Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
'56-os vetélkedő a Parlamentben
  2017-03-05 05:49:13, vasárnap
 
   
  A kommunizmus áldozatainak emléknapján vetélkedő volt Budapesten, a Parlamentben, salgótarjáni és mosonmagyaróvári középiskolás diákcsapatok részvételével.
A vetélkedőn Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, a vetélkedőt Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója vezényelte le, a zsűri elnöke dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád megyei közgyűlés alelnöke volt, további két tagja pedig Kimlei Péter mosonmagyaróvári könyvtáros, valamint Sulyok László, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád megyei alelnöke. A részletekre későbbi lapszámunkban visszatérünk.
(nhc24.hu 02.27.)

Diákok 1956-os vetélkedője az Országházban

Több hónapos serény tervezés és konkrét cselekvési sorozatok után február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján felkerült az i-re a pont: az Országház Vadásztermében szellemi vetélkedőn mérték össze az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló tudásukat a salgótarjáni és mosonmagyaróvári középiskolások. Egészen pontosan azoknak az iskoláknak a négy-négy fős csapata versengett egymással, amelyik a december 12-ei városi vetélkedőkön jogot szerzett az országos döntőben való részvételre.

A helyszínt és az időpontot nagyon határozottan és tudatosan választotta ki a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének vezetősége. Az Országház építészeti nagyszerűségét, politikai-szellemi-érzelmi motivációs erejét aligha kell külön hangoztatnunk: a Steindl Imre által, az ezeréves Magyarország alkalmából megálmodott neogótikus épület önmagáért beszél.

Ugyanakkor, és immáron több mint másfél évtizede, február 25-e dátuma is sokak fülében cseng már ismerősen: 1947-ben ezen a napon fogták le és hurcolták el mindenféle magyar és nemzetközi jognak fittyet hányva a megszálló szovjet csapatok a népszerű kisgazda politikust, Kovács Bélát, teljes egyetértésben a mind erőszakosabban és nyíltabban egyeduralomra törő hazai kommunista vezetők egyetértésével. Napjainkban, a harmadik évezredben erre a botrányos cselekedetre emlékeztetünk ezen a napon, és emlékezünk meg egyúttal a kommunizmus mindennemű áldozatáról.

Az emberek többsége tudja, hogy a kommunizmus szót nem mindig emlegettük olyan negatív értelemben és elítélőn, mint ahogyan tesszük azt a rendszerváltoztatás óta. Azt is sokan tudják, ez az eszmerendszer a társadalmat és gazdaságot, sőt - meglehetősen morbid gondolatként - magát az embert is átalakító, világmegváltó eszmeként született a demokratikus Nyugaton, eszméit -ötleteléseit - azonban Kelet-Közép-Európában kezdték megvalósítani a magukat kommunistának valló politikusok. Úgynevezett ország- és nemzetmentő tevékenységüknek szenvedés, vér és halál lett a következménye. Mert nem elégedtek meg vélt vagy valós politikai ellenfeleik egyszerű kikapcsolásával, hanem fizikálisan is az életükre törtek. Totális erőszak, totális rettegés. Cél a végső győzelem, a múlt teljes eltörlése, a megsemmisítés. Még a saját fajtájuk sem érezhette magát tőlük biztonságban. Ennek következménye a páratlan mérleg - amellyel sajnos igazából még nem egészen őszintén és nyíltan néztek szembe a politikai leszármazottak, sem az egyenes-, sem az oldalágon. De a továbbiakban nem kívánunk erről elmélkedni, ,,csak" a felháborító, a lehangoló és korántsem véges adatot közöljük: szerte a nagyvilágban több mint százmillió halálos áldozatot követelt a Marx, Engels, Lenin és Sztálin - idehaza a Rákosi és Kádár János - nevével fémjelzett kommunista zsákutca, a féktelen diktatúra, az eszement terror.
Mindez - ismételten hangsúlyozzuk - pusztán azért, mert egyesek meg akarták változtatni, a maguk lehetetlen elképzeléseihez akarták igazítani a világot, az emberiség mindennapi életét.

Az 1956-os szellemi vetélkedő ötletadója - még hat évvel ezelőtt - Sulyok László magyar -történelem szakos középiskolai tanár, kulturális újságíró, a Pofosz megyei szervezetének elnökhelyettese volt, de a megvalósítás feltételei csak mostanra, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára értek meg. A megyei Pofosz-szervezet pályázatot nyújtott be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz, s az 1956-os Emlékbizottság grémiuma megvalósításra érdemesnek tartotta.

Így vált lehetővé, hogy a két "nagysortüzes", sokat szenvedett város középiskolásai alaposabban megismerjék egymás 1956-os történetét, valamint az országos eseményeket. Tavaly októberben a salgótarjáni diákok és Pofosz-tagok vettek részt a mosonmagyaróvári gyásznapon, decemberben pedig az észak-nyugat dunántúliak ezt viszonozták. Más szóval együtt emlékeztek, együtt mentek végig azon az úton, amelyiken 1956-ban a tüntető, jórészt munkások, illetve koszorúztak azokon a tereken, amelyeken a végzetes sortüzek eldördültek, fegyvertelen, ártatlan emberek, köztük asszonyok, nagyon sok, szinte még gyerekkorú fiatal életét kioltva. Ezek a látogatások nem egyszerűen csak előzményül szolgáltak a vetélkedőkhöz, hanem szellemi gazdagodást és érzelmi motivációt is jelentettek, azaz hozzájárultak a diákok eredményes felkészüléséhez.

A parlamenti döntőre mindkét városból 50-50 résztvevő érkezett, beleértve a versenyzőket is. A közönség mindvégig együtt élt az igényesen végiggondolt, színvonalas és rendkívül jó hangulatú versennyel. Mind a salgótarjáni, mind a mosonmagyaróvári, java részben egykori '56-osok kíváncsian szemlélték a versenyzők és a zsűri asztalainál zajló eseményeket, érdeklődéssel hallgatták a kérdéseket és a válaszokat. A csapatok - túlzás nélkül állíthatjuk - alaposan felkészültek a megmérettetésre, és igazán kitettek magukért, Ezért elismerés illeti a felkészítő tanárokat is, Salgótarjánból Petőné Gál Ildikót és Sóvári Lászlót, Mosonmagyaróvárról pedig Nyerges-Zombó Katalint és Varga Bálintot.

A versenyt egyébként politikai személyiségek is megtisztelték, akik a közönség sorai közt elvegyülve szurkolták ugyancsak végig a döntőt. Nekik aztán elsősorban a végén, a díjak átadásakor jutott aktív szerep.

A vetélkedő alaphangját Balla Mihály Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselő adta meg, aki röviden bemutatta a helyszínt is: a Vadásztermet. Együtt izgult továbbá a vetélkedőkkel Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Mosonmagyaróvárról dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelődésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Árvay István polgármester. S természetesen jelen volt a két '56-os szervezet vezetője is: Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke és Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári 1956-os Egyesület elnöke. A zsűri első embere dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke volt, tagjai pedig, természetesen az igazságosság jegyében: Kimlei Péter mosonmagyaróvári könyvtáros és Sulyok László salgótarjáni ötletgazda. Ez utóbbi két személy dolgozta ki a vetélkedő feladattípusait, valamint a kérdéssorokat, az értékelés rendjét, a vetélkedő tartalmi részének teljes lebonyolítását. A vetélkedőt Simon Lajos konferanszié, műsorvezető, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezette - aki már a decemberi salgótarjáni városi vetélkedőn bizonyította rátermettségét −, mindenki nagy megelégedésére, végül bekapcsolva az események sodrába a közönséget is.

A remek hangulatú, színvonalas versenyen végül az alábbi eredmény született. Első helyezett lett a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium fiú csapata 54 ponttal (felkészítő tanár: Sóvári László), második ugyanennek az iskolának a leány csapata, valamint a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 6-os asztalnál ülő vegyes csapata (felkészítő: Nyerges-Zombó Katalin). A harmadik helyet a mosonmagyaróvári Bolyai Jánosról elnevezett középiskola diákjai szerezték meg (felkészítő: Varga Bálint). Negyedik helyen végzett a piarista gimnázium 1-es csapata, s a sort végül - 41 ponttal - a salgótarjáni Táncsics Mihály közgazdasági szakközépiskola diákjai zárták (felkészítő tanár: Petőné Gál Ildikó).

Valamennyi résztvevő értékes könyvcsomagot kapott. Végül is tehát mindenki sikeresnek érezheti magát, az is, aki nem léphetett fel a képzeletbeli dobogóra, hiszen valamennyi versenyző - no meg a közönség is - számos új ismerettel gazdagodott, illetve részese lehetett egy felemelő, okos játéknak. A dobogós helyen végzettek a könyvajándékokon és a 2017-es Pofosz-falinaptáron kívül díszes, szép serleget is kaptak, hogy iskolájuk is emlékezhessen a jövőben az eredményes szereplésre. S ugyanezzel a céllal bekeretezett oklevelet is átnyújtottak a szervezők a résztvevő iskoláknak. A két város polgármestere külön ajándékcsomaggal kedveskedett a partnerváros diákjainak.

A vetélkedőt állófogadás zárta a Vadászterem másik, a mérkőzés közben berendezett végében. Minden résztvevő rászolgált az ízes falatokra: a vetélkedők a teljesítményükért, a "szurkolók" pedig a kitartásukért és hűségükért, de ezzel még nem volt vége a programnak. A Salgótarjánt és Mosonmagyaróvárt képviselő jelenlévők ezután megkoszorúzták a Földművelésügyi Minisztérium falán az 1956. október 25-ei véres sortűz emlékezetére elhelyezett emléktáblát.

Végül kivételes élménnyel, pozitív érzésekkel búcsúztak el egymástól a jelenlévők, s nem utolsósorban azzal a gondolattal, hogy ez a rendezvény folytatásra érdemes, a két város között kialakult kapcsolatot ápolni és megtartani kell; és lehetőség szerint újabb 1956-os vetélkedőkkel őrizni 1956 szellemiségét, ma is érvényes üzeneteit.

Így koronázták meg a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári polgárok a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját február 25-én Budapesten, az ország pompás házában, a Szent Korona árnyékában.
(nhc24.hu 2017.03.04.)


Megj.: A fenti írásokat sok-sok képpel a Nógrád Megyei Hírlap online oldalán olvastam, ahogy a két város ötvenhatos találkozásáról (Mosonmagyaróvár 2016.10.26-27.) , (Salgótarján 2016.12.08 09.) és tanulóik helyi vetélkedéséről megjelenő korábbi írásokat is. ( blogom: 2017.01.29.)
A Kisalföld megyei ( Győr-Moson-Sopron Megye) napilap online oldalán meg semmit se a korábbi eseményekről, se erről a parlamenti vetélkedőről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tevékenységüknek, ajándékcsomaggal, mosonmagyaróvári, könyvajándékokon, szabadságharcról, közalapítványhoz, mosonmagyaróvárt, feladattípusait, megmérettetésre, felkészüléséhez, szakközépiskola, kikapcsolásával, mosonmagyaróvár, elképzeléseihez, elnökhelyettese, földművelésügyi, nagyszerűségét, középiskolások, vadásztermében, erőszakosabban, középiskolásai, emlékbizottság, leszármazottak, megvalósításra, egyetértésével, salgótarjánból, rátermettségét, megelégedésére, megkoszorúzták, lebonyolítását, vetélkedéséről, találkozásáról, eszmerendszer, forradalomról, szervezetének, világmegváltó, kommunizmus áldozatainak, vetélkedőn Balla, vetélkedőt Simon, zsűri elnöke, részletekre későbbi, 1956-os forradalomról, december 12-ei, országos döntőben, időpontot nagyon, ezeréves Magyarország, napon fogták, megszálló szovjet, népszerű kisgazda, mind erőszakosabban, harmadik évezredben, botrányos cselekedetre, Balla Mihály, Simon Lajos, Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft, Bablena Ferenc István, Kimlei Péter, Sulyok László, Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád, Országház Vadásztermében, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének, Steindl Imre, Kovács Bélát, Kádár János, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz, Salgótarjánból Petőné Gál Ildikót, Sóvári Lászlót, Nyerges-Zombó Katalint, Varga Bálintot, Balla Mihály Nógrád, Skuczi Nándor, Nógrád Megyei Közgyűlés, Nagy István, Földművelődésügyi Minisztérium, Árvay István, Bérczesi Mihályné, Pofosz Nógrád, Gábor Józsefné, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, Sóvári László, Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola, Nyerges-Zombó Katalin, Bolyai Jánosról, Varga Bálint, Táncsics Mihály, Petőné Gál Ildikó, Földművelésügyi Minisztérium, Szent Korona, Nógrád Megyei Hírlap, Győr-Moson-Sopron Megye,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét  Esti kép  Ady Endre - Mindegy átka  Esti kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Nevelőszülőkhöz adták,  Tavaszi este  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Monológ  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haragos ember  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Cserépváralja  Facebookon kaptam  Különleges  Áldások a terhekből  Reggel van  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  És van a rabság.  Esti kép  Nagyi süt  Laczkó Sándor - A bizalom....  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kun Magdolna.: Belső félelem  Csend  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A haragos ember  Facebookon kaptam Krisztinától  A húsvéti bárány  Az élet nem más  Ma van a magyar költészet napj...  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  A felvilágosodás...  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Áldás  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 10  Facebookon kaptam  Esti kép  Előled is hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő étrend se...  A sorsod  A civilizációk nemzedékről nem...  Az időskori betegségeket is cs...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Remy Bellau - Április  azzal harcolj  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  József Attila – Keresek ...  Tavaszi szél vizet áraszt 
Bejegyzés Címkék
kommunizmus áldozatainak, vetélkedőn Balla, vetélkedőt Simon, zsűri elnöke, részletekre későbbi, 1956-os forradalomról, december 12-ei, országos döntőben, időpontot nagyon, ezeréves Magyarország, napon fogták, megszálló szovjet, népszerű kisgazda, mind erőszakosabban, harmadik évezredben, botrányos cselekedetre, kommunizmus mindennemű, emberek többsége, kommunizmus szót, demokratikus Nyugaton, magukat kommunistának, életükre törtek, végső győzelem, múlt teljes, saját fajtájuk, páratlan mérleg, politikai leszármazottak, nagyvilágban több, féktelen diktatúra, eszement terror, maguk lehetetlen, emberiség mindennapi, 1956-os szellemi, megvalósítás feltételei, megyei Pofosz-szervezet, 1956-os Emlékbizottság, országos eseményeket, salgótarjáni diákok, mosonmagyaróvári gyásznapon, észak-nyugat dunántúliak, végzetes sortüzek, diákok eredményes, parlamenti döntőre, közönség mindvégig, igényesen végiggondolt, zsűri asztalainál, felkészítő tanárokat, versenyt egyébként, közönség sorai, díjak átadásakor, vetélkedő alaphangját, vetélkedőkkel Skuczi, zsűri első, igazságosság jegyében, vetélkedő feladattípusait, értékelés rendjét, vetélkedő tartalmi, decemberi salgótarjáni, események sodrába, remek hangulatú, alábbi eredmény, leány csapata, harmadik helyet, mosonmagyaróvári Bolyai, piarista gimnázium, sort végül, salgótarjáni Táncsics, képzeletbeli dobogóra, dobogós helyen, eredményes szereplésre, céllal bekeretezett, résztvevő iskoláknak, partnerváros diákjainak, vetélkedőt állófogadás, mérkőzés közben, ízes falatokra, rendezvény folytatásra, mosonmagyaróvári polgárok, ország pompás, korábbi eseményekről, parlamenti vetélkedőről, tevékenységüknek, ajándékcsomaggal, mosonmagyaróvári, könyvajándékokon, szabadságharcról, közalapítványhoz, mosonmagyaróvárt, feladattípusait, megmérettetésre, felkészüléséhez, szakközépiskola, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 129
  • e Hónap: 591
  • e Év: 22644
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.