Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem lett hazánk kivándorlóország
  2018-05-29 21:00:52, kedd
 
 







NEM LETT HAZÁNK KIVÁNDORLÓORSZÁG

Az uniós statisztikai hivatal cáfolta meg az ellenzéket!


Egyáltalán nem jelentős a külföldön munkát vállaló magyarok aránya: a 20-64 éves korcsoport 5,2 százaléka dolgozik más uniós tagállamban - derül ki az EU statisztikai hivatalának tegnap közzétett adataiból. Az Eurostat szerint 325 ezer magyar vállal más ­uniós tagállamban munkát, az arány jellemzően csak a nyugati tagországokban alacsonyabb.

Az áprilisi országgyűlési választás előtt a legtöbb ellenzéki szereplő azzal kampányolt, hogy valósággal menekülnek Magyarországról a munkavállalók, ez pedig a kormány hibája. Ehhez képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tegnap közzétett adataiból az derül ki, hogy továbbra sem jelentős a külföldön munkát vállalók aránya Magyarországon. Az adatok szerint 2017-ben a 20-64 éves korcsoport 5,2 százaléka dolgozott más uniós tagállamban, ami 325 ezer embert jelent.

Ezzel az aránnyal a 28 tagállamból a 13.-ok vagyunk, ami azt jelenti, hogy 12 tagállamban magasabb a munkaerőpiaci elvándorlás mértéke. A nyugat-európai tagállamokban alacsonyabb csak a külföldi munkavállalás aránya, illetve a 2004-től csatlakozott 14 ország közül Cipruson, Szlovéniában és Csehországban. Az unió egészének lakosságát nézve egyébként az arány 3,8 százalék.


Az uniós tagállamokban külföldön munkát vállalók aránya





- Az Eurostat módszertana nem az állampolgárságot veszi alapul, hanem azt, hogy az adott országban született munkavállaló jelenleg hol dolgozik. Nálunk a 20-64 éves korcsoportban ez a szám 6,250 millió fő - mondta a Magyar Időknek Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Kiemelte: a friss adatok mindenképpen ellentmondanak azoknak a véleményeknek, amelyek elsősorban az elvándorlást teszik felelőssé a munkaerőhiány miatt, ráadásul a félmillió-egymillió elvándorolt magyar dolgozóról szóló hírek sem valósak.

Az adatokat elemezve a szakértő elmondta: a 325 ezer főbe nemcsak az életvitelszerűen külföldön élők tartoznak bele, hanem az ingázók is, tehát azok, akik vagy Ausztriába járnak át dolgozni, vagy csak bizonyos időközönként vállalnak munkát máshol, jellemzően Németországban.

A mérés módszertana ráadásul az unió minden tagállamában egységes. Szalai Piroska emellett arról is beszélt, nyolcszor annyi román dolgozik külföldön, mint magyar. A visegrádi országok közül pedig csak Csehországban kisebb a külföldi munkavállalás mértéke, míg a lengyeleknél a negyedik legmagasabb ez az arány a 28 tagállam közül.

A szakértő felidézte: a külföldön munkát vállalók száma a rendszerváltás előtt 70 ezer fő körül mozgott, a 2000-es évek elején lépte át a százezer főt, jelentősebben pedig 2012 után nőtt az arány.

Ennek oka elsősorban nem hazánk gazdasági mutatóira vezethető vissza, hanem arra, hogy az unión belül ekkor vált teljesen nyitottá a munkaerő­piac. Ugyanakkor az emelkedés mértéke 2016-ról 2017-re már jelentősen csökkent, tízezer volt, szemben a 2014-ről 2015-re mért 50 ezer fős bővüléssel. A 325 ezer emberből 75-80 ezer ingázhat naponta Ausztriába és vissza, a brit statisztikai hivatal adatai szerint a szigetországban pedig 98 ezerre tehető a magyarországi születésű munkavállalók száma.

A jelentés szerint az EU-ban Romániából vándoroltak el a legtöbben, a 20-64 éves korcsoport 19,7 százaléka, tehát gyakorlatilag minden ötödik ember. A más tagállamokban dolgozó románok száma 2,6 millió fő.

A korcsoport munkavállalóinak elvándorlási aránya Románia után Litvániá­ban, Horvátországban, Portugáliában, Lettországban, Bulgáriában, Írország­ban, Luxemburgban, Lengyelországban, Észtországban, Szlovákiában és Görögországban nagyobb, mint Magyarországon. Hazánkban az uniós átlagnál nagyobb a diplomás elvándorlók aránya, számuk nagyjából 119 ezer fő.

Nem jellemző ugyanakkor a külföldi munkavállalás az Európai Unió hagyományosan leggazdagabb tagállamaiban: a németek, a britek, a svédek és a franciák alig több, mint egy százaléka megy máshova dolgozni. Dánia, Németország Ciprus, Málta, Finnország, Nagy-Britannia és Svédország kivételével az összes tagállamban nőtt az elvándorló munkaerő aránya 2012-höz képest.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Magyarországon elsősorban nem az elvándorlás okozza a munkaerőhiányt, habár a külföldön élő, képzett munkaerőre szükségük lenne a hazai vállalkozásoknak, ráadásul ma már meglehetősen magas kereseti lehetőségekkel. Nálunk a szakértők szerint az inaktívak, tehát a nem dolgozó, de nem is munkanélküli emberek aktivitásának növelése a legfontosabb feladat.


Az uniós tagállamokban külföldön munkát vállalók aránya





Közéjük tartoznak a fiatalok, az idősek, valamint a gyermeket nevelők. Esetükben ugyanakkor nem a teljes munkaidős foglalkoztatás, hanem a rugalmas megoldások jelenthetik a visszatérést a munkaerőpiacra.

Hazánkban a fiatalok a duális képzéssel, a kismamák és az idősek pedig a rugalmas időbeosztással, távmunkával lennének integrálhatók a munkaerőpiacra. A felnőtt- és szakképzés átalakítása, erősítése pedig a következő évek nélkülözhetetlen feladata lesz a foglalkoztatottsági arány növelése érdekében.


Nem lett hazánk kivándorlóország

Link



Csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma

Link



Nincs 600 ezer magyar külföldön dolgozni - Íme a valóság. 300 ezren vannak.

Link



Rendkívül rossz hír az ellenzéknek: NEM LETT HAZÁNK KIVÁNDORLÓORSZÁG

Link



JÓ HÍR - Rohamosan csökkent a kivándorolni akarók száma

Link



Nocsak! - Egyre több kivándorló jön haza

Link







 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: vállalkozásoknak, kivándorlóország, életvitelszerűen, nélkülözhetetlen, munkavállalóinak, állampolgárságot, lengyelországban, horvátországban, magyarországról, szigetországban, lehetőségekkel, németországban, ellentmondanak, görögországban, munkaerőpiacra, magyarországon, időbeosztással, rendszerváltás, munkaerőhiányt, foglalkoztatás, tagországokban, tagállamokban, hagyományosan, magyarországi, munkavállalás, csehországban, munkavállalók, országgyűlési, jelentősebben, aktivitásának, tagállamaiban, véleményeknek, gyakorlatilag, lettországban, korcsoportban, munkaerőpiaci, uniós statisztikai, külföldön munkát, arány jellemzően, nyugati tagországokban, áprilisi országgyűlési, legtöbb ellenzéki, kormány hibája, adatok szerint, munkaerőpiaci elvándorlás, nyugat-európai tagállamokban, külföldi munkavállalás, 2004-től csatlakozott, unió egészének, uniós tagállamokban, állampolgárságot veszi, adott országban, LETT HAZÁNK KIVÁNDORLÓORSZÁG, Európai Unió, Magyar Időknek Szalai Piroska, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, Szalai Piroska, EU-ban Romániából, Németország Ciprus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép estét  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Borzasztó  Tanácsok egy pszichológustól  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Müller Péter tollából  Annyira tisztelem a szabadságo...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Ismeretlen: Ikarusz monda  James Allen  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Vannak emberek  Szép estét  Paul David Tripp Április 13  Magamnak  Ott van  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Ady Endre - Mindegy átka  Erdei gyöngyvirág  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Egy gondolat  Mindig lesz olyan  Bársony székben  Nem kell hozzá fürdőruhás  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 13  Hamvas Béla  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  képre írva  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Vito Giaquinto gondolata  Hogyan válunk hűségesekké?  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 14  Szívek  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jánosházy György: Fogd a kezem  Egy tavasz  Az ember  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Előfordul, hogy  Müller Péter tollából  Magamnak  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Vidámság  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá... 
Bejegyzés Címkék
uniós statisztikai, külföldön munkát, arány jellemzően, nyugati tagországokban, áprilisi országgyűlési, legtöbb ellenzéki, kormány hibája, adatok szerint, munkaerőpiaci elvándorlás, nyugat-európai tagállamokban, külföldi munkavállalás, 2004-től csatlakozott, unió egészének, uniós tagállamokban, állampolgárságot veszi, adott országban, friss adatok, elvándorlást teszik, munkaerőhiány miatt, adatokat elemezve, szakértő elmondta, életvitelszerűen külföldön, mérés módszertana, unió minden, visegrádi országok, negyedik legmagasabb, szakértő felidézte, rendszerváltás előtt, 2000-es évek, unión belül, emelkedés mértéke, 2014-ről 2015-re, brit statisztikai, szigetországban pedig, magyarországi születésű, jelentés szerint, korcsoport munkavállalóinak, uniós átlagnál, diplomás elvándorlók, franciák alig, százaléka megy, összes tagállamban, elvándorló munkaerő, elvándorlás okozza, hazai vállalkozásoknak, szakértők szerint, legfontosabb feladat, gyermeket nevelők, teljes munkaidős, rugalmas megoldások, duális képzéssel, idősek pedig, rugalmas időbeosztással, következő évek, külföldön dolgozó, kivándorolni akarók, vállalkozásoknak, kivándorlóország, életvitelszerűen, nélkülözhetetlen, munkavállalóinak, állampolgárságot, lengyelországban, horvátországban, magyarországról, szigetországban, lehetőségekkel, németországban, ellentmondanak, görögországban, munkaerőpiacra, magyarországon, időbeosztással, rendszerváltás, munkaerőhiányt, foglalkoztatás, tagországokban, tagállamokban, hagyományosan, magyarországi, munkavállalás, csehországban, munkavállalók, országgyűlési, jelentősebben, aktivitásának, tagállamaiban, véleményeknek, gyakorlatilag, lettországban, korcsoportban, munkaerőpiaci, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1962
  • e Hét: 5129
  • e Hónap: 27617
  • e Év: 205492
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.