Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Végállomás
  2014-08-11 22:50:08, hétfő
 
   
  Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek húrja -befejező rész

A másnap reggeli ellenőrzéskor a kettes szobában hiába költögették az idős hölgyet a nővérek. Alig hallható motyogásából nem értettek semmit. Este mindent rendben találtak nála. Az asszony jókedvűen közölte az ellenőrzést végző ápolónőkkel, készen van, befejezte családbarát kisregényét.
Barátnője szerint késő este még beszélgetett Angliában élő unokájával, jó éjszakát kívánni szokása szerint hozzá is bekopogott. Mielőtt elköszöntek egymástól csendben megjegyezte elkészült a mű, az út végéhez érkezett, feszül már a húr. A kisregényében olyan világot álmodott a sorok közé, ahol méltósággal juthatnak el a munkában elfáradt időskorúak a végállomáshoz. A jelenlegi gazdasági helyzetünk reményt nyújt arra, hogy vágyait a kor- és sorstársai számára valóra válthassák, amennyiben a választásokon jól döntenek. Családbarát értékeket szem előtt tartva, egykor megépülhetnek majd az Ezüstszekerek.
Az ábrándozó írónő sorsa elé túl sok akadályt görgetett a történelem. Nehéz keresztje mellé, sorspoggyászát is cipelnie kellett. Egyetlen gyermeküket igen korán eltemették. Egy kisfiú maradt utána. A vő hamar összebútorozott egy több gyerekes asszonnyal. Volt ott én gyerekem, te gyereked - és lett mi gyerekünk. Abban a felosztásban a félárvának sem tisztesség, sem jó falat nem jutott. A gyerek gyengélkedett, búskomor lett. Nem nézhették tovább az öregek a gyermek sanyarú sorsát, magukhoz vették. Tehetségük és erejük szerint mindent megadtak neki, felnevelték, iskoláztatták. A diplomaosztót a tata nem élhette meg. Fentről büszkélkedett a szorgalmas, okos és jólelkű fiú sikerének. Nem tartott sokáig az örömük, hamarosan ismét beütött a ménkő. Egy rutinvizsgálat során a fiatalembernél vérképzési rendellenességet észleltek. Az eredmény és a diagnózis lehangoló volt. A mama nem sokat teketóriázott, saját tulajdonú lakásukat bérleményre cserélte, megosztott bérleti jogviszonnyal, így teremtett a fiúnak biztonságot, és némi pénzmaghoz jutottak. A kapott összeget az utolsó fillérig gyógyszerre, vitaminokra, immunerősítőkre, no, meg hasznos és haszontalan szerekre, készítményekre költötték. Mindent kipróbáltak, ami egy fikarcnyi reménnyel kecsegtetett. Isten megsajnálta őket és kegyelmében részesítette, mert mire a pénz elfogyott, a beteg is meggyógyult. Munkát viszont nem kapott. Minden hónapban egyre nehezebben jutottak egyről a kettőre. Gyűltek a csekkek, rezegni kezdett a léc a fejük felett. Ekkor a fiú egy barátot követve elindult a nagyvilágba szerencsét próbálni. Egy étterem alagsorában, mosogatás közben keresi, kutatja, évek óta egyfolytában, hátha egyszer megtalálja.
Szomszédja befejezte az írónő élettörténetét, egyre gyakrabban törölgetve könnyező szemét.

*

Az unoka

Oszt, szoroz, számol, messze hazájától, mikor lesz a fontból annyi, hogy hazatérhet és magához veheti nagyanyját. Így volt ez azon a napon is, amikor a szigorú főnök elébe lépett, udvariasan közölte, csomagoljon, két hét fizetett szabadságot kapott. Indulni kell, amilyen gyorsan lehet, üzenet érkezett a nagyanyját gondozó intézettől.
Azonnal jegyet rendelt, a legközelebbi géppel hazafelé tartott. Egész úton a felhők között azért imádkozott, csak még egyszer legyen hozzá kegyes a Teremtő és időben megérkezzen. Emlékei vetítőjében peregni kezdtek a filmek, futottak a kockák. Gyermekkori kirándulások, strandok, homokvár csurgatások helyszínei után, a mesék figurái is megelevenedtek. Orrában érezte a mézes sütemények édes illatát, rácsodálkozott a madártej vanília ízű óriás habgaluskáira, majd drága jó nagymamája levendula kölnijének illata lengte körül. A reptérről első útja az intézethez vezetett. Az egyre lejjebb bukó nap vörösre festette az égalját, mire megérkezett.
Amikor belépett, a betegszobában a nővérek szorgalmasan tettek-vettek a beteg ágya mellett. Csendben a fülébe súgták, a lelkipásztor nem távozott. Széket vittek az ágymellé, elhúzták a paravánt, és becsukták maguk mögött az ajtót. Egy órát kaptak a búcsúzásra. Kommunikálni nem tudtak, de a figyelem jelenlétét a kéz izmai jelezték. Egész idő alatt nem lazultak az ujjak, amelyek a másik kézzel összefonódtak. A fiú beszélt, csak beszélt... Megköszönte a soha nem lankadó, cselekvő szeretetet, a gondoskodást és hitet, majd csókot lehelt nagymamája hűvösen verejtékező viaszszínű homlokára, a ráncos kezekre, mely érte oly sokat dolgozott. Akkor állt fel az ágya mellől, amikor egyre mélyebbé váló, elhúzódó légzése jelezte, drága nagymamája az örök álmok kapujához érkezett...
Hosszú volt az út hazáig. Nem találta helyét, vacsora nélkül, tűhegynyire beszűkült gyomorral került ágyba.
Az álombirodalom kapuját hajnaltájt léphette át. A kegyelem oltáránál, drága nagyikája várta tárt karokkal. Az alkalmas órában, kedvenc meséjével ajándékozta meg.

*

Tölgyfa levelét a szellőre bízta, üzenettel volt az teleírva.
- Táltos gyermek született, ünnepre készüljetek, vár az erdő.
Elindultunk hát a remény szekerével, hófehér paripákkal haladtunk előre.
Bársony ecsetjükkel éneklő pipacsok festették pirosra a rétet, hol Földanya bölcsőjében búzamezőt ringatott, madár trilla altatódalával. Erdőszélre érve, az óriás gomba kalapjával integetve/ mutatta az utat. Előtte, a kristályvizű kis patak kavicsot görgetve futott, bánatfái minkét partján földig hajolva, üdvözöltek.
Arany tüllben öltözött napsugár gyerekek kergetőztek a fák lombjai között. Nem messze a pataktól manózenekar szolgálta zenére, tündérek örömtáncot jártak, Harkály kopács meghívója messze elhallatszott. Nagy volt ott a vígadalom s béke, nyuszi mellett róka koma kuncogott, Cirmos kandúr egérkével flörtölt.
Nőni kezdett örömében a kíváncsi spóra, az avarból pici fejét kidugta. Meglátta ezt az erdei páfrány, féltve őt - még törzse nem nő - gyorsan betakarta. Vargánya, a gombák királya üzente a rétnek, nyíljanak a szegfűgombák, mert nagy ünnep készül.
Ni csak! Ki jön? - nézett nagyot Ámulat, vadász a puskáját őzikére bízta és mellette lépkedett.
Fénysugarát szórva, ezüst hintójában megérkezett Holdanyóka. Barátsággal búcsút intve, elköszönt Napocska. Gallyak ölelkeztek lombokat alkotva, fészket kínálva az érkező kerecsen sólyom párnak.
Dobok peregtek, turulmadár a holdnak ezüstös fényében szárnyát fürösztötte, úgy készült a táltosokkal a gyermekköszöntőre.
A jó hírt meghallotta, és visszatért mindöröktől, mindörökre, az erdők, mezők örömére, a Magyarok Ősi Szelleme, reményt nyújtva az ősi népnek.

*

Lelkének darabokra tört cserepei között téblábolva talált rá a reggel. Nem sokkal később megcsörrent a telefon. Megrettenve nyúlt a készülék után. Az intézetvezető részvétét fejezte ki.
- Hajnalban elpattant a húr! Hagyatékában ,,A lélek húrja" című befejezett kisregény kéziratát találták. Személyes tárgyaival együtt - mint egyetlen törvényes örököse - átveheti. Ingatlanról, értékpapírról, banki számláról, nagy értékű ingóságról az intézetnek nincs tudomása, valószínűsíthető az elhunyt tulajdonában ilyen nem volt. A végtisztesség megadása érdekében, mielőbb jelentkezzen - vágta el a beszélgetés fonalát.


Megértette, elérkezett az idő, fel kellett nőnie. Elveszítette legdrágább kincsét, vele együtt a biztonságát. Nincs, aki fogja a kezét és vezesse az élet hosszú és göröngyös útján tovább.

*

Zárszó

A szerző unokája a nagyanyja halála után végleg hazatért szerencsepróbáló útjáról. Nem sokkal később végzettségének megfelelő munkát kapott. Feleségével az "Ezüstszekér" pályázat adatgyűjtése során ismerkedett meg. Asszonya pszichológusként, a regény helyszínén épült intézetet vezeti. Kényelmes, tágas szolgálati lakásukba hamarosan új családtag érkezik. A nappaliban, a pianínó felett elhelyezett képről a nagymama mosolya őrködik a család nyugalma felett.

*
A jövő (?)

2018-ban az egyesített szociális intézmények helyére, ,,Ezüstszekér" gondozó házak épültek országszerte. Az írónő álma, a felelős-, és családbarát kormány idős-politikájának köszönhetően valóra vált. Az egymást követő harmadik ciklusát kezdő miniszterelnök minden egyes helyszínen személyesen adja át a minden igényt kielégítő szolgáltatóházat. Soha nem felejti el kihangsúlyozni, az csak az első lépés, hogy az épület áll, a lakóira óriási feladat vár. A szeretet bankokat saját maguknak kell létre hozniuk.

Nagykanizsa, 2013. december. 27.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: valószínűsíthető, szolgáltatóházat, szerencsepróbáló, pszichológusként, rendellenességet, immunerősítőkre, összebútorozott, rutinvizsgálat, kihangsúlyozni, élettörténetét, végzettségének, készítményekre, rácsodálkozott, miniszterelnök, sorspoggyászát, megelevenedtek, fiatalembernél, büszkélkedett, diplomaosztót, kisregényében, jogviszonnyal, teketóriázott, altatódalával, iskoláztatták, álombirodalom, politikájának, elhallatszott, végállomáshoz, habgaluskáira, értékpapírról, megépülhetnek, ellenőrzéskor, ezüstszekerek, választásokon, gyengélkedett, intézetvezető, lélek húrja, másnap reggeli, kettes szobában, idős hölgyet, asszony jókedvűen, ellenőrzést végző, kisregényében olyan, sorok közé, munkában elfáradt, jelenlegi gazdasági, ábrándozó írónő, kisfiú maradt, több gyerekes, gyerek gyengélkedett, gyermek sanyarú, rutinvizsgálat során, Lélek Sándorné Ekpafat, Magyarok Ősi Szelleme,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Ágai Ágnes – Csendélet  A boldog családok mind hasonló...  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Szép estét  Sokan azt tartják  Nagyi telefonál  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 20  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Png férfi  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem méltó hozzád  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Nem számIt  Paul David Tripp Április 19  Paul David Tripp Április 21  Próbálj meg ...  Tavaszi kép  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nem számIt  Garai Gábor - Takarítás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  Jónás Tamás – Végtelen b...  A televizió nem a kultúrát kép...  Még csak most kezdődik a nap  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szívem tiéd  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mai harmónia kártyám  Az igazi szeretetért rendszeri...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Alvó cicák  Nem méltó hozzád  Kellemes délutánt kívánok  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Tavaszi kép  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Minden harmadik...  Png ház  Akarat  Bounty krémes  A sors  Németh László tollából  Rátalálsz  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Adakozás  Szívem  Neked tudnod kell  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Lóhere  A boldog családok mind hasonló...  Neked tudnod kell  Szívem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
lélek húrja, másnap reggeli, kettes szobában, idős hölgyet, asszony jókedvűen, ellenőrzést végző, kisregényében olyan, sorok közé, munkában elfáradt, jelenlegi gazdasági, ábrándozó írónő, kisfiú maradt, több gyerekes, gyerek gyengélkedett, gyermek sanyarú, rutinvizsgálat során, fiatalembernél vérképzési, diagnózis lehangoló, fiúnak biztonságot, kapott összeget, utolsó fillérig, fikarcnyi reménnyel, pénz elfogyott, fejük felett, barátot követve, nagyvilágba szerencsét, étterem alagsorában, írónő élettörténetét, fontból annyi, szigorú főnök, nagyanyját gondozó, legközelebbi géppel, felhők között, mesék figurái, mézes sütemények, madártej vanília, reptérről első, intézethez vezetett, egyre lejjebb, nővérek szorgalmasan, beteg ágya, fülébe súgták, órát kaptak, figyelem jelenlétét, másik kézzel, ráncos kezekre, ágya mellől, örök álmok, álombirodalom kapuját, kegyelem oltáránál, alkalmas órában, szellőre bízta, remény szekerével, óriás gomba, pataktól manózenekar, kíváncsi spóra, avarból pici, erdei páfrány, gombák királya, puskáját őzikére, érkező kerecsen, holdnak ezüstös, készülék után, intézetvezető részvétét, lélek húrja&#8221, intézetnek nincs, elhunyt tulajdonában, végtisztesség megadása, beszélgetés fonalát, élet hosszú, szerző unokája, nagyanyja halála, regény helyszínén, pianínó felett, nagymama mosolya, család nyugalma, egyesített szociális, írónő álma, egymást követő, minden igényt, első lépés, lakóira óriási, szeretet bankokat, valószínűsíthető, szolgáltatóházat, szerencsepróbáló, pszichológusként, rendellenességet, immunerősítőkre, összebútorozott, rutinvizsgálat, kihangsúlyozni, élettörténetét, végzettségének, készítményekre, rácsodálkozott, miniszterelnök, sorspoggyászát, megelevenedtek, fiatalembernél, büszkélkedett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 580
  • e Hónap: 6952
  • e Év: 57743
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.