Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Család Ünnepe
  2014-12-28 17:57:51, vasárnap
 
   
  2014.12.28.
Keresztény értékek a családban (Lk 2,22-40)

a) Minden vallásban, társadalomban találhatók olyan szertartások, amelyek a gyermek születéséhez kapcsolódnak. Ez alól Izrael sem volt kivétel. Bár Lukács a gyermekségtörténet elbeszélésében összekapcsol két szertartást, amelyek a gyermek születésével voltak összefüggésben, és csak a tisztulásról beszél (22.v.), az elsőszülött bemutatása, vagy megszentelésének szertartása és az anya tisztulása két különböző szertartás volt. Az evangélista nem egyszerűen leírja a választott népénél található szertartásokat, amelyek a gyermek születéséhez kapcsolódtak, hanem Jézus messiási mivoltát és célját is hirdetni akarja. Mária és József tettében, Simeon énekében, és Anna tanúságtételében Lukács célja világosan megvalósult.

b) Általában nem volt előírás, hogy a gyermeket elvigyék a templomba, azonban Lukács céljának nagyon megfelelt Mária és József cselekedete, mert a kis Jézus bemutatása és Istennek szentelése így Sámuel prófétára emlékeztetett, akit ugyancsak Istennek ajánlottak szülei. Mind a két gyermek az Úr szolgálatában is maradt. (1Sámuel 1,11, vö.22-28) Lukács nem említi meg a gyermek kiváltásának árát Isten szolgálatából, de bemutatja a 12 éves Jézust a templomban, amikor Atyjának dolgai foglalják le. Lukács szándéka tehát világos, ha ez burkoltan jut is kifejezésre. Jézust úgy mutatja be, aki az Atyához tartozik, és mindig őt szolgálja. Lukács Malachiás jövendölésére is gondolhatott, amikor beszámol a kis Jézus templomba való bemutatásáról. "Csakhamar eljön templomába az Úr, akit ti kerestek."(Mal 3,1) Dániel könyve pedig arról jövendöl, hogy a Messiás 70 évhét múlva (490 év) lesz az Úrnak szentelve a templomban. (Dán 9,21-24) Simeon személyében Izajás jövendölése teljesül. Őt Lukács úgy mutatja be, mint aki várja Izrael vigasztalását, azt a vigasztalást, amelyet Izajás szerint ( Iz 40,1; 49,13;51,12) a Messiás fog hozni népének. Most Simeon úgy fogadja a kis Jézust, mint népének vigaszát. A Szentlélek kiáradásáról is háromszor emlékezik meg, amely ugyancsak a messiási idők kísérője a próféták szerint. (Joel 3). Simeon éneke hitéről tanúskodik, aki hirdeti Isten üdvözítő tetteit. Anna prófétaasszony ugyancsak azt hirdeti, hogy Jézusban eljött Izrael népének vigasztalója.

c) A Szent Család otthonában jelen vannak a választott nép vallási törvényei. Bár tudják, Gyermekük a Messiás, akit a nép vágyakozó szívvel várt, ezeket a vallási előírásokat nem akarják megszegni. Különösen tanulságos, hogy a kis Jézust bemutatják Istennek és neki szentelik. A keresztény szülő tudja, hogy megszületett gyermekük Isten ajándéka. Csak úgy tekintik sajátjuknak, hogy tudják, Istennek köszönhetik. Isten úgy bízza a szülőkre gyermeküket, hogy emlékezteti őket, gyermekük is meghívott az örök életre. Ennek a tudatnak kell alakítania nevelését, amely a kis gyermek számára elsősorban a vallásos családi környezet jelenlétét jelenti. A vasárnapok, az egyházi év nagy ünnepei, karácsony, húsvét, pünkösd, ünnepek a keresztény családban is. Nem hiányozhatnak a közös imádságok, a szentírás, elsősorban az evangéliumok rendszeres olvasása sem. A kis gyermek érzelmi élete, lassan alakuló értéktudata így hangolódik fokozatosan a vallásos életre. A szülők figyelnek arra is, hogy amikor már jelentkeznek a gyermekben az igények, hogy meg is értse, amit hittel gyakorol, akkor lehetőség szerint ezeknek az igényeknek is igyekeznek megfelelni. Mindezt annak tudatában teszik a szülők, hogy tudják: gyermekük igazi boldogsága akkor valósul meg, ha élete Isten irányítása mellett alakul, és az örök élet boldogságában ér célba.

Karácsony örömét megélni a család közösségében.
Karácsony öröme él szívünkben. "Fel nagy örömre ..." énekeltük az ünnepen. Az öröm akkor teljes, ha megosztható, ha közös az öröm, ha együtt tapasztalhatjuk meg az örömöket.
A közös öröm közösséget formál. Isten közösségbe alkotta az embert. A legegyszerűbb, és mégis sokszor a legnehezebb közösség a család.

Ezért áll előttünk karácsonykor példaképül a Szent Család.
A család közös utat jelent. Együtt haladunk akkor is, ha a családban ki-ki végzi a maga dolgát. A vér szerinti család a legszorosabb kötelék. Biztos védelem, biztonság, otthon.
Tágabb értelemben is beszélünk családról. Egy-egy közösség, amely bensőséges kapcsolatot ápol, amely közös úton jár.
Az egyházközség is ilyen család. közös az utunk, közös a feladatunk, felelősek vagyunk egymásért.
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Címkék: megszentelésének, tanúságtételében, tapasztalhatjuk, elbeszélésében, szertartásokat, összefüggésben, prófétaasszony, vigasztalását, jövendölésére, boldogságában, emlékeztetett, bemutatásáról, szolgálatából, társadalomban, szolgálatában, hiányozhatnak, legegyszerűbb, vigasztalást, egyházközség, születésével, gondolhatott, kiváltásának, legszorosabb, közösségében, kiáradásáról, szertartások, karácsonykor, tisztulásról, születéséhez, megszületett, vigasztalója, evangéliumok, kapcsolódnak, jelentkeznek, összekapcsol, kapcsolódtak, gyermek születéséhez, gyermek születésével, tisztulásról beszél, elsőszülött bemutatása, anya tisztulása, választott népénél, gyermeket elvigyék, gyermek kiváltásának, messiási idők, próféták szerint, vallási előírásokat, keresztény szülő, szülőkre gyermeküket, örök életre, tudatnak kell, vallásos családi, Szent Család Ünnepe, Lukács Malachiás, Most Simeon, Szent Család,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Varga János Veniam - Fontos sz...  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png lepke  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogy lehet megtartani  Alázat  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Lóhere  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Fekete István - Akác  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Neked tudnod kell  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Paul David Tripp Április 21  A másik dolog,  A másik dolog,  Popper Péter szavai  Mai harmónia kártyám  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png telefon  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Makszim Gorkij gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png kutya  Alázat  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Albert Einstein gondolata  Gonosz démon-álarc  Szívem  Kellemes délutánt kívánok  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A sors  Bounty krémes  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png virág  Reggel van  Erdőn  Png fotel  Hogy lehet megtartani  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek... 
Bejegyzés Címkék
gyermek születéséhez, gyermek születésével, tisztulásról beszél, elsőszülött bemutatása, anya tisztulása, választott népénél, gyermeket elvigyék, gyermek kiváltásának, messiási idők, próféták szerint, vallási előírásokat, keresztény szülő, szülőkre gyermeküket, örök életre, tudatnak kell, vallásos családi, keresztény családban, közös imádságok, evangéliumok rendszeres, vallásos életre, szülők figyelnek, örök élet, család közösségében, öröm akkor, közös öröm, legnehezebb közösség, család közös, családban ki-ki, maga dolgát, legszorosabb kötelék, megszentelésének, tanúságtételében, tapasztalhatjuk, elbeszélésében, szertartásokat, összefüggésben, prófétaasszony, vigasztalását, jövendölésére, boldogságában, emlékeztetett, bemutatásáról, szolgálatából, társadalomban, szolgálatában, hiányozhatnak, legegyszerűbb, vigasztalást, egyházközség, születésével, gondolhatott, kiváltásának, legszorosabb, közösségében, kiáradásáról, szertartások, karácsonykor, tisztulásról, születéséhez, megszületett, vigasztalója, evangéliumok, kapcsolódnak, jelentkeznek, összekapcsol, kapcsolódtak, megosztható, legnehezebb, fokozatosan, megvalósult, kifejezésre, szertartása, értéktudata, evangélista, cselekedete, emlékezteti, kapcsolatot, gyermeküket, sajátjuknak, köszönhetik, elsőszülött, szertartást, előírásokat, jövendölése, személyében, közösségbe, bemutatják, értelemben, keresztény, szentlélek, elsősorban, közösséget, rendszeres, otthonában, szentelése, tanúskodik, találhatók, hangolódik, szívünkben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 582
  • e Hét: 3449
  • e Hónap: 9821
  • e Év: 60612
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.