Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
562 éve volt a nándorfehérvári diadal
  2018-07-22 17:45:50, vasárnap
 
 










562 ÉVE VOLT A NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADAL


A diadal, amiért a harangok is zúgnak - 562 éve történt a nándorfehérvári diadal


562 éve 1456. július 4. és 21. között a keresztények hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 21-22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet.








1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából az Országgyűlés 2011. július 4-én a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.


A 13. század végén megszilárduló oszmán-török állam száz év alatt maga alá gyűrte Kis-Ázsiát, majd a Balkánon kezdett terjeszkedni. A törökök 1389-ben Rigómezőnél szétzúzták a szerbek vezette észak-balkáni szövetséget, majd 1396-ban Nikápolynál Zsigmond magyar király lovagi seregére mértek vereséget. Hódításukat mintegy fél évszázadra megakasztotta az utolsó nagy mongol hódítótól, Timur Lenktől 1402-ben elszenvedett vereség, de az újjászervezett birodalom a 15. század közepétől már közvetlen fenyegetést jelentett Magyarország számára.


Hunyadi János szobra a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a főváros I. kerületében 2018. július 22-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)





Maga Hunyadi János, az ország egyik legnagyobb hatalmú földesura szervezte meg déli vidékek védelmét az 1440-es években, és aki a hadisikerei révén báróként, szörényi bánként, erdélyi vajdaként és temesi ispánként minden jövedelmét és teljes magánhadseregét a török elleni harc szolgálatába állította. 1446-ban kormányzóvá választották Hunyadit, azonban az oligarchák támogatása híján 1448-ban Rigómezőnél súlyos vereséget szenvedett, ennek következményeként 1453-ban lemondott a kormányzóságról.

Ugyanebben az évben II. Mehmed szultán bevette az ezeréves Bizánci Birodalom szívét, Konstantinápolyt, és Európa felé fordult. 1454-ben végleg annektálta Szerbiát, majd 1456 májusában százezres haddal indult a Magyar Királyság kulcsának tartott, az ország belseje felé felvonulási útvonalat biztosító Nándorfehérvár ellen. (A Duna és a Száva összefolyásánál épült várat a török már 1440-ben megostromolta, de kudarcot vallott.)


Keresztes hadjáratot hirdettek


A hírre Európában keresztes hadjáratot hirdettek, de seregek nem érkeztek, jöttek viszont katonák és népfelkelők Cseh- és Lengyelországból, Moldvából, Szerbiából. Az olasz inkvizítor és hitszónok Kapisztrán János magyar földön szervezett keresztes sereget, Hunyadi pedig zsoldossereg élén sietett a várparancsnok Szilágyi Mihály megsegítésére. Így a törökkel csupán három erő tudott szembeszállni: Hunyadi saját költségen felszerelt hada, Kapisztrán János keresztesei és Kórógyi János macsói bán - Hunyadi szövetségesének - serege.

1456. július 4-én kezdődött az ostrom. A törökök a félkörben körülvett várat a Duna és a Száva közti síkságról ágyúzták, komoly károkat okozva a falakban, és kétszáz összeláncolt hajóval teljes szélességében lezárták a Dunát Zimony fölött. Ez azonban még két hétig sem bírta, ugyanis Július 14-én Kapisztrán és Hunyadi flottája áttörte a hajózárat, és így megnyílt az út a felmentő sereg előtt a szorongatott várba. Hunyadi saját serege élén a védőkhöz csatlakozott, a keresztesek a Száva bal partján ütöttek tábort.


Középkori magyar sajka a Vigadó rakpartnál, ahol a nándorfehérvári diadal 552. évfordulójára emlékeztek (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)





A törökök július 21-én indították meg a döntő rohamot a szinte teljesen rommá lőtt vár ellen, öldöklő küzdelemben áttörték a külső védvonalat, és már a belső várat ostromolták. Ekkor történt a legenda szerint, hogy egy Dugovics Titusz nevű magyar vitéz életét feláldozva sodort a mélybe egy törököt, aki a vár falára ki akarta tűzni lófarkas zászlót, de a közismert történetről ma már tudjuk, hogy nem igaz, mégis a hazaszeretet és az önfeláldozás jelképévé vált.

Másnap a Száva bal partjáról átkelő keresztesek, élükön a hetvenéves Kapisztránnal támadásba lendültek, miközben Hunyadi a várból kitörve a török ágyúkat foglalta el, majd együttesen szétszórták az ostromlók derékhadát. A török sereg felszerelését hátrahagyva menekült, a szultán pedig egyes feljegyzések szerint a kudarc miatt véget akart vetni életének.

A győzelem után a török terjeszkedés hét évtizedre megtorpant, a délvidéki erősséget csak 1521-ben tudta bevenni I. Szulejmán. A nándorfehérvári diadal emlékére vezette be 1457-ben III. Callixtus pápa az Úr színeváltozása ünnepet augusztus 6-ra, a győzelmi hír időpontjára. A közhiedelemmel ellentétben viszont a déli harangozást még az ütközet előtt rendelte el könyörgésként a török támadás miatt, és csak a győzelem után változtatta a hálaadás harangszavává.


Kapisztrán János képei kódexekben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (Fotó: MTI/Kollányi Péter)





Habár a katonai diadalt nem sikerült hosszú távú politikai és hadi előnyökre kiaknázni, a keresztes had ugyanis felbomlott, és a csata után kitört pestisnek Hunyadi és Kapisztrán is áldozatául esett, azonban a nándorfehérvári győzelem mai napig a magyar hadtörténet legfényesebb lapjaira kívánkozik.


Németh Szilárd: ma is szükség van a nándorfehérvári hősiességre


Napjainkban is szükség van az 1456-os nándorfehérvári diadalnál tanúsított hősiességre - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára vasárnap, a nándorfehérvári csata évfordulóján Budapesten.


Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte: Európa akkoriban sem vette túl komolyan a fenyegetést, ezért a hódítók különösebb ellenállás nélkül tudtak előre törni. A magyarok viszont felismerték a veszélyt.ű


Link


Nándorfehérvári Diadal 1456

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: lengyelországból, konstantinápolyt, nándorfehérvári, összefolyásánál, magánhadseregét, nándorfehérvárt, kormányzóságról, szövetségesének, nándorfehérvár, színeváltozása, megemlékezésen, újjászervezett, közhiedelemmel, megszilárduló, kapisztránnal, megostromolta, nyilvánította, megsegítésére, évfordulójára, várparancsnok, szélességében, felszerelését, megakasztotta, szembeszállni, harangszavává, könyörgésként, országgyűlés, hazaszeretet, évfordulóján, minisztérium, megsemmisítő, önfeláldozás, emléknapjává, államtitkára, terjeszkedés, csatlakozott, nándorfehérvári diadal, keresztények hősiesen, déli harangszó, egész keresztény, nándorfehérvári diadalra, törökök 1389-ben, szerbek vezette, utolsó nagy, újjászervezett birodalom, ország egyik, 1440-es években, hadisikerei révén, török elleni, oligarchák támogatása, ezeréves Bizánci, ország belseje, VOLT NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADAL, Hunyadi János, Nikápolynál Zsigmond, Timur Lenktől, Kovács Attila, Maga Hunyadi János, Bizánci Birodalom, Magyar Királyság, Kapisztrán János, Szilágyi Mihály, Kórógyi János, Dunát Zimony, Szigetváry Zsolt, Dugovics Titusz, Hadtörténeti Intézet, Kollányi Péter, Németh Szilárd, Honvédelmi Minisztérium, Hunyadi János-szobornál, Nándorfehérvári Diadal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Sadhguru idézet  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  A tavasz nem csak önmagában sz...  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  A csend aranyat ért  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  virágvasárnap  Az időszakos böjt és a vérnyom...  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Óraállítás  képre írva  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Haja van  A máj egészségének javítása te...  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  képre írva  Paul David Tripp Március 28  Várnai Zseni - Éveim  Rács mögé  Képes idézet !  Karinthy Frigyes: Almafa  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Táplálékok a máj egészségének ...  Sonka vásár  Nagyhétfő:  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Nagy Feró megmondta?  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Húsvéti üdvözlet !  Várnai Zseni - Éveim  Alvó cica  Jó éjszakát  Ratkós beszületései a szereplő...  virágvasárnap  Jó éjszakát  A máj egészségét biztosító és ...  Agárdi Gábor gondolata  Haja van  Az út  Manna OWell tollából  Virágvasárnap a húsvét előtti  Alvó baby  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Nem azt látja  Virágvasárnap: az élet és a re...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Válaszok a halál után  Graffiti bölcsesség  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
nándorfehérvári diadal, keresztények hősiesen, déli harangszó, egész keresztény, nándorfehérvári diadalra, törökök 1389-ben, szerbek vezette, utolsó nagy, újjászervezett birodalom, ország egyik, 1440-es években, hadisikerei révén, török elleni, oligarchák támogatása, ezeréves Bizánci, ország belseje, hírre Európában, olasz inkvizítor, várparancsnok Szilágyi, törökkel csupán, félkörben körülvett, felmentő sereg, szorongatott várba, védőkhöz csatlakozott, törökök július, döntő rohamot, szinte teljesen, külső védvonalat, belső várat, legenda szerint, közismert történetről, önfeláldozás jelképévé, hetvenéves Kapisztránnal, várból kitörve, török ágyúkat, ostromlók derékhadát, török sereg, szultán pedig, kudarc miatt, győzelem után, török terjeszkedés, délvidéki erősséget, közhiedelemmel ellentétben, déli harangozást, ütközet előtt, török támadás, hálaadás harangszavává, katonai diadalt, csata után, nándorfehérvári győzelem, magyar hadtörténet, nándorfehérvári hősiességre, 1456-os nándorfehérvári, nándorfehérvári csata, budai Várnál, hódítók különösebb, magyarok viszont, lengyelországból, konstantinápolyt, nándorfehérvári, összefolyásánál, magánhadseregét, nándorfehérvárt, kormányzóságról, szövetségesének, nándorfehérvár, színeváltozása, megemlékezésen, újjászervezett, közhiedelemmel, megszilárduló, kapisztránnal, megostromolta, nyilvánította, megsegítésére, évfordulójára, várparancsnok, szélességében, felszerelését, megakasztotta, szembeszállni, harangszavává, könyörgésként, országgyűlés, hazaszeretet, évfordulóján, minisztérium, megsemmisítő, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 865
  • e Hét: 9102
  • e Hónap: 35725
  • e Év: 173097
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.