Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Adventtől karácsonyig
  2018-12-03 18:00:20, hétfő
 
 








ADVENTTŐL KARÁCSONYIG


1 Adventtől karácsonyig - avagy a karácsonyi ünnep története

2 Advent: Jézus eljövetelére való felkészülés időszaka, december 24-ét megelőző 4 hét, amely mindig vasárnappal kezdődik.

3 Advent hagyományai

4 Adventi koszorú A gyertyákkal díszített fenyőkoszorú jelezi a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Az adventi vasárnapokon először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

5 Advent angyalai: Az első vasárnap angyala: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A második vasárnapi angyala: piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. A szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe hogy fényt készítenek belőle a csillagoknak.

6 A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre
A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje: békét, tiszta szeretetet és boldogságot ad. A negyedik vasárnap angyala: egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg kezében lantot tart, és azt pengeti, a béke dalát énekli, melytől valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

7 Adventi naptár Egy édesanya találta ki. Kisfia minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: "Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont, melyről kisfia mindennap lecsippenthetett egyet...
Advertisements

8 András napja (november 30.)
Ezen a napon a karácsonyi időjárásra jósoltak.

9 A hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje.
Borbála (december 4.) a hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje. Hajdan a lányok pártfogójuknak tekintették, ezen a napon a cseresznyefa ágát vízbe tették, az ha karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelentett.

10 Szent Miklós püspök emléknapja.
Miklós (december 6.) Szent Miklós püspök emléknapja. A legenda szerint egyszer egy nyitott ablakon dobott be aranyakat három hajadonnak, kik ezáltal tisztességgel férjhez mehettek. Innen ered a szokás, hogy gyermekek a mai napig kiteszik az ablakokba kitisztított cipőiket.

11 Az év legrövidebb napja.
Luca napja (december 13.) az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz sok hagyomány, babona társul. E napon nem volt szabad fonni, kenyeret sütni. A lányok jósoltak: a gombócba gyúrt papírdarabra egy-egy fiú nevet írtak, kifőzték és amelyik legelőbb jött a víz tetejére, azt kimerték, s megnézték milyen nevű lesz a férjük. A boszorkányok fölismerésére készítették a luca-széket. Ezen a napon kellett elkezdeni, s karácsonyig be kellett befejezni.

12 Karácsony (december 24.) December 24-ét karácsony böjtjének is nevezzük, ez a nap az ünnep kezdete, Jézus születésének napja. A betlehemezés a kis Jézus Betlehemi megszületésének történetét eleveníti fel.
Advertisements

13 Az éjféli misére együtt ment a család
Az éjféli misére együtt ment a család. Ekkor kellett magukkal vigyék Luca óta készített széket, melyre ha felálltak megláthatták a falu boszorkányait. Egy kedves elképzelés szerint az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik a gazdájukat.

14 A karácsony kellékei

15 A karácsonyfa A karácsonyfa-állítás a népi hiedelmek szerint: a téli napforduló alkalmával, a gonosz démonok, szellemek kiszabadulnak, és szabadon kószálnak a világban. A gonosz kísértetektől csak az menekülhet meg, aki az élet örökzöldjének számító fa alá húzódott.

16 A közterületeken kivilágított karácsonyfáknak és a karácsonyi fényben úszó utcarészleteknek is szimbolikus jelentése van. A fény a sötét-ségben a ősi vallási jelentés szerint a keresz-ténységnek a pogány világban való meg-jelenésére utal.

17 Ünnepi vacsora Bajai halászlé Hozzávalók:
4 személyre: g ponty, 500 g vegyes hal (törpeharcsa, kárász, keszeg), 2 db közepes vöröshagyma, 2 ek. őrölt pirospaprika (édesnemes, és erős), só, 1 db paradicsom, 1 db hegyes zöldpaprika, 1-2 db, só, cseresznyepaprika, 250 ml vörösbor, 150 g gyufatészta

18 Szaloncukor Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor. Híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században. A századfordulón vált divatossá francia minta nyomán a polgári lakásokban. Nevét a fogadószoba, azaz szalon után kapta, ahová a díszesen csomagolt csemegével díszített karácsonyfát állították.

19 Fagyöngy a legenda: Az idők hajnalán Friggnek, a házasság istennőjének fiát Baldert, fagyöngyből készített dárdával ölték meg. A felháborodott istenek megengedték Friggnek, hogy azt tegyen a fagyönggyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennőjeként nem akarta bántani a növényt, inkább a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül.

20 Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You
Ezúton kívánok mindenkinek Békés adventi készülődést és boldog karácsonyt! Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You


Link













































































NÉGY GYERTYA













































Link

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Karácsony - Újév  
Címkék: lecsippenthetett, utcarészleteknek, mestercukrászok, karácsonyfáknak, megszületésének, advertisements, századfordulón, közterületeken, pártfogójuknak, boszorkányait, fölismerésére, kiszabadulnak, tisztességgel, kísértetektől, felháborodott, örökzöldjének, karácsonyfát, cseresznyefa, megláthatták, kivilágított, megszólalnak, kitisztított, istennőjének, csillagoknak, pirospaprika, fenyőkoszorú, megbocsájtás, vasárnapokon, eljövetelére, boszorkányok, betlehemezés, születésének, papírdarabra, kivirágzott, karácsonyig, mindegyikre, karácsonyi ünnep, gyertyákkal díszített, adventi vasárnapokon, első vasárnap, második vasárnapi, nagy serleget, szeretetet teszi, mennybe hogy, harmadik vasárnap, fehér ragyogó, fénysugarat tart, negyedik vasárnap, béke dalát, földben szunnyad, édesanya találta, kérdéssel nyaggatta, ADVENTTŐL KARÁCSONYIG, Szent Miklós, Jézus Betlehemi, Szaloncukor Jellegzetes, Mariah Carey All Want, Christmas Is You, NÉGY GYERTYA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Rőzsehordó nő szobra  Aztán itt van egy másik szerep...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Gősi Vali - Tükre lennék...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Akinek vaj van a fején...  Benned is ezerféle szín van  Könnyáztatta asszonysorsok  Nyíljatok meg  A magyar sajtó napja március 1...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  A gyomorrontás tojással is kez...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Nem mindegy  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Paul David Tripp Március 16  Amikor még rangja volt...  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  William Shakespeare-től idéze...  Dóró Sándor: Ma  Március 15-re emlékve  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Törött csészék  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  ...és mégis ráismersz  Jó éjszakát  Ted Engstrőm gondolata  Gősi Vali - Tükre lennék...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Vágy, élet és sugár  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem mindegy  Isten áldja  Dóró Sándor: Ma  Jóga férfiaknak  Alvó cica  A halolaj és a hal még a migré...  Fújjad márciusi szél . . .  Őri István - Dal az életről  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Csendes éjszakán  Szép estét kedves látogatóimna...  A gyász  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Sötétség és világosság  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  A magyar sajtó napja március 1...  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Cicus virággal  Jó éjszakát  képre írva Március 15 -re emlé...  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Egyet értesz?  Rochefoucauld - a bölcs  Müller Péter tollából  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 17  Törött csészék  Heltai Jenő: Szabadság  Por  Szeretettel  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán 
Bejegyzés Címkék
karácsonyi ünnep, gyertyákkal díszített, adventi vasárnapokon, első vasárnap, második vasárnapi, nagy serleget, szeretetet teszi, mennybe hogy, harmadik vasárnap, fehér ragyogó, fénysugarat tart, negyedik vasárnap, béke dalát, földben szunnyad, édesanya találta, kérdéssel nyaggatta, karácsonyi időjárásra, hajadon lányok, lányok pártfogójuknak, cseresznyefa ágát, házasságot jelentett, legenda szerint, nyitott ablakon, ablakokba kitisztított, lányok jósoltak, gombócba gyúrt, boszorkányok fölismerésére, napon kellett, ünnep kezdete, éjféli misére, falu boszorkányait, kedves elképzelés, éjféli mise, karácsony kellékei, népi hiedelmek, téli napforduló, gonosz démonok, gonosz kísértetektől, élet örökzöldjének, közterületeken kivilágított, karácsonyi fényben, pogány világban, múlt században, századfordulón vált, polgári lakásokban, díszesen csomagolt, idők hajnalán, házasság istennőjének, felháborodott istenek, szeretet istenn&#245, szeretet jelképévé, lecsippenthetett, utcarészleteknek, mestercukrászok, karácsonyfáknak, megszületésének, advertisements, századfordulón, közterületeken, pártfogójuknak, boszorkányait, fölismerésére, kiszabadulnak, tisztességgel, kísértetektől, felháborodott, örökzöldjének, karácsonyfát, cseresznyefa, megláthatták, kivilágított, megszólalnak, kitisztított, istennőjének, csillagoknak, pirospaprika, fenyőkoszorú, megbocsájtás, vasárnapokon, eljövetelére, boszorkányok, betlehemezés, születésének, papírdarabra, kivirágzott, karácsonyig, mindegyikre, szaloncukor, műhelyeiben, karácsonyra, fagyöngyből, fogadószoba, védőszentje, megengedték, fagyönggyel, fénysugarat, tekintették, törpeharcsa, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1322
  • e Hét: 7666
  • e Hónap: 34289
  • e Év: 171661
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.