Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért vergődik a magyar gazdas
  2011-10-07 08:00:53, péntek
 
  Miért vergődik a magyar gazdaság?

Gazdaságpolitikai rögeszmék akadályozzák a hazai gazdaság fejlődését: a versenyképesség sem az adók csökkentésével, sem az alacsonyan tartott bérekkel, sem a multinacionális cégek bőkezű támogatásával nem fokozható. A versenyképességet ugyanis leginkább a gazdaság szerkezete határozza meg. Gazdag László közgazdász írása.


Gazdag László
2011. október 7. 06:15

,,A többkulcsos adórendszer volt a fő oka, hogy az ország gazdasága rendkívül nehéz helyzetbe került." - mondta Szijjártó Péter, s mondják mások is. De összefügg-e a gazdasági versenyképesség az elosztórendszerekkel?

A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás egyik tév- és rögeszméje, hogy a ,,pazarló" elosztórendszerek szívják el a gazdaság erőforrásait. Ha megváltoztatjuk tehát az elosztást (elosztórendszereket), akkor javíthatjuk a gazdaság versenyképességét. Ezért aztán a magyar gazdaságpolitika, ,,oldalaktól", kormányoktól függetlenül mindig az elosztás és fogyasztás felszíni szféráit kapargatta, kapargatja, természetesen minden eredmény nélkül, immár legalább három évtizede.

Az elosztórendszerek működése (pazarló, vagy nem pazarló volta) önmagában semmilyen hatással nincs a gazdaság szűken vett versenyképességére. Ez nem azt jelenti, hogy ne törekedjünk a pazarlás megszüntetésére az elosztórendszerek működtetésekor, csupán azt, hogy az e téren elért eredmény önmagában a gazdaság versenyképességére semmilyen hatással nincs. A hatékonyabbá tett elosztórendszer önmagában hatékonyabb, és nem a gazdasági hatékonyságon keresztül. Az elosztórendszerek működtetése az adók révén finanszírozódik, az állam által.

Nincs összefüggés az adórendszer és a gazdaság versenyképessége között. Működhet intenzív újraelosztás (lásd: skandináv jóléti modell!) mellett hatékony gazdaság, és látunk példát az alacsony szintű újraelosztással párosuló versenyképes gazdaságra, elég csak az Egyesült Államokra gondolni. Ennek a tapasztalati ténynek mélyebb közgazdasági okai vannak, amelyekkel a hazai gazdaságpolitikusok - úgy tűnik - nincsenek tisztában.

A II. világháború után az USA letért a roosevelti New Deal politikájáról, tehát a keynesiánus költségvetési politikáról, és piacosította az elosztórendszereket is. A nyugdíj- és egészségbiztosítás piaci alapokra helyeződött, az állam kivonult e területekről. Ennek viszont a feltétele az volt, hogy ezen rendszerek igénybevételének költségeit beépítették a bérekbe, személyes jövedelmekbe. A fogyasztó az egészségügy területén piaci szereplőként fizet a szolgáltatásért, például a műtétért, gyógyszerért. Ennek finanszírozására magánbiztosítókkal köt szerződést, és oda fizet.

A skandináv modell (illetve általában az európai modell) továbbra is a keynesiánus költségvetési politikán nyugodott, vagyis magasabb lett az újraelosztás szintje, nem piacosították az ellátórendszereket, az állam nagyobb szerepet vállalt. Viszont az állam nem csak elvont, hanem megrendelt eme területeken, ami viszont a gazdaságot serkentette. A fogyasztó helyett most az állam fizet (például a műtétért), de a munkavállaló - magánbiztosító helyett - az állami biztosítóval áll szerződéses kapcsolatban, oda fizet, pontosabban oda folyik be bérének kötelezően levont része.

A laikus olvasó is észreveheti, hogy a két rendszer között alapvető különbség nincs. A társadalom tagjai így, vagy úgy, de jövedelmük egy részét az elosztórendszerekbe fizetik, hogy legyen nyugdíjuk, hogy ellássák őket betegségük, rokkantságuk esetén. Ez végbemehet a piac segítségével, vagy az állami koordináció által. Azt hinni, hogy a két szisztéma közül az egyik a ,,jobb", és ha azt választjuk, akkor hatékonyabb lesz a gazdaság, egyszerűen dőreség. Márpedig amikor azt mondja a miniszterelnök, hogy ,,nálunk van Európa legversenyképesebb adórendszere", akkor bizony erről a dőreségről tesz tanúbizonyságot. A ,,versenyképes adórendszer" kifejezésnek az égvilágon semmi értelme nincs. Ha csökken az újraelosztás mértéke, csökken az adóterhelés, akkor csökkennek az állam bevételei, az állam, mint megrendelő kisebb lehetőségekkel rendelkezik. Amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon.

A Keynes által feltárt multiplikátorhatás azt jelenti, hogy egy dollár állami megrendelés a magánszférában sokszorozott hatást generál, mégpedig a tapasztalat szerint négyszeres a szorzó. Egy dollár állami megrendelés négy dollár magánbefektetést eredményez. Ha csökkentjük az állam bevételeit, csökkentjük a kiadásait is, vagyis zsugorodik a multiplikátor hatás.

Csath Magdolna hívja fel a figyelmet arra, hogy nem az újraelosztás mértéke, az adóterhelés mértéke a lényeges, hanem hogy az állam az adóbevételt mire költi. Ugyanakkor nagyon veszélyes úgy adót csökkenteni, az elosztórendszereket piacosítani, az államnak e területekről kivonulni, hogy közben e rendszerek működtetésének költségeit nem építjük be a bérekbe, nyugdíjakba. Ez ugyanis szociális katasztrófát eredményez, erre jó példa a hazai tapasztalat a rendszerváltás után. Úgy piacosítottuk az ellátórendszerek egy részét, hogy közben nem emeltük meg ennek megfelelően a bérszínvonalat. Nálunk most a bérekbe nincs beépítve a lakáshoz jutás költsége, valamint a nyugdíjakba a lakásfenntartás költsége. Ezért adósodott el a lakosság, és nem azért, mert ,,becsapták" a devizahitelekkel, ahogy Orbán Viktor, vagy Varga Mihály hiszi.

A magyar lakosság 88 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, ami egészen katasztrofális arány. Márpedig ,,polgár" az, akinek megtakarításai vannak - ezt üzenem a ,,polgári kormánynak". Az alacsony bérszínvonalat nem lehet örökös kompenzációkkal kipótolgatni: meg kell emelni a béreket.

Béremelés és eladósodás: egy mítosz cáfolata

A béremelés nem járna eladósodással, az egyensúly borulásával, inflációval, ahogy a 1999-2002 közötti béremelések valós hatásai is bizonyítják. Nem véletlenül emelem itt ki a valós jelzőt. Elég csak a makro adatokat megnézni, hogy erről bárki meggyőződhessen. Az első Orbán-kormány a minimálbért három lépésben emelte 19 600 forintról 50 000 forintra, majd a Medgyessy-kormány a közalkalmazotti bért 50 százalékkal 2002 szeptemberében.

Mégis Medgyessy Péter távozásakor, 2004 végén 4 százalék volt az infláció a 2001 végi 9,8 százalék helyett, az államháztartás hiánya pedig a 2002 végi 8,9 százalék ról lement 2004 végére 6,4 százalékra. Az eladósodás oka nem a béremelés volt, hanem a 2006-ban nagy lendületet vett, pénzügyileg megalapozatlan autópálya építési program, illetve az, hogy időközben elfogyott a privatizálandó közvagyon. Mert arról mindig elfeledkezünk, hogy a Horn-kormány (1994-98) és az első Orbán-kormány (1998-2002) privatizációs bevételekből csökkentette az adósságállományt a GDP 83 százalékáról 53 százalékára. A béremelések valós pozitív hatása a gazdaság tartós élénkülése volt, hiszen az 1997 második felében elkezdődött növekedés 2005 végéig tartott, mégpedig évi 4 százalék fölötti ütemben.

A GDP arányos államadósság fölkúszása 2002-2004 között (Medgyessy-kormány) 53 százalékról 59 százalékra nem a béremelések miatt következett be, hanem, mint említettem, elfogyott a privatizálandó vagyon. A 2005-2008 közötti megugrás (Gyurcsány-kormány) 59 százalékról 80 százalék fölé a pénzügyileg megalapozatlan autópálya építési program ,,eredménye" volt, ezt is említettem már. Csak 2006-ban 1700 milliárd forinttal, vagyis tízmilliárd dollárral nőtt az államadósság. Az államon kívüli szféra (lakosság, vállalatok, önkormányzatok) adósságnövekedése ugyanennyi volt 2002-ban. Összesen húszmilliárd dollárral, 3400 milliárd forinttal nőtt az ország bruttó adósságállománya egyetlen év alatt. Ennek semmi köze sincs a korábbi béremelésekhez! És ekkor nyolcszorozódott meg a multiknak juttatott támogatás 2002-höz képest, elérve az évi 1500 milliárd forintot. Ez a GDP arányában mérve a legmagasabb Európában!

A gazdaság versenyképességére ható tényezők

A legfontosabb a gazdaság makro szerkezete. Milyen termékeket kínál a világpiacnak egy ország? Ha magas importtartalmú, nyersanyag- és energiaigényes termékeket, akkor az elosztórendszerek hatékonyságától függetlenül is alacsony hatásfokú a gazdaság, mert kicsi a termékek hozzáadott érték tartalma, alacsony fokú a gazdaság transzformációs képessége. Nos, a magyar gazdaság exportárbevételének 80-82%-a import. Ez a probléma és nem az elosztórendszerek rossz hatékonysága, vagy a ,,magas" adószint.

Mellesleg a hazai adószint nem magas, kisebb az adóterhelés bármely nyugat-európai országnál. A GDP 38%-át központosítjuk adók révén, míg ez Nyugat-Európában mindenütt 40% fölött van, Skandináviában eléri az 50%-ot.

Látszólag magas a bérek közterhe, mert a bér 51%-a marad zsebben, 49%-a járulék. Csakhogy ennek az oka az alacsony bérszínvonal. Ha nem vonná el az állam ennek a felét, összeomlana az egészségügy és a nyugdíjrendszer. Lehet csökkenteni ezt az arányt, de nem abszolút értékben, hanem relatíve, mégpedig úgy, hogy a béreket emeljük, és arányosan csökkentjük a járulékokat.

Amikor a vállalkozók panaszkodnak a ,,túl magas" hazai bérjárulékokra, emlékeztetni kell őket, hogy az együttes bér + bérjárulék terhelésük ugyanazért a munkáért még mindig töredéke a Lajtán túli terhelésnek.

A gazdaság makro szerkezetét kellett volna átalakítani az elmúlt húsz évben, mégpedig tudatos stratégia mentén, leépítve az import nyersanyag- és energiaigényes ágazatokat, nem engedve be az import alkatrészre alapozott összeszerelő- és bérmunka tevékenységet, ellenben felépítve a fehérköpenyes tudásigényes, új gazdaságot. Ehelyett támogattuk az import nyersanyagra, energiára, alkatrészre alapozott tevékenységek kiépítését, vagyis biztosítottuk gyarmati jellegű bekapcsolódásunkat a világgazdaságba.

A ,,szén és acél országa" helyett most a gumi országa, az összeszerelő- és bérmunka országa lettünk, adókedvezményre, alacsony bérekre alapozva. A multik kapják a támogatások 90%-át. A hazai kkv-szektor ebből a pénzből sokkal több munkahelyet tudott volna teremteni. Modern, feltőkésített, technikailag fejlett hazai kkv-szektor nélkül nincs erős gazdaság a tapasztalat szerint. Ehelyett mi a szűkös erőforrásokat a multik támogatására költjük. Nem vagyok ellensége a külföldi tőkének, de támogatni az adófizetők pénzéből elhibázott gyakorlat.

Elosztórendszerek reformja

Most nem az elosztórendszerekkel, és ehhez kapcsolódóan az adórendszerrel kellene bíbelődni, hanem a gazdaság mélyáramait kellene rendbe tenni, vagyis át kellene alakítani egy évtized alatt az ország gazdasági makro szerkezetét. Ehhez párosulva a humán tényezőre kellene alapozni, ami elkerülhetetlenné teszi a bérek dinamikus felzárkóztatását.

Ehhez megvannak az erőforrások! A multiknak nyújtott évi 1500-1600 milliárd forint támogatás megvonása, és a hazai kkv-szektorra fordítása például. A gazdaság versenyképességének kérdésétől teljességgel el kell választani az elosztórendszerek reformjának, vagy az adórendszer reformjának kérdését. Adót csökkenteni csak egy már jól működő, fellendülő gazdaságban lehet és szabad. Ellenben adócsökkentéstől fellendülést ugyanolyan szamárság, mint ahogy Gyurcsány hitte: ha autópályákat építve adósodunk el, semmi baj nem lesz, mert ez hozza el a föllendülést.


Másrészt az elosztó-szolgáltató rendszerek reformja nem pénzt szabadít föl a gazdaság számára, hanem pénzt emészt föl. Az eredménye nem pénzmegtakarítás, hanem hatékonyabb működés, de ehhez be kell fektetni oda, és nem kivonni kell belőle. Tudniillik ez a nyugat-európai és amerikai tapasztalat. (Lásd például Barack Obama jelenlegi égető gondjait az amerikai egészségbiztosítási rendszer reformjával kapcsolatban.)

Teljesen hibás a magyar közgazdasági, gazdaságpolitikai logika, hibás a gazdaságfilozófia, téves az irány. Vergődésünk tovább folytatódik.


http://www.fn.hu/makro/20111006/miert_vergodik_magyar_gazdasag/

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: adósságállományt, magánbefektetést, versenyképessége, finanszírozására, adócsökkentéstől, felzárkóztatását, igénybevételének, gazdaságpolitika, nyolcszorozódott, devizahitelekkel, adósságállománya, pénzmegtakarítás, ellátórendszerek, versenyképesség, finanszírozódik, megváltoztatjuk, szolgáltatásért, közalkalmazotti, multinacionális, megszüntetésére, nyugdíjrendszer, hatékonyságától, transzformációs, lakásfenntartás, adókedvezményre, elosztórendszer, meggyőződhessen, újraelosztással, kompenzációkkal, tanúbizonyságot, világgazdaságba, magánszférában, szeptemberében, energiaigényes, működtetésekor, importtartalmú, magyar gazdaság, hazai gazdaság, adók csökkentésével, alacsonyan tartott, multinacionális cégek, versenyképességet ugyanis, gazdaság szerkezete, többkulcsos adórendszer, ország gazdasága, gazdasági versenyképesség, magyar gazdaságpolitikai, gazdaság erőforrásait, gazdaság versenyképességét, magyar gazdaságpolitika, elosztórendszerek működése, gazdaság szűken, Gazdag László, Szijjártó Péter, Egyesült Államokra, Csath Magdolna, Orbán Viktor, Varga Mihály, Mégis Medgyessy Péter, Barack Obama,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A haragos ember  Facebookon kaptam  Nagyi süt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 9  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Steel - Május festmény  Hatványozott áldások  Facebookon kaptam  A húsvéti bárány  A civilizációk nemzedékről nem...  Folytasd tovább a befejezésig  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mókás uborka tál  ajándék, mellyel meglepem  Az időskori betegségeket is cs...  Az én Miatyánkom  A haragos ember  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Vidámság  Márai Sándor, eredeti nevén  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó nap volt  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Remy Bellau - Április  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  Vidámság  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Hálás vagyok  A Balaton-felvidék tanúhegye  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kun Magdolna.: Belső félelem  Reggeli kávé  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi süt  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Az ember  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A felvilágosodás...  Vidámság  Az élet nem más  40 felett  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  A női sziv  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Az élet mindig  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 11  Folytasd tovább a befejezésig  Szép estét  Csend  Tavaszi szél vizet áraszt  Facebookon kaptam  Cserépváralja  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ideges katicabogár  Laczkó Sándor - A bizalom....  ajándék, mellyel meglepem  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam  Csend  Laczkó Sándor - A bizalom....  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdaság, hazai gazdaság, adók csökkentésével, alacsonyan tartott, multinacionális cégek, versenyképességet ugyanis, gazdaság szerkezete, többkulcsos adórendszer, ország gazdasága, gazdasági versenyképesség, magyar gazdaságpolitikai, gazdaság erőforrásait, gazdaság versenyképességét, magyar gazdaságpolitika, elosztórendszerek működése, gazdaság szűken, pazarlás megszüntetésére, elosztórendszerek működtetésekor, hatékonyabbá tett, gazdasági hatékonyságon, elosztórendszerek működtetése, adók révén, állam által, gazdaság versenyképessége, alacsony szintű, tapasztalati ténynek, keynesiánus költségvetési, állam kivonult, egészségügy területén, skandináv modell, európai modell, újraelosztás szintje, állam nagyobb, gazdaságot serkentette, fogyasztó helyett, állam fizet, munkavállaló &#8211, állami biztosítóval, laikus olvasó, társadalom tagjai, piac segítségével, állami koordináció, dőreségről tesz, égvilágon semmi, újraelosztás mértéke, állam bevételei, dollár állami, magánszférában sokszorozott, tapasztalat szerint, állam bevételeit, multiplikátor hatás, figyelmet arra, adóterhelés mértéke, adóbevételt mire, hazai tapasztalat, rendszerváltás után, bérekbe nincs, lakáshoz jutás, lakásfenntartás költsége, magyar lakosság, alacsony bérszínvonalat, mítosz cáfolata, egyensúly borulásával, 1999-2002 közötti, valós jelzőt, makro adatokat, első Orbán-kormány, minimálbért három, közalkalmazotti bért, 2001 végi, államháztartás hiánya, 2002 végi, béremelés volt, 2006-ban nagy, privatizálandó közvagyon, béremelések valós, gazdaság tartós, 1997 második, béremelések miatt, privatizálandó vagyon, 2005-2008 közötti, pénzügyileg megalapozatlan, államon kívüli, ország bruttó, korábbi béremelésekhez, multiknak juttatott, legmagasabb Európában, gazdaság makro, elosztórendszerek hatékonyságától, termékek hozzáadott, gazdaság transzformációs, elosztórendszerek rossz, hazai adószint, adóterhelés bármely, bérek közterhe, alacsony bérszínvonal, állam ennek, béreket emeljük, vállalkozók panaszkodnak, elmúlt húsz, import nyersanyag-, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 97
  • e Hét: 436
  • e Hónap: 4181
  • e Év: 157677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.