Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Grátz Endre, a győri halálügyész
  2017-08-31 06:27:54, csütörtök
 
   
  Békés Márton:Grátz Endre: ,,halálügyésztől" brókerbotrányig

A Győr-Sopron megyei megtorlás ügyésze 25 évesen már akasztatott, de egy év múlva félreállították. Később Gelka-vezérként, majd szolárium-tulajdonosként tűnt fel. Hét hős kivégzése terheli lelkiismeretét.

Grátz Endre Nagykanizsán született 1932-ben. A pécsi jogi egyetem elvégzése után azonnal állást kapott a Győr-Sopron megyei ügyészségen, a forradalom előtt három hónappal. Minden bizonnyal rendszerhű ügyészségi nyomozó és előadó volt, hiszen 1957 tavaszán politikai ügyésszé nevezték ki. Egy évvel később úgy minősítették, mint aki - különösen a politikai bűncselekmények tekintetében - átlagon felül végzi munkáját, ráadásul ,,komoly segítséget nyújtott a politikai osztály vizsgálói részére", sőt több ügyet maga kezdeményezett. Vádképviseletét úgy jellemezték, mint amely ,,határozott, harcos [...] vádbeszédei politikailag megalapozottak".

A mindössze 25 éves Grátz az északnyugat-dunántúli megtorlás emblematikus pereiben kapott főszerepet. A frissdiplomás, igencsak keveset futott ügyész nagy elánnal vetette magát a vádhatósági munkába és rögtön a korszak kiemelt - ugyanis az ,,ellenforradalmi" narratívát bizonyítani hivatott - konstrukciós perében kapott főszerepet. Az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári mészárlást követő népítélettel kapcsolatos eljárásról van szó: a megtorlógépezet működtetői ezzel akarták alátámasztani a ,,fasiszta és lumpen elemek" 1956-os lincseléséről szóló koholmányukat, amely évtizedekig a kádári propaganda fő csapásiránya lett. Nem volt tehát mindegy, kire bízzák a vád képviseletét! A sortűzben több mint százan haltak meg, a tettesek közül három főn vett halálos elégtételt a tömeg.

A mosonmagyaróvári határőrlaktanya előtti sortűz és a bent történt népítélet ügyében a Gyepes István vezette tanács 1957. június 10-én hozott ítéletet. A Győrben lefolytatott tárgyaláson Grátz hat vádlottra kért (és kapott) halálbüntetést - miután ezzel bekerült az egy ügyben legtöbb legsúlyosabb ítélet kiszabását követelő ügyészek közé, kiérdemelte a ,,halálügyész" nevet. Az év végén a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumán, Ledényi Ferenc hadbíró ezredes vezetésével megtartott másodfokú tárgyaláson a helybenhagyott büntetések még egy halálos ítélettel szaporodtak. Az 1957 utolsó napján és 1958. január idusán végrehajtott összesen hét halálos ítélet közül a közvéleményben kettő maradt meg legélesebben: Földes Gábor színpadi rendezőé és Gulyás Lajos református lelkészé. Rajtuk kívül a győri forradalomban való részvételéért ölték meg Tihanyi Árpád tanárt, Kiss Antal fűtőt, Weintráger László segédmunkást, valamint Cziffrik Lajos és Zsigmond Imre földműveseket. A halálukat törvényesítő Ledényi-tanács rajtuk kívül még húsz forradalmárt küldött bitófára, amellyel a kádári megtorlás legtöbb halálos ítéletét hozó hadbírája lett.

Mi sem bizonyítja jobban a mosonmagyaróvári per konstruált voltát, minthogy a ,,Földes Gábor és társai" nevezetű eljárásba a címadó elsőrendű vádlottat később kapcsolták be. A pályáját a józsefvárosi Kálvária téri bányászszínház-igazgatójaként kezdő, majd a győri Kisfaludy Színházat hat évig dirigáló - Angyalhoz és Nickelsburghoz hasonlóan - zsidó hátterű, nemzeti baloldali Földes Győrből érkezett fehér zászlóval a mosonmagyaróvári laktanya elé, ahol a tömegbe lövés után érthetően elszabadult indulatokat akarta lecsillapítani. Csakúgy, mint Levél község kálvinista lelkésze, Gulyás Lajos, aki a nép által elfogott négy határőrtiszt egyikét kimenekítette a tömegből (ő később tanúskodott is a vádlott mellett). A zsenge ügyész mégis így beszélt róla: ,,ez az ember gyűlöli a népet, gyűlöli a szocializmust, és a rohadt régi világot akarja visszaállítani. Népünk sújtson le az árulóra és halállal büntesse meg gaztettéért!"

A részben csornai kötődésű Grátz az ottani ,,ellenforradalmi bűncselekmények" felderítésében és felelősségre vonásában is aktívan rész vett: a vádat képviselte a forradalmi közigazgatás vezetéséért és a november 4-ét követő ellenállásért perbe fogott Székely Sándorral szemben 1957 áprilisában. Székelyt a rádió által is közvetített, halálbüntetést indítványozó vádbeszédében egyenesen ,,fasiszta fenevadnak" nevezte, akit csak a szovjet csapatok akadályozhattak meg abban, hogy a csornai kommunistákat kivégeztesse. Az ügy első- és másodfokon is életfogytiglannal zárult, Székely végül az 1963-as amnesztiával szabadult. Koncepciózusan kidolgozott ügyészi elképzelésre utal, hogy Grátz úgy a mosonmagyaróvári perben, mint a csornai ügyben a határőrök megölésének és a nyugati határ ausztriai fegyveresek előtti megnyitásának szándékát rótta fel a vádlottaknak. (Jobbágyi Gábor: ,,Ez itt a vértanúk vére" - Földes Gábor és társai pere. In: Bűn és bűnhődés. I. kötet: Győri tanulmányok. Győr 2000. 85-109. és Szalay Balázs: Csorna az 1956-os forradalom idején. In: Kisalföldi Szemle 2012/2. 110-134.)

Bár 1957-ben alapvető szerepe volt a Győr-Sopron megyei megtorlások ítélkezésében, 1958 májusában váratlanul pártfegyelmit kapott ,,korábbi [?] erkölcstelen életmódja" miatt, majd Veszprémbe helyezték át, győri beosztásának megfelelő pozícióba. Ám négy hónap múlva erkölcsi alkalmatlanságára hivatkozva innen is elbocsájtották, és soha többé nem engedték visszatérni az igazságszolgáltatás területére. Hogy az idézett, 1958 februárjában kelt áradozó minősítés és a májusi áthelyezés, illetve a decemberi szélnek eresztés között mi történt, csak találgathatunk. Végleges kizárása talán összefüggésben állhat azzal a jelentéssel, amely szerint 1958-ban eljárás alatt álló személlyel barátkozott - kétségkívül azzal az általa elfogatott ,,csornai ellenforradalmárral", akinek unokatestvére (szül. Perlaki Zsuzsanna) éppen a felesége volt.

Dr. Grátz ügyészi pályafutása mindössze 26 évesen ezzel befejeződött. Bő évtizeddel később, 1969-ben a volt győri vádrekorder a Gelka budapesti profiliroda-vezetőjeként tűnik fel a lapok háztartásigép-szerelési rovatainak végén, ám egy év múlva már a cég vállalkozási irodájának élén áll, 1975-ben pedig a karbantartó állami vállalat főosztályvezetői székében találjuk. Aztán az 1980-as évek butikhulláma idején - legalábbis a szájhagyomány szerint - megnyitotta a Petőfi utca legendás Simeoni-üzletét. (A késő kádári újburzsoázia ikonikus divatboltját a társadalom többsége a Linda-sorozatból ismerhette csak, hiszen a ruhadesign ,,a Simeoniból" származott.) A rendszerváltoztatás idején a Keravill nyugdíj előtt álló vezető munkatársaként vett részt korábbi anyacége privatizációjában, amelynek során 1992-ben üzlettársa megpuccsolásától sem riadt vissza. Amint 1957-ben a halálos ítéletről szóló vádak megfogalmazásában, úgy a kilencvenes évek elején a budapesti szoláriumok megnyitásában is az elsők között volt.

Neve legközelebb 2005-ben került elő érintőlegesen a sajtóban, amikor kiderült: a(z ex)felesége által 1990-ig tulajdonolt Simeoni cég jogutója az az El Zor Kft., amelynek élén Hasan el Abed áll. A szíriai pénzváltó többek között az - egykor Medgyessy Péter által vezetett - Inter-Európa Banktól 6,2 milliárd forintot vett fel, s ezért a Kulcsár Attila nevével fémjelzett brókerbotránnyal összefüggő, K&H Equitiesnél történt pénzmosással és sikkasztással vádolták. A probléma csak az, hogy a férje nevét a napi napig viselő (telefonban rendkívül segítőkész) asszony több mint negyven éve elvált a férfitól, a cég ügyvezetője pedig ekkoriban már valójában leánya, Szimeonidisz Zsuzsanna volt, akiről a híres divatáruház annak idején nevét kapta. A városi legendákkal terhelt és a sajtó által alaposan összekuszált ügyben nem segíti a tisztánlátást, hogy Hasan el Abed próbaidővel megúszta, társtettes testvérét elnyelte a szíriai polgárháború, a 84 éves győri ,,halálügyész" pedig a fővárosban háborítatlanul várja élete beteljesedését.

Győr rettegett ügyésze összesen hét halálos ítéletet indítványozott, amelyből hatot végrehajtottak, sőt még eggyel ki is egészítettek, amelyhez ilyenformán eljárási tekintetben szintén köze van. Nincs nyoma annak, hogy tetteit megbánta volna. Földes Gábor, Gulyás Lajos és öt társuk hatvan éve halottak.

Békés Márton
latoszogblog.hu
2017.08.29.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, megpuccsolásától, főosztályvezetői, brókerbotránnyal, félreállították, ellenforradalmi, megtorlógépezet, akadályozhattak, határőrlaktanya, bűncselekmények, vádképviseletét, brókerbotrányig, munkatársaként, bányászszínház, helybenhagyott, elbocsájtották, végrehajtottak, közvéleményben, találgathatunk, összefüggésben, halálbüntetést, igazgatójaként, tulajdonosként, nickelsburghoz, indítványozott, beteljesedését, kezdeményezett, háborítatlanul, halálügyésztől, megalapozottak, lelkiismeretét, felderítésében, visszaállítani, koncepciózusan, lecsillapítani, alátámasztani, pécsi jogi, forradalom előtt, évvel később, politikai bűncselekmények, politikai osztály, vádhatósági munkába, korszak kiemelt, megtorlógépezet működtetői, kádári propaganda, sortűzben több, tettesek közül, mosonmagyaróvári határőrlaktanya, bent történt, helybenhagyott büntetések, halálos ítélettel, 1957 utolsó, Grátz Endre, Békés Márton, Később Gelka-vezérként, Grátz Endre Nagykanizsán, Gyepes István, Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumán, Ledényi Ferenc, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Tihanyi Árpád, Kiss Antal, Weintráger László, Cziffrik Lajos, Zsigmond Imre, Kisfaludy Színházat, Földes Győrből, Székely Sándorral, Jobbágyi Gábor, Szalay Balázs, Kisalföldi Szemle, Perlaki Zsuzsanna, Medgyessy Péter, Inter-Európa Banktól, Kulcsár Attila, Szimeonidisz Zsuzsanna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sárkány  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Odaadja  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ratkós beszületései a szereplő...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Minden kedves látogatómnak sze...  Boldog virágvasárnapot minden...  2004-es kivégzés után  Mire jók ?  Sok ember olyan,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az angyali üdvözlet  Paul David Tripp Március 26  Devecsery László - Húsvét  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kutyák  Virágvasárnap: az élet és a re...  Maci az északi fény alatt  Esti Ima !  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Haja van  Szép estét kedves látogatóimna...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kékfestőről pár szóban  Szép álmokat!  Egy hét kihagyás  Ne hagyd  Leereszkedés és olvadás  Ne hagyd  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Nagyhétfő:  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam Krisztinától  A szeretetről  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Szép estét  Nem azt látja  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Alvó baby  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  üdvözöllek!  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Alvó cica  Virágvasárnap a húsvét előtti  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Óraállítás  Nárcisz  Esti Ima !  Alvó kisfiú  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Képes idézet !  Levél lány  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Kövesd a vezetőt  Alvó baby  Ne hagyd  Szép estét  Egy hét kihagyás  Mire jók ?  Karinthy Frigyes: Almafa  képre írva  Apu  Egy imádság Ágoston Vallomások... 
Bejegyzés Címkék
pécsi jogi, forradalom előtt, évvel később, politikai bűncselekmények, politikai osztály, vádhatósági munkába, korszak kiemelt, megtorlógépezet működtetői, kádári propaganda, sortűzben több, tettesek közül, mosonmagyaróvári határőrlaktanya, bent történt, helybenhagyott büntetések, halálos ítélettel, 1957 utolsó, közvéleményben kettő, győri forradalomban, halálukat törvényesítő, kádári megtorlás, címadó elsőrendű, józsefvárosi Kálvária, győri Kisfaludy, mosonmagyaróvári laktanya, tömegbe lövés, vádlott mellett, zsenge ügyész, ember gyűlöli, rohadt régi, részben csornai, ottani &#8222, vádat képviselte, forradalmi közigazgatás, november 4-ét, rádió által, szovjet csapatok, csornai kommunistákat, 1963-as amnesztiával, mosonmagyaróvári perben, csornai ügyben, határőrök megölésének, nyugati határ, vértanúk vére&#8221, 1956-os forradalom, májusi áthelyezés, decemberi szélnek, általa elfogatott, felesége volt, volt győri, karbantartó állami, 1980-as évek, szájhagyomány szerint, késő kádári, társadalom többsége, ruhadesign &#8222, halálos ítéletről, kilencvenes évek, budapesti szoláriumok, elsők között, szíriai pénzváltó, probléma csak, férje nevét, napi napig, híres divatáruház, városi legendákkal, sajtó által, szíriai polgárháború, fővárosban háborítatlanul, mosonmagyaróvári, megpuccsolásától, főosztályvezetői, brókerbotránnyal, félreállították, ellenforradalmi, megtorlógépezet, akadályozhattak, határőrlaktanya, bűncselekmények, vádképviseletét, brókerbotrányig, munkatársaként, bányászszínház, helybenhagyott, elbocsájtották, végrehajtottak, közvéleményben, találgathatunk, összefüggésben, halálbüntetést, igazgatójaként, tulajdonosként, nickelsburghoz, indítványozott, beteljesedését, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 168
  • e Hét: 659
  • e Hónap: 4057
  • e Év: 21877
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.