Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
boldogságbank
  2013-11-28 11:09:49, csütörtök
 
 
Az észtországi Boldogság Bank



Úgy tartják, hogy Észtország fővárosa, Tallinn a világ egyik vezető ,,intelligens városa", ahol a kormány és a vállalkozások egyaránt nagymértékben támaszkodnak a számítógépes technológiára. De van az észt fővárosban egy csoport, amely valami teljesen másra használja az internetet - jócselekedetekkel ,,kereskednek".

A neve Boldogság Bank, ám nem foglalkozik sem pénzzel, sem hitellel. A fórum, melyen már több, mint 2000 polgári gondolkodású egyén lépett egymással kapcsolatba Észtországból és a világ más tájairól, öt éve alakult meg. Céljuk, hogy díjmentesen nyújtsanak egymásnak, vagy kapjanak egymástól szolgáltatást.

Az oldal több mint 500 angol, német és észt hirdetést tartalmaz olyan emberektől, akik mindenféle dolgot kínálnak vagy keresnek, többek között oktatást, főzési és üzleti tippeket, sőt zsonglőr leckéket is. A honlapot lefordították francia és spanyol nyelvre is.

Airi Kivi, az alapító szerint a cél az, hogy az emberek szívük szerint gondolkodjanak és cselekedjenek.

,,Azt gondoltam, hogy szükségünk van valami ilyesmire, mint a Boldogság Bank, ahol az emberek valami szuper dolgot tehetnek egymásért" - nyilatkozta a 39 éves Kivi, aki egyébként családterapeuta és klinikai pszichológus.

Az a tény, hogy az észt gazdaság romokban hevert abban az időben - 2008 - nem befolyásolta a döntését - állítja Kivi.

,,Kicsit később viszont rádöbbentem, hogy a Boldogság Bank nagyon is jól jön ebben a gazdasági válságban, amikor rengeteg a munkanélküli" - teszi hozzá.

Tehát hogyan is működik ez? Egyszerű: Regisztrálsz, és felteszed, amit kínálsz, vagy amire szükséged van, mindaddig, amíg az nem jár pénz vagy termék forgalommal.

Az oldal, tagjai jelentésére támaszkodva kiszűri a szabálysértőket, de csak kevés ilyen eset volt eddig - mondja Kivi.

Terge Reintem tallini lakos, masszőrként az egyik legnépszerűbb hirdetője a Banknak. Kivi is egy a kliensei közül.

Kivi Reintemnek egy ,,köszönöm"-el fizet, de egy ölelés vagy egy doboz csokoládé is elfogadható ajándék, amennyiben szívből jövő és nem várják el kötelezően.

,,Nagyon fontos számunkra, hogy nincs semmiféle pontos kimutatásunk vagy mérőeszközünk arra, ha mondjuk 10-szer adtál masszázst, akkor most 10 pontot kapsz ezért" - magyarázza az alapító.

Reintem ezt helyénvalónak tartja. Elmeséli, hogy akkor csatlakozott, amikor munkanélküli lett, mert szüksége volt rá, hogy masszázsban való jártasságát gyakorolja.

Elmondja, hogy maradt még azután is, hogy munkát talált, mert jó érzés önkéntesként dolgozni.

,,Amikor felfedezek egy új technikát, először a banki ügyfeleken gyakorlom" mondja Reintem - hozzátéve, hogy ők gyakran kedvesebbek, mint a fizető vendégek.

Veronika Davel csoporttag, elmondja, hogy ő is munkanélküli volt, amikor csatlakozott. Első kérésével tudatlanul is megszegte a szabályokat, amikor egy terméket: számítógépet kért, mert az övén a CD-lejátszó elromlott.

Ennek ellenére, egy banki csoporttag válaszolt, és adott neki egy használtat. Davel elmeséli, hogy később újra elajándékozta ezt egy 13 éves fiúnak.

,,Később már nem volt rá szükségem, mert a szüleim adtak nekem egyet ajándékba, és így boldoggá tudtam tenni egy gyermeket, mert számítógépen akart játszani, és feldobódott, hogy erre módja is akadt." - meséli Davel.

De többet akart tenni, és elkezdte saját szolgáltatásait kínálni a bank honlapján.

,,A fő dolog, amit igazából fölajánlhattam az angoltudásom volt" - magyarázza Davel. - ,,És pont találkoztam egy lánnyal, akinek masszőrként arra volt szüksége, hogy az angolját javítsa."

Az oldalon sokkal több segítség felajánlás van, mint amennyi embernek szüksége van ezekre. Ez így is van rendjén - mondja Kivi - hozzátéve, hogy a nagyobb jutalom az adásból fakad.

Forrás: www.npr.org
Fordította: Radó Márti
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: szabálysértőket, családterapeuta, szolgáltatásait, fölajánlhattam, gondolkodjanak, technológiára, vállalkozások, cselekedjenek, helyénvalónak, nagymértékben, legnépszerűbb, észtországból, szolgáltatást, elajándékozta, lefordították, mérőeszközünk, munkanélküli, csatlakozott, pszichológus, regisztrálsz, kimutatásunk, gondolkodású, számítógépen, számítógépet, önkéntesként, angoltudásom, befolyásolta, számítógépes, támaszkodnak, kapcsolatba, jelentésére, találkoztam, támaszkodva, észtországi, forgalommal, kedvesebbek, észtországi Boldogság, világ egyik, vállalkozások egyaránt, számítógépes technológiára, észt fővárosban, neve Boldogság, oldal több, honlapot lefordították, alapító szerint, emberek szívük, emberek valami, észt gazdaság, gazdasági válságban, egyik legnépszerűbb, ölelés vagy, doboz csokoládé, Boldogság Bank, Airi Kivi, Terge Reintem, Kivi Reintemnek, Veronika Davel, Radó Márti,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  különleges  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  különleges  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Hamvas Béla  Kertem  Egy párkányon  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Sorsunk miatt...  Az ember  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Bársony székben  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Otthon  képre írva  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Isten hűségének mértéke  Szeretem ujjad karcsuságait,  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Robin Wight pitypang szobra  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Pitypang szökőkút  Emlékezz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Egy párkányon  Horváth Szilvia tollából  Szép estét  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Minden tavaszból őrizz..  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét  Szeretem ujjad karcsuságait,  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Walter Chrysler mondta  képre írva  Vito Giaquinto gondolata  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Magamnak  Dóró Sándor: Embernek maradni  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Magamnak  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Bornyi Veronika haiku verse  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Szeretem ujjad karcsuságait, 
Bejegyzés Címkék
észtországi Boldogság, világ egyik, vállalkozások egyaránt, számítógépes technológiára, észt fővárosban, neve Boldogság, oldal több, honlapot lefordították, alapító szerint, emberek szívük, emberek valami, észt gazdaság, gazdasági válságban, egyik legnépszerűbb, ölelés vagy, doboz csokoládé, banki ügyfeleken, fizető vendégek, banki csoporttag, szüleim adtak, bank honlapján, angoltudásom volt, angolját javítsa, oldalon sokkal, nagyobb jutalom, adásból fakad, szabálysértőket, családterapeuta, szolgáltatásait, fölajánlhattam, gondolkodjanak, technológiára, vállalkozások, cselekedjenek, helyénvalónak, nagymértékben, legnépszerűbb, észtországból, szolgáltatást, elajándékozta, lefordították, mérőeszközünk, munkanélküli, csatlakozott, pszichológus, regisztrálsz, kimutatásunk, gondolkodású, számítógépen, számítógépet, önkéntesként, angoltudásom, befolyásolta, számítógépes, támaszkodnak, kapcsolatba, jelentésére, találkoztam, támaszkodva, észtországi, forgalommal, kedvesebbek, kereskednek, elfogadható, foglalkozik, intelligens, masszázsban, jártasságát, feldobódott, nyilatkozta, masszőrként, díjmentesen, szabályokat, rádöbbentem, csoporttag, nyújtsanak, mindenféle, használtat, amennyiben, fővárosban, felajánlás, magyarázza, gyakorolja, felfedezek, ügyfeleken, szükségünk, észtország, internetet, emberektől, reintemnek, tudatlanul, fordította, kötelezően, gondoltam, ilyesmire, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 515
  • e Hét: 2190
  • e Hónap: 3182
  • e Év: 34911
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.