Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hunok egy Svájci vőlgyben
  2019-01-31 17:45:33, csütörtök
 
 







HUNOK EGY SVÁJCI VÖLGYBEN


Kalandozó hunok leszármazottjait rejti egy svájci völgy

Évszázadok óta terjed a pletyka, amely szerint menekülő hunok kis csoportja talált menedéket a svájci Alpokban. Val d'Anniviers lakói közül többen büszkék állítólagos hun származásukra, és sok tudós szerint is különböznek a környékbeli hegylakóktól, ami már Rousseau-nak is feltűnt.

451-et írunk. A hunok sorra aratják győzelmeiket Európa-szerte, és már a fél kontinenst uralmuk alatt tartják. Hatalmuk csúcspontján vannak, de ambícióik töretlenek, és korábbi szövetségesük, a Nyugatrómai Birodalom ellen fordulnak. Catalaunumnál csapnak össze a rómaiakkal és szövetségeseikkel, a hatalmas csatát a népvándorlás korának legjelentősebbjeként tartják számon. A rendkívül véres összecsapás után Attila seregei visszaindulnak a Tisza mellékéhez, a birodalom központjához.

A főseregről azonban több hun csapattöredék is leszakad, akiket üldözőbe vettek a római vezér, Aetius csapatai. Pár tucat vagy néhány száz leszakadt harcos hosszas bolyongás után az Alpokban, a Rhone völgyében talál menedéket, 2-3 ezer méteres hegyek között. A rendkívül nehezen megközelíthető völgy szinte teljesen elzárja őket a külvilágtól, és évszázadokon át elszigeteltségben élnek. Leszármazottaik azóta is itt élnek, kultúrájuk, népművészetük vagy éppen élettani jellemzőik is a hun felmenőkre utalnak.










A svájci hun völgy


Legalábbis így gondolta ezt több helyi és magyar kutató, akiknek nézetei elsősorban a kevésbé mérsékelt jobboldali médiumokban kaptak publicitást. A legismertebb közülük Kiszely István antropológus volt, aki 1996-ban írta meg tanulmányát A svájci ,,hun völgy" címmel. Kiszely meglehetősen ellentmondásos kutató, 1990-ben ő állította, hogy azonosította Petőfi Sándor csontvázát Szibériában, de a csontvázat más kutatók nőinek vélték. Később a Jobbik által létrehozott Attila Király Népfőiskola vezetője lett, amíg ki nem derült, hogy a szocializmusban 18 éven át jelentett bencés papokról, szerzetesekről vagy éppen saját rokonairól.

A svájci hunok völgyéről már a XVII. században is készültek leírások, amelyekről Kiszely is említést tett. A genfi székesegyház kántora, Mark Theodor Bourrit 1781-ben azt írta az Alpokról szóló könyvében, hogy ,,egy hun töredék keresett menedéket a völgyben, és kezdetben igen primitív körülmények között, nagy nehezen tornázta fel magát egy igen életrevaló néppé". Bourrit szerint a völgy, Val d'Anniviers lakói még akkor is konokul ragaszkodtak pogány hitükhöz, amikor a környék lakói már régen megkeresztelkedtek.


Így néz ki a Val d'AnniviersForrás: Wikipedia





,,Majdnem mindnyájan világoskék vagy szürke, zöldesbe játszó szemekkel, szőke vagy barna hajjal, széles csontos homlokkal, kissé kinyomuló járomcsonttal bírnak. Orruk közönséges, álluk széles, s nyakuk erős és vállaik kiemelkedők, de átlag alacsony termetűek. (...) A lakosoknak nagy hajlamuk van a kóborlásra" - jelent meg 1881-ben Horváth Mihály emigráns magyar lelkész beszámolója, aki 1853-ban látogatott a völgybe.

A Val d'Anniviers lakóiról még a genfi születésű Jean-Jacques Rousseau is írt, aki külön kiemeli a vendégszeretetüket, amely a környező népekre nem nagyon jellemző. Különlegesen szorgalmasnak, nagy szerénységükben is rendkívül szimpatikusnak látta a völgy lakóit. Hasonló jellemzéseket írt róluk több odatévedő svájci vagy német szerzetes, utazó is.







Rovásírás és halottkultusz


A rokonságot kutatók szerint alátámasztja a teóriát, hogy a völgyben sok településnek van magyaros neve: Grimentz (Grimenc), Vissoie (Viszoj), Ayer (Ajer), Luc (Luk), Pinsec (Penszék), Moyoux (Major). Istállóajtók szemöldökfáján több olyan jelet találtak, amely az ősmagyar rovásírásra emlékeztet, és a halottkultuszból is ezt szűrték le. Kiszely írásában megemlíti, hogy a lakosoktól vett vérminták alapján egy japán professzor, Hideo Matsumato szerint az ,,őslakosok egy része belső-ázsiai markerű, azaz vérsavójuk olyan speciális immunanyag-megosztást mutat, amely Európa népeire nem jellemző"

Itt azért meg kell jegyezni, hogy az elfogadott hivatalos történészi álláspont szerint a magyaroknak és a hunoknak csak a történeti hagyomány - régi krónikaírók elképzelései - szerint volt közük egymáshoz. Az újabb megközelítések is legfeljebb annyit engednek meg, hogy a magyarok valamelyik későbbi hun törzsszövetségnek voltak a tagjai.

"A véleményem szerint vannak annak nyomai, hogy ázsiai származású emberek élnek itt, de erre nincs semmilyen bizonyíték Mark Theodor Bourrit írásán kívül" - írta az Origónak a témával évtizedek óta foglalkozó, a völgyből származó Bernard Savioz. Először a '40-es évek elején hallott nomád pásztorkodó bátyjától családjuk hun eredetéről, azóta kutatja a témát, már könyvet is írt belőle.

,,Szerintem teljesen elképzelhető, hogy a nagy népmozgás következtében hunok maradtak volna Nyugat-Európában, bár nincs erről véleményem. Egy kutatás mindenesetre érdekes lenne" - írta nekünk egy, a környéken élő szállodatulajdonos. Szerinte nem nagyon beszélnek a témáról, de páran láthatóan büszkék az állítólagos hun származásukra.

Bernard Savioz azt írta, hogy a völgyben sokan hisznek, sokan nem a hun származásban. Jelenleg az itt élők ázsiai származásáról próbál bizonyítékokat gyűjteni, mert szerinte ez lehet a legjobb bizonyíték. Kiszelyvel többször is találkozott a 80-as években, de arról nincs tudomása, hogy bárki kutatná a témát. Az Origo is próbált beszélni több magyar kutatóval, régésszel, de sem az MTA-ban, sem az ELTE-n, sem különböző múzeumokban nem találtunk olyan tudóst, aki foglalkozott volna a hunok völgyével.







Kiszely István: a svájci "Hun-völgy"

Link



Hunok egy Svájci völgyben

Link



Hunok a svájci Alpokban

Link



CSEKE GÁBOR: Mit rejteget a svájci "Hun Völgy"?

Link



A hunok titkos története teljes film

Link










 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: leszármazottjait, halottkultuszból, leszármazottaik, anniviersforrás, szerénységükben, szocializmusban, szerzetesekről, visszaindulnak, megközelítések, megközelíthető, bizonyítékokat, ellentmondásos, szemöldökfáján, szimpatikusnak, szorgalmasnak, következtében, népművészetük, származásukra, jellemzéseket, származásáról, szövetségesük, halottkultusz, catalaunumnál, csapattöredék, járomcsonttal, népvándorlás, alátámasztja, győzelmeiket, településnek, származásban, istállóajtók, évszázadokon, hegylakóktól, különlegesen, foglalkozott, mindenesetre, svájci völgy, svájci Alpokban, környékbeli hegylakóktól, hunok sorra, hatalmas csatát, népvándorlás korának, rendkívül véres, birodalom központjához, főseregről azonban, római vezér, rendkívül nehezen, kevésbé mérsékelt, legismertebb közülük, svájci „, svájci hunok, genfi székesegyház, HUNOK EGY SVÁJCI VÖLGYBEN, Nyugatrómai Birodalom, Kiszely István, Petőfi Sándor, Attila Király Népfőiskola, Mark Theodor Bourrit, Horváth Mihály, Jean-Jacques Rousseau, Hideo Matsumato, Bernard Savioz, CSEKE GÁBOR,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Erdőn  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png kislány  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete István - Akác  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png fotel  Egy bizonyos határt  Kaffka_Margit  Gonosz démon-álarc  Kerüld el az evangélium örömén...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A Megváltó szolgálatában  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Garai Gábor - Takarítás  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Png kutya  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanuld meg ezt a versemet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Neked tudnod kell  Png kutya  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Rátalálsz  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png nő  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Sose bánj semmit  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csak a fogyatkozás látható  Kövesd a cowboyt!  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Albert Einstein gondolata  Akarat  Nem méltó hozzád  Png kutya  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
svájci völgy, svájci Alpokban, környékbeli hegylakóktól, hunok sorra, hatalmas csatát, népvándorlás korának, rendkívül véres, birodalom központjához, főseregről azonban, római vezér, rendkívül nehezen, kevésbé mérsékelt, legismertebb közülük, svájci &#8222, svájci hunok, genfi székesegyház, igen életrevaló, környék lakói, lakosoknak nagy, genfi születésű, környező népekre, völgy lakóit, rokonságot kutatók, ősmagyar rovásírásra, lakosoktól vett, japán professzor, része belső-ázsiai, elfogadott hivatalos, hunoknak csak, történeti hagyomány, újabb megközelítések, magyarok valamelyik, véleményem szerint, témával évtizedek, völgyből származó, nagy népmozgás, kutatás mindenesetre, völgyben sokan, legjobb bizonyíték, 80-as években, hunok völgyével, hunok titkos, leszármazottjait, halottkultuszból, leszármazottaik, anniviersforrás, szerénységükben, szocializmusban, szerzetesekről, visszaindulnak, megközelítések, megközelíthető, bizonyítékokat, ellentmondásos, szemöldökfáján, szimpatikusnak, szorgalmasnak, következtében, népművészetük, származásukra, jellemzéseket, származásáról, szövetségesük, halottkultusz, catalaunumnál, csapattöredék, járomcsonttal, népvándorlás, alátámasztja, győzelmeiket, településnek, származásban, istállóajtók, évszázadokon, hegylakóktól, különlegesen, foglalkozott, mindenesetre, legismertebb, meglehetősen, elképzelései, antropológus, székesegyház, elképzelhető, központjához, csúcspontján, azonosította, ragaszkodtak, külvilágtól, nyugatrómai, állítólagos, körülmények, különböznek, magyaroknak, létrehozott, találkozott, szibériában, publicitást, médiumokban, kiemelkedők, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 256
  • e Hét: 5478
  • e Hónap: 45299
  • e Év: 223174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.