Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Remélhetőleg unokáink is fogják látni
  2018-06-06 19:30:40, szerda
 
 











REMÉLHETŐLEG UNOKÁINK IS FOGJÁK LÁTNI -- TÍZ MEGKAPÓ VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN
Roadster


Évente egyszer dönt az UNESCO Világörökség Bizottsága, mely helyszínek kerüljenek fel a Világörökségi Listára, hogy aztán az emberiség számára megóvják, megvédjék ezeket a kulturális és természeti értékeket. Az alábbiakban tíz csodálatos, védett helyet mutatunk be a kambodzsai templomkolosszustól kezdve a zöld vizű új-zélandi tavon át a chilei kráterig.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)


Határtalan élmény!








St. Kilda, Skócia

A földrajzilag Skóciához tartozó, az óceánra pazar kilátást nyújtó Saint Kilda szigetcsoportja a Külső-Hebridáktól nyugatra fekszik, és több, vulkanikus eredetű szigetből áll. Érdekesség, hogy a hűvös nyarak és az olykor durva viharok miatt itt egyáltalán nincsenek fák, a növényzetet sovány gyep, moha és törpecserje alkotja. A szigetcsoport szárazföldi területe már 1986-ban a Világörökség védelme alá került, amit 2003-ban kiterjesztettek a körülötte fekvő vizekre.







Tongariro Nemzeti Park, Új-Zéland

Az Északi-szigeten található Tongariro Új-Zéland legrégebbi nemzeti parkja. Természeti és kulturális örökségként is elismeri az UNESCO a majdnem 800 négyzetkilométernyi területet, melyen három működő vulkán és egy gyönyörű, zöld vizű tó fekszik -- utóbbi a parkon át vezető 19 kilométeres lenyűgöző túraútvonal legnépszerűbb helye.







Angkor, Kambodzsa

Angkor, a khmer templomok ősi települése a kilencedik században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt. Itt találjuk a világ legnagyobb vallási épületkomplexumát, ahová évente egymillió látogató érkezik. Homokkőből építette fel harminc év alatt 50 ezer munkás és ötezer szobrász. A régészeti park 82 hektáros területén áll Angkorvat, a ma is működő vallási központ. A grandiózus méretű műalkotás az elmúlt évtizedekben Kambodzsa jelképévé vált.







Wulingyuan Nemzeti Park, Kína

Egy újabb nemzeti parkban járunk, ezúttal Kínában, Pekingtől 1500 kilométerre, Hunan tartományban. A hatalmas ország első nemzeti parkjában felhőkarcoló méretű mészkőhegyek tornyosulnak. 1992 óta tartozik a Világörökség részéhez. Évszaktól függően gyakran ködbe burkolózik a magaslati látnivaló, ezért érdemes úgy időzíteni a látogatást, hogy lássunk is valamit a misztikus sziklákból, például a világ legmagasabban fekvő természetes hídját.







Yosemite Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok történetének második nemzeti parkja (1890-ben alapították) a kaliforniai Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin terül el. A túrázók és a sziklamászók Mekkájának számít, ahol duzzadó vízesésekbe, mamutfenyőkbe és havas hegycsúcsokba egyaránt belefuthatunk az ezer kilométer (!) hosszan kanyargó túraútvonalakon. Leglátogatottabb része a Merced folyó völgye, amely eredetileg egy hatalmas gleccsertó volt.







Ha Long-öböl, Vietnam

Vietnam, és egész Délkelet-Ázsia egyik leghíresebb látnivalója 1994 óta a Világörökség része. Maradva a legeknél, a Föld egyik legnagyobb és legszebb természeti csodájaként tartják számon az 1500 négyzetkilométernyi területet, ahol közel kétezer mészkőszikla emelkedik ki a vízből. A különös képződmények kisebb tavakat fognak közre, amelyekbe szűk alagutakon át lehet eljutni, kivéve dagálykor, mert olyankor megközelíthetetlenek. A mészkősík, amin az öböl található, süllyed.







Rapa Nui Nemzeti Park, Chile

A Húsvét-szigetek tájegységének majdnem felét öleli fel a park, itt lehet megcsodálni a jól ismert moai szobrokat. A sziget belsejében, az ősi hegyek gyomrában pedig sziklarajzok rejtőznek, mint ahogy a közel egy kilométer széles, kialudt vulkáni kráter alja, illetve az alatta lévő lávaalagút is egészen páratlan látványt ígér.







Pamukkale, Törökország

Földfelszín alól feltörő, 35 fokos forrásvíz által létrehozott hófehér mészkőmedencékben gyönyörködhetünk Denizli városától 17 kilométerre. Pamukkale, vagyis törökül gyapotvár, a modern gyógyturizmus egyik célpontja és Eger testvérvárosa is egyben. Sajnos a csodás természeti képződményt tápláló vízforrás egyre csak apad, negyven éven beül akár teljesen eltűnhet.







Canaima Nemzeti Park, Venezuela

Rózsa György ide is intézhetett volna forgatási engedélyt a Leg...leg...leg... című műsorába, ugyanis a Föld legmagasabb vízesését lehet ebben a Venezuela keleti részén fekvő nemzeti parkban lefilmezni. Az Angel-vízesés, vagyis a Kerekupai-Merú az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az �--rdög-szurdokba, megszakítás nélkül mintegy 807 métert. Onnan egy szikla peremén átbukva további 172 métert hull a hegy lábáig egy hatalmas sziklamedencébe.







Bryggen, Norvégia

Bergen régi rakpartja az egyetlen megmaradt üzleti negyed a Hanza-városok virágkorából. A fából eszkábált épületekben a mai napig működnek üzletek, éttermek és irodák, annak ellenére, hogy a történelem folyamán számos pusztító tűzvész hátráltatta. 1979 óta része a Világörökségnek.


Link


















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: gyönyörködhetünk, leglátogatottabb, túraútvonalakon, világörökségnek, hegyvonulatának, kiterjesztettek, sziklamedencébe, szigetcsoportja, legmagasabban, tájegységének, világörökségi, belefuthatunk, hegycsúcsokba, legnépszerűbb, szigetcsoport, mamutfenyőkbe, testvérvárosa, gyógyturizmus, világörökség, évtizedekben, földrajzilag, sziklamászók, sziklarajzok, tornyosulnak, virágkorából, történetének, tartományban, mészkőszikla, képződmények, felhőkarcoló, mészkőhegyek, remélhetőleg, túraútvonal, növényzetet, hebridáktól, törpecserje, emberiség számára, zöld vizű, chilei kráterig, földrajzilag Skóciához, óceánra pazar, hűvös nyarak, olykor durva, növényzetet sovány, szigetcsoport szárazföldi, körülötte fekvő, khmer templomok, kilencedik században, világ legnagyobb, régészeti park, grandiózus méretű, elmúlt évtizedekben, REMÉLHETŐLEG UNOKÁINK IS FOGJÁK LÁTNI, MEGKAPÓ VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN, UNESCO Világörökség Bizottsága, Világörökségi Listára, Getty Images, Saint Kilda, Tongariro Nemzeti Park, Tongariro Új-Zéland, Khmer Királyság, Wulingyuan Nemzeti Park, Yosemite Nemzeti Park, Egyesült Államok, Sierra Nevada, Rapa Nui Nemzeti Park, Canaima Nemzeti Park, Rózsa György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Eduardo Sacheri gondolata  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szívek  Horváth Szilvia tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Krisztinától  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A Magyar Költészet napja alkal...  Az ember emlékekből áll  A Magyar Költészet napja alkal...  Robin Wight pitypang szobra  Ady Endre - Mindegy átka  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Hamvas Béla  Jázmin  Facebookon kaptam  képre írva  Megígért békesség  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ady Endre - Mindegy átka  A sorsod  Alvó kislány  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  jó reggelt  képre írva  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó cica  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Emlékezz  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Isten hűségének mértéke  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Paul David Tripp Április 14  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 13  Azért kaptad  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  A felvilágosodás...  képre írva  Paul David Tripp Április 14  Az ember emlékekből áll  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Alvó cica  képre írva  Jó éjszakát  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Szívek  Vannak emberek  Robert Merle tollából  Minden tavaszból őrizz..  39 ígéret  Szép estét  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  A sorsod  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
emberiség számára, zöld vizű, chilei kráterig, földrajzilag Skóciához, óceánra pazar, hűvös nyarak, olykor durva, növényzetet sovány, szigetcsoport szárazföldi, körülötte fekvő, khmer templomok, kilencedik században, világ legnagyobb, régészeti park, grandiózus méretű, elmúlt évtizedekben, újabb nemzeti, hatalmas ország, magaslati látnivaló, misztikus sziklákból, világ legmagasabban, kaliforniai Sierra, sziklamászók Mekkájának, ezer kilométer, hatalmas gleccsertó, különös képződmények, öböl található, sziget belsejében, kilométer széles, alatta lévő, modern gyógyturizmus, csodás természeti, szikla peremén, hegy lábáig, hatalmas sziklamedencébe, egyetlen megmaradt, fából eszkábált, történelem folyamán, gyönyörködhetünk, leglátogatottabb, túraútvonalakon, világörökségnek, hegyvonulatának, kiterjesztettek, sziklamedencébe, szigetcsoportja, legmagasabban, tájegységének, világörökségi, belefuthatunk, hegycsúcsokba, legnépszerűbb, szigetcsoport, mamutfenyőkbe, testvérvárosa, gyógyturizmus, világörökség, évtizedekben, földrajzilag, sziklamászók, sziklarajzok, tornyosulnak, virágkorából, történetének, tartományban, mészkőszikla, képződmények, felhőkarcoló, mészkőhegyek, remélhetőleg, túraútvonal, növényzetet, hebridáktól, törpecserje, szárazföldi, kilométeres, örökségként, kilométerre, leghíresebb, legmagasabb, intézhetett, képződményt, magaslatról, megszakítás, hátráltatta, épületekben, létrehozott, látnivalója, vízesésekbe, alapították, csodájaként, megcsodálni, földfelszín, törökország, természetes, kaliforniai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2324
  • e Hét: 13402
  • e Hónap: 35890
  • e Év: 213765
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.