Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
FEKETEKÖMÉNY gyógyhatásai
  2011-01-08 14:01:00, szombat
 
   
 


FEKETEKÖMÉNY (Nigella sativa)

ALLERGIA ASZTMA ELLEN NAGYON HATÁSOS !

Népies nevei: katicavirág, parasztbors, kumin, csernuska.

A feketekömény (Nigella sativa) a Földközi-tenger mellékén honos, a boglárkafélék családjának egyik melegkedvelő nemzetségébe (Nigella) tartozik. Eredeti őshazája valahol Nyugat-Ázsiában van. A feketekömény 30-50 cm magasra növő egyéves növény. Elvékonyodó főgyökere kevés oldalgyökérre ágazik el. Szórt állú levelei 2-3-szorosan szeldeltek. A virágok magányosan, általában a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. A virágtakaró levelek kékes árnyalatúak, tompák, hirtelen ívesen behajló körömben végződnek. Ezeket követi 5 nektárium levél, melyek ennek a családnak a legbonyolultabb szerkezetű mézfejtői. A mézfejtő szirmok kettős csúcsúak, pillás szélűek. A termelőlevelek többé-kevésbé, azaz kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással, így több rekeszű magház jön létre, ami nagyon hasonlít a magasabb fejlettségű zárvatermők termésére. A társas tüszőtermésekben apró 2-2,5 mm hosszú, fekete, éles szögletű magok találhatók, melyek alakja tojásdad, helyenként kissé lapított, felületük sűrű barázdával díszített.

Hatóanyagai: Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (31,8 % magjában), keserűanyagok: saponin melanthin, nigellin, illékonyanyag: nigellon sernohiprepidon (magjában 0,5-1,5 %), kétféle alkoloid, damascenin, arginin, nagyon magas E-vitamin tartalom, thymokinon, karotin, prostaglandin (a telítetlen zsírsavakból képződik a szervezetben).

A feketekömény gyógyászati célra felhasználható részei:

 A növény érett magja (Nigella semen)





A feketekömény apró magjai

Alkalmazás módjai:

 Hidegen sajtolt magolaj
 Tea
 Tinktúra
 Inhalálás
 Külsőleg ecsetelés
 Élelmiszerként

A hidegen sajtolt magolajat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazhatjuk. Belsőleg 1-2 mokkáskanálnyi (2-4 ml) a napi adag, szájon keresztül alkalmazhatjuk. Külsőleg az olajat fülpiszkáló pálcikára csepegtetjük és az adott bőrfelületre felkenjük.
A tea elkészítésének módja: 2-3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk, fél liter vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig állni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az alkalmazható dózis.
A feketekömény magjából készült alkoholos-vizes kivonatot (tinktúra) orálisan (szájon keresztül) alkalmazzuk, érdemes 1 dl vízbe csepegtetni. Napi adagja: 2 x 20 csepp gyermekeknek, 3 x4 x20 csepp felnőtteknek.
Inhalálás: Egy maréknyi őrölt magot 1 l forró vízzel felöntünk, letakarjuk és állni hagyjuk 5-10 percet. Utána fejünkre törölközőt rakunk, eltávolítjuk a fedőt és napjában többször 10-10 percet inhalálunk.
Külsőleg ecsetelésként különböző bőrbetegségekre alkalmazhatjuk vékonyan felhordva lehetőleg steril anyaggal (géz, fülpiszkáló pálcika, kozmetikai korong stb.)
Élelmiszerként magját adhatjuk különböző ételekhez, mint például sütemények, káposztás ételek, egyes levesek, aromás anyagai miatt süteményekhez.

A feketekömény élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Légúti rendszer betegségei:

A feketekömény enyhíti az asztmás rohamok számát és lefolyását. Hosszantartó kúrával (fél egy év) akár a minimálisra lehet csökkenteni e kellemetlen betegség tüneteit. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggeli asztmás köhögésük van, mivel ezt a feketekömény használatával szinte meg lehet szüntetni.
A feketekömény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. A növény magjának olaja szájon keresztül alkalmazva minimalizálja a dohányzás okozta reggeli köhögéseket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. A feketekömény magjának erős vírus és baktériumölő hatása van. Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. Érdemes kipróbálni.

Emésztőrendszer betegségei:

A feketekömény orálisan alkalmazva étvágygerjesztő hatású, valamint serkenti az emésztési folyamatokat, valamint a kiválasztó szervek működését. Kiváló puffadás gátló és egyben szélhajtó hatású is. A belekben feloldja a letapadt nyálkákat és kiüríti azokat a szervezetből. Gyomor- és bélhurut esetén is alkalmazható, viszonylag rövid idő alatt enyhülést tapasztalhatunk. Mivel a feketeköménynek vírus és baktériumölő hatása van, így sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására (még a Candida albicans esetén is).

Bőrbetegségek:

Bőrbetegségek kezelésére a feketekömény magjának olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni. Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neurodermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületre.

Egyéb betegségek:

A feketekömény magjából nyert olaj a szájban a nyállal jól elkeverve megszünteti a fogínygyulladást - ebben az esetben 3-5 perc után - az olajat köpjük ki. Az olaj rendszeres használata gátolja a fogszuvasodás kialakulását.
A növény erős gyulladáscsökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások (külsőleg) esetén is. Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. A magolaj elősegíti az idegsejtek normál működését.
Mint minden hidegen sajtolt magolaj, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a bélrendszerben a felesleges koleszterin vérbeáramlását, illetve azáltal, hogy csökkenti a vér lipidszintjeit, csökken a vérnyomás is.
Mindennemű nőgyógyászati gyulladások kezelésére is bevált gyógynövény a feketekömény. Belsőleg és külsőleg a méh környékére bemasszírozva az olaj hatékonyan képes felvenni a harcot a gyulladásokkal. Szoptatás után a mellekbe bedörzsölve regenerálja a petyhüdt bőrt, azt újra feszessé teszi, ugyanakkor használhatjuk az un. terhességi csíkokra (minél hamarabb a szülés után).
Külsőleg alkalmazva - erős gyulladáscsökkentő hatása miatt - a reumásoknak is enyhülést hoz a feketekömény magjának olaja. Naponta akár többször is masszírozzuk be az adott ízületek környékét.
Ázsiai kutatások bebizonyították, hogy növeli a spermatermelést, azok életképességét, valamint javítja a potenciát. (Indiában előszeretettel - és sikeresen - alkalmazzák bizonyos fajta impotenciák kezelésére).
A tudományos világ figyelmét is felkeltette a növény rákra, mint betegségre gyakorolt hatása. Igazoltnak látszik hatékonysága hasnyálmirigy gyulladás és az abból kialakuló hasnyálmirigy daganatok kezelésére. Állatkísérletek esetében a tumorok 65-67 %-ban jelentősen zsugorodtak. Az Egyesült Államokban a kutatások azt mutatják, hogy kiegészítő kezelésként a feketeköménymag kivonata hatékonyan veszi fel a harcot vastag- és végbélrák esetén.
A gyógynövény olajának használata az orrba ecsetelve megszünteti az orrdugulást és az ebből fakadó horkolást.

A feketekömény gyógynövény-szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

 Medvehagyma (Albium ursinum)
 Fokhagyma (Allii sativum bulbi)
 Kálmosgyökér (Calami rhizoma)
 Feketeretek (Raphanus sativus niger)




A feketekömény virágzó ága

A feketekömény gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: bálintcseppek
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: fogínygyulladást, gyógynövényekkel, tüszőtermésekben, bebizonyították, sernohiprepidon, neurodermatitis, spermatermelést, állatkísérletek, bőrbetegségekre, feketeköménymag, legbonyolultabb, ideggyulladások, tapasztalhatunk, feketeköménynek, emésztőrendszer, étvágygerjesztő, megtisztítására, előszeretettel, gyulladásokkal, lipidszintjeit, bélrendszerben, élelmiszerként, alkalmazhatjuk, életképességét, vérbeáramlását, felhasználható, elkészítésének, mokkáskanálnyi, alkalmazásáról, termelőlevelek, fogszuvasodás, bőrbetegségek, ecsetelésként, elgombásodott, hasnyálmirigy, használhatjuk, boglárkafélék családjának, feketekömény 30-50, virágok magányosan, szár vagy, oldalágak csúcsán, virágtakaró levelek, legbonyolultabb szerkezetű, mézfejtő szirmok, termelőlevelek többé-kevésbé, közepükig szorosan, magasabb fejlettségű, társas tüszőtermésekben, telítetlen zsírsavakból, feketekömény gyógyászati, növény érett, feketekömény apró, ALLERGIA ASZTMA ELLEN NAGYON HATÁSOS, Egyesült Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Reggel van  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  George Byron - Ahogy itt jár -...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Egy bizonyos határt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Esti kép  Bounty krémes  képre írva  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy lelki imádság  képre írva  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az engedelmesség miért nem vál...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png telefon  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sokan azt tartják  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Julian Brass gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png kutya  Gonosz démon-álarc  Mai harmónia kártyám  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png nő  Paul David Tripp Április 19  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Erdőn  Hiányzik  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png lepke  Albert Einstein gondolata  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png kutya  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
boglárkafélék családjának, feketekömény 30-50, virágok magányosan, szár vagy, oldalágak csúcsán, virágtakaró levelek, legbonyolultabb szerkezetű, mézfejtő szirmok, termelőlevelek többé-kevésbé, közepükig szorosan, magasabb fejlettségű, társas tüszőtermésekben, telítetlen zsírsavakból, feketekömény gyógyászati, növény érett, feketekömény apró, hidegen sajtolt, napi adag, olajat fülpiszkáló, adott bőrfelületre, alkalmazható dózis, feketekömény magjából, maréknyi őrölt, feketekömény élettani, feketekömény enyhíti, asztmás rohamok, minimálisra lehet, feketekömény használatával, feketekömény nagymértékben, allergiás reakciókat, növény magjának, dohányzás okozta, feketekömény magjának, növény lehet, feketekömény orálisan, emésztési folyamatokat, kiválasztó szervek, belekben feloldja, letapadt nyálkákat, feketeköménynek vírus, elgombásodott bélrendszer, olajat köpjük, olaj rendszeres, fogszuvasodás kialakulását, növény erős, magolaj elősegíti, idegsejtek normál, felesleges koleszterin, olaj hatékonyan, mellekbe bedörzsölve, petyhüdt bőrt, szülés után, adott ízületek, tudományos világ, növény rákra, abból kialakuló, tumorok 65-67, feketeköménymag kivonata, harcot vastag-, gyógynövény olajának, orrba ecsetelve, ebből fakadó, feketekömény virágzó, pontos diagnózis, fogínygyulladást, gyógynövényekkel, tüszőtermésekben, bebizonyították, sernohiprepidon, neurodermatitis, spermatermelést, állatkísérletek, bőrbetegségekre, feketeköménymag, legbonyolultabb, ideggyulladások, tapasztalhatunk, feketeköménynek, emésztőrendszer, étvágygerjesztő, megtisztítására, előszeretettel, gyulladásokkal, lipidszintjeit, bélrendszerben, élelmiszerként, alkalmazhatjuk, életképességét, vérbeáramlását, felhasználható, elkészítésének, mokkáskanálnyi, alkalmazásáról, termelőlevelek, fogszuvasodás, bőrbetegségek, ecsetelésként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.