Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lélek csendje -3.
  2014-11-19 08:36:49, szerda
 
   
  Szitáló köddel köszöntött be a reggel, napközben sem változott, alig lehetett látni pár méterre. A késő délutáni szürkületben a téren áthaladva, a kandeláberek sápadt fényénél tekintetem megpihent a félig lemeztelenedett fáktól lehulló, búcsúparolázó, tarka leveleken.

Gondolataimat egész nap próbáltam másfelé terelni, de az bizony az esti beszélőre sodort magával szüntelen.

A kapuhoz érve a szívemmel kopogtattam, akkorát dobbant a mellkasomban, hogy szinte hallani véltem. A folyóson vidám csevej hallatszott a terem felől, amint a nyitott ajtóhoz értem. Az első pillanatban azt gyanítottam, eltévedtem, olyan sokan voltak. Mentem volna tovább, ha a nevelő fel nem áll a szélső sorból, és nem indult volna el felém, széles mosollyal.

- Kezét csókolom, hát ismét eltelt két hét. Jelentem, majd nem teljes létszámmal vagyunk jelen. Látom, csodálkozik, és talán valami rafináltságot sejt a létszám mögött, de higgye el, semmi nincs mögötte, ha csak nem Gábor múltkori beszámolója hatott a gyerekeimre.

- Üdvözlöm, és köszönöm szépen. - köszöntöttem viszont.

- Örömmel jöttem és higgyen nekem, soha semmi mögött mindaddig nem tételezek semmit, ameddig az ellenkezőjét meg nem tapasztalom. - válaszoltam.

A fiúk felálltak, és mint ha osztályfőnöki órán lennének, egyszerre köszöntöttek. Mosolyogva fogadtam, száguldott a lelkem. Kicsit zavart ugyan ez a nagy fegyelem.

Pár bevezető mondat után a témára tereltem a figyelmet és hozzákezdtem.

,,A férfi szerepe a családban".

- Feje tetejére állt a világ. A család fogalma lassan semmivé válik. Nő a csonka családok száma, melynek hatására gyermeki lélek satnyul. Annak szánja a sors a "férfi" szerepet, aki a megélhetést biztosítja, no és szinte szó szerint ő viseli a nadrágot. A női lélekből kihalt a romantika. Egyik fiatal ismerősöm kétségbeesve mesélte a minap, hogy kis barátnője kirúgta, olyan indokkal, hogy szentimentális nyámnyila lelkének ápolása nem fér bele az ő szabadságot igénylő minden-napjaiba.

A srác többgyermekes, szorgalmas családban nevelkedett, ahol mindig figyeltek egymásra. Testvéreivel együtt, tizenéves éves koruk óta a nyári szünetekben párhetes munkát vállaltak, hogy a szórakozásaik költségeit fedezni tudják, a szülőket ily módon tehermentesítették a plusz kiadásoktól. Minden évben keresztény táborokban töltöttek két hetet. Számukra az volt az igazi vakáció. Ketten bátya egyetemet végeztek. Egyikük a szakmájában helyezkedett el, alighogy megszáradt diplomáján a tinta. Testvérének nem volt szerencséje, ,,pályakezdőként" egy éven át hajnalban kelt, újságot hordott. Ki mehetett volna külföldre, még sem tette, nem úgy nevelték, hogy az első kudarc után elmeneküljön. Családjukban a munka nem szégyen, nem létezik megfelelő- és alantas munka, számukra csak feladat van. A szülőföld nem megélhetési hely, hanem HAZA. Nem szeretnék, ha szüleik majdan fényképről ismernék meg az unokáikat, és Skyp-on át beszélgessenek. A szülők polgári életet élnek. Középvezetők. Maguk is néha úgy érzik, hogy átértékelődő világunkban kilógnak a sorból. Nincsenek sznob allűrjeik, nem vágynak a Bahamákra. Főleg nem úgy, hogy a Kárpát- medence szépségeit még térképen sem ismerik. Békében, csendben élik a hétköznapjaikat. Szórakozásuk az olvasás, és a legközelebbi városban lévő színházi előadások megtekintése, valamint a koncertek látogatásában merül ki. Anyagi lehetőségeik erősen korlátozottak. Egy tízen év-körüli autója van a családnak, amit felváltva vezetnek. Kerékpár annál több...

Náluk is megjelennek akadályok, voltak/lesznek hullámvölgyek, ez így természetes. Arravaló a család, hogy ezeket összekapaszkodva, közösen megoldják, és ez szinte mindig sikerül, hiszen felelősséget éreznek és vállalnak egymásért.

A lány, aki sérelmezte a fiú figyelmességét és a kedvességét, az alkalmi virágcsokrát, a ,,lelkizését" valószínű más közösségben nevelkedett olyan közegben élt, ahol ezek az értékek ismeretlenek voltak számára. Talán egyszer belátja, hogy a látszólag lezser, nagyvilági alakok többségének a lelkében milyen sok sérülés lakozik, és sajnálni fogja, hogy nem az egészséges lelkű fiút választotta...

Minden ember vágyik gyengédségre, szeretetre, simogatásra, ölelésre, testi érintésre, aki nem kapja meg gyermekkorában, felnőtt korában elutasítja azt, hiszen nem ismeri, de ez nem jelenti azt, hogy nem tanulhat meg később szeretni, csak, hogy akkor már nagyon sok kitartásra van szüksége a sikeres vizsgához.

Egy elég nagyszámú családi kutatás azt bizonyítja, hogy a kitartást és állhatatosságot a gyerek az apától tanulja meg általában a kamaszkor környékén. Brigham Young Egyetem kutatói arra is rámutatnak, hogy az apától tanult kitartással szinte az élet minden területén jobb eredmények érhetők el, sőt ezek az emberek ritkábban kerülnek zűrös helyzetekbe, ugyanakkor még egy bizonyság látszik igazoltnak, hogy a kitartás, mint örökölt tulajdonság, sokkalta hatásosabbá válik, hogyha az apától, mintha az anyától származik. - fejeztem be a megállapítást.

Egész idő alatt figyeltem a fiúk arcát, mimikájukat és testbeszédét, látszólag érdekelte őket a téma, bár a feszengések arra engedtek következni, többen nem igazán értették miről beszélek. Az angyalarcú Gáboron kívül senki nem jelentkezett szólásra. Azt hittem kérdezni fog, amikor felállt. Tévedtem, mert így szólt:

- Azt hiszem, az előbb említett megállapítás egyértelműen utal arra, hogy az egyszülős minta, a társadalom elsatnyuláshoz vezethet, abban a helyzetben, ahol az anya nem képes férfi mintát felmutatni tartós barát, élettárs, vagy nagyszülő személyében a gyerek, gyerekei lelki fejlődésének érdekében. Tessék, mondani jól gondolom? - szegezte nekem a kérdést.

Ámultam a fiú megfogalmazásán, akaratlanul is pislogni kezdtem, hiszen pontosan azt kaptam vissza, amit adtam. Enyhe zavaromban, ami pontosság miatt keletkezett, egy köszönetet elrebegtem válaszul.

- Igen, ez a pontos meghatározás, a végkövetkezés, köszönöm a figyelmet, nagyon jól esett. Megkérem Önt, ha lesz lehetősége és kedve, beszélgessenek el a hallottakról.

- Ezt megígérem, de van egy feltételem, két hét múlva úgy készül, hogy meghallgat engem.

- Akár ma is, nem sietek sehova, azért jöttem, hogy beszélgessünk. - válaszoltam.

- Nem, nem még nem vagyok rá felkészültem, majd legközelebb. -vágta el a beszélgetés fonalát.

Az ülést berekesztettük, elköszöntünk egymástól. Már a kapuból visszafordultam volna, ha utánam szólt volna valaki, hogy folytassuk, olyan kíváncsivá tett az angyalarcú ígérete, de türelemre intettem magam, - majd két múlva meg tudom.

folyt. köv.

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összekapaszkodva, állhatatosságot, megfogalmazásán, hétköznapjaikat, lemeztelenedett, visszafordultam, beszélgessenek, elsatnyuláshoz, figyelmességét, szentimentális, berekesztettük, pályakezdőként, gyermekkorában, búcsúparolázó, korlátozottak, beszélgessünk, gondolataimat, osztályfőnöki, megállapítást, rafináltságot, végkövetkezés, látogatásában, hullámvölgyek, többgyermekes, szórakozásaik, köszöntöttem, elmeneküljön, ellenkezőjét, családjukban, elköszöntünk, helyezkedett, egyértelműen, fejlődésének, megállapítás, jelentkezett, testbeszédét, késő délutáni, téren áthaladva, kandeláberek sápadt, félig lemeztelenedett, esti beszélőre, kapuhoz érve, szívemmel kopogtattam, folyóson vidám, terem felől, nyitott ajtóhoz, első pillanatban, szélső sorból, létszám mögött, fiúk felálltak, nagy fegyelem, témára tereltem, Brigham Young Egyetem, Megkérem Önt, Lélek Sándorné,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogy lehet megtartani  Elköszönt  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyon különös  Fehér virág  Png csokor  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Hiányzik  Sokan azt tartják  Soha ne kedvezz...  Akarat  Nem méltó hozzád  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Makszim Gorkij gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Fekete-erdő desszert  Kellemes délutánt kívánok  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Makszim Gorkij gondolata  Esti kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Hiányzik  Adakozás  Png kislány  Csak a fogyatkozás látható  Kaffka_Margit  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete István - Akác  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Esti kép  Bertolt Brecht -től idézet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szívem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A sors  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Fehér virág  Kerüld el az evangélium örömén...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Németh László tollából  Png telefon  képre írva 
Bejegyzés Címkék
késő délutáni, téren áthaladva, kandeláberek sápadt, félig lemeztelenedett, esti beszélőre, kapuhoz érve, szívemmel kopogtattam, folyóson vidám, terem felől, nyitott ajtóhoz, első pillanatban, szélső sorból, létszám mögött, fiúk felálltak, nagy fegyelem, témára tereltem, férfi szerepe, család fogalma, csonka családok, megélhetést biztosítja, srác többgyermekes, nyári szünetekben, szórakozásaik költségeit, plusz kiadásoktól, igazi vakáció, szakmájában helyezkedett, első kudarc, szülők polgári, legközelebbi városban, koncertek látogatásában, tízen év-körüli, alkalmi virágcsokrát, értékek ismeretlenek, látszólag lezser, lelkében milyen, egészséges lelkű, sikeres vizsgához, elég nagyszámú, apától tanulja, kamaszkor környékén, apától tanult, élet minden, emberek ritkábban, bizonyság látszik, anyától származik, fiúk arcát, feszengések arra, angyalarcú Gáboron, előbb említett, egyszülős minta, társadalom elsatnyuláshoz, köszönetet elrebegtem, pontos meghatározás, beszélgetés fonalát, ülést berekesztettük, kapuból visszafordultam, angyalarcú ígérete, összekapaszkodva, állhatatosságot, megfogalmazásán, hétköznapjaikat, lemeztelenedett, visszafordultam, beszélgessenek, elsatnyuláshoz, figyelmességét, szentimentális, berekesztettük, pályakezdőként, gyermekkorában, búcsúparolázó, korlátozottak, beszélgessünk, gondolataimat, osztályfőnöki, megállapítást, rafináltságot, végkövetkezés, látogatásában, hullámvölgyek, többgyermekes, szórakozásaik, köszöntöttem, elmeneküljön, ellenkezőjét, családjukban, elköszöntünk, helyezkedett, egyértelműen, fejlődésének, megállapítás, jelentkezett, testbeszédét, köszöntöttek, ismeretlenek, lehetőségeik, átértékelődő, kétségbeesve, megtekintése, legközelebbi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 146
  • e Hét: 3013
  • e Hónap: 9385
  • e Év: 60176
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.