Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mosonmagyaróvár Nagyjai
  2018-07-01 07:56:55, vasárnap
 
   
  Tisztelt hallgatóság, kedves vendégek!

Simon Zsuzsanna mosonmagyaróvári pedagógus vagyok. Örömmel és tisztelettel fogadtam el Kissné Németh Zsuzsanna felkérését erre a rendhagyó történelemórára. Rendhagyó nemcsak témája miatt lesz, de a helyszíne miatt is az, hisz itt az evangélikus templomban tarthatjuk meg. Köszönet érte. Témájáról igen sokat gondolkodtam. Ugyan munkám során számtalan történelmi előadást, beszédet tartottam az elmúlt években s több tucat kiállítást is rendeztem már, úgyhogy lett volna mihez nyúlnom, most mégis valami új dolgot szerettem volna készíteni. Néhány álmatlan éjszaka után aztán megszületett az ötlet, hogy Mosonmagyaróvár nevezetes személyeiről kellene bemutatót tartanom. De kik legyenek a kiválasztottak? Olyan hírességeket kerestem, akiknek életútján keresztül Mosonmagyaróvárt is ismertté tehetem. Sok személy felkerült a listámra, de a mai napra mégiscsak kettőt választottam közülük. Viszont, köszönet a mai alkalomnak, el is határoztam, hogy a jövő tanévben előadássorozatot fogok indítani Mosonmagyaróvár Nagyjainak életútjáról.

Kedves Hallgatóság!

Érkezzék hát a sorozat első része, mely egyrészt múltunk képi megörökítőjéről, Kumpf Antal fotográfusról, másrészt, múltunk krónikásáról, Ruff Andor hírlapíróról fog szólni.

Múltunk képi megörökítője, Kumpf Antal fotográfus

Jövőre, 2019-ben lesz Kumpf Antal magyaróvári fényképész születésének 140. évfordulója. Korábban sosem volt rá külön megemlékezés, kivéve egy hatvan fotóját tartalmazó album megjelenése 2000-ben a helyi múzeum gondozásában. Emlékezetét csupán egy, a közelmúltban róla elnevezett utca őrzi. Sajnálatos, hogy csodálatos műteremházának helyére épített építmény falára még csak emléktáblát se helyeztek, holott műremekeit széltében-hosszában hivatkozzák.
Kumpf Antal életműve olyan felbecsülhetetlen értékkel bír Mosonmagyaróvár múltjának megőrzésében, melynél nehezen találni értékesebbet.
De, hogy került az 1879-ben született Kumpf Antal Magyaróvárra? Az Osztrák-Magyar Monarchia cseh-morva területéről vándoriparosként érkezett fiatalember véletlenszerűen telepedett le a városban. Állítólag egy képeslap láttán döntött az idejövetelben s 1900-ban már fotográfusi működési engedélyt kért. Első műterme a mai Vár-közben egy korábban is fotóműteremként szolgáló barakképület volt. Biztos egzisztencia birtokában aztán szülőföldjén vette feleségül egy, a csehek által elüldözött gyáros lányát, Kühnel Ilonát. Házasságukból sajnos gyermek nem született. A hozományból 1927-28-ban egy hivatásos német műteremépítésszel terveztették a Városkapu téri (akkor Pozsonyi u. 267. sz.) híres Kumpf műteremházat. Nemcsak jó szemű és jó ízlésű fotográfus volt, hanem szinte elkötelezett képi megörökítője lett befogadó városának, Moson megye településeinek, lakosságának, neves megyei és városi személyiségeinek. Az addig megbecsült iparostól a második világháború után azonban elvették saját tulajdonú házát. A város egykor leghíresebb, legjelesebb mestere nyomorban, elhagyatottságban élte utolsó éveit egy menházban, de hagyatékát ott is igyekezett megőrizni. Városa nem törődött vele. Halála után megmaradt eszközeit, számlálhatatlan mennyiségben már épp pusztulásra ítélt üvegnegatívjait szerencsére a Hansági Múzeum akkori igazgatója, Pusztai Rezső megmentette. Földi maradványait 1955. július 21-én bekövetkezett halála után a Lázár utcai szegényházból távoli rokonai temettették el a magyaróvári köztemetőben. Síremléke szerencsére ma még megtalálható, utóbbi időben valamivel gondozottabb állapotú.
Kumpf Antal emlékének megőrzéséért fotográfiái kinagyított másolataiból több alkalommal készítettem már kiállítást az utóbbi években. Mindegyiket nagy érdeklődés övezte, hisz sok olyan régi épületről látni képet, melyeket vagy lebontottak már, vagy alig ismerni rájuk a sok meggondolatlan átalakítás miatt. A helyiek nagy igyekezettel próbálják beazonosítani a mai látványokhoz ezeket a valamikori szép épületeket. Igazán nagy sikere volt a 2016-os utcatárlatomnak, amikor az Európai Virágos Városok Versenyén a Mosonmagyaróvárra érkezett nemzetközi zsűri tekintette meg Kumpf Antal válogatott fotográfiáit.
Remélem, a most ide elhozott képek a Ti tetszéseteket is elnyeri, s érdemesnek tartjátok Kumpf Antal nevét megjegyezni. Külön érdekességként még körbeadok egy eredeti Kumpf - fotográfiát is, melyet néhai műtermében készített és egy fiatalasszonyt ábrázol. Magatok is megbizonyosodhattok arról, hogy milyen tartós, jóminőségű mind papírjában, mind kivitelezésében.

Múltunk krónikása, Ruff Andor hírlapíró

Kumpf Antal kortársa volt Ruff Andor újságíró, lapszerkesztő és kiadó, aki szintén 1879-ben született s hasonlóan a fotográfushoz az 1900-as évek elején érkezett a városba, hogy korábbi győri hírlapírói munkáját itt folytassa, a Magyaróvári Hírlapnál, mely hetilap nevét Ő változtatta Mosonvármegyére 1908-ban. A már általa szerkesztett és kiadott laphoz, egy évvel később nyomdát is vásárolt, így az újságot saját műhelyében nyomtatta. Ruff Andor az I. világháború idején 26 hónapot töltött el frontszolgálatban, de ez idő alatt felesége és munkatársai ugyanúgy szerkesztették a lapot.
A Tanácsköztársaság idején a ,,Mosonvármegyé"-t papírhiányra hivatkozva betiltották, de rövidesen újraéledt, s egészen a II. világháború végéig szolgálta Mosonmagyaróvár és környéke lakosságát. Ruff igyekezett tartani magát a tisztességes újságírás szabályaihoz. Hírei pontosak, tárgyilagosak, kommentárjai mértéktartóak, szolidan konzervatívak, a nemzeti érzést és az emberi méltóságot tisztelőek voltak. Érdekes, tartalmában színes újságot szerkesztett, és figyelme mindenkor kiterjedt a környező falvakra is. Segédszerkesztői mellett szinte a város és környéke egész értelmiségét megnyerte közreműködőnek lapjához. Lelkesen szolgálta és pártolta a város gyarapodását, a gimnázium fejlesztését, a vidéki közlekedés javítását és más közügyeket. Maga is jó tollú újságíró volt, s nemcsak a ,,Mosonvármegyé"-be írt, hanem országos folyóiratokba is. Verselt is. Költeményeiből három kötetet jelentetett meg, egy tanulmánykötetet szerkesztett Moson megyéről, egyet pedig a táj mondáiról, regéiről. 1945 után azonban teljesen visszavonult a közélettől. Élete 1950. november 6-án ért véget. Síremléke szintén a magyaróvári temetőben található. Kumpfhoz hasonlóan róla is csak a közelmúltban neveztek el egy teret. Sajnos emléktáblát az ő tiszteletére sem állítottak. Viszont újságjának címét 1991 után felvette a városi havilap, s néhány éve egy másik alternatív lap is tartalmazza.
Emlékbe, hoztam Nektek napjaink mindegyik Mosonvármegye újságjából, és bemutatóra az eredeti Ruff Andor szerkesztette Mosonvármegye hírlap 25 éves jubileumi emlékkönyvét 1928-ból.

Kedves Hallgatóság!

E két neves férfiú mintegy negyven éven át szolgálta választott lakóhelyét. Átélték Mosonvármegye szinte minden XX. századi tragédiáját. A Trianoni békediktátum követelte elszakításokat, Mosonvármegye megszűnését, örömtelibb eseményként Moson és Magyaróvár egyesítését, majd a második világháborúban a mosoni zsidók haláltáborba hurcolását, később a németek kitelepítését. Hagyatékuk, Kumpf Antal fotográfiái, Ruff Andor újságjai, kiadványai nélkül szegények lennénk. Múltunk megörökítői, őrzői ŐK.
Minden figyelmet és elismerést megérdemelnek a jelenkor és a következő idők nemzedékeitől is.

Örülök, hogy Ti részei lettetek szerény, de kitartó emlékmegőrző munkámnak!
Köszönöm, hogy meghallgattatok!
És most nézegessük meg a hozott emlékeket.

Elhangzott, 2018. június 29-én az evangélikus templomban.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, személyiségeinek, előadássorozatot, mosonmagyaróvárt, tanulmánykötetet, segédszerkesztői, vándoriparosként, történelemórára, megörökítőjéről, számlálhatatlan, mosonmagyaróvár, üvegnegatívjait, utcatárlatomnak, mosonvármegyére, fotóműteremként, kivitelezésében, meghallgattatok, véletlenszerűen, költeményeiből, világháborúban, műteremházának, szerkesztették, elszakításokat, kiválasztottak, fiatalasszonyt, településeinek, meggondolatlan, közreműködőnek, érdekességként, bekövetkezett, szegényházból, lapszerkesztő, mosonvármegye, beazonosítani, konzervatívak, idejövetelben, rendhagyó történelemórára, helyszíne miatt, evangélikus templomban, elmúlt években, jövő tanévben, sorozat első, hatvan fotóját, helyi múzeum, közelmúltban róla, 1879-ben született, képeslap láttán, csehek által, hozományból 1927-28-ban, hivatásos német, addig megbecsült, második világháború, Mosonmagyaróvár Nagyjai, Simon Zsuzsanna, Kissné Németh Zsuzsanna, Kedves Hallgatóság, Kumpf Antal, Ruff Andor, Kumpf Antal Magyaróvárra, Osztrák-Magyar Monarchia, Kühnel Ilonát, Hansági Múzeum, Pusztai Rezső, Európai Virágos Városok Versenyén, Magyaróvári Hírlapnál, Átélték Mosonvármegye,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kaffka_Margit  Szívem  Nagyi telefonál  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alvó cicák  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Soha ne kedvezz...  Elköszönt  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép napot kívánok  Sose bánj semmit  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem méltó hozzád  Elköszönt  Png kislány  Hiányzik  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Minden harmadik...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Akarat  Png telefon  Png csokor  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Adakozás  Facebookon kaptam  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Sose bánj semmit  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nevem  Soha ne kedvezz...  Csak a fogyatkozás látható  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz... 
Bejegyzés Címkék
rendhagyó történelemórára, helyszíne miatt, evangélikus templomban, elmúlt években, jövő tanévben, sorozat első, hatvan fotóját, helyi múzeum, közelmúltban róla, 1879-ben született, képeslap láttán, csehek által, hozományból 1927-28-ban, hivatásos német, addig megbecsült, második világháború, város egykor, magyaróvári köztemetőben, utóbbi években, helyiek nagy, valamikori szép, 2016-os utcatárlatomnak, eredeti Kumpf, fiatalasszonyt ábrázol, 1900-as évek, évvel később, újságot saját, tisztességes újságírás, nemzeti érzést, emberi méltóságot, környező falvakra, város gyarapodását, gimnázium fejlesztését, vidéki közlekedés, tanulmánykötetet szerkesztett, magyaróvári temetőben, közelmúltban neveztek, városi havilap, másik alternatív, eredeti Ruff, második világháborúban, mosoni zsidók, németek kitelepítését, következő idők, hozott emlékeket, mosonmagyaróvári, személyiségeinek, előadássorozatot, mosonmagyaróvárt, tanulmánykötetet, segédszerkesztői, vándoriparosként, történelemórára, megörökítőjéről, számlálhatatlan, mosonmagyaróvár, üvegnegatívjait, utcatárlatomnak, mosonvármegyére, fotóműteremként, kivitelezésében, meghallgattatok, véletlenszerűen, költeményeiből, világháborúban, műteremházának, szerkesztették, elszakításokat, kiválasztottak, fiatalasszonyt, településeinek, meggondolatlan, közreműködőnek, érdekességként, bekövetkezett, szegényházból, lapszerkesztő, mosonvármegye, beazonosítani, konzervatívak, idejövetelben, szerkesztette, fotográfusról, tetszéseteket, mosonvármegyé, tárgyilagosak, megérdemelnek, mértéktartóak, kitelepítését, nemzedékeitől, házasságukból, folyóiratokba, fotográfushoz, haláltáborba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 1544
  • e Hónap: 6425
  • e Év: 28478
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.