Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
0-ás kórterem -4.
  2014-09-23 15:06:24, kedd
 
   
  A hajnali pirkadat bekukkantott a pici teakonyha ablakán, amikor Tereza belépett kávét főzni magának. Szívében szomorúság költözött, alig egy órája, hogy a *fiúk levitték a betegét a proszektúrára, aki visszaadta lelkét a Teremtőjének. A hosszú küzdelem vereséggel zárult, sokszor bizonyította a sors itt ritkábban vannak győztesek, mint az élet más területén, egy ilyen osztályon nem a start pillanata számít ki hogy veszi az akadályokat, hanem a végcél elérése a döntő, ahol az élet lakik. A második infarktusát már nem tudta legyőzni a férfi. Hiábavaló volt minden próbálkozás a halál megelőzte és szorosan ölelte magához zsákmányát.
Sokan úgy gondolják, ezeken az osztályokon természetes dolog az elmúlás és megszokja az ember. Nem így van. Minden beteg elvesztését kudarcnak élik meg és egy kicsit vele halnak ők is. Sokáig emlékeznek a beteg mozdulataira, szavaira, családjára és beszélnek róla, így dolgozzák fel a távozását.
Nem egyszerű a mindennapi küzdelemben veszíteni, de menni kell tovább, mert a másik beteg arra vár, hogy harcoljanak tovább az ő életéért. Legnagyobb ellenségük a tehetetlenség.

Terezának édesanyja halála jutott az eszébe.

Egy másik város intenzív osztályán kellett végignéznie élethalál mezsgyéjén lévő édesanyja szenvedését.
Ott állt az ágya mellett, szeme a monitoron, a lélegeztető gép nehéz szuszogása elővetítette a közelgő haláltusát. Potyogtak a könnyei és tehetetlen volt. Nézte az édesanyját, nem tudott segíteni, semmit sem tehetett, hogy a szenvedésén könnyítsen.
Lehajolt megcsókolta a kezét, megköszönve az életét, a szeretetét, ennél többet nem tehetett. Néma sírásából, hangos zokogásban tört fel. Az ügyeletes orvos odament hozzá, felajánlott egy nyugtatót, de udvariasan visszautasította, elvből nem vett be nyugtatót, sem altatót soha. Az orvos akkor azt javasolta menjen haza, pihenjen le egy kicsit, értesíteni fogja a családot, ha eljön majd az utolsó előtti óra, hogy itt lehessenek és felkészíthessék édesanyjukat a nagy útra. Akkor ott úgy érezte, legjobb, amit tehet, ha hallgat az orvos tanácsára és kicsit lepihen, mielőtt... Bár ne tette volna! Hitt volna a szemének, a monitornak, saját tapasztalatainak, mert épp, hogy hazaért alig egy óra múlva a húga hívta és közölte a megmásíthatatlant, a visszafordíthatatlant, az édesanyjuk eltávozott, egy újabb infarktus azonnal végzett vele.
Forgott vele a világ, úgy érezte, nem kap levegőt, a lábai elgyengültek, remegtek, nem látott a könnyeitől, bűnösnek érezte magát, amiért eljött és nem foghatta a kezét, nem csukta le a szemét. Ostorozta magát, miért hitte el, hogy vannak még órák és együtt lesznek majd, amikor a hazavetés angyala megérkezik.
Soha nem bocsátotta meg magának, bűntudatát avval tudta enyhíteni, hogy a mennyei találkozásukon bocsánatot kér tőle.
Újra átélt fájdalom terhével a lelkében itta meg hajnali kávéját, miután megtörölte könnyes arcát, elindult a kórterem felé, ahol vártak rá a betegek.
Kicsit felerősítette a monitorok csipogóját, regisztrálta az értékeket, elvégezte a reggeli mosdatást, megsimogatta a betegek arcát, beszélgetett velük, levette tőlük a vért, megírta a laborvizsgálatokhoz szükséges kérőlapokat, gyógyszerezett, ellenőrizte az infúziók cseppszámát, rögzítette az adatokat, átnézte az óránkénti állapot- és eredményeket regisztráló mappát, majd megkezdte az osztályátadó írását. Mire végzett, megérkezett a váltás, átadta a betegeket és elindult az öltöző felé.

A kórház előtti téren az öreg fák lombjainak levein pajkosan fogócskáztak a napsugárgyerekek, de ezen a reggelen nem tudott örülni nekik.

*fiúk = beteghordók

Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek hangja c. könyv nyomán ( 2008 ) részlet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatainak, napsugárgyerekek, visszautasította, felkészíthessék, gyógyszerezett, találkozásukon, tehetetlenség, proszektúrára, felerősítette, megsimogatta, beszélgetett, elővetítette, mozdulataira, fogócskáztak, bekukkantott, teremtőjének, elgyengültek, osztályátadó, regisztrálta, eredményeket, édesanyjukat, bizonyította, megköszönve, küzdelemben, felajánlott, próbálkozás, elvesztését, harcoljanak, megcsókolta, szenvedésén, infarktusát, szenvedését, regisztráló, megérkezett, végignéznie, beteghordók, hajnali pirkadat, pici teakonyha, *fiúk levitték, hosszú küzdelem, ilyen osztályon, start pillanata, végcél elérése, élet lakik, második infarktusát, halál megelőzte, osztályokon természetes, kicsit vele, beteg mozdulataira, mindennapi küzdelemben, másik beteg, másik város, Lélek Sándorné Ekpafat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Idő  Tavaszi kép  Őrizkednünk kell...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Németh László tollából  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Éretlen vers  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szívem  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hiányzik  Még csak most kezdődik a nap  Nem számIt  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png lepke  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Egy bizonyos határt  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png nő  A televizió nem a kultúrát kép...  Sose bánj semmit  Kellemes délutánt kívánok  Png lepke  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Nagyi telefonál  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Facebookon kaptam  Png férfi  Hiányzik  Próbálj meg ...  Németh László tollából  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
hajnali pirkadat, pici teakonyha, *fiúk levitték, hosszú küzdelem, ilyen osztályon, start pillanata, végcél elérése, élet lakik, második infarktusát, halál megelőzte, osztályokon természetes, kicsit vele, beteg mozdulataira, mindennapi küzdelemben, másik beteg, másik város, ágya mellett, közelgő haláltusát, szenvedésén könnyítsen, ügyeletes orvos, orvos akkor, utolsó előtti, nagy útra, orvos tanácsára, húga hívta, édesanyjuk eltávozott, újabb infarktus, lábai elgyengültek, hazavetés angyala, mennyei találkozásukon, lelkében itta, kórterem felé, monitorok csipogóját, reggeli mosdatást, betegek arcát, infúziók cseppszámát, óránkénti állapot-, osztályátadó írását, öltöző felé, kórház előtti, lélek hangja, tapasztalatainak, napsugárgyerekek, visszautasította, felkészíthessék, gyógyszerezett, találkozásukon, tehetetlenség, proszektúrára, felerősítette, megsimogatta, beszélgetett, elővetítette, mozdulataira, fogócskáztak, bekukkantott, teremtőjének, elgyengültek, osztályátadó, regisztrálta, eredményeket, édesanyjukat, bizonyította, megköszönve, küzdelemben, felajánlott, próbálkozás, elvesztését, harcoljanak, megcsókolta, szenvedésén, infarktusát, szenvedését, regisztráló, megérkezett, végignéznie, beteghordók, lélegeztető, cseppszámát, akadályokat, természetes, kérőlapokat, ellenőrizte, osztályokon, udvariasan, haláltusát, tehetetlen, zsákmányát, szuszogása, mezsgyéjén, édesanyját, könnyítsen, zokogásban, ellenségük, szeretetét, legnagyobb, mindennapi, csipogóját, visszaadta, értesíteni, bocsánatot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 374
  • e Hét: 1858
  • e Hónap: 8230
  • e Év: 59021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.