Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A remény.
  2014-10-31 14:27:55, péntek
 
   
  Tél volt, igazi zimankós idő. Erős szél vitte a havat, az utcán baktató ember arcába vágta. Mikor Antal elindult Pestről, még nem esett. Ahogy robogott vele a vonat, úgy mentek bele a télbe. Mire megérkezett az alföldi városkába, olyan hóvihar keletkezett, hogy alig látott. Bosszúsan gondolta, a legrosszabb időt választotta erre a látogatásra, s igyekezett barátja házához. Szerencsésen meglelte az utcát. Megírta, mikor érkezik, a kiskaput mégis zárva találta. Megnyomta a csengőt, de senki sem mozdult. Egyik kezével markolta a kalapját, hogy a szél el ne vigye, másikkal sorra zörgette az ablakokat, de hiába. Csengetett újra, s tétován állt a kapu előtt. Fázott. Nem volt kedve visszamenni az állomásra. Látta a várót, hideg volt és piszkos. Vonata, pedig csak hosszú órák múlva indult vissza.
- Halló!...Halló!...Kozmáék elutaztak!- hallotta a háta mögött. Szemben lévő ház ablakából jött a hang, túlkiabálva a szél bömbölését.
Átvágott az úton, s megállt az ablak előtt.
- Kézcsókom! Feri barátja vagyok Pestről, hol vannak?!
- Harkányban, már egy hete. Nem kapták meg a maga levelét. Én szedem ki a postájukat, elutazásuk után érkezett meg...Jöjjön be! Nyitva van a kapu. A kutya nem harap, jöhet nyugodtan!- mondta az asszony, miközben birkózott az ablakot benyomni készülő széllel.
Antal az előszoba ajtaja előtt leverte a havat a cipőjéről, közben a kutya örvendezve körülugrálta. Az asszony mosolyogva nyitott ajtót. Bemutatkoztak, s bevezette a nagyszobába. Odabent kellemes idő fogadta. Hatalmas cserépkályha ontotta a meleget. Amikor levetette a kabátját, a háziasszony a fotelra mutatott.
- Foglaljon helyet, Anti! Ugye, szabad így neveznem?! Feri is így szokta emlegetni. Várta magát, de közbejött a beutaló. Mintha érezte volna, hogy később jön meg a levele, nagyon sokat emlegette. Sajnálni fogják, hogy nem találkoztak. Helyezze magát kényelembe. Hozok mindjárt forró teát, mert látom, hogy átfázott. Hozok harapnivalót is. Ha tudom, hogy délben érkezik, megosztom magával az ebédemet. Sajnos, éppen az imént költöttem el.
Antalt meghatotta ez a fogadtatás, noha sejtette, részben a jó szomszédnak szól, mégis igen jólesett neki, hogy nem engedte útjára ebben a cudar hidegben. Kényelmesen elhelyezkedett a fotelban, s körbejáratta tekintetét, míg a háziasszony távol volt. Finom eleganciával berendezett szobában ült. Még mindig fázott, vágyakozva nézte a nagy cserépkályhát.
A háziasszony tálcán hozta a gőzölgő teát, s a harapnivalót. Antal melengette kezét a csészével, közben elismeréssel mondta:
- Kellemes otthona van. Ez a cserépkályha remek dolog. Szívesen támasztanám egy kicsit. Nagyon átfáztam, nem öltöztem elég melegen. Pesten még nem volt ilyen tél.
- Menjen oda, és melegedjen! - mondta az asszony biztatva- Én is úgy szoktam, ha fázom. Tavaly rakatták a gyermekeim. Tudták, hogy a szívem nagyon régen fáj utána, hát megleptek vele.
Antalnak nem kellett kétszer mondani. Ott kortyolgatta aztán a teát a kályhának dőlve, s a szekrényen álló fényképre esett a tekintete. Régi, elefántcsont keretben fiatal család nézett vissza rá. Jóképű, barna fiatalember volt a képen, mellette mosolygós asszonyka, ölükben két gyermek. A fiúcska, apja fia, okos tekintettel, komolyan nézett a lencsébe. A szöszi lánykának kétfelé állt mókásan a copfja, s arcán huncut nevetéssel tekintett fel a bátyjára. Derűt sugárzott a felvétel.
- Szép családja van! Aranyosak az unokái. Biztosan sok öröme van bennük. A legénykén látszik, tudatában van már az önérzetének. A kislány meg ennivaló. Ilyen huncut mosolyú az életben is ?!
Az asszony lehajtotta a fejét. Hallgatott egy ideig. Mikor újra Antalra nézett, könnyben úsztak az addig derűs szemek.
- Meghaltak mindannyian...Tavaly nyáron autóbaleset érte őket.
Antal megrendült. Nézte a hirtelen megtört arcot, még sohasem látott ilyen élő, eleven fájdalmat.
- Bocsásson meg...!- hebegte, képtelen volt ennél többet mondani.
Az asszony tekintete a képre siklott, s könnyeit nyelve mondta:
- A nélkül is bennem élnek. Itt maradtak velem, a lelkemben. Csak beszélni nehéz róluk.
Hallgattak egy ideig. Antal már kimelegedett a történtek miatt, letette a csészét, s visszaült a fotelba. Szinte lábujjhegyen ment az ülőalkalmatosságig. Összerezzent, mikor az asszony megszólalt.
- Hogy telnek a nyugdíjas napok? Feritől tudom, hogy nehezen viselte az elején.
Antalt meglepte a kérdés. Arra kellett gondolnia, hogy hallatlan lelkiereje van ennek a törékeny kis asszonynak. Más körülmények között talán panaszkodni kezd, mert a magány nyomorúsága hozta le a barátjához, de most szégyellte volna a saját gondját. Így csak annyit mondott.
- Csendesen, magányosan. Még szoknom kell hozzá.
- Fogjon a falatozáshoz is, biztosan megéhezett az úton. Messze van ide a főváros. Meleg volt a vonatban?
Beszélgettek, s lassan megjött az étvágya is, hozzálátott. Házikolbászt kapott, és friss tepertőt. Nemcsak az étel esett jól, hanem a beszélgetés is. Örömmel tapasztalta, hogy véleményük megegyezik az élet felemlített dolgairól.
Egyre jobban tetszett neki az asszony. Pedig már túl volt azon a koron, mikor gyújtó bájaiért nézi meg a férfiember, mégis elbűvölte. Sugárzott belőle valami fény, talán jóság, szelíd nemesség, vagy együtt mind a kettő.
- Megkérdezhetem a keresztnevét?- kérdezte, s kicsit elvörösödött.
- Nem mondtam volna? Teréz a nevem.
- Szép neve van, illik magához. Éppen úgy, ahogy az otthona. Jó itt, nagyon jó. Valami puha, jó szagú meleg veszi körül az embert. Mindenkire jellemző az otthona. Rám is. Én bagolyvárnak hívom. Nem csak a sok könyv miatt.
- Maga is szeret olvasni?
- Ifjúkorom óta gyűjtögetem a könyveket. Tele van velük minden. Mégis sok magány fér el abban a lakásban. Néha elviselhetetlenül sok.
A magányos emberek életéről kezdtek beszélgetni. Elszaladt az idő. Amikor Antal készülődni kezdett, összeszedte a bátorságát, s megkérdezte:
- Még nem gondolt arra, hogy könnyebb lenne az élete, ha nem élne egyedül?
Az asszony nem válaszolt azonnal, csak nézte töprengőn. Antal már kezdte hinni, hogy merészség volt feltenni a kérdést, de az asszony szelíd, kedves hangja megnyugtatta.
- Gondoltam rá, de eddig nem találtam olyan férfit, akivel szívesen megosztottam volna az otthonomat.
- Eddig még én sem találtam olyan társra. De most, hogy Terézkét megismertem, szegény feleségem halála óta először gondolok arra...- mondta, de nem tudott többet mondani, mert az asszony a kezére tette kérőn a kezét.
- Ne folytassa, Anti! Mennie kell, indul a vonata. Jöjjön el újra, akkor majd beszélgetünk. Ha Feriék nem tudják elszállásolni, majd én elhelyezem. Van itt hely elég. Elférnének azok a könyvek is...- tette hozzá mosolyogva.
Antal szó nélkül csókolta meg a kezét. Nem köszönte hangosan, de mozdulatában benne volt a hála éppúgy, ahogy az öröm. Az állomáshoz menet már nem fázott, pedig vitte az orkán a havat, de őt fűtötte az a puha, jó szagú meleg, amit magával hozott a lelke.

szerző: Rényi Anna áldva és verve sorozat
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Címkék: elhelyezkedett, megkérdezhetem, elszállásolni, cserépkályhát, bemutatkoztak, kortyolgatta, körülugrálta, elefántcsont, kimelegedett, összerezzent, szerencsésen, cserépkályha, elismeréssel, körbejáratta, eleganciával, falatozáshoz, harapnivalót, lábujjhegyen, beszélgettek, elvörösödött, megnyugtatta, megosztottam, mozdulatában, beszélgetünk, keresztnevét, bagolyvárnak, házikolbászt, találkoztak, hozzálátott, szomszédnak, megkérdezte, kényelmesen, háziasszony, körülmények, túlkiabálva, nyomorúsága, utcán baktató, alföldi városkába, legrosszabb időt, kiskaput mégis, kapu előtt, háta mögött, szél bömbölését, ablak előtt, maga levelét, ablakot benyomni, előszoba ajtaja, kutya örvendezve, asszony mosolyogva, fotelra mutatott, imént költöttem, cudar hidegben, Mikor Antal, Amikor Antal, Rényi Anna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Benedek Elek - Virágvasárnap  Paul David Tripp Március 28  A jó kedv a világon  Esti kép  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Apu  Rács mögé  Nem azt látja  Ha nyitott vagy  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam Krisztinától  Benedek Elek - Virágvasárnap  képre írva  Az angyali üdvözlet  Minden kedves látogatómnak sze...  Óraállítás  Szép estét  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Haja van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyhétfő:  Odaadja  Szép estét  Alvó cica  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  A szeretetről  üdvözöllek!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagy Feró megmondta?  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Nárcisz  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  A nagy természet  Szép álmokat!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Leereszkedés és olvadás  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Nárcisz  Alvó baby  Sárkány  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
utcán baktató, alföldi városkába, legrosszabb időt, kiskaput mégis, kapu előtt, háta mögött, szél bömbölését, ablak előtt, maga levelét, ablakot benyomni, előszoba ajtaja, kutya örvendezve, asszony mosolyogva, fotelra mutatott, imént költöttem, cudar hidegben, háziasszony távol, nagy cserépkályhát, háziasszony tálcán, gőzölgő teát, cserépkályha remek, asszony biztatva-, szívem nagyon, kályhának dőlve, szekrényen álló, szöszi lánykának, legénykén látszik, asszony lehajtotta, addig derűs, hirtelen megtört, asszony tekintete, képre siklott, történtek miatt, asszony megszólalt, nyugdíjas napok, magány nyomorúsága, saját gondját, étel esett, élet felemlített, magányos emberek, asszony szelíd, kezére tette, hála éppúgy, állomáshoz menet, elhelyezkedett, megkérdezhetem, elszállásolni, cserépkályhát, bemutatkoztak, kortyolgatta, körülugrálta, elefántcsont, kimelegedett, összerezzent, szerencsésen, cserépkályha, elismeréssel, körbejáratta, eleganciával, falatozáshoz, harapnivalót, lábujjhegyen, beszélgettek, elvörösödött, megnyugtatta, megosztottam, mozdulatában, beszélgetünk, keresztnevét, bagolyvárnak, házikolbászt, találkoztak, hozzálátott, szomszédnak, megkérdezte, kényelmesen, háziasszony, körülmények, túlkiabálva, nyomorúsága, panaszkodni, megismertem, nagyszobába, összeszedte, beszélgetni, tapasztalta, felemlített, fiatalember, tekintettel, mindannyian, támasztanám, beszélgetés, berendezett, autóbaleset, gyűjtögetem, visszamenni, önérzetének, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 225
  • e Hét: 1211
  • e Hónap: 12598
  • e Év: 50346
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.