magántulajdont, letartóztatása, szemtelenségük, kirekesztettek, megbélyegeztek, választásokkal, honfitársunkra, letartóztatták, megnyomorított, hataloméhségük, szovjetunióba, határozatával, hovatartozása, lehetőségétől, nyilvánította, emlékezhetünk, munkatáborban, ellenállóként, folytathatnám, ideszámítanak, szolzsenyicin, kommunistánál, mozdulatodban, bebörtönöztek, megfosztottak, ellenszegülők, diktatúráknak, zsarnokságról, gondolatodban, országgyűlési, államosította, megemlékezést, választójogi, jogellenesen, szabadulását, áldozatainak, szemrebbenés, ideológiától, kisgazdapárt, jelöltjeként, országszerte, hagyományait, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4017
  • e Hét: 12472
  • e Hónap: 52293
  • e Év: 230168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.