Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vérnyomáscsökkentő zöldségek: szívbarát patika a kertben
  2014-06-29 11:13:42, vasárnap
 
   
  A LEGJOBB VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ ZÖLDSÉGEK

Melyek azok a zöldségfélék, amelyek csökkentik a vérnyomást?
Ezt a kérdést a vérnyomásproblémákkal küzdők közül sokan felteszik, mielőtt alávetnék magukat a gyógyszeres kúrának (természetesen senkinek sem ajánljuk, hogy cikkünk nyomán elbliccelje az orvosi vizsgálatokat).

Étrendünk számos módon befolyásolja az egészségünket. Ha egészségesen és változatosan táplálkozunk, jobb a közérzetünk, láthatóan jobban is nézünk ki és javul az általános egészségi állapotunk.

Ezt valószínűleg már mindenki tudta. De vajon azt hányan tudták, hogy a zöldségek is képesek eredményesen szabályozni a vérnyomást? A magasvérnyomás sajnos napjainkra népbetegséggé vált, ugyanakkor a rendszeres zöldségfogyasztás az egyik hathatós módja lehet a természetes úton való vérnyomáscsökkentésnek.

Jó hír, hogy a legtöbb ilyen egészséges zöldség a kertben is megterem.

LEVÉLZÖLDSÉGEK

Ide tartoznak például a következők: spenót, sóska, káposzta, fejes káposzta, kelkáposzta, fejes saláta, jégsaláta, rukkola, brokkoli. Valamennyi tápanyagokban gazdag, magas az A-vitamin, valamint a vastartalmuk. A cukor megemeli a vércukorszintet, ezzel szemben ezekben a zöldségfélékben nagyon kevés a cukor, így abszolút szívbarát növények. Természetes nitrátokat tartalmaznak, amelyek segítik a vérerek működését, csökkentik a szív terhelését, továbbá csökkentik a vérnyomást.

A levélzöldségek az esetek döntő többségében jó választásnak bizonyulnak a kiskerti termesztésre. Viszonylag könnyen termeszthetők, ízletes főételek, köretek készíthetők belőlük, de salátákba, szendvicsekbe is tehetjük.

A palánták nevelését már kora tavasszal elkezdhetjük, amikor a kert talaja már megművelhető, előkészíthető a kiültetésükhöz. Megfelelő éghajlati viszonyok mellett egy évben őszig kétszer is ültethetünk belőlük. Egyes levélzöldségek edényekben is jól fejlődnek.

ÉDESBURGONYA

Az édesburgonya élelmi rostban gazdag, antioxidánsokat, különböző vitaminokat tartalmaz. A benne található magnézium segít csökkenteni a vérnyomást. Korán ültessük, mivel hosszú időre van szüksége, mire termést hoz. A növény a meleg időjárást kedveli, így a kert meleg, napos szegletébe ültessük.

BORSÓ

A zöldborsó szintén tele van rosttal és szívbarát vitaminokkal. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a sárgaborsóban található fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást, valamint csökkenti a vese megterhelését. A borsó könnyen termeszthető, és viszonylag hamar termést hoz. Ügyeljünk arra, hogy a borsót korán vessük, mivel tavasszal fejlődik a legjobban, de nyári másodvetésre is alkalmas.

CÉKLA

cekla

A cékla rendkívül tápláló és nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, mangánt és káliumot. Az időjárásra nem kényes, de a hűvösebb éghajlatot jobban kedveli. Ha a termését learatjuk, az egész növényt elfogyaszthatjuk, nem csak a gyökerét, hanem a zöld részeit is. Különösen jó választás a kiskerti termesztésre, mivel kedvező hatással van a szívműködésre.

FOKHAGYMA

Az apróra vágott vagy összezúzott fokhagymában egy allicin nevű vegyület szabadul fel, ami említésre méltó mellékhatások nélkül csökkenti a magasvérnyomást.

ZELLERMAG

A hagyományos orvoslás a zellermagot évszázadok óta alkalmazza megfázás és influenza kezelésére, valamint vizelethajtóként.

TÖKFÉLÉK

Ha igazán egészséges, szívbarát zöldséget keresünk, a tök ideális választás. Tele van béta-karotinnal és rosttal. Káliumtartalma segít csökkenteni a vérnyomást. Sokoldalú növény, számos különböző típusa (spárgatök, laskatök, cukkini, patisszon, sütőtök, stb.) ismert. Bármelyiket is válasszuk, mindenképpen biztosítsunk számára kellően nagy területet a kertben, ugyanis növekedéséhez sok helyre van szüksége. Az egészséges kerti talaj és a hosszú növekedési idény szintén feltétele a termés beérésének.

PARADICSOM

A likopin egy erős antioxidáns, amelyet a paradicsom nagy koncentrációban tartalmaz. Ez az antioxidáns képes megakadályozni a koleszterin lerakódását az artériák falában, ezzel szabályozva a vérnyomást. A paradicsom továbbá nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, káliumot és rostot. Q10-koenzimtartalma segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában.

A paradicsom könnyen termeszthető a kertben. A paradicsompalántákat tavasszal ültessük ki, amikor a fagyveszély már elmúlt. Általában szükség van a növekvő növény kikarózására. Ha kevés hely áll a rendelkezésünkre, akkor alacsonyabb növekedésű balkonparadicsomot válasszunk.

Használjuk hát ki a kertet egy egészségesebb étrend és életmód kialakításához mind a magunk, mind a családunk számára. A felsorolt zöldségek mindegyike remek választás a vérnyomáscsökkentéshez és szívünk egészségének megőrzéséhez.

TOVÁBBI HASZNOS ÍRÁSOK OLVASHATÓAK IDE KATTINTVA A HOBBIKERT.HU WEBOLDALON
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Címkék: vizelethajtóként, rendelkezésünkre, elfogyaszthatjuk, magasvérnyomást, zöldségfélékben, antioxidánsokat, koenzimtartalma, vércukorszintet, koncentrációban, levélzöldségek, kiültetésükhöz, káliumtartalma, kialakításához, megakadályozni, fenntartásában, magasvérnyomás, egészségünket, tápanyagokban, népbetegséggé, szívműködésre, mellékhatások, növekedéséhez, egészségesebb, vizsgálatokat, sárgaborsóban, szendvicsekbe, előkészíthető, termeszthetők, megterhelését, természetesen, eredményesen, valószínűleg, termesztésre, megművelhető, mennyiségben, tartalmaznak, gyógyszeres kúrának, orvosi vizsgálatokat, általános egészségi, magasvérnyomás sajnos, rendszeres zöldségfogyasztás, egyik hathatós, természetes úton, legtöbb ilyen, cukor megemeli, zöldségfélékben nagyon, vérerek működését, szív terhelését, esetek döntő, kiskerti termesztésre, palánták nevelését, kert talaja, LEGJOBB VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ ZÖLDSÉGEK, TOVÁBBI HASZNOS ÍRÁSOK OLVASHATÓAK IDE KATTINTVA HOBBIKERT,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az erdőterápia egészségre gyak...  Görgess  A jó lelkek  Mi van, ha?  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Szép estét kedves látogatóimna...  Sadhguru idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Apu  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Haja van  Jó éjszakát  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Görgess  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokszor  Isten . . .  Manna OWell tollából  Paul David Tripp Március 27  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Nárcisz  Sok ember olyan,  Virágvasárnap: az élet és a re...  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó baby  Facebookon kaptam  Virág lány  Virág vasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Virág vasárnap  Facebookon kaptam  Alvó baby  Tudd, hogy magától az élet soh...  A máj egészségének javítása te...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Most - segíts meg Mária ,  Reményik Sándor: Itt most virá...  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Havasi gyopár  Facebookon kaptam  képre írva  Virágvasárnap: az élet és a re...  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Havazás  Szívet megérintő . . .  A Víz Világnapja.  Virág lány  Paul David Tripp Március 25  képre írva  Galaktikus kapcsolat  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Az út  A nagy természet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  A tavasz nem csak önmagában sz...  Márciuzs 24.  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Alvó baby  2004-es kivégzés után  képre írva  A tavasz nem csak önmagában sz...  Kinyílni egy beteg világban: v...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Mi van, ha? 
Bejegyzés Címkék
gyógyszeres kúrának, orvosi vizsgálatokat, általános egészségi, magasvérnyomás sajnos, rendszeres zöldségfogyasztás, egyik hathatós, természetes úton, legtöbb ilyen, cukor megemeli, zöldségfélékben nagyon, vérerek működését, szív terhelését, esetek döntő, kiskerti termesztésre, palánták nevelését, kert talaja, évben őszig, édesburgonya élelmi, benne található, meleg időjárást, kert meleg, zöldborsó szintén, nemrégiben készült, sárgaborsóban található, vese megterhelését, borsó könnyen, borsót korán, cékla rendkívül, hűvösebb éghajlatot, termését learatjuk, egész növényt, zöld részeit, apróra vágott, allicin nevű, hagyományos orvoslás, zellermagot évszázadok, egészséges kerti, hosszú növekedési, termés beérésének, erős antioxidáns, paradicsom nagy, antioxidáns képes, koleszterin lerakódását, artériák falában, paradicsom továbbá, paradicsom könnyen, növekvő növény, egészségesebb étrend, családunk számára, felsorolt zöldségek, vizelethajtóként, rendelkezésünkre, elfogyaszthatjuk, magasvérnyomást, zöldségfélékben, antioxidánsokat, koenzimtartalma, vércukorszintet, koncentrációban, levélzöldségek, kiültetésükhöz, káliumtartalma, kialakításához, megakadályozni, fenntartásában, magasvérnyomás, egészségünket, tápanyagokban, népbetegséggé, szívműködésre, mellékhatások, növekedéséhez, egészségesebb, vizsgálatokat, sárgaborsóban, szendvicsekbe, előkészíthető, termeszthetők, megterhelését, természetesen, eredményesen, valószínűleg, termesztésre, megművelhető, mennyiségben, tartalmaznak, kikarózására, fokhagymában, termeszthető, mindenképpen, zöldségfélék, biztosítsunk, vastartalmuk, édesburgonya, másodvetésre, megőrzéséhez, egészségesen, egészségének, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 327
  • e Hét: 879
  • e Hónap: 12266
  • e Év: 50014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.