Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miskolc & Diósgyőri vár
  2018-09-08 19:15:54, szombat
 
 













MISKOLC & DIÓSGYŐRI VÁR


DIÓSGYŐRI VÁR


A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, a XVI. században megerősítették. A királynék vára Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.

Miskolc egyik fő látványossága ez a vár. Pár éve felújították és a környék is teljesen új lett.

2014-ben újították fel és építették újjá a diósgyőri várat. Itt volt az ideje, hogy felébresszék több száz éves Csipkerózsika álmából a Diósgyőri Várat. Lenyűgöző és egyedülálló lett. Nagyon szépen felújították a várat, igyekezve visszaadni a hangulatát. A tárlatvezetéses bejáráson voltunk, nagyon jó volt, le a kalappal a tárlatvezető hölgy előtt, aki velünk volt. Nagyszerű élmény volt, a Lajos korabeli ruhába öltözött vezetőnk felkészült volt, és rendkívül érdekesen mutatta be a vár történetét és a kapcsolódó történelmi eseményeket. Maga a vár rendezett és sok érdekességet rejt, így akár az azt egyedül felfedezni vágyóknak is rengeteg élményt tartogat!

Szépen felújított vár. A történetét jól összefoglalja a rondellában lévő panoráma vetítés. Érdemes ezzel kezdeni.

A felújítása nagyon jól sikerült és kiállítás is esztétikus. A még nem felújított alsó vár nagyon romantikus, ott szinte az egész épületet meg lehet kerülni a várfalakon. Ennek a területnek a felújítása a közel jövőben várható, így a kiállítótér ezzel növekedni fog.

Ékes bizonyítéka annak, hogy nem kell mindenáron a romot konzerválni, hanem érdemes nagyot álmodni és inkább építeni. Nagyon igényesen helyreállították a belső részt és a termeket. Ajánlom mindenkinek. ha egy pici affinitást is érez a történelemhez. A Diósgyőri Várban jártam a felújítása előtt is, de össze sem lehet hasonlítani a mostani állapotával.

A felújítása nagyon jól sikerült és kiállítás is esztétikus. A még nem felújított alsó vár nagyon romantikus, ott szinte az egész épületet meg lehet kerülni a várfalakon. Ennek a területnek a felújítása a közel jövőben várható, így a kiállítótér ezzel növekedni fog. Egyszerűen gyönyörű és kihagyhatatlan. Kíváncsian várom a várrekonstrukció folytatását.

És ha már Diósgyőr és vár, a mellé épített Lovagi Tornák teréről sem szabad megfeledkezni, ahol koncerteket és díjugrató versenyeket rendeznek. Lenyűgöző látvány, kellemes légkör, segítőkész alkalmazottak, gyönyörű hangzás a koncert alatt, nem magas az ár- érték arány, maradjon is így.. sok vendéget hoz a bükk lábának ez a gyöngyszeme. ;

A középkori vár romja és helyreállított építményei önmagukban is élő múzeumnak tekinthetők. A 2500 négyzetméter alapterületű palota valaha mintegy 50 helyiséget magában foglaló, vastag falú, hatalmas épületéből csak négy magas torony és az őket összekötő épületszárnyak földszintje, s néhol emeleti romja áll. A vár külső fala körbejárható. A kazamatában található Közép-Európa legnagyobb lélekszámú panoptikuma, melyben hat életkép mutatja be a XIV. századi középkori életet. Rekonstruáltak egy régi kemencét, és természetesen van egy mély kút, ahová a látogatók aprópénzt dobálnak a visszatérés reményében.

A diósgyőri vár fontos kulturális helyszín: évtizedek óta otthona többek között a Dixieland Fesztiválnak, a Kaláka Nemzetközi Folkfesztiválnak, a Várjátékoknak, a Történelmi Forgatagnak, színházi és operaelőadásoknak, a Várszínházi estéknek és már egyik játszóhelye a Miskolci Operafesztiválnak is.

Ha valaki Miskolcon jár, ne hagyja ki a csodaszép környezetben található Diósgyőri vár meglátogatását.

Számomra mindig öröm látni, hogy a történelem egy csipetnyi darabját ily módon megőrizzük az utókornak. Szerintem a Diósgyőri vár mindent megadhat azok számára, akiket egy vár túra érdekel.







Videó


Légi videó, Diósgyőri vár átadása felújítás után 01.

Link



Séta a diósgyőri várban

Link



A diósgyőri vár a középkorban

Link



Diósgyőri vár 2015

Link



Képgaléria




























































-

























































































*****







MISKOLC


Miskolc Észak-Magyarország legnagyobb városa, Budapest, Debrecen és Szeged után Magyarország negyedik legnépesebb városa. A környék Európa egyik legrégebben lakott területe, s 1365-ben Nagy Lajos királytól kapott városi rangot. A szocialista időszakban Magyarország egyik legjelentősebb iparvárosaként élt a köztudatban, ebben az időben érte el legnagyobb kiterjedését - számos szomszédos település, köztük a középkorban az uradalom székhelyéül szolgáló Diósgyőr hozzácsatolásával - és legnagyobb népességszámát is.

A rendszerváltás óta kulturális és idegenforgalmi szerepét igyekszik erősíteni; ebből a szempontból főbb látványosságai közé tartoznak a miskolctapolcai Barlangfürdő, a diósgyőri vár, a lillafüredi Palotaszálló és a Miskolci Nemzeti Színház, illetve a Bükki Nemzeti Park.

A város a Bükk-vidék keleti részén, abba ,,beágyazódva", a Szinva, Hejő és a Sajó völgyében, különböző természeti és gazdasági tájegységek találkozásánál épült. A város kivételes szépségét e csodás fekvése miatt is köszönheti. A Sajó, a Bódva és a Hernád összeolvadó völgysíkja, a Miskolci kapu ősidők óta jelentős áru- és személyforgalom színtere.

Az 1990-es évek a miskolci nehézipar hanyatlását hozták. A város népessége csökkenni kezdett, s Debrecen vette át helyét az ország második legnépesebb városaként. A 2000-es évektől folyamatos fejlődés volt megfigyelhető a városban, amivel az acélváros mítoszról a kultúra és turizmus városává válna Miskolc.

Miskolc történelmi belvárosa műemlék jellegű épületekben kevésbé gazdag, mint más városoké, a 19. század hangulatát tulajdonképpen csak a sétálóutca jellegű főutca (Széchenyi István út) és az ennek folytatásában elterülő Városház tér őrzi.

A Belváros legjelentősebb útja a városrész teljes hosszán áthúzódó Széchenyi István út, amely a Tiszai pályaudvar felé vezető Bajcsy-Zsilinszky út folytatása. A Városház tér és a Szinvapark közti szakasz 1984 óta sétálóutca, csak a villamosok közlekednek itt. Ez az úgynevezett ,,Főutca", amelynek hangulata a 19. századot idézi.

A Széchenyi utcát gyakran tartják Európa leghosszabb főutcájának, ez azonban pontatlan, mivel a Széchenyi utca maga csak körülbelül 1 kilométer hosszú, és még Miskolcon belül is több utca van, aminek a hossza ennek többszöröse. Az azonban igaz, hogy a Széchenyi utca egyike annak a kilenc utcának, amelyek egymás egyenes folytatásaként kelet-nyugati irányban csaknem az egész várost átszelik, egy összességében 12 km hosszú utcát formálva (ebből azonban a köznyelv főutcának csak a Széchenyi utcát nevezi).

A Városház tér az Avas hegy közelségében, a Széchenyi utca nyugati végén, tőle északra terül el. Itt áll a romantikus stílusú városháza és a klasszicista megyeháza.

Belvárosi sétánkat az 1871-ben épült, majd a 2012-ben befejeződött építészeti átalakítások után a mai arculatát elnyerő Városháza elől kezdtük, amely a város egyik legforgalmasabb pontján
található. A Széchényi út jelentős része sétálóutcaként működik, szebbnél szebb épületekkel és üzletekkel. A város legnagyobb sétálóutcáján, a Széchényi úton végighaladva, megcsodálhattuk a Belváros turisztikai látványosságait, a sok kulturális és egyházi építményt, templomait, középületeit és köztéri szobrait.

Belvárosi sétánk során gyönyörű rendezett belvárost láthattunk, akik már korábban is jártunk erre, rá se ismertünk a régi állapotokra, kellemes kikapcsolódás volt délutáni sétánkhoz. Sok szép hely, látványosság egy helyen. A belváros maga csodálatos. Nagyon szépen rendben tartott parkok, zöld ligetek, fák és virágok, a ma már tiszta Színva patak a Szinva parkkal és Színva terasszal csodálatos élmény volt valamennyiünknek. Helyieknek a Miskolchoz való tartozás erejét hordozza magában, noha máshonnan érkező érdeklődőknek is hasonló élményeket nyújthat. Aki pedig Miskolcra jön, annak kihagyhatatlan, nem csak a mindennap arra járók csodálkoznak le időről időre a szépségén, hanem a városba érkezők körében is kedvelt.

Összegezve, nagyon érdekes, jó időben nagyon kellemes séta volt, rengeteg látnivalóval. Különleges érték egy különleges helyen, a belváros kellős közepén. Le a kalappal Idegenvezetőink előtt, akik velünk voltak, mert a látnivalók lebilincselőek voltak.







Videó


Miskolc, ahogyan még sosem látta

Link



Miskolc - Hungary

Link



Miskolc, Hungary 2015

Link



Miskolc City, HUNGARY 2017

Link



Miskolc - Miskolctapolca Cave Bath - Castle of Diósgyőr - Lillafüred, Hunguest Hotel Palota

Link



A mi városunk, Miskolc - 1. rész 1981

Link



Képgaléria























































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Címkék: helyreállították, folkfesztiválnak, várrekonstrukció, valamennyiünknek, látványosságait, megcsodálhattuk, legforgalmasabb, tárlatvezetéses, személyforgalom, idegenvezetőink, miskolctapolcai, legjelentősebb, tulajdonképpen, iparvárosaként, rendszerváltás, látványosságai, találkozásánál, sétálóutcaként, idegenforgalmi, miskolctapolca, népességszámát, kihagyhatatlan, meglátogatását, épületszárnyak, folytatásaként, helyreállított, lebilincselőek, rekonstruáltak, megerősítették, történelemhez, összességében, sétálóutcáján, megfigyelhető, megfeledkezni, alkalmazottak, látványossága, királynék vára, ország egyik, diósgyőri várat, tárlatvezetéses bejáráson, tárlatvezető hölgy, kapcsolódó történelmi, rondellában lévő, felújítása nagyon, egész épületet, közel jövőben, kiállítótér ezzel, romot konzerválni, belső részt, pici affinitást, felújítása előtt, mostani állapotával, DIÓSGYŐRI VÁR, Nagy Lajos, Diósgyőri Várat, Diósgyőri Várban, Lovagi Tornák, Dixieland Fesztiválnak, Kaláka Nemzetközi Folkfesztiválnak, Történelmi Forgatagnak, Miskolci Operafesztiválnak, Miskolc Észak-Magyarország, Miskolci Nemzeti Színház, Bükki Nemzeti Park, Széchenyi István, Miskolc City, Miskolctapolca Cave Bath, Hunguest Hotel Palota,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Borzasztó  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Pitypang szökőkút  Azért kaptad  Spenót fasírttal  Ott van  Mindent de mindent visszakap  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Önmaga ellenére  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jó éjszakát  A Magyar Költészet napja alkal...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szívek  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Latinovits Zoltán tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Márai Sándor tollából  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Különleges  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Vidámság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul David Tripp Április 14  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Ott van  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívek  Jó éjszakát  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  képre írva  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Vannak emberek  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Zilahy Lajos mondta  Előnyök, amelyeket a meditáció... 
Bejegyzés Címkék
királynék vára, ország egyik, diósgyőri várat, tárlatvezetéses bejáráson, tárlatvezető hölgy, kapcsolódó történelmi, rondellában lévő, felújítása nagyon, egész épületet, közel jövőben, kiállítótér ezzel, romot konzerválni, belső részt, pici affinitást, felújítása előtt, mostani állapotával, várrekonstrukció folytatását, mellé épített, koncert alatt, bükk lábának, 2500 négyzetméter, őket összekötő, kazamatában található, régi kemencét, látogatók aprópénzt, visszatérés reményében, csodaszép környezetben, csipetnyi darabját, diósgyőri várban, környék Európa, szocialista időszakban, időben érte, uradalom székhelyéül, szempontból főbb, miskolctapolcai Barlangfürdő, lillafüredi Palotaszálló, város kivételes, 1990-es évek, miskolci nehézipar, város népessége, ország második, 2000-es évektől, acélváros mítoszról, sétálóutca jellegű, ennek folytatásában, városrész teljes, villamosok közlekednek, úgynevezett &#8222, hossza ennek, azonban igaz, kilenc utcának, egész várost, köznyelv főutcának, romantikus stílusú, klasszicista megyeháza, 1871-ben épült, 2012-ben befejeződött, város egyik, város legnagyobb, régi állapotokra, mindennap arra, városba érkezők, különleges helyen, belváros kellős, kalappal Idegenvezetőink, látnivalók lebilincselőek, helyreállították, folkfesztiválnak, várrekonstrukció, valamennyiünknek, látványosságait, megcsodálhattuk, legforgalmasabb, tárlatvezetéses, személyforgalom, idegenvezetőink, miskolctapolcai, legjelentősebb, tulajdonképpen, iparvárosaként, rendszerváltás, látványosságai, találkozásánál, sétálóutcaként, idegenforgalmi, miskolctapolca, népességszámát, kihagyhatatlan, meglátogatását, épületszárnyak, folytatásaként, helyreállított, lebilincselőek, rekonstruáltak, megerősítették, történelemhez, összességében, sétálóutcáján, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 618
  • e Hét: 14943
  • e Hónap: 37431
  • e Év: 215306
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.