Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan lett büszke vár Krasznahorkából?
  2012-03-11 14:28:05, vasárnap
 
   
  A Szlovákiában, a Felvidék déli részén lévő Krasznahorka vára a magyar történelmi emlékezet fontos helyszíne. A vár kultuszának megteremtéséhez Jókai, az Andrássyak, egy Zichy grófnő, Rákóczi fejedelem és sok, ma már homályba vesző kiskirály és földesúr járult hozzá.



Krasznahorka büszke vára - ki ne ismerné ezt a műdalt, amelyet egy Zichy grófnő szerzett? A dal később a magyar irredentizmus egyik jelképévé vált, számtalan feldolgozásban. A YouTube-on még A Tenkes kapitánya főcímzenéjére emlékeztető tárogatós kiegészítést-feldolgozást is találhatunk. Mindez nem véletlen: a Krasznahorka büszke várát ugyanis Andrássy Gyuláné, született Zichy Eleonóra grófnő szerezte. A komponálás időpontja sem véletlen: az egyik nagy nemzeti újratemetés, II. Rákóczi Ferenc hamvainak 1906-os hazahozatala volt a dicső alkalom a zenemű megírására.

Rákóczi és az Andrássyak

II. Rákóczi Ferenc egyébként két okból is kötődik Krasznahorkához: Bagyinszki Zoltán és Tóth Pál műve, a Magyar várak szerint az 1706-os rozsnyói országgyűlés idején itt lakott a fejedelem. (Rozsnyó öt kilométerre nyugatra van Krasznahorkától, ma mindkét település Szlovákiához tartozik.)
A másik ok: 1710-ben állítólag a várban őriztette a fejedelem az árulóvá vált Forgách Simon grófot. A vár egyébként 1710-ig állt ellen a császáriaknak. Jókai - aki vendégeskedett Krasznahorkán az Andrássy grófok meghívására - A lőcsei fehér asszony című művében Krasznahorkát is szerepelteti. Számos lőcsei és krasznahorkai legendát is beleszőtt a történetbe Jókai, ezek egyikét-másikát az elmúlt évtizedekben szlovák és magyar történészek igyekeztek "szétcincálni". Annyi bizonyos azonban, hogy a kuruc küzdelmek idején a krasznahorkai vár már év évszázadok óta az Andrássy család birtokában volt, a Thököly-féle felkelés idején például Andrássy György báró védte Krasznahorkát.

Ennek a családnak több tagja is küzdött a Rákóczi-szabadságharcban a kurucok oldalán. Lőcsét például Andrássy István főgenerális védte, vele volt szerelmi viszonyban maga a "lőcsei fehér asszony" is. Lőcsét azonban valójában nem ez a nő, Géczy (Korponay) Júlia játszotta át a labancoknak 1710-ben, ezt inkább a kuruc propaganda igyekezett így beállítani - valójában Andrássy István adta át a várost. Ebben az évben adta fel Krasznahorkát is Andrássy György.



Ifj. Gróf Andrássy Gyula és felesége sz. Zichy Eleonóra grófnő, 1920-as évek
Az Andrássyak legismertebb képviselője azonban a másfél évszázaddal később miniszterelnökké emelkedett, immár grófi rangot viselő Andrássy Gyula volt. Az ő fiának, ifjabb Andrássy Gyulának, a Monarchia utolsó külügyminiszterének a felesége volt a már említett Zichy grófnő, aki a műdalt szerezte Krasznahorkáról. Igaz, a grófnő nemcsak így kötődik az Andrássyakhoz: ifjabb Andrássy Gyula testvérének, Andrássy Tivadarnak volt ugyanis először a felesége, megözvegyülése után ment hozzá ifjabb Andrássy Gyulához.

A vár története

Hogyan került a krasznahorkai vár az Andrássyakhoz? A vár történetének feldolgozója, Barczi Gyula szerint a környék sokáig az Ákos nemzetséghez tartozott, majd a Máriássyak, illetve a Batizfalviak szerezték meg. E családok lehettek az elsők, akik az 1300-as években valamilyen erődítményt építettek itt, persze a mai várhoz ez a kezdeti lakótorony még aligha hasonlított.

Később az Ákos nembeliek rájöttek, hogy túl értékes területet adtak ki a kezükből, és az akkor már Bebekeknek hívott ősi nemzetség tagjai 1352-től ismét birtokosai lettek a várnak. Bagyinszki és Tóth szerint ekkor a pelsőci Bebekek szerezték meg a várat.



Krasznahorkaváralja, 1836
Bebekéknek a többi birtokossal folytatott hosszas jogvitáit most nem részletezzük, 1441-ben viszont a huszitáktól kellett visszafoglalniuk a várat. Ha a Bebekekről sok jót nem is mondhatunk el, annyi érdemük mindenképpen volt, hogy tovább építették Krasznahorkát. Kiskirályok, földesurak (egy nádor és egy erdélyi vajda) kerültek ki a család tagjai közül, mígnem a török elleni harcok idejére valódi kényurak kezébe került a vár és környékének sorsa.

Az 1500-as évek közepén gazdálkodó, illetve garázdálkodó Bebek Ferencről és testvéréről, a gömöri ispánról, Imréről van szó. Barczi Gyula szerint "rablólovagok" voltak ők, akik a templomtornyok harangjaiból ágyúkat öntöttek. S ha még csak ágyúkról lett volna szó! Bagyinszki és Tóth szerint hamis pénzt is verettek a zsákmányolt harangokból. A hamis pénznek kevés, az ágyúknak viszont annál több nyoma maradt: ma Szlovákia legnagyobb eredeti bronzágyú-gyűjteménye látható Krasznahorkán, illetve Betléren. (A Betléri Múzeum gondnoksága alá tartozik a vár. )

A Bebekek az 1550-es évek forgatagában eltűntek a történelem süllyesztőjében: számos árulás és pálfordulás után alighanem meggyilkolták a vár urát. A várat valószínűleg a Habsburgok egyik hadvezére bízta először várnagyként Andrásy Péterre, aki Erdélyből került Magyarország északi területeire. Később az immár két s-sel szereplő, és grófi címig emelkedő Andrássyak hűségükért kárpótlásul kapták meg erdélyi birtokaik elvesztése miatt a krasznahorkai várat.

Ők tovább építették az erődítményt, amely túlélte a Rákóczi-szabadságharcot - az osztrákok azért nem robbantották fel ekkor, mert kastéllyá minősítették -, és két világháborút a XX. században. A szombati tűzvész (lásd a lenti videón) azonban nem az első volt, amely a várat sújtotta. Barczi Gyula szerint a XIX. század elején a vár urai elhagyták az épületet, amelynek egy része 1817-ben villámcsapás következtében leégett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: miniszterelnökké, szabadságharcban, visszafoglalniuk, krasznahorkától, süllyesztőjében, megteremtéséhez, krasznahorkáról, krasznahorkához, szabadságharcot, feldolgozásban, vendégeskedett, megözvegyülése, templomtornyok, krasznahorkát, meggyilkolták, császáriaknak, krasznahorkai, irredentizmus, főcímzenéjére, andrássyakhoz, krasznahorkán, következtében, kiegészítést, feldolgozást, szlovákiához, világháborút, történetének, feldolgozója, batizfalviak, évtizedekben, nemzetséghez, valószínűleg, országgyűlés, mindenképpen, hazahozatala, szerepelteti, magyar történelmi, magyar irredentizmus, komponálás időpontja, egyik nagy, dicső alkalom, zenemű megírására, 1706-os rozsnyói, várban őriztette, árulóvá vált, lőcsei fehér, történetbe Jókai, elmúlt évtizedekben, kuruc küzdelmek, családnak több, kurucok oldalán, labancoknak 1710-ben, Andrássy Gyuláné, Zichy Eleonóra, Rákóczi Ferenc, Bagyinszki Zoltán, Tóth Pál, Forgách Simon, Andrássy György, Andrássy István, Gróf Andrássy Gyula, Andrássy Gyula, Andrássy Gyulának, Andrássy Tivadarnak, Andrássy Gyulához, Barczi Gyula, Bebek Ferencről, Betléri Múzeum, Andrásy Péterre,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Szép estét  Alvó kutya  Inkább ad  képre írva  Facebookon kaptam  A nagy természet  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó baby  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A nagyhét eseményei  Nem azt látja  Az izmaink nem csak testmozgás...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam Krisztinától  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Alvó baby  Nárcisz  Sárkány  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Levél lány  2004-es kivégzés után  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldogság  Szép estét  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Alvó baby  Sir Andrew Lloyd Webber  Ne hagyd  Esti kép  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Szívet megérintő . . .  képre írva  A máj egészségének javítása te...  Most - segíts meg Mária ,  Az izmaink nem csak testmozgás...  Esti kép  Ratkós beszületései a szereplő...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Sonka vásár  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Leereszkedés és olvadás  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
magyar történelmi, magyar irredentizmus, komponálás időpontja, egyik nagy, dicső alkalom, zenemű megírására, 1706-os rozsnyói, várban őriztette, árulóvá vált, lőcsei fehér, történetbe Jókai, elmúlt évtizedekben, kuruc küzdelmek, családnak több, kurucok oldalán, labancoknak 1710-ben, kuruc propaganda, évben adta, másfél évszázaddal, felesége volt, műdalt szerezte, grófnő nemcsak, környék sokáig, 1300-as években, kezdeti lakótorony, pelsőci Bebekek, többi birtokossal, huszitáktól kellett, erdélyi vajda, család tagjai, török elleni, 1500-as évek, gömöri ispánról, templomtornyok harangjaiból, zsákmányolt harangokból, hamis pénznek, ágyúknak viszont, 1550-es évek, történelem süllyesztőjében, várat valószínűleg, krasznahorkai várat, osztrákok azért, szombati tűzvész, lenti videón, első volt, várat sújtotta, része 1817-ben, miniszterelnökké, szabadságharcban, visszafoglalniuk, krasznahorkától, süllyesztőjében, megteremtéséhez, krasznahorkáról, krasznahorkához, szabadságharcot, feldolgozásban, vendégeskedett, megözvegyülése, templomtornyok, krasznahorkát, meggyilkolták, császáriaknak, krasznahorkai, irredentizmus, főcímzenéjére, andrássyakhoz, krasznahorkán, következtében, kiegészítést, feldolgozást, szlovákiához, világháborút, történetének, feldolgozója, batizfalviak, évtizedekben, nemzetséghez, valószínűleg, országgyűlés, mindenképpen, hazahozatala, szerepelteti, rablólovagok, krasznahorka, szlovákiában, legismertebb, szétcincálni, garázdálkodó, magyarország, harangjaiból, villámcsapás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 567
  • e Hét: 1877
  • e Hónap: 6837
  • e Év: 52044
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.