Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan került át a Széchenyi-emlékmű a Városligetből a Széch
  2018-05-30 21:15:05, szerda
 
 





HOGYAN KERÜLT ÁT A SZÉCHÉNYI-EMLÉKMŰ A VÁROSLIGETBŐL A SZÉCHÉNYI HEGYRE?

Mr. Foster kalandozásai Budapesten


Hogyan került át a Széchenyi-emlékmű a Városligetből a Széchenyi hegyre?



sze_chenyi_emle_kmu_eredeti_helye_n.jpg





Tudják, hogyan került fel a Széchenyi hegy tetejére az egykori milleniumi emlékmű, ami a mai Hősök tere területén állt? Önök szerint miért építették? Elmesélem az egészet, pár perc lesz az egész.

A kútnak köszönhetően lett később a Széchenyi-fürdő

Ugye milyen ismerős ez a gloriett? Aki ma szeretne felsétálni ívelt lépcsőfokain, a Széchenyi-hegy oldalában megteheti a Széchenyi-emlékút és a Rege út kereszteződésében. Egy fenyőliget közepén, a kíváncsi tekintetektől rejtve áll az egykori milleniumi emlékmű, amelynek varázsa napjainkban is érezhető. 1895-ben Ybl Miklós tervei alapján emelték a mai Hősök tere közepére, mint ideiglenes kútház és milleniumi emlékmű.



ke_pernyo_foto_2018-05-25_17_48_41.png





Története 1868-ig nyúlik vissza, amikor Zsigmondy Vilmos geológus, bányamérnök hévizes kutat kezdett fúrni azon a területen, ahol ma a Hősök terét találják. A fúrás eredményeképpen 1877-ben rátalált a hévízre 970 (!) méter mélyen. Ekkor még nem került fölé a díszes emlékmű, csak egy egyszerű építmény, amit Zsigmondy nemes egyszerűséggel "fúrháznak" nevezett.


sze_chenyi_emlekmu_regen2.jpg





Ha az Andrássy út felől a Városliget felé nézve pillantunk rá az emlékműre, még jobban látszódik, hogy hol is állt eredetileg. A felvétel az 1890-es évek elején készült. Kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.140

A nyitókép forrása: A későbbi Hősök tere területe az Andrássy út felől nézve. Szemben az Ybl-féle Gloriette (díszkút) látszik, ma Széchenyi-emlékmű és -kilátó a Széchenyi-hegyen. A felvétel az 1890-es évek elején készült.
Kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.133


Gloriette kútja megépül

Zsigmondy fúrházát aztán 1884-ben lebontották, és helyére a neves építész, Ybl Miklós tervei alapján díszkút épült, és ez lett az az építmény, amit ma Széchenyi-emlékműként, mások kilátóként is emlegetnek. Nézzék meg az alábbi fotókat, és azonosítsák be a helyszínt!



millenniumi_kiallitas_fobejarat_1896-tile.jpg





Egykor tényleg így nézett ki a Hősök téri emlékmű, és ha összehasonlítják a mai koncepciót az eredetivel, észre fogják venni a párhuzamokat.
Kép forrása: http://helyiturista.blogspot.hu/2010/01/idoutazo-hosok-tere-ii.html

Íme, a két és fél méter magas, hatszögletű, balluszteres korláttal körbevett és körbesétálható terasz, a közepén egy szokatlanul magas, 24 méteres zászlórúddal. Miközben körbesétáljuk a teraszt, érdemes megfigyelni, hogy a közepén magasodó képződmény tulajdonképpen egy kútház - kétszárnyú, csillagdíszes bronzajtóval és kupolával. A kőből falazott hengertest tetején lépcsőzetesen emelkedik a harang alakú zászlórúd. S micsoda motívumok övezik! Gyümölcsfüzérek, groteszk maszkok és szárnyas oroszlánfejek is felfedezhetők rajta.



ke_pernyo_foto_2018-05-25_18_13_24.png





A mára svábhegyivé avanzsált emlékmű Gróf Széchenyi Istvánnak állít emléket, az előtte álló mellszobrot Stróbl Alajos készítette. A szobrot 1991-ben helyezték át ide, előtte nem messze innen, a fogaskerekű állomás közelében állt.

Fotó: Imre Krisztina, Google Maps (2007)

Ha legközelebb a Hősök terén járnak, keressék meg azt a földhöz rögzített réztáblát, ami az egykor itt álló Gloriette-nek állít emléket. Ez áll rajta:

E helyen fakasztott 74-c fokú, percenként 831 liter hozamú hőforrást tudományos vizsgálatai alapján végzett 971méter mély fúrással 1878. I. 21-én Zsigmondy Vilmos bányamérnök. E ma is működő forrás tette lehetővé a városligeti artézi fürdő létesítését. OMBKE 1968



ke_pernyo_foto_2018-05-25_18_53_16.png





A díszkút és emlékmű alaprajza 1884-ből. Forrás: http://mrfoster.blog.hu/2018/05/25/hogyan_kerult_at_a_szechenyi-emlekmu_a_varosli getbol_a_szechenyi_hegyre


Útban volt, áthelyezték

Bizonyára nem sok emlékmű vagy építmény mondhatja el magáról, hogy lebontása és/vagy áthelyezése után szerencsésebb helyre került, mint ahol eredetileg állt. De a Gloriette/Széchenyi-emlékmű talán igen.

Ami biztos, hogy 1894-ben még eredeti helyén állt, azonban a Hősök tere, azaz az Ezredéves emlékmű építése miatt útban lett, ezért 1896 februárjában határoztak sorsáról; miszerint a következő hónapban lebontják. Mint az alábbi újsághír is mutatja, több helyszín felmerült az emlékmű számára, azonban végül a svábhegyi lakosok akarata érvényesült, akik eme rúddal kívánták megjelölni a város legmagasabb pontját.



ke_pernyo_foto_2018-05-25_18_46_16.png





A Pesti Hírlap 1896. februári számában írnak arról, hogy határoztak a Gloriette lebontásáról. Forrás: http://ybl.bparchiv.hu/fovarosi-kozepitesi-bizottsag

Így aztán, miután feltehetően 1896-ban lebontották, egy vagy két évvel később darabjaiban átszállították a Svábhegyre - egy olyan helyszínre, ami akkoriban közkedvelt kirándulóhelynek számított, mint azt az alábbi fénykép is bizonyítja.


ke_pernyo_foto_2018-05-25_18_44_06.png
Fotó: https://www.kozterkep.hu/~/4116/Gloriette_kutja_Budapest_1884.html/photos/15493





Az orommező felirata:
"Széchenyi István gróf, a legnagyobb magyar dicsőségére Ybl Miklósnak ezt az alkotását az artézi kúttól idehozták 1898-ban Márkus József főpolgármester, Halmos János polgármester idejében. Átépítették 1926-ban Ripka Ferenc Dr. főpolgármester, Sipőcz Jenő Dr. polgármester idejében."



Hogyan került át a Széchenyi-emlékmű a Városligetből a Széchenyi hegyre?

Link



Széchenyi-emlékmű és - kilátó

Link











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: kirándulóhelynek, összehasonlítják, eredményeképpen, gyümölcsfüzérek, körbesétálható, tulajdonképpen, főpolgármester, egyszerűséggel, átszállították, városligetből, körbesétáljuk, tekintetektől, lépcsőzetesen, csillagdíszes, szerencsésebb, felfedezhetők, varosligetbol, oroszlánfejek, polgármester, lépcsőfokain, lebontásáról, helyiturista, köszönhetően, balluszteres, bronzajtóval, párhuzamokat, februárjában, zászlórúddal, kalandozásai, bányamérnök, létesítését, legközelebb, áthelyezték, megfigyelni, lebontották, svábhegyivé, egykori milleniumi, kútnak köszönhetően, fenyőliget közepén, kíváncsi tekintetektől, fúrás eredményeképpen, díszes emlékmű, egyszerű építmény, 1890-es évek, nyitókép forrása, későbbi Hősök, neves építész, alábbi fotókat, szokatlanul magas, közepén magasodó, kőből falazott, harang alakú, HOGYAN KERÜLT ÁT SZÉCHÉNYI-EMLÉKMŰ VÁROSLIGETBŐL SZÉCHÉNYI HEGYRE, Zsigmondy Vilmos, Budapest Főváros Levéltára, Ybl-féle Gloriette, Gróf Széchenyi Istvánnak, Stróbl Alajos, Imre Krisztina, Google Maps, Pesti Hírlap, Széchenyi István, Márkus József, Halmos János, Ripka Ferenc Dr, Sipőcz Jenő Dr,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sose bánj semmit  Egy lelki imádság  Akarat  Png csokor  Popper Péter szavai  Nevem  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Akarat  Png nő  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png lepke  Próbálj meg ...  Tavaszi kép  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 21  Szép napot kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Esti kép  Png csokor  Nagyon különös  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 20  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Minden harmadik...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Popper Péter szavai  Gonosz démon-álarc  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Németh László tollából  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A boldog családok mind hasonló...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
egykori milleniumi, kútnak köszönhetően, fenyőliget közepén, kíváncsi tekintetektől, fúrás eredményeképpen, díszes emlékmű, egyszerű építmény, 1890-es évek, nyitókép forrása, későbbi Hősök, neves építész, alábbi fotókat, szokatlanul magas, közepén magasodó, kőből falazott, harang alakú, mára svábhegyivé, előtte álló, szobrot 1991-ben, fogaskerekű állomás, földhöz rögzített, városligeti artézi, következő hónapban, alábbi újsághír, emlékmű számára, svábhegyi lakosok, város legmagasabb, olyan helyszínre, alábbi fénykép, orommező felirata, legnagyobb magyar, artézi kúttól, kirándulóhelynek, összehasonlítják, eredményeképpen, gyümölcsfüzérek, körbesétálható, tulajdonképpen, főpolgármester, egyszerűséggel, átszállították, városligetből, körbesétáljuk, tekintetektől, lépcsőzetesen, csillagdíszes, szerencsésebb, felfedezhetők, varosligetbol, oroszlánfejek, polgármester, lépcsőfokain, lebontásáról, helyiturista, köszönhetően, balluszteres, bronzajtóval, párhuzamokat, februárjában, zászlórúddal, kalandozásai, bányamérnök, létesítését, legközelebb, áthelyezték, megfigyelni, lebontották, svábhegyivé, vizsgálatai, dicsőségére, érvényesült, azonosítsák, napjainkban, városligeti, fogaskerekű, emlékműként, áthelyezése, feltehetően, darabjaiban, legmagasabb, szokatlanul, millenniumi, átépítették, hatszögletű, mellszobrot, helyszínre, svábhegyre, fenyőliget, kétszárnyú, milleniumi, közkedvelt, bizonyítja, felsétálni, eredetileg, megjelölni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 647
  • e Hét: 3795
  • e Hónap: 43616
  • e Év: 221491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.