Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Filmajánló: Drezda-A pokol nap
  2007-12-12 18:25:10, szerda
 
  Filmajánló: Drezda-A pokol napja
2007-12-12. 14:51

1945. januárja, a második világháború hatodik éve. Az ardenneki offenzíva megtört, keleten óriási véráldozattal tör előre a Vörös Hadsereg. A brit és amerikai légierő pusztító csapásai után a németek légvédelme megsemmisült. Folyamatossá vált a német nagyvárosok lakónegyedeinek terrorbombázása. Néhány nagyvárost elkerült a bombázás, közöttük a "német Firenze", Drezda is sértetlen. A Martin Luther kórházba folyamatosan érkeznek a háborús sebesültek. A műtétek jelentős része morfium nélkül történik.

Anna Mauth /Felicitas Wolf/ ápolónőként dolgozik, eljegyzésre készül. Vőlegénye Alexander Wenninger
/Benjamin Sadler/ a kórház orvosa, három éves kapcsolatuk. Anna apja a kórház főigazgatója, aki folyamatosan elcseni a morfiumot, hogy Svájcban kezdjen a família saját klinikáján az új életet.

A RAF bombázó Lancesterei 1945. január 16-án elindulnak Magdeburg második bombázására, miután a jenkik már támadták a várost. Az egyik bombázó pilótája, Robert Newman /John Light/, aki anyai ágon német, lelkiismereti problémák nélkül szórja a bombát.




Miután ledobják terhüket, visszafordulnak. Váratlanul Messerschmittek támadják meg a behatolókat. Roberték gépét találat éri, katapultál a megmaradt legénység. A földet ért személyzetet a feldühödött falusiak megtámadják, Robertet is pisztolylövéséri. Arthur Harris főparancsnok vezetésével a RAF High Wycombe-ban levő bombázó parancsnokság kiértékeli a pusztítások mértékét. Körvonalazódik egy ördögi támadás terve.

Egy professzionális tűzvihar megtervezése a legapróbb részletekig. A vörös hadsereg vezetésének szánják erőfitogtatásnak. Az Elbától keletre levő városok között keresik egy kettős csapás célpontját. "Sűrű beépítésű, gyúlékony építőanyagok, szűk utcák." Az angol törzstisztek között értetlenséget okoz a láthatóan polgári lakosság megsemmisítését célzó terv.

Robert szerencsésen bejut Drezdába, a Martin Luther kórház pincéjében elbújik. Itt talál rá Anna, aki dezertőrnek hiszi, gyógyítja, élelmezi, bújtatja. Az eljegyzés ellenére szerelem alakul ki közöttük.

Egy alkalommal Anna megpróbál egy fejsérüléses, dezertőrt bújtató asszony segítségére kelni. Kis híján őt is kivégzik, vőlegénye, Alexander menti meg. A néző számára felfoghatatlanul Roberthez megy a kórterembe. A betegekkel teli helyiségben hagyja, hogy a bombázópilóta "mély benyomást tegyen rá". A vaságy nem nyikorog, a morfium nélkül műtött betegek is mélyen alszanak.

1945. február 12. Érkeznek a vendégek az ifjú pár eljegyzésére. Meghívó és köszönés nélkül megjelenik Robert.

Drezda lakossága nem tudja, hogy kiadták a parancsot a város elpusztítására.




Érdekesnek ítélhető a filmben a zsidó lakosság jelenléte. 1945. februárjában az utcán a legnagyobb atrocitás a német gyerekek gúnyos mondókája jelenti. Anna barátnőjének, Máriának pedig egy zsidó órásmester a férje, aki február 12.-én kézbesítette ki a munkaszolgálatra mozgósító behívókat!


Néhány alkotói gondolat:

A múlt felelevenítése volt a készítők legnehezebb probl émája. A téma politikai bonyolultsága, a német és angol szempon tokat is figyelembe akartuk venni.

Kezdettől fogva fontos volt számunkra, hogy a megbékélés gondolata megjelenjen és innen egyértelmű volt a brit és német szerelmi szál.

Drezdának nem Auschwitz a háttere, de ettől még ott van!

Óriási felelősség egy ilyen munka, mert vannak túlélők, mi viszont nem voltunk jelen.

A határokat feszegettük, hogy a tüzet és a támadás erőszakosságát ábrázolhassuk. Nem akartuk azt mondani, hogy a németek az áldozatok, az angolok tettesek. Drezda nem volt ártatlan város.

Kevés olyan dolog történt a háborúban ami őrült voltát annyira mutatná mint Drezda bombázása.

Az, hogy Drezda bombázását szükségtelennek nevezzük, még nem teszi jóvá. Nem lett volna szabad megtenni!


S végül egy idézet Gerhard Hauptmanntól /1945/:

"Aki elfelejtett sírni, az újra megtanult, amikor elpusztult Drezda."


Johan





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: erőfitogtatásnak, pisztolylövéséri, felfoghatatlanul, munkaszolgálatra, messerschmittek, lakónegyedeinek, megsemmisítését, professzionális, terrorbombázása, szükségtelennek, visszafordulnak, körvonalazódik, erőszakosságát, felelevenítése, elpusztítására, bonyolultsága, bombázópilóta, ábrázolhassuk, értetlenséget, parancsnokság, lelkiismereti, véráldozattal, főigazgatója, megsemmisült, főparancsnok, hauptmanntól, februárjában, barátnőjének, kézbesítette, személyzetet, eljegyzésére, folyamatosan, folyamatossá, fejsérüléses, törzstisztek, építőanyagok, második világháború, ardenneki offenzíva, németek légvédelme, német nagyvárosok, háborús sebesültek, műtétek jelentős, kórház orvosa, kórház főigazgatója, família saját, egyik bombázó, megmaradt legénység, feldühödött falusiak, pusztítások mértékét, ördögi támadás, professzionális tűzvihar, legapróbb részletekig, Vörös Hadsereg, Martin Luther, Anna Mauth, Felicitas Wolf, Vőlegénye Alexander Wenninger, Benjamin Sadler, Robert Newman, John Light, Váratlanul Messerschmittek, Arthur Harris, High Wycombe-ban, Gerhard Hauptmanntól,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vidámság  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Robert Merle tollából  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Az ember  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  39 ígéret  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Tanácsok egy pszichológustól  Jan Twardowski - Siessünk  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Magamnak  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Szép estét  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanácsok egy pszichológustól  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 12  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Müller Péter tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Robert Merle tollából  Egy barátság története 
Bejegyzés Címkék
második világháború, ardenneki offenzíva, németek légvédelme, német nagyvárosok, háborús sebesültek, műtétek jelentős, kórház orvosa, kórház főigazgatója, família saját, egyik bombázó, megmaradt legénység, feldühödött falusiak, pusztítások mértékét, ördögi támadás, professzionális tűzvihar, legapróbb részletekig, vörös hadsereg, kettős csapás, angol törzstisztek, láthatóan polgári, eljegyzés ellenére, alkalommal Anna, néző számára, betegekkel teli, morfium nélkül, város elpusztítására, zsidó lakosság, legnagyobb atrocitás, német gyerekek, zsidó órásmester, munkaszolgálatra mozgósító, múlt felelevenítése, készítők legnehezebb, téma politikai, megbékélés gondolata, ilyen munka, határokat feszegettük, támadás erőszakosságát, angolok tettesek, idézet Gerhard, újra megtanult, erőfitogtatásnak, pisztolylövéséri, felfoghatatlanul, munkaszolgálatra, messerschmittek, lakónegyedeinek, megsemmisítését, professzionális, terrorbombázása, szükségtelennek, visszafordulnak, körvonalazódik, erőszakosságát, felelevenítése, elpusztítására, bonyolultsága, bombázópilóta, ábrázolhassuk, értetlenséget, parancsnokság, lelkiismereti, véráldozattal, főigazgatója, megsemmisült, főparancsnok, hauptmanntól, februárjában, barátnőjének, kézbesítette, személyzetet, eljegyzésére, folyamatosan, folyamatossá, fejsérüléses, törzstisztek, építőanyagok, szerencsésen, megtervezése, ápolónőként, vezetésének, részletekig, behatolókat, pusztítások, megtámadják, bombázására, lancesterei, dezertőrnek, segítségére, kapcsolatuk, helyiségben, vezetésével, feldühödött, eljegyzésre, feszegettük, legnehezebb, megjelenjen, nagyvárosok, elfelejtett, világháború, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1709
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 9218
  • e Év: 162714
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.