Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Április 16.
  2018-04-17 03:36:01, kedd
 
   
  Április 16. a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Mi, a Gulyás Lajos Kollégiumban emlékfal készítésével és megemlékező beszéd tartásával emlékeztünk meg az elpusztított mosoni zsidóságra. A város tanintézményei - már ahol - az iskolarádiójukon keresztül emlékeztek. A zsidó emlékműnél úgy látom nem emlékezett senki. Még a helyi hitközség sem.

Ő teremt békét a magasságaiban. Ő teremtsen békét a lelkemben is.

Tisztelt emlékező kollégisták, kollégák!

1944. április 16-án a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.
Az intézkedést néhány hét alatt az egész országban végrehajtották, Budapesten úgynevezett csillagos házakba zsúfolták a zsidónak minősített embereket, a vidékieket előbb kisebb, majd nagyobb, elkerített gettókban zsúfolták össze.
A tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek. Az Adolf Eichmann által irányított német törzskar a magyar közigazgatás és csendőrség közreműködésével néhány hónap alatt 437 ezer vidéki zsidót hurcolt haláltáborokba. Auschwitzba napi négy szerelvény, összesen 147 vonat indult.

A kollégium ma a mosoni zsidó emberek holokausztjára emlékezik. Arra az 1944. május 16-ai szörnyű napra, amikor a már korábban összegyűjtött mosoni zsidóságot, a város zsidó polgárait Győrbe szállítják, s onnét Auschwitzba. A közel félezer mosoni polgárból mindössze ötven, ha hazatért.

2001. április 16-án Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter kezdeményezésére első alkalommal emlékeztek meg a középiskolákban szervezett formában a holokauszt áldozatairól, az Országgyűlés pedig április 17-én tartott emlékülést. Az emléknaphoz kötődik a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása. Az emléknap alkalmából a budapesti Terror Háza Múzeum 2018. április 15-én koncerttel egybekötött megemlékezést tartott, amelyen a Jad Vasem-kitüntetett embermentő Ádám László szalézi szerzetes, tartományfőnökről is megemlékeztek. A hagyományos Élet menete emléksétát idén Budapesten május 13-án, a győzelem napjához kapcsolódva rendezik meg.
Idén posztumusz Világ Igaza kitüntetést adományoztak Markos Györgynek és feleségének, Máriának, Paulik Ferencnének, Sipkovszky Kálmánnak és feleségének, Rozáliának. A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amelyet olyan emberek kaphatnak meg, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a második világháború alatt.
Mosonmagyaróváron 2014-ben a Holokauszt Emlékév alkalmából rendeztek kiállítást és állítottak a mosoni zsidó temető előtti területen a Shalom Emlékparkban, a béke szigetén emlékművet. Alkotója Lebó Ferenc szobrászművész.

Tisztelt Emlékezők!

A történelem az emberiség emlékezete. Olyan életfontosságú párbeszéd is, amely a jelenben élők és a múlt személyiségei, a múlt történései között zajlik.
Valóban, a mai eseménynek is ez lehet a legfontosabb célja: találkozni, és megérteni az előttünk járók üzenetét.
Mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert, és lelkiismeret furdalást okoz.
Ezért van szükség a szobrokra, emlékművekre, mementókra, mint itt a képeken Hegyeshalomban, Darnózselin, Ásványrárón, Mosonban.
A múlttal való párbeszéd létfontossága tehát így válik igazán érthetővé: mindent a helyére kell tenni, mert a rosszul elrendezett múlt el sem megy, a megíratlan idő pedig ködszerűen üli meg a tájat - mondjuk mi is Illyés Gyulával.
Rajtunk múlik tehát, hagyjuk-e, hogy ránk telepedjen, hogy mindent beburkoljon.
Illyés Gyula gondolatai, bennünket, kései utódokat is köteleznek, a múlt helyretételének szükségessége pedig bizony, nem csak az évszázadokkal ezelőtt történetekre érvényesek.
Mert nem csak a régmúlt, hanem a helyére nem tett közelmúlt is feltámadhat, vissza-visszajárhat, állandóan zavarhatja az embereket, ha nem teszünk pontot a végére, ha nem zárjuk le egyszer és mindenkorra.
Soha ne feledjük: valamennyiünk felelőssége, hogy soha többé ne térhessen vissza.
Hajtsunk fejet mindazok előtt, akik kénytelenek voltak elszenvedni azt a rendszert.
Ezzel a tudattal nézett szembe Mosonmagyaróvár önkormányzata is, amikor a vészkorszak 70. évfordulójára, 2014-ben készült. Engedjétek meg, hogy idézzek a város képviselő-testületének 2013. december 12-i ülésének jegyzőkönyvéből.
,,Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul a mosonmagyaróvári 1687/35 helyrajzi számú ingatlan zsidó temető bejárata előtti 400 négyzetméter alapterületű területrészen a Holocaust 70. évfordulójára tervezett - a Mosoni Zsidó Hitközség által a Magyar Holocaust Emlékév - 2014 kezdeményezéseinek, programjainak 2014. évi költségvetési támogatása céljából benyújtott pályázatban foglaltak szerinti - emlékhely kialakításához."
A döntést a képviselő-testület egyhangúlag hozta meg.
Mosonmagyaróvár a vészkorszak 70. évfordulójáról méltóságteljesen, közösen emlékezett meg.
A város pontosan érezte, hogy milyen nagy szükség van a lelkekben a békére.
Látta, hogy a 600 deportált zsidó és az 1800 kitelepített sváb hagyatéka nem tette gazdagabbá a maradókat, sőt 74 év múlva is szemmel érzékelhető sebhelyet hagyott Mosonon.
Ez az emlékmű és a hozzávezető, láthatóan bonyolult út történelmi léptékben járult hozzá a lelkek megnyugvásához.

Majd 2017/18-ban hosszú évtizedek munkájának eredményeképpen sikerült megjelennie Kovács Sándorné és férje három kötetének, A mosoni zsidóság emlékezete címmel.
Az elmondott emlékezet megőrző eredményekhez most mi is hozzájárulunk ezzel az emlékfallal, ezzel a beszéddel és végül helyezzük el mi is a megemlékezés köveit az emlékezés asztalára.

Fotók a Képtáram, Április 16. mappában találhatók.

Megj.: Két hónap múlva, június 16-án, az 1956-os Mártírok Emléknapja lesz. Vajon arra lesznek emlékezők?



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közreműködésével, önkormányzatának, mosonmagyaróvári, méltóságteljesen, iskolarádiójukon, kezdeményezésére, középiskolákban, helyretételének, jegyzőkönyvéből, mosonmagyaróvár, kockáztatásával, eredményeképpen, holokausztjára, évfordulójáról, megnyugvásához, tanintézményei, életfontosságú, haláltáborokba, kialakításához, szobrászművész, hegyeshalomban, végrehajtották, megemlékezést, területrészen, megemlékeztek, összegyűjtött, gyűjtőtáborok, személyiségei, létfontossága, programjainak, valamennyiünk, magyarországi, megszállókkal, eredményekhez, költségvetési, önkormányzata, elpusztított mosoni, város tanintézményei, zsidó emlékműnél, helyi hitközség, náci megszállókkal, napon kezdték, első gettók, korabeli Magyarország, intézkedést néhány, egész országban, zsidónak minősített, vidékieket előbb, tömeges deportálások, magyar közigazgatás, mosoni zsidó, város zsidó, Gulyás Lajos Kollégiumban, Adolf Eichmann, Pokorni Zoltán, Holokauszt Emlékközpont, Terror Háza Múzeum, Ádám László, Világ Igaza, Markos Györgynek, Paulik Ferencnének, Sipkovszky Kálmánnak, Holokauszt Emlékév, Shalom Emlékparkban, Alkotója Lebó Ferenc, Tisztelt Emlékezők, Illyés Gyulával, Illyés Gyula, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, Mosoni Zsidó Hitközség, Magyar Holocaust Emlékév, Kovács Sándorné, Mártírok Emléknapja,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  s immár én is felragyogva, ért...  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Soha ne kedvezz...  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png nő  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A Megváltó szolgálatában  Hogy lehet megtartani  Reggel van  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  Png ház  Alázat  Popper Péter szavai  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem számIt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png ház  Nem számIt  Minden harmadik...  Adakozás  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Neked tudnod kell  Nem méltó hozzád  Erdőn  Neked tudnod kell  Nagyon különös  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes délutánt kívánok  Kerüld el az evangélium örömén...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Jónás Tamás – Végtelen b...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png lepke  Png ház  Facebookon kaptam  Png csokor  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya 
Bejegyzés Címkék
elpusztított mosoni, város tanintézményei, zsidó emlékműnél, helyi hitközség, náci megszállókkal, napon kezdték, első gettók, korabeli Magyarország, intézkedést néhány, egész országban, zsidónak minősített, vidékieket előbb, tömeges deportálások, magyar közigazgatás, mosoni zsidó, város zsidó, közel félezer, középiskolákban szervezett, holokauszt áldozatairól, emléknaphoz kötődik, emléknap alkalmából, budapesti Terror, hagyományos Élet, győzelem napjához, második világháború, béke szigetén, emberiség emlékezete, jelenben élők, múlt személyiségei, múlt történései, legfontosabb célja, előttünk járók, helyére kell, rosszul elrendezett, képeken Hegyeshalomban, múlttal való, múlt helyretételének, évszázadokkal ezelőtt, tudattal nézett, mosonmagyaróvári 1687, város pontosan, 1800 kitelepített, lelkek megnyugvásához, mosoni zsidóság, megemlékezés köveit, emlékezés asztalára, 1956-os Mártírok, közreműködésével, önkormányzatának, mosonmagyaróvári, méltóságteljesen, iskolarádiójukon, kezdeményezésére, középiskolákban, helyretételének, jegyzőkönyvéből, mosonmagyaróvár, kockáztatásával, eredményeképpen, holokausztjára, évfordulójáról, megnyugvásához, tanintézményei, életfontosságú, haláltáborokba, kialakításához, szobrászművész, hegyeshalomban, végrehajtották, megemlékezést, területrészen, megemlékeztek, összegyűjtött, gyűjtőtáborok, személyiségei, létfontossága, programjainak, valamennyiünk, magyarországi, megszállókkal, eredményekhez, költségvetési, önkormányzata, hozzájárulunk, magasságaiban, évfordulójára, szükségessége, évszázadokkal, közigazgatás, magyarország, deportálások, történetekre, emlékközpont, visszajárhat, megemlékezés, emlékparkban, felállítását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 240
  • e Hónap: 5121
  • e Év: 27174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.