|
2014-08-14 14:10:34, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 gr BL 55 liszt
7 kávéskanál só(csapósan)
1 evő kanál porcukor
200 gr természetes kovász
+ 12 óráskovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 gr liszt
2 evőkanál olaj
20 gr élesztő
A 12 órás kovászkészítése, sütés előtti napon.
A kovászhozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani,letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
Természetes kovászreceptje:
Egy befőttes üvegbe készítem és tárolom a kovászt, nem rakom hűtőbe.
Első nap: 4 evőkanál langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL 55) és fakanállal összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát.
Utána minden nap: 3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt (BL 55)
Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) kell etetni.
Nem kell megijedni,mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válik és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Ahogy telnek a napok,egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már bátran lehet sütni vele!
Hetente sütök ezzel a módszerrel, minden nap etetem a kovászt, és így a sütéskor marad annyi, ami beindítja a következő erjedést.
Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe a kovászt és sütés előtti estén kivenni, ismét megetetni.
A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávaló tegye dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény,rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára.A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Szanter |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: kovászkészítése, kovászillatúvá, visszaülepedni, galuskatésztát, kovászreceptje, villanysütőben, visszataszító, összeállítása, cserepesedjen, milyenségétől, dagasztótálba, hőmérsékleten, összekeverem, megkerekítem, visszateszem, sütőpapírral, lespriccelem, sparheltben, megvizezett, természetes, sütőedénybe, szakajtóban, intenzívebb, szakajtóból, beborítani, fakanállal, gázsütőben, szakajtóba, időpontban, hozzávalók, kelesztési, formázható, módszerrel, kávéskanál, óráskovász, lisztezem, liszt milyenségétől, tálban fakanállal, befőttes üvegbe, harmadik naptól, sütéskor marad, következő erjedést, hűtőben egy-két, kenyér összeállítása, tészta 40-45, szép piros, sütőből kivéve,
|
|
|
|
liszt milyenségétől, tálban fakanállal, befőttes üvegbe, harmadik naptól, sütéskor marad, következő erjedést, hűtőben egy-két, kenyér összeállítása, tészta 40-45, szép piros, sütőből kivéve, kovászkészítése, kovászillatúvá, visszaülepedni, galuskatésztát, kovászreceptje, villanysütőben, visszataszító, összeállítása, cserepesedjen, milyenségétől, dagasztótálba, hőmérsékleten, összekeverem, megkerekítem, visszateszem, sütőpapírral, lespriccelem, sparheltben, megvizezett, természetes, sütőedénybe, szakajtóban, intenzívebb, szakajtóból, beborítani, fakanállal, gázsütőben, szakajtóba, időpontban, hozzávalók, kelesztési, formázható, módszerrel, kávéskanál, óráskovász, lisztezem, megijedni, hozzávaló, megetetni, dagasztom, letakarni, beborítva, lisztezni, dagasztás, duplájára, savanykás, emelkedni, kiborítom, következő, eléréséig, ritkábban, beindítja, készítem, deszkára, erjedést, tésztává, rugalmas, evőkanál, sütéskor, átgyúrom, felverem, mintázom, kicsivel, edényben, befőttes, harmadik, porcukor, csapósan, kevesebb, pengével, hólyagos, receptje, ragadós, hűtőben, tartani, könnyen, langyos, kovászt, kivenni, bélelve, keverni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
38 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 232
- e Hét: 1402
- e Hónap: 3297
- e Év: 54088
|
|
|