Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megemlékező beszéd a kommunizmus áldozatai emlékére
  2018-02-20 00:17:37, kedd
 
   
  ,,Kiáltanod kell nap-nap azokért,
kiket örökre elnémítottak." - szólít fel bennünket Tollas Tibor költő Sose szabadulva című versében.

Kedves Diákok!

Jegyezzük meg ezt a mondatot, hiszen világszerte, az 1997-es Kommunizmus fekete könyve alapján száz millió emberre, de csak magyar részről és itt az egész Kárpát-medencére is kell gondolnunk, százezrekre emlékezünk a közelgő Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Az idehaza hivatalosan 2000. óta létező emléknapra manapság elnevezői is kellő odafigyeléssel készülnek, de már települési önkormányzatok, megyei jogú városok, egyéb intézmények, kiállítóhelyek s a média is tematikus napot, kiállítást, előadást, filmvetítést,megemlékezést szervez. Külön jelentőséggel bír, hogy a kormány 2015-öt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, november 25-ét pedig a Szovjetunióba hurcoltak emléknapjává. Sőt, a Parlamentben a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága és a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások Szervezete tartott akkor konferenciát Trauma és tabu címmel.

Ezen a napon azonban emlékezünk még azokra is, akik az ötvenes évek elején létrehozott internáló- , kényszermunka táborokban, börtönökben sínylődtek, vesztették vagy vették el életüket. E kor áldozatainak emlékét is ma már szerencsére több szervezet őrizheti.

Az egyik ilyen a Hortobágyi Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Egyesülete, melynek alapvető célja, hogy ezek a hortobágyi táborhelyek ne vesszenek el az idő homályában, hanem emlék - és kiállítóhelyek, emlékművek figyelmeztessenek a sok-sok szenvedésre, hisz ezekbe a táborokba kényszerítettek száma elérte a tízezer főt. Ezen emlékezet megőrzését szolgálja az is, ha a túlélők, még ha az utolsó pillanatban is, de papírra vetik élettörténetüket. Erre szép példa Hantó Zsuzsa történész Haramiák és Emberek című könyve, mely mintegy négyszáz oldalon keresztül ismerteti a Magyar Gulágon szenvedők visszaemlékezéseit.

Míg Hantó könyve a hortobágyiakra fókuszál, addig Ilkei Csaba, Internálótáborok Kistarcsától Recskig című, mintegy 340 oldalas könyve az átfogó emlékezet megőrzését szolgálja.
A szerzői kiadásban megjelent munka letölthető az internetről.

S, ahogy Ilkei már könyvének címében is megemlíti Recsket, nekem is beszélnem kell arról a büntető - haláltáborról, amely 1950-1953 között a legkegyetlenebb volt Magyarországon. Helyére nemzeti emlékparkot hozott létre a Recski Szövetség, s annak néhai elnöke Krasznay Béla, volt recski fogoly, aki haláláig, kilencvenhárom éves koráig rendíthetetlenül őrizte társai emlékét. Előremutató, hogy a recski tábornak van egy elkötelezett kutatója és publikálója is. Ő Bank Barbara történész, aki egyben a kormány által, a kommunista diktatúra működésének feltárására 2014-ben létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottságnak is a tagja.

De tudnunk kell a Magyar Politikai Foglyok Szövetségéről, a POFOSZ-ról, ahogy az 1956-os forradalom emlékét őrző 56-os Szövetségről, az 1956-os Pesti Srác Alapítványról vagy a Corvin-közi Bajtársi Közösségről, ahogy a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületről is.

Az említett szervezetek mellett azonban vannak olyan kutatóhelyek és intézetek is, melyek még régebbről vagy csak épp a közelmúlttól foglalkoznak az emlékezet megőrzésével.

A korábbiak közül érdemes megemlíteni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, illetve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, a legújabbak közül pedig a VERITAS Történetkutató Intézet 1945 utáni kutatócsoportját, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet, a RETÖRKIT, melynek kutatóitól két viszonylag új könyvet is találni a témában. Az egyik a Politikai túlélés művészete, mely arra keresi a választ, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP), mint a pártállami diktatúrát irányító, 800 ezres taglétszámú Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódja és örököse, hogyan élhette túl a '89-es rendszerváltást. A másik pedig a Nagy Imre kód című munka, mely a mártír miniszterelnök és társai 1989. június 16-ai újratemetésével kapcsolatos állampárti döntéshozatalok kulisszatitkaiba nyújt betekintést.

A kiállítóhelyek legismertebbje nyilván a 2002 óta működő Terror Háza Múzeum Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatt, de tudni kell a Fónay Jenő egykori '56-os halálraítélt által kezdeményezett és létre is hozott Kisfogház Emlékhelyről, a Rákoskeresztúri köztemető látogatóközpontjáról, a felújított 297, 298, 300,301-es hősi parcellákról is.

Vidéken a Csongrád megyében található hódmezővásárhelyi Emlékpont a legismertebb, ahol idén egy teljes heti program sorozattal emlékeznek a Kommunizmus Áldozataira. A sorozat részeként lesz könyvbemutató Kereszténység és kommunizmus között címmel, rendhagyó történelemóra a kuláksorsokról, de kiállítás is, 1956-os hősök portréiból illetve filmvetítés.

Egy másik vidéki emlékhely a Nógrád megyei Hugyag községbeli, illetve a Pongrácz Gergely által létrehozott kiskunmajsai és a Fekete Pál által létrehozott békéscsabai '56-os múzeumok. A legújabb kiállítóhely Zalaegerszegen készült 2017-ben, ahol a volt ÁVH- s székház földszintjén és alagsorában alakítottak ki börtönmúzeumot. Mosonmagyaróváron sajnos a 2005-ben kitalált és sok-sok tárgyalást, tervezést, újságcikket és ígéretet megért XX. század múzeumból sosem lett semmi és már nem is fog, hisz a tervezett helyre, az ipartelepi volt határőrlaktanya épületébe, az óvári terror házába, az 1956-os sortüzet lövetők laktanyájába a piaristák költöznek.

Kedves emlékező diákok!

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a börtönbe vetett, internált, kivégzett emberek, kicsit később az ötvenhatosok mellett meg kell emlékeznünk mindezen emberek családjairól is, akiket megbélyegeztek, akiknek az életét tették tönkre, akiknek a gyerekeit nem engedték továbbtanulni, akiket kicsaptak az iskolából, a munkahelyről.
S ez a stigma nem került le róluk az 1963 -as úgynevezett nagy amnesztia után sem. Maradtak másodrendű, megfigyelt állampolgárok hazájukban. S ez már bőven maga a Kádár -rendszer, a későbbi gulyáskommunizmus, a legvidámabb barakk időszaka, mely tartott az 1990-es rendszerváltásig, de
ha elolvassuk a Hamvas Intézet munkafüzeteit vagy megnézzük a Lejáratás és bomlasztás - A hálózat örök című dokumentumfilmet, akkor belátjuk, hogy annál sokkal hosszabb ideig, mondhatni napjainkig tartó folyamatról van szó.

Nekünk mosonmagyaróváriaknak, ez az emléknap , ahogy az október 26-ai, a november 4-ei vagy a június 16-ai az 1956-os sortűz emlékét jelenti leginkább. A sortűz áldozatainak, mártírjainak emlékezete 1989 után már soha nem halványulhat el ebben a városban. Ezért él az '56-os Egyesület, és ezért vette fel a helyi kollégium Gulyás Lajos '56-os mártír nevét. Ma ők a legfőbb emlékmegőrzők. Amíg ők léteznek, biztosan lesznek kiállítások, előadások, megemlékezések. Mint most ez a mai napi is volt.

Kedves Kollégisták!

A kollégium további megemlékező programja egy filmvetítés lesz, mely névadójáról Gulyás Lajos '56-os mártírról fog szólni.

Elhangzott Mosonmagyaróváron, a Gulyás Lajos Kollégium megemlékezésén 2018.02.19-én.
Helyszín: Magyaróvári temető, 1956-os emlékhely
Beszédet mondott: Simon Zsuzsanna, tanár

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendíthetetlenül, kényszermunkások, dokumentumfilmet, rendszerváltásig, kutatócsoportját, kulisszatitkaiba, élettörténetüket, mosonmagyaróvári, internálótáborok, döntéshozatalok, újratemetésével, kényszerítettek, állambiztonsági, rákoskeresztúri, rendszerváltást, határőrlaktanya, legkegyetlenebb, önkormányzatok, megemlékezésén, megemlékezések, szovjetunióban, odafigyeléssel, magyarországon, kuláksorsokról, kezdeményezett, miniszterelnök, rendszerváltás, zalaegerszegen, kiállítóhelyek, hortobágyiakra, közalapítványt, kilencvenhárom, börtönmúzeumot, legismertebbje, történetkutató, megbélyegeztek, egész Kárpát-medencére, ötvenes évek, táborokba kényszerítettek, utolsó pillanatban, hortobágyiakra fókuszál, szerzői kiadásban, legkegyetlenebb volt, elkötelezett kutatója, kommunista diktatúra, 1956-os forradalom, 1956-os Pesti, említett szervezetek, közelmúlttól foglalkoznak, emlékezet megőrzésével, korábbiak közül, legújabbak közül, Tollas Tibor, Kedves Diákok, Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Egyesülete, Hantó Zsuzsa, Magyar Gulágon, Ilkei Csaba, Kistarcsától Recskig, Recski Szövetség, Krasznay Béla, Bank Barbara, Emlékezet Bizottságnak, Magyar Politikai Foglyok Szövetségéről, Pesti Srác Alapítványról, Corvin-közi Bajtársi Közösségről, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, VERITAS Történetkutató Intézet, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet, Magyar Szocialista Párt, Magyar Szocialista Munkáspárt, Nagy Imre, Terror Háza Múzeum Budapesten, Fónay Jenő, Kisfogház Emlékhelyről, Kommunizmus Áldozataira, Pongrácz Gergely, Fekete Pál, Hamvas Intézet, Gulyás Lajos, Kedves Kollégisták, Elhangzott Mosonmagyaróváron, Gulyás Lajos Kollégium, Simon Zsuzsanna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Nárcisz  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  képre írva  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Devecsery László - Húsvét  Most - segíts meg Mária ,  Nem látom őket  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Sárkány  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Alvó baby  képre írva  A máj egészségének javítása te...  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Maci az északi fény alatt  Esti kép  Alvó kutyák  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Heltai Jenő: Március  képre írva  Amikor még kicsi voltál...  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Apu  képre írva  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 28  képre írva  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Benedek Elek - Virágvasárnap  Húsvéti üdvözlet !  Egy hét kihagyás  képre írva  Táplálékok a máj egészségének ...  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
egész Kárpát-medencére, ötvenes évek, táborokba kényszerítettek, utolsó pillanatban, hortobágyiakra fókuszál, szerzői kiadásban, legkegyetlenebb volt, elkötelezett kutatója, kommunista diktatúra, 1956-os forradalom, 1956-os Pesti, említett szervezetek, közelmúlttól foglalkoznak, emlékezet megőrzésével, korábbiak közül, legújabbak közül, másik pedig, mártír miniszterelnök, teljes heti, sorozat részeként, másik vidéki, volt ÁVH-, 2005-ben kitalált, tervezett helyre, ipartelepi volt, óvári terror, 1956-os sortüzet, piaristák költöznek, kommunizmus áldozatainak, börtönbe vetett, életét tették, 1963 &#8211, legvidámabb barakk, 1990-es rendszerváltásig, hálózat örök, október 26-ai, 1956-os sortűz, sortűz áldozatainak, kollégium további, filmvetítés lesz, rendíthetetlenül, kényszermunkások, dokumentumfilmet, rendszerváltásig, kutatócsoportját, kulisszatitkaiba, élettörténetüket, mosonmagyaróvári, internálótáborok, döntéshozatalok, újratemetésével, kényszerítettek, állambiztonsági, rákoskeresztúri, rendszerváltást, határőrlaktanya, legkegyetlenebb, önkormányzatok, megemlékezésén, megemlékezések, szovjetunióban, odafigyeléssel, magyarországon, kuláksorsokról, kezdeményezett, miniszterelnök, rendszerváltás, zalaegerszegen, kiállítóhelyek, hortobágyiakra, közalapítványt, kilencvenhárom, börtönmúzeumot, legismertebbje, történetkutató, megbélyegeztek, szövetségéről, továbbtanulni, történelemóra, szovjetunióba, megemlékezést, állampolgárok, jelentőséggel, haláltáborról, emlékmegőrzők, könyvbemutató, nyilvánította, kényszermunka, kereszténység, alapítványról, munkafüzeteit, gulágkutatók, laktanyájába, emléknapjává, áldozatainak, parcellákról, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 149
  • e Hét: 640
  • e Hónap: 4038
  • e Év: 21858
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.