Regisztráció  Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hello, röfik: veszélyben a teljes magyar sertésállomány
  2018-04-27 09:51:42, péntek
 
   
  Hello, röfik: veszélyben a teljes magyar sertésállomány
1792
Balavány György Bihari Dániel Balavány GyörgyBihari Dániel
2018. 04. 27. 06:03

Több jel utal arra, hogy a sertéspestis már régebben megjelent Magyarországon, noha a hatóság tagadja ezt. Ám nehezen elképzelhető, hogy a betegség korábban megállt a magyar határnál. Az, hogy eddig nem volt regisztrált eset a Fidesz-közeli vállalkozóknak is jól jött.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Sertéspestis-para van Hevesben
Már a házi sertéseket is megtámadta a sertéspestis Tiszaújlakon
Új piacot hódíthat meg a magyar hús
Nemes Imre, a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) elnökhelyettese egy márciusi konferencián, az afrikai sertéspetisről szóló előadásának végén a következő kérdéseket tette fel:

Hol és mikor találjuk meg az első fertőzött állatot?
Házisertés vagy vaddisznó lesz?
A hivatalos válasz azóta megszületett: az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki egy Heves megyében elpusztult vaddisznóban április 21-én a hivatal laboratóriuma.

Azonnal reagált erre a híre a nemzetközi piac: Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket.

Romániában és Ukrajnában már tavaly a magyar határnál regisztrálták a vírust, de nálunk - hivatalosan- mégsem bukkant fel. Mintha Magyarországot akkurátusan megkerülte volna a járvány, vagy megtorpant és egy helyben ácsorgott volna az országhatárnál.

A balti államokat, Romániát, Ukrajnát, Csehországot már rég elérte,
Németországban akciótervet dolgoztak ki a kór terjedésének megakadályozására,
a lengyelek tömegesen mészárolták a fertőzésgyanús állatokat,
a dánok kerítést építettek a határon a vaddisznómigráció kivédésére,
miközben Magyarország egyre növelte a sertéstelepek számát.

Az országos főállatorvos a múlt hónapban írta elő a védekezési feladatokat: az Ukrajnával határos fehérgyarmati járásban nyolc települést érintő megfigyelési körzetet alakított ki. A megfigyelési körzet nem lehet kisebb, mint a kitörés helye - vagyis az észlelt fertőzés - körüli 10 kilométeres sugarú kör, ahol a kór szinte biztosan jelen van. Jó néhány magyar település fekszik közel a romániai Mikola községhez, ahol még január közepén mutatták ki a pestist. Az ukrajnai Rafajnaújfalu pedig mindössze nyolc kilométerre van a magyar határtól, itt január második felében lőttek ki ASP-vel fertőzött vaddisznót.

Salgótarján, 2015. január 10.
Vaddisznók (Sus scrofa) az Ipoly Erd?? Zrt. somosk??i vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat.
MTI Fotó: Komka Péter
Képünk illusztráció
Fotó: MIT / Komka Péter
Mi ez a betegség, és hogy működik?
Az ASP kórokozója egy rendkívül erős DNS-vírus. A környezeti hatásokkal szemben annyira ellenálló, hogy az ólak padlóján, a szalmában napfénytől védett helyen hetekig fennmarad, ugyanúgy, ahogy a nyers vagy félkész sertéshúsból készült termékekben. Még lefagyasztva is évekig megőrzi fertőzőképességét.

A vírus mind a vad-, mind a házisertésre halálos, az állatok a testváladékaikkal közvetlenül fertőzik egymást. Az ember a ruházatán, szerszámokon, eszközökön, járműveken viheti tovább a kórokozót. Vagyis: a vadak élőhelyéről a sertéstelepre akár cipőtalpon vagy autókeréken is be lehet vinni a vírust, és onnantól nincs megállás. A potenciálisan vírushordozó termékeket és eszközöket elvileg meg lehet állítani a határon, de a vadat nyilván nem. Hatékony védőoltás nem létezik. A járvány megfékezésének egyetlen lehetősége az állomány teljes elpusztítása.

- Fontos viszont, hogy emberre nézve teljesen ártalmatlan a vírus, és kizárt, hogy valaha is ilyen változata alakuljon ki, mint történt ez a madárinfluenza esetén - mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus. Az élelmiszerbiztonsági hivataltól azt kérdeztük, mióta kapnak a Nébih laboratóriumai sertéspestis gyanújával és tüneteivel elhullott állatokból mintákat. Az illetékes konkrét választ nem adott, így felelt: ,,Az afrikai sertéspestis bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, így amennyiben az állattartó, vagy az állatorvos számára az ASP gyanúja felmerül, mindig kell, kellett mintát küldenie". Beszámolt arról is, 2017-ben több mint ezer házisertés vizsgálata történt meg, míg vaddisznók esetében ez a szám több mint 8500. Felvetésünkre közölte azt is: szinte kizárt a tévedés lehetősége a korábbi vizsgálatok alkalmával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
HIRDETÉS
Fejlesztéshez tárolókapacitás bővítés acélcsarnokban
HIRDETÉS
Kezdő devizakereskedő sikere
Sírva nevetős pillanatok várnak ránk, ha tényleg miniszter l...
Négy ember halálához vezetett a találkozás a biológiai szülő...
HIRDETÉS
Hogyan győzzük le az akadályokat a saját utunk során?
Havi 1167 euró segélyt kap Németországban Bin Laden egykori ...
Rövidesen a tehén lehet a legnagyobb emlős a Földön
Sas József: Orbánék rosszabbak, mint a régi ,,elvtársak"
Nem emberek a rejtélyes, háromujjú perui múmiák
A csengeri asszony nevében támadta Kósát, felnyomták az ügyv...
Ha túl tág a nő, azaz szexpózok másképpen nézve
Schoberték lánya korán kezdi a magamutogatást
STROSSLE
Az ASP-vírusról elég keveset tudnak a kutatók, eredetére is csak elmélet létezik, miszerint nagytestű, vérszívó atkák, úgynevezett óvantagok közvetítésével vándorolt a vadon élő afrikai sertésfajok egyedei között, de rájuk nem bizonyult végzetesnek. Az Európában is honos vaddisznó viszont fogékony és érzékeny rá. A mostani járvány egy afrikai sertéstakarmány-szállítmánnyal érkezett Grúziába 2007-ben, de ott sem a szállítmány fertőtlenítésével, sem a kór megjelenésével nem foglalkoztak kellő mértékben, ezért a betegség kiszabadult a vadállományra.

Innentől elvész a kontroll, Eurázsia összes vaddisznóját nem lehet ellenőrzés alatt tartani, a betegség évente körülbelül 50-100 kilométert megtéve terjed nyugat felé.

- Európában rendkívül sok vaddisznó él, a populációk összeérnek, tehát időszerű volt egy komolyabb járvány megjelenése - állítja a virológus.

Szaporodó, rejtélyes tűzesetek
Egy forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a pestis terjedése óta, vagyis az elmúlt években gyakori lett a sertéstelepek spontán leégése. És csakugyan: 2014 óta négy hazai sertéstelep is tűzben semmisült meg, hízókkal együtt. A Győr-Moson-Sopron megyei Lázi településen például a szomszédos magtár (aminél gyúlékonyabbat elképzelni is nehéz) sértetlen maradt, csak a disznók pusztultak el. Érdeklődtünk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, amelynek illetékessége a tűzeset keletkezésének helyét, idejét, az ehhez vezető folyamatot, az esetleges személyi felelősséget megvizsgálni. A hatóság válasza szerint a négy eset közül kettőnél indult úgynevezett tűzvizsgálat, de egyiknél sem lehetett ,,egyértelműen megállapítani a tűz keletkezésének okát".

African swine fever virus, illustration. This virus is a member of the iridovirus group that causes African swine fever. Unlike other DNA- containing vertebrate viruses (except the poxviruses), the iridovirus replicates in the host cell's cytoplasm (most others replicate in the nucleus).
Az afrikai sertéspestis vírusa, illusztrácó
Fotó: AFP / Science Photo Library
Véres tetemek, negatív leletek
Néha olyan gyors a betegség lefolyása, hogy nem is jelennek meg szemmel látható elváltozások, de ez a ritkább. Jóval gyakoribb, hogy az állatok magas láz, gyengeség, vérzés kíséretében pusztulnak el néhány nap alatt. Jellemző a vérzés a füleken, a has alján, a combokon; a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos vagy véres hasmenés. A belső szerveken is bevérzések láthatók. Úgy tudjuk, több erdész, vadgazdálkodó és állattenyésztő volt már, aki úgy gondolta, ASP tüneteivel elhullott disznókat, sőt egész kondákat talált - Vas megyéből, Tolnából, Hevesből, Nógrádból is érkeztek ilyen jelzések.

Bár néhány szakmai lap, például az Erdőzúgás Magazin és a Magasles blog már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az ASP bent van az országban, ezt a Nébih szisztematikusan tagadta.

A bejelentők rendre azt a választ kapták, hogy a vizsgálatra beküldött szövetek és zsigerek nem afrikai sertéspestissel fertőzöttek, valami más okozhatta az elhullásukat.

Megkérdeztük a hivatalt, milyen irányban és tempóban terjedhet tovább a betegség, mire a NÉBIH azt felelte: ,,A részletes járványügyi nyomozás még tart, így ezt nem lehet megmondani. Nagy valószínűséggel a magasabb vaddisznósűrűségű területek felé fog terjedni a betegség." Közölték azt is, a vaddisznóban megállapított betegség miatt házi sertéseket nem semmisítenek meg, a vaddisznóállomány gyérítése pedig vadászattal történik.

Érdeklődtünk arról, mennyire életszerű, hogy csak Heves megyében bukkant fel a pestis, miközben az nem határmenti terület. A NÉBIH szerint ez elképzelhető: ,,A Magyarországhoz legközelebbi esetek eddig az ukrán-magyar határnak az ukrajnai oldalán voltak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Ukrajnához közeli területein rendeltük el a legszigorúbb intézkedéseket, de már korábban is jeleztük, hogy Ukrajnából illegálisan behozott fertőzött élelmiszerek esetén az országban bárhol megjelenhet az ASP. Feltételezhetően ez következhetett be Heves megyében is, pontosabb információnk azonban a részletes járványügyi nyomozás után lesz".

Név nélkül
Több forrásunk feltételezi, hogy a vírus régóta jelen van Magyarországon, ők azonban szeretnék elkerülni a személyük azonosítható legyen. A Nébih egyik munkatársa azt állítja: titoktartási nyilatkozatot írattak alá vele, és azt követelték, járuljon hozzá, hogy a felettesei ellenőrizzék a telefonhívásait.

Ami tény: a vírusnak semmi oka rá, hogy huzamosabb ideig vesztegeljen az ukrán vagy épp a román határnál. Sőt, több körülmény - a betegség terjedési módja és sebessége, valamint a rengeteg, tipikus tünetekkel elhullott állat - is arra mutat, hogy a bejelentéskor a pestis már rég bent lehetett az országban, és a hatóságnak tudnia kellett róla.

De mi érdeke fűződne ahhoz egy kormányszervnek, hogy amíg csak lehet, visszatartson információkat egy ilyen járványról? Például az, hogy az uniós tagállamokra kötelező akcióterv szerint az ASP hivatalos bejelentése után rövid időn belül

a fertőzött állományokat, és a velük kapcsolatba kerülhetett más állományok összes példányát sürgősen le kell ölni;
a tetemeket meg kell semmisíteni;
a felszámolt állományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni,
a sertésforgalmazást és felvásárlást regionális vagy országos szinten korlátozni,
az élőállatok, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek exportját leállítani.
Némi enyhülést jelenthetne az úgynevezett regionalizáció, amikor nem kell az ország teljes területére elrendelni az exporttilalmat, csak a bizonyítottan fertőzött körzetekre. Az is halvány reménysugarat jelenthetne, hogy a korlátozás nem tart örökké: 3 hónappal az utolsó áldozatul esett sertéstelep fertőtlenítését követően feloldhatják. De ez csak az Európai Unión belül szokás. Az általános tapasztalat az, hogy az Európán kívüli államok - például Kína és Japán - nem alkalmazzák a regionalizációt, valamint késve, vagy egyáltalán nem oldják fel a fertőzött országokra vonatkozó korlátozást.

Ha viszont így járunk (és ez már biztosra vehető), akkor szinte a teljes külpiacát elveszti a magyar sertéshús, ugyanis főleg a Távol-Keletre termelünk.

,,A családi vállalkozások sikere"
Mindenesetre azzal, hogy a hivatal ,,nem talált" egészen eddig egyetlen gyanús esetet sem, sokat segített a magyar cégeknek, amelyeknek komoly üzleti károkat okozott volna, ha kiderül: a sertéspestis pusztít idehaza.

Ez az ágazat ráadásul a magyar kormánynak különösen fontos: a Fidesz-kormány elkötelezett amellett, hogy Magyarországot újra disznóban gazdag országgá tegye. A NER-kultúra központi, kultikus eleme a sertés, valamint a hagyományos disznótermékek. És ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a kormány olyan prominensei, mint Németh Szilárd, Fazekas Sándor vagy maga Orbán Viktor rendszeresen és szenvedélyesen tesznek hitet a sertéshús mellett. Hanem abban is, hogy a kormány nem sajnálta disznóhústermelésre költeni magyar adófizetők pénzét.

Az állam több százmilliárd forintot fordított az elmúlt években sertéstelepek fejlesztésére. A leglátványosabb sertésberuházást a Fidesztől nem éppen fényévekre levő Csányi Sándor nevéhez köthetjük, aki 2014-ben Orbán ,,egyedi döntése" nyomán épített gigavágóhídat. A mohácsi ,,kiemelt nemzeti jelentőségű" mészárszék kifejezetten exporthús termelésre jött létre, évente egymillió sertés levágására alkalmas. Csányi aztán egy időre kiszállt a disznóbizniszből, hogy 2017-ben újra visszataláljon hozzá.

És persze itt van Mészáros Lőrinc is.

Amikor a felcsúti gazdagodásvirtuóz, Orbán Viktor személyes jóbarátja mangalicatelepet nyitott, maga a miniszterelnök mondott meghatott beszédet, amelyben így fogalmazott: ,,Örülök a családi vállalkozások sikerének." (Majd ugyanazzal a lendülettel felavatta a saját feleségének, Lévai Anikónak érdekeltségébe tartozó marhatelepet is, ami 430 milliós állami és uniós beruházás volt, de ez mellékszál.)

Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros L??rinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földm??velésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezet?? igazgatója (b-j) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
A vő, Tiborcz István is érdekelt a sertésbizniszben, és mint a közelmúlt sajtóhíreiből nyilván emlékszünk, szinte közvetlenül a pestis hazai kitörése előtt Kósa Lajos családja is kedvet kapott a disznótenyésztéshez, a debreceni főfideszes édesanyja megvásárolt egy fél sertéstelepet.

De mi ebben a ráció? Ki száll be a sertéspestis terjedése miatt az összeomlással fenyegetett ágazatba?

Van kapcsolat?
A Nébih illetékését megkérdeztük, van-e a hivatal vezetőinek bármilyen informális vagy formális kapcsolata kormánytagokkal, illetve sertésexportban érdekelt kormányközeli cégekkel? - A kormánytagokkal szakmai és formális kapcsolata van a Nébih vezetőinek. A sertésexportban érintett céggel, a sertéságazat érdekvédelmi szervezeteivel, más ágazatokhoz hasonlóan, természetesen van szakmai kapcsolatunk. Folyamatosan együtt dolgozunk az ágazat érdekében - írja a hivatal a lapunknak küldött válaszában.

Mondjuk az, aki még gyorsan akar nagyot kaszálni. Amíg a környező országokban az ASP miatt súlyos visszaesés volt tapasztalható, Magyarország igen nagyot ment a malacpiacon: a sertéshús exportja még a tavalyi évben is meredeken emelkedett. A térségben mi számítottunk eddig a legstabilabb disznókereskedőnek, tekintve, hogy hivatalosan nálunk nem létezett a járvány - más szavakkal, a versenyelőny révén a sertéspestis európai jelenléte kifejezetten kedvező volt a számunkra. A magyar sertés főleg távol-keleti piacokat is hódította meg: Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Japán is ott szerepel a megrendelőink közt. És összességében azért elmondható, hogy akik az elmúlt években nagyban beszálltak, nem a Titanicra vettek jegyet. Mert akik

fel tudtak készülni, hogy egyszer csak be kell zárni a boltot és új kalandba vágni,
a beruházásaikat jórészt az állam fedezte, ráadásul
felmarkolják a megsemmisített példányok után az e célra elkülönített, százszázalékos állami kártérítést,
többet nyerhetnek, mint amennyit buknak.

Mindez a kisebb sertéstermelőkre, családi gazdaságokra így nem igaz. Természetesen ők is kapnak majd kártérítést a leölt állatok után, de a legnagyobb káruk az, ha utána ott állnak majd üresen az ólak. És nem tudnak mit kezdeni, hiszen évtizedek óta sertéssel foglalkoznak, ehhez értenek, erre rendezkedtek be.

Ám a kártérítést előíró rendeletből az üresen állás és az elmaradt haszon tétele kimaradt. Mintha csak a gyorsan váltani tudó, állami pénzeket pörgető nagyberuházások járhatnának jól.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Címkék: sertésberuházást, sertéstermelőkre, disznóbizniszből, szisztematikusan, sertésbizniszben, mangalicatelepet, feltételezhetően, főigazgatóságnál, vezérigazgatója, földművelésügyi, tárolókapacitás, devizakereskedő, elnökhelyettese, regionalizációt, magyarországhoz, valószínűséggel, sertéspestissel, telefonhívásait, fertőtlenítését, sertéstakarmány, magyarországról, leglátványosabb, kormányszervnek, kormánytagokkal, sertésexportban, nagyberuházások, élelmiszerlánc, szervezeteivel, fertőtleníteni, sertéspetisről, magyarországon, miniszterelnök, salgótarjánban, vadasparkjában, intézkedéseket, visszataláljon, teljes magyar, hatóság tagadja, betegség korábban, magyar határnál, házi sertéseket, sertéspestis Tiszaújlakon, márciusi konferencián, afrikai sertéspetisről, következő kérdéseket, első fertőzött, hivatalos válasz, afrikai sertéspestis, hivatal laboratóriuma, nemzetközi piac, helyben ácsorgott, balti államokat, Balavány György, Bihari Dániel Balavány GyörgyBihari Dániel, KORÁBBAN TÉMÁBAN, Nemes Imre, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Mintha Magyarországot, Ipoly Erd, Komka Péter, Kemenesi Gábor, EZEK IS ÉRDEKELHETNEK, Németországban Bin Laden, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, Science Photo Library, Erdőzúgás Magazin, Európai Unión, Németh Szilárd, Fazekas Sándor, Orbán Viktor, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Lévai Anikónak, Mészáros, Mészáros Beatrix, Felcsút Kft, Koszticsák Szilárd, Tiborcz István, Kósa Lajos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.19. 09:21 Új a forgalmi rend az M0-ás déli szakaszán
09.19. 09:12 Szakértő: a jó kapcsolat Oroszországgal elsősorban gazdasági érdek
09.19. 09:11 Felfüggesztett börtönt kapott egy dombóvári férfi illegális fegyvertartásér...
09.19. 09:11 Tőzsde - Pozitív kezdés az európai tőzsdéken
09.19. 09:11 BUX: 36 116,03 pont, stagnáló nyitás
09.19. 08:51 Szakértő: a koreai békeszerződés aláírása nagy előrelépés lenne
09.19. 08:51 Ukrán cigarettacsempész ellen emeltek vádat Zalában
09.19. 08:51 BÉT - Emelkedést várnak az elemzők a tőzsdén
09.19. 08:21 Danko Lazovic távozik a Mol Vidi FC-től
09.19. 08:21 Ismét működhet a Richter romániai nagykereskedelmi vállalata
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Úton  Úton  Ludi Delfino  Egy vers van bennem  Szívem el látlak téged  Ferencz után Szentkuti is  Ludi Delfino  Életnek nevezzük  Gyenge hidegfront után újra vi...  Hát vagyok én itt valaki?  Videó  Babits Mihály: "vétkesek közt ...  Galambok  Angyal és tündér  Betegségeink  Facebookon kaptam  Holnap vasárnap! (évközi 24. v...  Egy rózsaszál  11 titok a zöld szemű emberekr...  Elmondhatatlanul hiányzol!  Áldott szép napot  Szép napot kívánni jöttem  Tengerparti emlékek  Egymás nélkül nem tudunk továb...  Figyeltelek  Túrós rózsa  VIRÁGOK JELENTÉSE Őszirózsa: A...  Jó reggelt , szép napot  Tallóztam  A helyes gondolkodásmód kialak...  Csodás hetet - Gizuska  Egy energia benned attól lesz ...  Ne ítélkezz ! ........  Paprikás csirke galuskával  Ludi Delfino  Kellemes időtöltés  Egy rózsaszál  Bölcsességek  Jó reggelt kívánok  Őszi erdő  Egymás nélkül nem tudunk továb...  Lámpa mellett  Videó  Rejtett bánat  Gárdonyi Géza: FELJÖTTEK MÁR.  Facebookon kaptam  Jó reggelt!!!  köszönet...  Egy sebet be lehet kötözni  Galambok  Hulla vagyok!  Őszi levelek  Ludi Delfino  Ma mosoly, holnap könnyek  Útravaló az élethez  Videó  Október elsejétől megszűnik a ...  Ha megszólalnak a harsonák!  Elmélkedés  Ludi Delfino  Jó reggelt , szép napot  Csodás hetet - Gizuska  Békés estét - szép jó éjszaká...  Úszás Világ kupa 2018 3 nap e...  Egyedül  A szépség kívánatos  Bajor májgombócleves  Hulla vagyok!  Virágos szép napot , hetet  Szép jó reggelt!!!  Videó  Ékszer  Videó  Bornemisza Attila Római Sas Lo...  Csend  Fehérruhás hölgy  Videó  Szèp estét kedves látoga...  Bornemisza Attila Római Sas Lo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Videó  Videó  Egyedül  A legfontosabb  Szép napot kívánni jöttem  Videó  Szép estét kívánok mindenkinek...  Sakkjáték az életünk  Köszöntő  Összetörve  Állj fel, és szólj bátran  Videó  Úszás Világ kupa 2018 3 nap e...  Videó  Szép estét kívánok mindenkinek...  11 titok a zöld szemű emberekr...  Áldott szép napot  Videó  Köszöntő  Ékszer 
Bejegyzés Címkék
teljes magyar, hatóság tagadja, betegség korábban, magyar határnál, házi sertéseket, sertéspestis Tiszaújlakon, márciusi konferencián, afrikai sertéspetisről, következő kérdéseket, első fertőzött, hivatalos válasz, afrikai sertéspestis, hivatal laboratóriuma, nemzetközi piac, helyben ácsorgott, balti államokat, lengyelek tömegesen, fertőzésgyanús állatokat, dánok kerítést, vaddisznómigráció kivédésére, sertéstelepek számát, országos főállatorvos, múlt hónapban, védekezési feladatokat, megfigyelési körzet, kitörés helye, észlelt fertőzés, romániai Mikola, ukrajnai Rafajnaújfalu, magyar határtól, rendkívül erős, környezeti hatásokkal, ólak padlóján, szalmában napfénytől, nyers vagy, vírus mind, házisertésre halálos, testváladékaikkal közvetlenül, vadak élőhelyéről, sertéstelepre akár, potenciálisan vírushordozó, vadat nyilván, járvány megfékezésének, állomány teljes, madárinfluenza esetén, illetékes konkrét, állatorvos számára, szám több, tévedés lehetősége, korábbi vizsgálatok, biológiai szülő, saját utunk, tehén lehet, legnagyobb emlős, régi &#8222, csengeri asszony, mostani járvány, szállítmány fertőtlenítésével, betegség kiszabadult, betegség évente, populációk összeérnek, komolyabb járvány, forrásunk arra, pestis terjedése, elmúlt években, sertéstelepek spontán, szomszédos magtár, disznók pusztultak, tűzeset keletkezésének, ehhez vezető, esetleges személyi, hatóság válasza, négy eset, betegség lefolyása, állatok magas, belső szerveken, választ kapták, vizsgálatra beküldött, részletes járványügyi, magasabb vaddisznósűrűségű, vaddisznóban megállapított, vaddisznóállomány gyérítése, ukrán-magyar határnak, ukrajnai oldalán, legszigorúbb intézkedéseket, országban bárhol, vírus régóta, személyük azonosítható, felettesei ellenőrizzék, vírusnak semmi, ukrán vagy, román határnál, betegség terjedési, hatóságnak tudnia, ilyen járványról, uniós tagállamokra, fertőzött állományokat, velük kapcsolatba, felszámolt állományok, sertéshúsból készült, úgynevezett regionalizáció, , ,
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 852 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 300
  • e Hét: 3379
  • e Hónap: 19126
  • e Év: 602022
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.