|
2014-11-26 12:44:05, szerda
|
|
|
|
|
|
Ideális fehérjeforrás, így használja!
Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.
Sok sütemény receptje kezdődik így: vedd három tojás sárgáját... De mit csináljunk az így megmaradó fehérjével? Hogyan tároljuk felhasználásig? Mit készíthetünk belőle? Mire vigyázzunk, amikor habbá verjük? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk, és számos receptet is megosztunk!
Mi van a tojásfehérjében?
Elsősorban víz. A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz. A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában, a táplálkozási szakemberek közel tökéletesnek tekintik azt. Ha megnézzük, hogy hasznos fehérje és felszívódás szempontjából az élelmiszereket milyen rangsorba állították, ezt kapjuk: 100 pontos az anyatej és a teljes tojás, 93 pontot kap a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója. Tehát a tojásfehérje igazi kincs!
Tudta?
Ami szinte nincs is a tojásfehérjében: zsír és szénhidrát.
A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát) a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki. Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a tojást a fertőzésektől.
A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük, akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, illetve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része is a tojásfehérjének.
Így tároljuk a tojásfehérjét
Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne, és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket. Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a felszínen.
Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését szabályozó légkamra. Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad, addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről. Az a legjobb, ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.
Fontos!
A tojás megőrzési ideje 28 nap, a forgalomba-hozhatóság ideje pedig 21 nap. Blogbejegyzésekben olyan tapasztalatokat osztottak meg egymással az olvasók, hogy két-három hónap múlva is felhasználható volt még a hűtőben tartott tojás.
Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le! Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le, és így körülbelül 10 hónapig használható marad - ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.
Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül "föltisztul". Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.
Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem szép látvány.
Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje (fertőzés nélkül is) bomlásnak indul. Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén adja a záptojás jellegzetes szagát. Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".
Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?
Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg, más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja. Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is zsírmentes, tiszta kegyen!
Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?
A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik.
Ugyanígy összeesik a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel, amikor már épp bele kell tenni az ételbe.
Szerző: Kéky Kira |
|
|
0 komment
, kategória: konyhai tudnivalók |
|
Címkék: ovoglobulinoknak, fehérjemolekulák, tojásfehérjéhez, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjének, fogyókúrázóknak, ovotransferrint, tapasztalatokat, szaporodásának, élelmiszereket, felhasználható, felhasználásig, találkozhatunk, szempontjából, tulajdonságuk, tojásfehérjét, tojásképződés, elvékonyodnak, vérfoszlányok, fölgyülemlett, zacskószerűen, feltöretlenül, fertőzésektől, felhasználjuk, fehérjeforrás, testépítőknek, táplálkozási, csomagolásra, legfontosabb, tojásfehérje, gyermekeknek, lábadozóknak, fölszabaduló, fonalszerűen, tökéletesnek, tojásfehérje több, legtöbb élelmiszer, emberi test, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, táplálkozási szakemberek, élelmiszereket milyen, teljes tojás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, fehérjemolekulák inkább, Légrádi Péter, Kéky Kira,
|
|
|
|
tojásfehérje több, legtöbb élelmiszer, emberi test, tojásfehérje maradéka, anyatej után, tojás másodikként, emberi táplálkozás, táplálkozási szakemberek, élelmiszereket milyen, teljes tojás, tojásfehérje igazi, tojás teljes, baktériumok szaporodásának, ovoglobulinoknak pedig, tojásfehérje tovább, fehérjemolekulák inkább, felhasználás előtt, tojást vízzel, fenékig lemerül, kevésbé friss, ennél régebbi, hűtőben tároltra, tojás lebegését, tojás feltöretlenül, sütéskor keletkező, összes maradék, tojás megőrzési, hűtőben tartott, nyers fehérje, normál hűtőben, frissen tojt, fölgyülemlett szén-dioxidtól, bolti tojás, fehérjében homok, tojásképződés során, ilyenkor fölszabaduló, záptojás jellegzetes, megzápult tojás, viszont biztos, felveréshez használt, habveréskor bekerülő, fehérjék stabilabb, kelleténél tovább, buborékokat csapdázó, ovoglobulinoknak, fehérjemolekulák, tojásfehérjéhez, tojásfehérjétől, tojásfehérjében, tojásfehérjének, fogyókúrázóknak, ovotransferrint, tapasztalatokat, szaporodásának, élelmiszereket, felhasználható, felhasználásig, találkozhatunk, szempontjából, tulajdonságuk, tojásfehérjét, tojásképződés, elvékonyodnak, vérfoszlányok, fölgyülemlett, zacskószerűen, feltöretlenül, fertőzésektől, felhasználjuk, fehérjeforrás, testépítőknek, táplálkozási, csomagolásra, legfontosabb, tojásfehérje, gyermekeknek, lábadozóknak, fölszabaduló, fonalszerűen, tökéletesnek, megfigyeljük, készíthetünk, süteményeket, felhasználni, fogyasztható, pudingporból, felhasználás, százalékban, ellentmondó, információk, felszívódás, szakemberek, táplálkozás, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
38 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 623
- e Hét: 4133
- e Hónap: 6028
- e Év: 56819
|
|
|