Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
125 éve hunyt el Kossuth Lajos
  2019-03-19 20:30:31, kedd
 
 







125 ÉVE HUNYT EL KOSSUTH LAJOS


Kossuth Lajos Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. - Torino, 1894. március 20.) a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt. Nevéhez fűződött az Iparegylet megalakítása, valamint a gazdasági önállóság előmozdítására az első magyar Iparműkiállítás megszervezése. Kezdeményezője volt a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság és a Védegylet megalakításának. 1848. március 17-től ő volt a gróf Batthyány Lajos vezette első magyar felelős kormány pénzügyminisztere, majd 1848. októberétől a Honvédelmi Bizottmány elnöke. A kormány lemondása után, 1848. novemberétől a végrehajtó hatalom a Bizottmányra szállt, amely őt választotta elnökévé. Így a szabadságharc alatt döntő befolyást gyakorolt az események menetére. A Habsburg-ház 1849. április 14-i trónfosztása után ő lett Magyarország kormányzója, ideiglenes államfője. 1849. augusztus 11-én Aradon lemondott és Görgeyre ruházta a hatalmat, majd az augusztus 13-i világosi fegyverletétel után emigrációba kényszerült, de élete végéig harcolt a magyar ügyért.







Százhuszonöt éve, 1894. március 20-án hunyt el torinói száműzetésében Kossuth Lajos, a "turini remete", az 1848-49-es szabadságharc vezetője.

1802. szeptember 19-én a Zemplén vármegyei Monokon született kisnemesi családban. Jogi oklevelének megszerzése után, 1824-ben ügyvédi pályára lépett. Az 1832-1836. évi pozsonyi országgyűlésen a távollévő főrendek képviselőjeként volt jelen, és kéziratosan másolt, levélformában terjesztett lapjában, az Országgyűlési Tudósításokban a beszédeket kivonatosan közölte és kommentálta, így népszerűsítve a reformellenzéket.

A diéta berekesztése után az országos ismertségre szert tett Kossuth Pestre költözött, és megindította a hasonló szellemben szerkesztett Törvényhatósági Tudósításokat, melyben a vármegyék és városok közéletéről, gyűléseiről közölt beszámolókat. A lapot 1837-ben "lázító" hangvétele miatt betiltották, Kossuthot perbe fogták, és négyévi fogságra ítélték. 1840 májusában amnesztiával szabadult, és a következő évben megindította a liberális szellemű Pesti Hírlapot, amely a feudális kiváltságok ellen, az ország alkotmányos függetlenségéért, a polgári szabadságjogok megteremtéséért lépett fel.

Az újságtól 1844-ben meg kellett válnia, ezután megszervezte az első hazai Iparmű kiállítást, kezdeményezte a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság megalakítását, a magyar áruk védelmére a Védegyletet. A reformkorban legnagyobb politikai ellenfele Széchenyi István gróf volt (akit Kossuth nevezett "a legnagyobb magyarnak"), a mindkettejük által áhított polgári átalakulás mikéntjéről folytatott vitájuk egészen a szabadságharcig tartott. Kossuthot 1847-ben az Ellenzéki Párt programjával Pest vármegye követévé választották, az utolsó rendi országgyűlésen az ellenzék vezéralakjaként döntő része volt abban, hogy 1848-ban az országgyűlés az átalakulás élére állt.

Az 1848. március 15-i forradalom után a Batthyány Lajos gróf vezette első magyar felelős kormány pénzügyminisztere lett. A forradalom fegyveres védelme érdekében 1848 júliusában az első magyar népképviseleti országgyűlésen betegen elmondott, rendkívüli hatású szónoklatával 200 ezer újoncot és 42 millió forintot szavaztatott meg. 1848 augusztusában elrendelte az önálló magyar bankjegyek, a Kossuth-bankók forgalomba hozatalát, szeptemberben az ő javaslatára állították fel a honvédelem megszervezése céljából az Országos Honvédelmi Bizottmányt.

Miután Batthyány 1848. október 2-án lemondott a miniszterelnöki tisztségről, a hatalom az Országos Honvédelmi Bizottmányra szállt, amely elnökévé választotta, így Kossuth a forradalom első számú politikai vezetője lett. Az országgyűlés a dicsőséges tavaszi hadjárat során, 1849. április 14-én az ő kezdeményezésére mondta ki Debrecenben a Habsburg-ház trónfosztását, őt magát pedig ideiglenes államfővé, kormányzó-elnökké választották. A szabadságharc az osztrák és orosz túlerő miatt elbukott, Kossuth a vesztes temesvári csata után, augusztus 11-én Aradon lemondott, és Görgey Artúrra ruházta a teljhatalmat.







Az augusztus 13-i világosi fegyverletétel után emigrációba kényszerült. Szeptemberben Vidinből írott levelében - igaztalanul - árulással vádolta meg Görgeyt (személyes és politikai vitáik végigkísérték a szabadságharcot). Másfél éves törökországi tartózkodás után bejárta Európát és az Egyesült Államokat, hogy támogatókat szerezzen Magyarország felszabadításához. Amerikai útja diadalmenetté vált, a washingtoni Kongresszus épületében ma mellszobra áll. 1852-től Londonban, 1861-től Olaszországban, utolsó éveiben Torinóban (Turin) élt, ahol megírta emlékiratait. Élesen ellenezte a kiegyezést, 1867-ben Deák Ferenchez küldött nyílt levelében, a Kasszandra-levélben bírálta azt a politikai megoldást, amely Magyarország sorsát a Habsburg Birodalomhoz kötötte. 1890-ben megfosztották magyar állampolgárságától, amire válaszképpen számos város és vármegye díszpolgári címmel tüntette ki.

1894. március 20-án bekövetkezett halála után holttestét vonattal hozták haza. Április 1-jén - a Budapest székesfőváros által rendezett - díszpompás temetésen félmillió ember kísérte utolsó útjára, a Kerepesi úti temetőbe, ahol sírja fölé néhány év múlva az ország legnagyobb mauzóleumát építették. Kossuth megítélése politikai pályafutása során ellentmondásos volt, parázs vitákat folytatott Széchenyivel, Görgeyvel, Deákkal, de még emigrációbeli társaival is. Száműzetésében aztán a magyar nemzeti függetlenségért folytatott harc jelképévé vált, alakja köré, amely halála után az emlékezetben egyre nagyobbra nőtt, kultusz szövődött. Nevét utcák és közintézmények, a legmagasabb állami kulturális díj és a fő közszolgálati rádióadó viseli, csaknem minden magyar településen áll szobra, a forint bevezetése után arcképe a legmagasabb címletű, 100 forintos bankjegyre került. Hangját 1890-ben fonográfra rögzítették, ez a legrégibb fennmaradt magyar hangfelvétel.







PÁRATLAN FELVÉTEL

Hallgasd meg Kossuth eredeti hangját!

Link



Kossuth Lajos gyászmenete 1894-ben Budapesten (wikipédia)



















 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: kezdeményezésére, függetlenségéért, reformellenzéket, képviselőjeként, szabadságharcig, függetlenségért, iparműkiállítás, felszámolásáért, törvényhatósági, miniszterelnöki, szabadságharcot, megalakításának, vezéralakjaként, megteremtéséért, ellentmondásos, országgyűlésen, száműzetésében, fegyverletétel, olaszországban, kezdeményezője, népképviseleti, előmozdítására, biztosításáért, tudósításokban, szabadságjogok, közintézmények, bekövetkezett, szeptemberben, augusztusában, székesfőváros, népszerűsítve, megfosztották, szabadságharc, tudósításokat, végigkísérték, kezdeményezte, nemzeti függetlenségért, feudális kiváltságok, polgári szabadságjogok, gazdasági önállóság, első magyar, gróf Batthyány, kormány lemondása, végrehajtó hatalom, szabadságharc alatt, események menetére, augusztus 13-i, magyar ügyért, 1848-49-es szabadságharc, távollévő főrendek, beszédeket kivonatosan, diéta berekesztése, Kossuth Lajos, HUNYT EL KOSSUTH LAJOS, Magyar Kereskedelmi Társaság, Gyáralapító Társaság, Batthyány Lajos, Honvédelmi Bizottmány, Országgyűlési Tudósításokban, Kossuth Pestre, Törvényhatósági Tudósításokat, Pesti Hírlapot, Széchenyi István, Ellenzéki Párt, Országos Honvédelmi Bizottmányt, Miután Batthyány, Országos Honvédelmi Bizottmányra, Görgey Artúrra, Szeptemberben Vidinből, Egyesült Államokat, Deák Ferenchez, Habsburg Birodalomhoz, PÁRATLAN FELVÉTEL,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  A Magyar Költészet napja alkal...  Töröld le  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szabó T. Anna - Pitypang  Baranyi Ferenc - N i n c s  Alvó cicák  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó kislány  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  képre írva  Hamvas Béla  Jó éjszakát  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kertem  Facebookon kaptam  Borzasztó  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó cica  Kertem  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Vannak emberek  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  A sorsod  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mindent de mindent visszakap  Anyámról való emlékek  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robin Wight pitypang szobra  A pitypang legendája  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  képre írva  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Tavaszi este  Szép estét  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Isten hűségének mértéke  Tanácsok egy pszichológustól  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Különleges  Zilahy Lajos gondolata  Magyar költészet napja  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  képre írva  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Szeretem ujjad karcsuságait,  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré... 
Bejegyzés Címkék
nemzeti függetlenségért, feudális kiváltságok, polgári szabadságjogok, gazdasági önállóság, első magyar, gróf Batthyány, kormány lemondása, végrehajtó hatalom, szabadságharc alatt, események menetére, augusztus 13-i, magyar ügyért, 1848-49-es szabadságharc, távollévő főrendek, beszédeket kivonatosan, diéta berekesztése, országos ismertségre, hasonló szellemben, lapot 1837-ben, következő évben, liberális szellemű, ország alkotmányos, újságtól 1844-ben, első hazai, magyar áruk, reformkorban legnagyobb, legnagyobb magyarnak, mindkettejük által, szabadságharcig tartott, utolsó rendi, ellenzék vezéralakjaként, átalakulás élére, forradalom fegyveres, önálló magyar, honvédelem megszervezése, miniszterelnöki tisztségről, forradalom első, dicsőséges tavaszi, vesztes temesvári, washingtoni Kongresszus, politikai megoldást, ország legnagyobb, magyar nemzeti, emlékezetben egyre, legmagasabb állami, forint bevezetése, legmagasabb címletű, legrégibb fennmaradt, kezdeményezésére, függetlenségéért, reformellenzéket, képviselőjeként, szabadságharcig, függetlenségért, iparműkiállítás, felszámolásáért, törvényhatósági, miniszterelnöki, szabadságharcot, megalakításának, vezéralakjaként, megteremtéséért, ellentmondásos, országgyűlésen, száműzetésében, fegyverletétel, olaszországban, kezdeményezője, népképviseleti, előmozdítására, biztosításáért, tudósításokban, szabadságjogok, közintézmények, bekövetkezett, szeptemberben, augusztusában, székesfőváros, népszerűsítve, megfosztották, szabadságharc, tudósításokat, végigkísérték, kezdeményezte, trónfosztását, közszolgálati, megszervezése, diadalmenetté, megalakítását, emigrációbeli, országgyűlési, levélformában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1331
  • e Hét: 12409
  • e Hónap: 34897
  • e Év: 212772
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.