Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sokkal nagyobb válság közeleg
  2011-08-08 06:32:52, hétfő
 
   
  Róna Péter: Sokkal nagyobb válság közeleg
2011. augusztus 5. 18:50 sonline.hu

Róna Péter közgazdász a keménysajt-üzemről és a kormányfőségről beszélt, amikor a brókere jelezte, eladta az értékpapírjait. Kiszállt mindenből. Alkotómunkába fektet, s eközben a világ szerinte egy jóval nagyobb válságra számíthat.

- Egy egészség gazdaságnak szüksége van olyan késztermékekre, amelyek kifejezik a társadalom jellegét - mondta Róna Péter kisasszondi kastélya kertjében egy legalább másfélszáz éves tölgy alatt. Az asztalon sajtkóstoló: a füstölt és ízesített kategória második helyezettje a világ legnagyobb szakkiállításán. - A mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak jelentős szerepe kellene kapnia a nemzetgazdaságban, ám az elmúlt húsz év gazdaságpolitikája eltolta a szerkezetet az alap- és félkésztermékek felé.

- Amiben kevesebb a hozzáadott érték.

- És ami nem fejezi ki a társadalom alkotóképességét. Ez minden értelmes társadalom alapja, ezt csináljuk Kisasszondon. A gyepgazdálkodástól kezdve az egész termelési láncot lefedjük. Tíz ember munkája, mindenkinek benne van a szíve-lelke és verejtéke.

- Magas szinten ért sok mindenhez, de nem gondolnám, hogy a sajtkészítés köztük van. Keresett hozzá szaktudást?

- Meg is találtam. Külföldről hoztam sajtmestereket, akik segítettek a receptúra kialakításában. Ennek összekomponálása két és fél évbe telt. Importáltam fűkeveréket, Jersey-teheneket szereztünk, melyeknek különleges, sajátos tejük van. Az egész néhány jeles villányi és szekszárdi borász ismerősöm panaszával kezdődött, akik nemzetközileg is elismert boraik mellé nehezen találnak színvonalas magyar sajtot.




- Nehéz piacot találni?

- Más a gondunk. Napi szinten 200 liter tejből csinálunk sajtot, el is adjuk. De 400-600 liter körül válhatunk jövedelmezővé. Ehhez a kiváló tehénállománynak kell növekedni, a szaporulatból építjük az állományt. Van egy nagyon jó, környékbeli inszeminátorunk, saját laborkészülékünk a tejvizsgálathoz.

- Róna Péterrel sajtokról beszélgetni... miközben a miniszterelnökségről is lehet. A közösségi portálon indított kampányról mondta: köszöni szépen, de marad a katedrán. Nem akarnék felelősséget tolni Önre, de tudná a megoldást az ország bajaira? Végig tudná vinni?

- Számos kérdésben van mondanivalóm, de meggyőződésem, hogy teljesen alkalmatlan lennék ennek a kivitelezésére. Nem vagyok politikusi alkat. Hivatásom folytán a nagyon, néha brutálisan pontos fogalmazásra készültem föl. Mint tudós embernek, nekem fontos, mi igaz. Nehezen viselem a tények megmásítását, elsumákolását.

- Tényleg nem javasolnánk a politikát. Ha ki is vívná a választási sikert, amit felénk nem az igazmondással szokás...

- ...sehol sem.

- A politika nem az az üzem. Ami még a kormányfői jelölésnél is fontosabb: mi lesz a svájci valutával? A frankot nem szokta megtippelni, az eurót 280-290 forintos jegyzésre jósolja. Mégis, meddig megy ez?

- Az árfolyam kérdésére a közgazdaságtan a reálgazdasági folyamatok tükrében ad választ. Szakmai szemmel megmondható, körülbelül hol van egy valuta, konkrétan a svájci frank egyensúlyi árfolyama. Az elmúlt harminc évben azonban a reálgazdaság és a pénzvilág teljesen ketté szakadt. Utóbbi eluralta a reálgazdaságot és olyannyira öntörvényűvé vált, hogy a pénzvilágban várható kimeneteket a reálgazdaság elemzéséből nem lehet levezetni.

- Nyilatkozta: a világgazdaság felgyülemlett virtuális pénzügyi eszköze a reálgazdaság termelésének tízszeresét is eléri.

- Így van, a GDP tízszerese a pénzügyi állomány.

- Ideges tőzsdék, pénzügyi minősítők, kockázati besorolások igazgatják a világot ma is. Az elmúlt három év azt mutatta, a pénzvilág működéséhez nem igazán mernek hozzányúlni.

- A 2008-as válság után volt egy 6-9 hónapos rés, ami komoly lehetőség volt a konszenzusra és a pénzpiaci reformokra. A nemzetek közötti rivalizálás meghiúsította ezt, amit a pénzintézetek ügyesen kihasználták. Most véleményen szerint közeleg egy sokkal nagyobb válság, mint a 2008-as. Durva dolgok történhetnek. A helyzet előbb-utóbb, tragikus szenvedések árán, de korrigálódik. A rendszer nem működőképes.

- Mennyire komolyak a veszélyek? Ez lehet kerülni a polgárháborúkat?

- Ezt nem tudom megjósolni. Azt tudom, hogy a világgazdaságban recsegés-ropogás hallható. Idehaza is. És részben, a mi esetünkben is a bankok hibáztathatóak a kialakult helyzetért. Részben.

- Mi lehet mindennek a kifutása, egy vizsgálattal nyerhetnek valamit a devizahitelesek?

- Én azt mondom, ennek a terméknek az egyik jellegzetessége a jelentős túlszámlázás lehetősége. Azt állítom, hogy egy 3-5 éve kötött svájci frank hitelszerződésből egy bíróság vagy független szakértő nem tudja megállapítani, hogy az adós mennyivel tartozik a banknak. Szerintem ez egy szándékos állapot, hogy a bankok annyit számítsanak föl, amennyit akarnak. Meg is tették. Az első kérdés tehát az, mi alapján számolták a bankok a törlesztőrészleteket.

- Ehhez kellene egy független pénzügyi szakértői testület?

- Igen, és pártolnám az Európai Bankfelügyelet bevonását, akivel a vizsgálatot könnyen és gyorsan el tudnák végezni.

- Nem meglepő módon: a Magyar Bankszövetség nem annyira örül a felvetésének.

- Úgy látszik, hogy nem. De ha a bankoknak nincs titkolnivalójuk, akkor azért, ha van, akkor még inkább azért, a tisztázás a véleményen szerint elkerülhetetlen. Hogy a kormány ezt mennyire szorgalmazná, nem tudom.

- Kicsit szkeptikusan hallgatom: nem látom magam előtt a bankszektor kormánytámogatott lapterítését.

- Az eddigi jelek valóban nem erre mutatnak. A jelenlegi helyzetnek mégis arra kell ösztönöznie a bankokat, hogy fontolóra vegyék a kérdést. A bankok a társadalom legnagyobb rétegének az izzó gyűlöletével állnak szemben. A legborzasztóbb az, hogy az állampolgár egyszerűen nem is tudja, mi történik vele. Megalázva és becsapva érzi magát, mert engedte, hogy túljárjanak az eszén. Ez egy veszélyforrás a demokráciára nézve, mert ettől szokott robbanni a társadalmi elégedetlenség.

- A felvetéseit komolyan veszi a közvélemény. De a médiaszerepléseinek számát látva mintha másutt nem lennének kíváncsiak a véleményére. A pénzpiac, a gazdaságpolitika megkérdezi néha?

- Soha. Se a bankok, se a kormányok, se hatóságok.

A leghelyesebb út, ha kierőszakolják a helyzet tisztázását... A leghelyesebb út, ha kierőszakolják a helyzet tisztázását...

- Pedig azt a félmondatot, hogy "köszönöm, miniszterelnök nem", követni szokta, hogy a gazdaságpolitika kialakításában szívesen segítene.

- Így van.

- Még akkor is, ha a jelenlegi kormányt leplezetlenül bírálja?

- Így van. Ez szakmai kérdés, amit meg kell oldani. Ha cinikus lennék, akkor csöndben maradok, és hagyom, hogy a kormány, amit nem különösebben pártolok, bukjon bele. De nem akarom, hogy bármelyik kormány megbukjon. A cél az, hogy segítsünk.

- A világ-GDP tízszeresére hízott virtuális pénzpiac miatt támogatja a határokon átvándorló tőke Tobin-adóját?

- Nem lenne teljes megoldás, de enyhítene a gondon. És az összeget fel lehetne használni a pénzügyi rendszer stabilizálására.

- Létezik jó döntés a devizahitelesek számára? Feltételezem, nem ragadtatta magát frankhitelre...

- Nem.

- ... de ha lenne, mit tenne?

- Nincs jó megoldás az egyéni adósok számára. Nekik az a leghelyesebb út, ha kierőszakolják a helyzet tisztázását a kormányon keresztül. És nevessék ki a kormányt, amikor árfolyamfék-programmal ál elő, ami nem vezet sehová. Amikor a Gyurcsány-Oszkó kormány előállt a magatartáskódex-szel, akkor zárt ajtók között tárgyaltak a bankokkal, de nem tárgyaltak a bank ügyfeleivel. Most jön az állítólag nemzeti érzésű Orbán-kormány, létrehoz egy állítólagos mentőcsomagot, amiről szintén a hitelkárosultak nélkül döntöttek. Ez az alapvető demokratikus jogok olyan megsértése.

- Kierőszakolás alatt mit ért? Szerveződjenek, hallassák a hangjukat?

- Igen, ezt értem alatta. Nem tudok jó tanácsot adni. Már 2007 márciusában elmondtam, hogy a devizahitelezésből nagy baj lesz. Nem vették komolyan.

- Fontos az önbeteljesítő jóslatok lehetősége. Egy oktondi elszólás padlóra küldhet egy árfolyamot. Létezhet oly "bizalomgerjesztés", amikor Obamától Merkelig mindenki vállvetve mosolyog, és a befektetők megnyugszanak?

- Erre nem tudom a választ. Merkel és Sarkozy ezzel a helyzettel nem tud megbirkózni, mert felül kellene emelkedni a nemzeti érdekek kalitkáján. Kohl és Mitterand még tudatában volt a második világháború borzalmainak, s hogy ha a kontinens egyesítése nem jön létre, Európa szét fogja tépni magát. Európa egyesüléséhez egy sokkal nagyobb válságra van szükség, mint amit 2008-ban elszenvedtünk. Ezért fog bekövetkezni.

Telefonhívás érkezik, elnézést kér, majd beavat:
- Éppen most szálltam ki mindenből. Visszaigazolta a bróker, minden eladott.

- Soros György is eladásban van. Személyes vagy világgazdasági okok?


- Utóbbiak.

- Szabad megkérdezni, mekkora mínusszal szállt ki a papírokból?

- Öt-hét százalék.

- Hol lesz a helye a megtakarításnak?

- Sehol.

- Sajt és Jersey-tehén?

- Meglehet. Ha sikerül teret adni az emberek alkotóképességének, mint ahogy Kisasszondon kicsiben sikerült, megváltozik az életük. A méltányosság, az igazságosság és a szabadság hiánya diszfunkcionális társadalomhoz vezet. A magyar társadalom jelentős része ma úgy érzi, kitoltak vele.

- És ez régóta így megy.

- De ilyen körülmények között nincs gazdasági fellendülés, mert az csak kreativitásból, lelkesedésből, élet- és munkakedvből fakadhat. A közgazdász-társadalom a hiányok és egyensúlyok bűvöletében él, de azok csak könyvelői tételek. A tényleges probléma gyökere az, hogy a társadalom nem érzi magát méltányos körülmények között, ahol lehetősége lenne képessége, lelke, ereje alapján alkotni, és annak gyümölcsét élvezni.

- Az egymillió munkahely akkor telitalálat?

- Ha megvalósulna. De egyelőre nem úgy tűnik.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tehénállománynak, diszfunkcionális, összekomponálása, gazdaságpolitika, laborkészülékünk, alkotóképességét, világgazdaságban, titkolnivalójuk, elkerülhetetlen, polgárháborúkat, megtakarításnak, inszeminátorunk, mezőgazdaságnak, félkésztermékek, jellegzetessége, szakkiállításán, tejvizsgálathoz, devizahitelesek, magatartáskódex, hitelkárosultak, kormányfőségről, stabilizálására, legborzasztóbb, kierőszakolják, miniszterelnök, reálgazdaságot, hibáztathatóak, bankfelügyelet, visszaigazolta, kialakításában, világgazdasági, elégedetlenség, értékpapírjait, közgazdaságtan, kreativitásból, kivitelezésére, kormányfőségről beszélt, brókere jelezte, világ szerinte, jóval nagyobb, egészség gazdaságnak, társadalom jellegét, legalább másfélszáz, asztalon sajtkóstoló, világ legnagyobb, elmúlt húsz, hozzáadott érték, társadalom alkotóképességét, egész termelési, sajtkészítés köztük, receptúra kialakításában, egész néhány, Róna Péter, Róna Péterrel, Európai Bankfelügyelet, Magyar Bankszövetség, Obamától Merkelig, Soros György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Örülök, hogy látlak!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png virág  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem  Paul David Tripp Április 19  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Sokan azt tartják  Png nő  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Egy bizonyos határt  Jó éjszakát  Próbálj meg ...  Gonosz démon-álarc  Popper Péter szavai  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Rátalálsz  Őrizkednünk kell...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Fekete-erdő desszert  Png nő  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png telefon  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Erdőn  Németh László tollából  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png rózsa csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szabolcska Mihály – Ákác...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Nagyi telefonál  Png telefon  Mindig jusson idő nevetni  Soha ne kedvezz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kormányfőségről beszélt, brókere jelezte, világ szerinte, jóval nagyobb, egészség gazdaságnak, társadalom jellegét, legalább másfélszáz, asztalon sajtkóstoló, világ legnagyobb, elmúlt húsz, hozzáadott érték, társadalom alkotóképességét, egész termelési, sajtkészítés köztük, receptúra kialakításában, egész néhány, kiváló tehénállománynak, szaporulatból építjük, közösségi portálon, ország bajaira, tények megmásítását, választási sikert, igazmondással szokás, kormányfői jelölésnél, svájci valutával, eurót 280-290, árfolyam kérdésére, reálgazdasági folyamatok, svájci frank, elmúlt harminc, pénzvilág teljesen, pénzvilágban várható, reálgazdaság elemzéséből, világgazdaság felgyülemlett, reálgazdaság termelésének, pénzügyi állomány, elmúlt három, pénzvilág működéséhez, 2008-as válság, pénzpiaci reformokra, nemzetek közötti, pénzintézetek ügyesen, sokkal nagyobb, helyzet előbb-utóbb, világgazdaságban recsegés-ropogás, bankok hibáztathatóak, kialakult helyzetért, vizsgálattal nyerhetnek, egyik jellegzetessége, jelentős túlszámlázás, bíróság vagy, adós mennyivel, szándékos állapot, bankok annyit, első kérdés, független pénzügyi, vizsgálatot könnyen, bankoknak nincs, véleményen szerint, bankszektor kormánytámogatott, eddigi jelek, jelenlegi helyzetnek, társadalom legnagyobb, izzó gyűlöletével, állampolgár egyszerűen, demokráciára nézve, társadalmi elégedetlenség, felvetéseit komolyan, gazdaságpolitika megkérdezi, helyzet tisztázását, gazdaságpolitika kialakításában, jelenlegi kormányt, világ-GDP tízszeresére, határokon átvándorló, pénzügyi rendszer, devizahitelesek számára, egyéni adósok, kormányon keresztül, bank ügyfeleivel, állítólag nemzeti, állítólagos mentőcsomagot, hitelkárosultak nélkül, alapvető demokratikus, önbeteljesítő jóslatok, oktondi elszólás, befektetők megnyugszanak, nemzeti érdekek, második világháború, kontinens egyesítése, szabadság hiánya, magyar társadalom, csak kreativitásból, tényleges probléma, egymillió munkahely, tehénállománynak, diszfunkcionális, összekomponálása, gazdaságpolitika, laborkészülékünk, alkotóképességét, világgazdaságban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 258
  • e Hét: 1968
  • e Hónap: 10572
  • e Év: 46513
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.