Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pünkösd napján
  2018-05-19 20:30:46, szombat
 
 














PÜNKÖSD NAPJÁN


A húsvét utáni ötvenedik napon /7. vasárnap), az idén május 20-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. Pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. A pünkösdölés ősidők óta a tavasz ünnepe. Pünkösd az egyház születésnapja is.

A Pünkösd arra emlékeztet bennünket, hogy Jézus ígéretei beteljesültek. Akik Jézust szeretik, ajándékba kapják a Szentlelket! Nem lankadnak meg az imádkozásban. Betöltekeznek Szentlélekkel! Tovább adják azt, amit Jézussal átéltek!

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza.

A néphit szerint ha pünkösdkor szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, tuskócipelés, karikába dobás, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket. A győztes egy évig ingyen ihatott a kocsmában, neki tartoztak engedelmességgel a többiek, és viselhette a pünkösdi koronát - uralkodásának rövid idejére utal a "pünkösdi királyság" kifejezés. Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdölés: a pünkösdi király és királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni.

Pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú, az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyike, amely a rendszerváltozás óta a világ magyarságának rendszeresen ismétlődő tömegrendezvénye lett. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, a Csíksomlyón összegyűlt székelyek azonban a Nagyerdőnél győzelmet arattak, megvédték ősi katolikus hitüket. Erre emlékezve tartják meg Csíksomlyón minden pünkösd szombatján az ünnepi szentmisét és a nagy búcsút, ahová több százezer ember érkezik az egész Kárpát-medencéből és a világ más tájairól is.







Benedek Elek: PÜNKÖSDI HARANGOK


Olyan szépen cseng a harang,
Mindha nem is harang volna,
hanem ezer harangvirág
Imádságos szava szólna.

Piros pünkösd vasárnapján
Piros rózsa nyil a kertben,


Kis szivünkben tiszta öröm
Imádsága énekeljen.

Piros pünkösd vasárnapján
Szálljon reánk a szentlélek,
S térde hullva mondjunk hálát
A mindenség Istenének.







Gerzsenyi Sándor: JÖJJ SZENTLÉLEK!


Szólít a dallam, jöjj, égi Tűz!
Hintsd ránk a fényt, ami bűnt elűz.
Úgy kell ma nékünk a drága Láng!
Bajverte híveid szánva-szánd.
Jöjj, drága Szentlélek, adj új erőt,
Nélküled bűs és szegény a föld.

Szólít az ének, szállj,
szent Galamb!


Elnémul most minden földi hang.
Tárt szívvel várunk, költözz belénk,
Add vissza nékünk a szép reményt.
Tenélküled létünk a porba hull.
Általad győzünk. Te légy az Úr







Pecznyík Pál: PÜNKÖSD NAPJÁN


Feltámadott Urunk Jézus,
meny honába költözött,
Pünkösd napján: lángnyelvekben
hozzánk ismét földre jött.

Bűnbánókhoz, bűnbocsátó
szeretettel érkezik,


meg ígérte: velünk marad,
amíg a Föld létezik.

Lelke által, bennünk lakik,
így mi Véle járhatunk,
s utunk végén felragyog majd,
dicsőséges új napunk!







Somogyi Imre: PÜNKÖSD NAPJA


Aki nem tud a hit szárnyán
A magasba szállni,


Nem is tud a Megváltónak
Szentlelkére várni.

Ó, emberek! Krisztus nélkül
Mit ér ünnepléstek?
Nincs ott pünkösd, nincs ott áldás,
Ahol nincs Szentlélek.

Azért tehát Őt várjátok!
Őt várjátok, - eljő
Hittel égő lelketekbe,
Mint a nyári szellő...

Eljön Krisztus szeretettel,
Eljön Szentlelkével,
Ha várjátok s imádjátok
Pünkösdi reménnyel!

Megtelik a szív és lélek
Nemes indulattal,
Ha bevonul oda Krisztus
Teljes diadallal.

Csak úgy lehet pünkösd napja
Áldás, öröm, béke -
A győzelmes, igaz hitnek
Gyönyörű pecsétje!







A csíksomlyói búcsú

A csíksomlyói búcsút hagyományosan pünkösdkor tartják, a székelyek nagy ünnepe. Messzi földről érkeznek a zarándokok a kegytemplomhoz, Máriát dicsőíteni. Története 1567-re nyúlik vissza, amikor is a székelyek legyőzték János Zsigmond seregeit a Hargita Tolvaj-hágójánál. Ennek a győzelemnek az emlékére kezdtek el a hívek a kegyhelyre járni, hogy pünkösd napján együtt várják a szentlélek eljövetelét. Manapság több ezer hívő is eljön a világ minden tájáról. A csángók, a székelyek, a magyarok együtt imádkoznak a Szűz Anyához, sokan nyírfaágat tartanak a kezükben, amit Mária szimbólumnak tartanak.

Ahol egyszerre dobban minden magyar szív



Aki már volt azért érzi szívében és egész testében a bizsergést, aki még nem élte át az élményt kíváncsisága miatt vágyik a csíksomlyói búcsúba. Nem sokkal dél után megkezdődött a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása.

A csíksomlyói pünkösdszombati búcsúra idén is több százezer gyalogos zarándok indult. A magyarság legnagyobb vallásos, ugyanakkor a hit mellett közösséget is erősítő ünnepére az egész világból jönnek, legtöbben a Kárpát-medencéből, Székelyföldről érkeznek, és a Somlyó-nyeregbe idősnek, fiatalnak, betegnek és egészségesnek egyaránt fel kell kapaszkodnia. Ez a minimális zarándoklat megkerülhetetlen, a test és lélek próbája.

,,A fizikai út, amely elvezet a kegyhelyre, olyan lelki úttá válik, amelyen megtalálod az irgalmas Atyához visszavezető utat, megízleled az elmélyült imádság gyümölcsét, felfedezed életed értelmét."








Csíksomlyó ÜZENETE

"És üzenem mindenkinek,
testvérnek, rokonnak, idegennek,
gonosznak, jónak, hűségesnek és alávalónak,
annak, akit a fájás űz és annak,
kinek kezéhez vércseppek tapadnak:
vigyázzatok és imádkozzatok!
Valahol fönt a magos ég alatt
mozdulnak már lassan a csillagok
a s víz szalad és csak a kő marad,
a kő marad."

Wass Albert







PÜNKÖSD köszöntő 2018 ban
/Egy csokor virággal, főként pünkösdi rózsával és Mozattal - A Varázsfuvola egy részletével - köszöntsük 2018-ban a Pünkösdöt/

Link



Csíksomlyói búcsú, madártávlatból

Link














 
 
0 komment , kategória:  Húsvét - Pünkösd  
Címkék: rendszerváltozás, megkerülhetetlen, engedelmességgel, tömegrendezvénye, megünneplésének, királyválasztás, pünkösdszombati, székelyföldről, madártávlatból, kegytemplomhoz, legjelentősebb, születésnapját, lángnyelvekben, ünnepségeinek, magyarságának, születésnapja, hagyományosan, egészségesnek, szentlélekkel, betöltekeznek, kereszténység, uralkodásának, szentlelkével, beteljesültek, összmagyarság, imádkozásban, rózsaszirmot, tuskócipelés, ügyességüket, rendszeresen, székelységet, szentlelkére, kapaszkodnia, kíváncsisága, visszavezető, imádkozzatok, húsvét utáni, idén május, keresztény világ, egyház születésnapját, karácsony után, harmadik legnagyobb, pünkösdölés ősidők, tavasz ünnepe, egyház születésnapja, magyar kultúrában, kereszténység előtti, néphit szerint, pünkösdi királyválasztás, falu legényei, évig ingyen, pünkösdi koronát, PÜNKÖSD NAPJÁN, Akik Jézust, Betöltekeznek Szentlélekkel, János Zsigmond, Benedek Elek, PÜNKÖSDI HARANGOK, Gerzsenyi Sándor, JÖJJ SZENTLÉLEK, Pecznyík Pál, Feltámadott Urunk Jézus, Somogyi Imre, PÜNKÖSD NAPJA, Eljön Krisztus, Eljön Szentlelkével, Hargita Tolvaj-hágójánál, Szűz Anyához, Nagy Somlyó, Csíksomlyó ÜZENETE, Wass Albert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Egy bizonyos határt  Esti kép  Julian Brass gondolata  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szívem  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fehér virág  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A boldog családok mind hasonló...  Png rózsa csokor  Png telefon  Nem számIt  Facebookon kaptam  Png ház  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Minden harmadik...  Alázat  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét  Adakozás  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 20  Szívem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép napot kívánok  Sose bánj semmit  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png rózsa csokor  Adakozás  Radikális szeretet  Idő  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mi lenne ha  Popper Péter szavai  Kaffka_Margit  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy bizonyos határt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Adakozás  Örülök, hogy látlak!  Nem tudhatod  Fehér virág  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png fotel  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gonosz démon-álarc  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nem méltó hozzád  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
húsvét utáni, idén május, keresztény világ, egyház születésnapját, karácsony után, harmadik legnagyobb, pünkösdölés ősidők, tavasz ünnepe, egyház születésnapja, magyar kultúrában, kereszténység előtti, néphit szerint, pünkösdi királyválasztás, falu legényei, évig ingyen, pünkösdi koronát, pünkösdi király, legkisebb lányt, csíksomlyói búcsú, összmagyarság legjelentősebb, világ magyarságának, határőr katolikus, unitárius vallásra, ünnepi szentmisét, nagy búcsút, egész Kárpát-medencéből, mindenség Istenének, drága Láng, szép reményt, porba hull, magasba szállni, nyári szellő, csíksomlyói búcsút, székelyek nagy, székelyek legyőzték, emlékére kezdtek, kegyhelyre járni, szentlélek eljövetelét, világ minden, magyarok együtt, élményt kíváncsisága, csíksomlyói búcsúba, csíksomlyói pünkösdi, csíksomlyói pünkösdszombati, magyarság legnagyobb, egész világból, minimális zarándoklat, irgalmas Atyához, elmélyült imádság, csokor virággal, rendszerváltozás, megkerülhetetlen, engedelmességgel, tömegrendezvénye, megünneplésének, királyválasztás, pünkösdszombati, székelyföldről, madártávlatból, kegytemplomhoz, legjelentősebb, születésnapját, lángnyelvekben, ünnepségeinek, magyarságának, születésnapja, hagyományosan, egészségesnek, szentlélekkel, betöltekeznek, kereszténység, uralkodásának, szentlelkével, beteljesültek, összmagyarság, imádkozásban, rózsaszirmot, tuskócipelés, ügyességüket, rendszeresen, székelységet, szentlelkére, kapaszkodnia, kíváncsisága, visszavezető, imádkozzatok, varázsfuvola, szimbólumnak, megkezdődött, pünkösdölés, jellegzetes, királynőnek, szeretettel, szertartása, csíksomlyói, zarándoklat, megváltónak, részletével, ünnepléstek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2818
  • e Hét: 8040
  • e Hónap: 47861
  • e Év: 225736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.