Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cser Zoltán /1950-2002/ emlékére
  2019-04-19 12:22:22, péntek
 
   
  Sajnos nem ismertem személyesen a fiatalon elhunyt Cser Zoltán mosonmagyaróvári költőt, de az 1993. október 22-én született Mosonmagyaróvár, 1956. október 26. c. versét annál inkább. Minden megemlékezésünkre beválogattuk, olvasható a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu ( ,, In memoriam 1956" a művészetben almenü - Irodalmi alkotások - Cser Zoltán album) weboldalunkon,de megjelentettük az 56-os Szövetség Híradó c. újságjában is.

Cser Zoltán
Mosonmagyaróvár, 1956. október 26.

Rab madár volt
a Szabadság!
Falak,rácsok között.
Tömeg.
Lyukas zászlók.
Himnusz, Szózat
Sortűz!
Vérbíróság!
Akasztás,
Börtön,
Akasztás.
Vér,vér, mindenütt vér!
A lánctalpak alatt széttiport szabadság halálhörgése!

Könnyek.
A teherautókról csöpögő
áldozatok vére!
Hősök sírján sárga láng,
Könnyek.
Szavak, szólamok!
Öntelt tettesek!
Ki vonja kérdőre őket?

Nády Mária mosonmagyaróvári költő, a Szivárvány Kör vezetőjének köszönhetően néhány újságcikk és vers alapján talán sikerül az emlékét Az én újságom 1956-ról c. blogomban megörökíteni.

A Kisalföld, 1995. október 12-ei számában jelent meg Klemencsics Szilvia Vele készült beszélgetése. Abból megtudhatjuk, hogy tizenkét éves korában írta első versét, s azóta versel. Alkotói kedvéhez a benne felgyülemlő feszültségek, indulatok adják a táptalajt. Mindaz, ami éri, a jó és a rossz egyaránt.
Önálló kötetben nem, de antológiákban és folyóiratokban jelentek meg versei. Mosonmagyaróváron a Szivárvány Kör alapításában vett részt, melynek haláláig megbecsült tagja volt.
Cser Zoltán filmezéssel is foglalkozott itt a városban, majd sokáig a Győri Filmstúdióban. Még filmesztétikai tanfolyamokat is szerveztek kollégáival az ország különböző településein. A filmezés mellett fotózott is, de betegsége már megakadályozta abban, hogy kiállítást rendezhessen belőlük. Betegsége okán tagja lett a Mosonmagyaróvári Mozgáskorlátozottak Egyesületének, akik harmincadik jubileumi közgyűlésükön külön is megemlékeztek róla. Nády Mária olvasta fel neki írt saját versét. (Nády Mária: Jelek, 2006)

Nády Mária
Titkok pántjai
(Cser Zoltán költőtársam emlékének)

Körüljárom tragikus életutadat.
Pályaíved szenvedésben csillog!
Titkok pántjai pattanva hullnak:
... Fájó magyar ősz
átkos, bús világában
ellentmondások között hallgatnak
leltárod értékéről ...
Szobád csendjében zenéltél
igaz, szabad éneket!
Hitet szórtál szerteszét
szolgagondok között.
Magadra találás magányában
szálfalánggal elégtél.

Elhunytakor Nády Mária a Szivárvány Kör vezetője búcsúzott tőle a Kisalföld 2002. augusztus 12-én számában megjelent írásával: Verseiben élt, égett

Megint szegényebbek lettünk ... A Szivárvány Kör tagjai és a magam nevében mély részvéttel veszünk búcsút Cser Zoltántól, a tehetséges szellemi szabadfoglalkozású költőtől, alkotótársunktól. Döbbenten fogadtuk a fájdalmas hírt.Tudtuk, hogy ,,gyermekparalízises-betegsége" miatt segítségre szorul, hogy nehezen mozdulhat ki szeretett otthonából. Tudtuk, hogy korunk szörnyű betegsége támadta meg, de nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan szakad ki örökre az életünkből. Szerettük, tiszteltük, segítettük alapító tagunkat: hitéért, szellemiségéért, veseiért, igaz barátságáért. Mostohagyerekként kezelték sokan, de ő nem adta fel.
Tudta hova tartozik. Köztünk és a hófehér papír előtt (ami szent volt neki) feloldódott. Szerelmes volt a szépbe, az álmaiba, a költészetbe: ez volt élete értelme, küldetése. Folyóiratokban publikált, húsz antológiában jelentek meg versei - ezekben és felolvasóesteken lépett a nyilvánosság elé. Szeretett volna egy kötetet. Már nagyon beteg volt, de a kéziratok eljutottak a kiadókba. Amikor utoljára felhívtam, azt mondta, hogy ,,tönkretettek". Most is hallom rekedtes hangját: káltón, halkulón, elcsuklón. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan elhagy minket. Nagy a mi veszteségünk! Cser Zoltán alkotótársunk 52 évesen elköltözött földi világunkból az égiekhez. Nagyon hiányzik! Emléke szívünkben él. Versei örökségül ránk maradnak. Könnyes szemmel, nehéz szívvel búcsúzunk tőled, kedves Zoli! Nyugodj békében.

Sírja a mosoni temetőben található.

Sajnálatos, hogy még a halála után öt évvel, 2007-ben megjelent Merített örökség c. térségi (Szigetköz-Mosoni-síkság-Hanság) irodalmi antológiába sem fért bele neve, versei!

Azt nem tudom, hogy az elmúlt tizenhét év alatt aztán megjelent-e, de ha nem, jó lenne posztumusz kötetben tudni verseit, benne akár a fotográfusi időszakában készített helyi képeit is megmutatva! Hisz, ahogy az 1956-os verse, úgy az alábbi verse alapján is egy jobb sorsra, megismerésre, elismerésre méltó, fájdalmasan fiatalon elhunyt tehetséges költőre emlékezhetnénk.

Cser Zoltán
Irigység

A pénzemet nem irigyelhetitek
mert az nincs.
Irigylitek hát a szívemet.
Pszichikai légköri zavar!

Álnokság.
Oly kicsinyesek,
Oly szánandók vagytok
Ti intrikusok!
Már a szeretetet is irigylitek,
Azt amit én adok,
és azt amit én kapok!
Mert ti, Jánus-arcu
aljasok még azt sem tudtok!
Én igen, s ezért gazdag vagyok!

1995. április 28.
(Visszhang Antológia, 1997)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, felolvasóesteken, alkotótársunktól, mosonmagyaróvár, szellemiségéért, folyóiratokban, emlékezhetnénk, irigyelhetitek, filmesztétikai, megjelentettük, ellentmondások, megakadályozta, weboldalunkon, tanfolyamokat, filmstúdióban, antológiákban, alkotótársunk, teherautókról, megemlékeztek, szálfalánggal, egyesületének, közgyűlésükön, tönkretettek, beválogattuk, szegényebbek, szenvedésben, településein, antológiában, alapításában, rendezhessen, foglalkozott, barátságáért, nyilvánosság, veszteségünk, szolgagondok, köszönhetően, fiatalon elhunyt, művészetben almenü, 56-os Szövetség, lánctalpak alatt, teherautókról csöpögő, benne felgyülemlő, rossz egyaránt, ország különböző, filmezés mellett, magam nevében, tehetséges szellemi, fájdalmas hírt, hófehér papír, kéziratok eljutottak, mosoni temetőben, halála után, Cser Zoltán, Szövetség Híradó, Nády Mária, Szivárvány Kör, Klemencsics Szilvia Vele, Győri Filmstúdióban, Mosonmagyaróvári Mozgáskorlátozottak Egyesületének, Elhunytakor Nády Mária, Cser Zoltántól, Visszhang Antológia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A hagyma antibakteriális hatás...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Robert Merle tollából  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  József Attila – Keresek ...  Paul David Tripp Április 13  Martin Buber, A haszidim meséi  Borzasztó  Segíts neki dicsérni Téged  Szabó T. Anna - Pitypang  Márai Sándor tollából  Jó éjszakát  Sík Sándor - Ha jő a perc  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  "Ez egy csoda"  Ma van a magyar költészet napj...  Pitypang szökőkút  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A Magyar Költészet napja alkal...  Tanmese  Egy barátság története  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Bársony székben  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  39 ígéret  Reményik Sándor: Pierrot &...  "Ez egy csoda"  A Magyar Költészet napja alkal...  Pitypang szökőkút  Sorsunk miatt...  Anyámról való emlékek  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  jó reggelt  Zilahy Lajos mondta  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Van néhány kérdés, amin gondol...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Bársony székben 
Bejegyzés Címkék
fiatalon elhunyt, művészetben almenü, 56-os Szövetség, lánctalpak alatt, teherautókról csöpögő, benne felgyülemlő, rossz egyaránt, ország különböző, filmezés mellett, magam nevében, tehetséges szellemi, fájdalmas hírt, hófehér papír, kéziratok eljutottak, mosoni temetőben, halála után, elmúlt tizenhét, fotográfusi időszakában, 1956-os verse, alábbi verse, jobb sorsra, mosonmagyaróvári, felolvasóesteken, alkotótársunktól, mosonmagyaróvár, szellemiségéért, folyóiratokban, emlékezhetnénk, irigyelhetitek, filmesztétikai, megjelentettük, ellentmondások, megakadályozta, weboldalunkon, tanfolyamokat, filmstúdióban, antológiákban, alkotótársunk, teherautókról, megemlékeztek, szálfalánggal, egyesületének, közgyűlésükön, tönkretettek, beválogattuk, szegényebbek, szenvedésben, településein, antológiában, alapításában, rendezhessen, foglalkozott, barátságáért, nyilvánosság, veszteségünk, szolgagondok, köszönhetően, beszélgetése, megtudhatjuk, feszültségek, megismerésre, megörökíteni, halálhörgése, világunkból, elhunytakor, fájdalmasan, elköltözött, felgyülemlő, kicsinyesek, filmezéssel, költészetbe, művészetben, személyesen, klemencsics, fotográfusi, költőtársam, időszakában, kollégáival, vezetőjének, elismerésre, feloldódott, antológiába, harmincadik, életünkből, segítségre, eljutottak, szivárvány, otthonából, pszichikai, életutadat, körüljárom, tehetséges, tiszteltük, újságjában, segítettük, posztumusz, szerveztek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 3319
  • e Hónap: 3781
  • e Év: 25834
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.