Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
zene
  2014-02-18 10:09:03, kedd
 
 



Hogyan hatnak a különböző a zenék a vérünkre? Kísérletnek indult, szenzációs felfedezés lett belőle


A vér illetve a vércsepp érzi a zenét!
Példátlan kísérletnek indult, szenzációs felfedezés lett belőle.

A stuttgarti egyetem két fiatal kutatója, Anette Kolb és Katharina Sinner fris vért cseppentetek fekete alapra és bekapcsolták a nagy felbontású kamerát. Miután a csepp nyugalmi állapotba került, lépes szerkezete is kirajzolódott a szélen nagyobb a közepén kisebb üregekkel.
Ezt követően bekapcsolták a CD lejátszót, méghozzá jó hangosan. Egy könnyed zongoradarabbal kezdték a vér szórakoztatását, és a csepp szinte azonnal reagált a hanghullámokra. Jól láthatóan besűrűsödött a szerkezete, mintha valamilyen művészi igényű szőttes lett volna.

És jött a heavy metal! Dübörgött a dob, és bömböltek a torzított gitárok, a vércsepp pedig szó szerint szétesett. Kis híján elemeire bomlott a szerkezete. A rendhagyó kísérlet igazolta, hogy szervesebben hallgatunk zenét, mint ahogy gondoltuk volna. Nemcsak fülünk, hanem testnedveink is részesei a muzsika hatásának..... élvezetének.

A stuttgarti kutatók olyan kérdéseket vetett fel, hogy például a vércseppeken kirajzolódó minták miként hatnak a testre. Lehet e terápiás kezelésre használni ezt a jelenséget? De a hanghatással való manipulálás és befolyásolás lehetősége is érdekesnek tűnik.

Manfréd Spitzer orvosprofesszor és Bernd Köplin mérnök is beszáll a vérpezsdítő kutatásba.



A zene hatalma

A zene hat a lélegzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok.

Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültségét. Máshol Dvorákra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet.

A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni. Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből a zaklatott járókelők megnyugtatására. Kiderült: még a kábítószer-kereskedelem is lanyhult a zene hatására.

A japán Ohara szeszfőzdében Mozart melódiái mellett készül a rizspálinkához az élesztő. A szakértők szerint különlegesen jó a minősége.



Az ideális zenék

Álmatlanság ellen: Szimfóniák lassú tételei, Beethoven Holdfény szonátája, Bach csembalódarabjai, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben című darabja.

Baleset, sokk ellen: Feszültségoldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg. Ravel Bolerója, Mendelssohn e-moll hegedűversenye vagy a Hair című musicalből a Let the Sunshine In című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon, maga is akarja a gyógyulást.

Depresszió ellen: Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van.
Felhasználható még Vivaldi Négy évszaka, Bach I. brandenburgi versenye, Beethoven VIII. szimfóniája és Gershwin Fascinating Rhytm című munkája.

Feltöltődéshez energiaforrásként: Beethoven IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach d-moll toccata és fúgája, valamint az V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein West Side Storyjából az I Feel Pretty című dal.

Fáradtság ellen: Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára, vonósokra és csembalóra, Purcell: Versenymű két trombitára, Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, indulók.

Fejfájás, migrén esetén: Mozart 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr zongoraversenye.

Éles fájdalom ellen: Hacsaturjan Kardtáncát javasoljuk.

Gátlás leküzdésére: Ravel Bolerója, Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája, Dukas A bűvészinasa, dzsessz-, blues- és dixieland-darabok, Simon és Garfunkel The Boxer című száma.

Gutaütés esetén: Az utókezelést megkönnyítheti minden ritmikus, könnyen érthető zene, továbbá a metronóm ritmusa, rap, népdal vagy bármely kedvenc zeneszám közben.

Gyermek sérülése esetén: Csajkovszkij Diótörő című szvitje, egyszerű gyerekdalok. A lényeg, hogy a gyerek is ismerje a dallamot, és együtt dúdolja a zenével. A dúdolás felszárítja a könnyet.

Koncentrációs zavar esetén: Mozart D-dúr szonáta két zongorára, halk barokk háttérzene, hangos felolvasás Händel Vízizenéjének lassú tételeire.

Magas vérnyomás ellen: Gregorián énekek, Mozart: Versenymű fuvolára és hárfára, Simon és Garfunkel: Bridge Over Troubled Water című száma.

Meghűlés esetén: Mozart Varázsfuvolája, a Rolling Stones Honky Tonk Womanje, Rod Stewarttól a You Are the Star.

Torokfájásra legjobb az “m" hangot zümmögni.

Stressz ellen: Halk, kellemes háttérzene. Lionel Ritchie My Destinyje,
romantikus zene: Schubert Pisztrángötöse és Heidenrösleinje, Schumann Álmodozása, Smetana A Moldvája, gregorián énekek, esetleg népdalok.

A szívműködés és a vérkeringés erősítésére: Bach d-moll concerto csembalóra és vonósokra, Adagio tétele, Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenye, Mendelssohn e-moll hegedűversenye, gregorián énekek, country- és westerndalok, popzene (Whitney Houston: Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner: On Silent Wings).

Terhesség esetén: Mozart D-dúr szimfóniája, Kis éji zenéje, Vivaldi Négy évszaka, gyermek- és altatódalok.
 
 
0 komment , kategória:  zene  
Címkék: csembalódarabjai, hangosbeszélőből, zongoradarabbal, zongoraversenye, orvosprofesszor, immunrendszerre, megnyugtatására, fájdalomérzetet, heidenrösleinje, szórakoztatását, felhasználható, feltöltődéshez, megkönnyítheti, hanghullámokra, hegedűversenye, rizspálinkához, varázsfuvolája, hangulatjavító, pisztrángötöse, koncentrációs, szeszfőzdében, vízizenéjének, vonósnégyesei, kirajzolódott, felhasználják, sokféleképpen, megválasztott, észrevehetően, befolyásolja, cseppentetek, brandenburgi, bekapcsolták, csajkovszkij, testnedveink, westerndalok, besűrűsödött, vércsepp érzi, stuttgarti egyetem, nagy felbontású, csepp nyugalmi, szélen nagyobb, közepén kisebb, könnyed zongoradarabbal, csepp szinte, heavy metal, torzított gitárok, vércsepp pedig, rendhagyó kísérlet, muzsika hatásának…, stuttgarti kutatók, vércseppeken kirajzolódó, hanghatással való, Anette Kolb, Katharina Sinner, Manfréd Spitzer, Bernd Köplin, Máshol Dvorákra, Beethoven Holdfény, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben, Ravel Bolerója, Sunshine In, Vivaldi Négy, Bach, Beethoven VIII, Gershwin Fascinating Rhytm, Beethoven IX, Leonard Bernstein West Side Storyjából, Feel Pretty, Hacsaturjan Kardtáncát, Csajkovszkij VI, Dukas, Garfunkel The Boxer, Csajkovszkij Diótörő, Mozart D-dúr, Händel Vízizenéjének, Bridge Over Troubled Water, Mozart Varázsfuvolája, Rolling Stones Honky Tonk Womanje, Lionel Ritchie My Destinyje, Schubert Pisztrángötöse, Smetana Moldvája, Whitney Houston, Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner, Silent Wings,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Szívet megérintő . . .  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Alvó baby  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  képre írva  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Boldogság  Nagy Feró megmondta?  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó baby  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Hibáztam már  Apu  Inkább ad  Ratkós beszületései a szereplő...  Alvó kutya  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  képre írva  virágvasárnap  Az út  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Az út  Ne hagyd  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Mi van, ha?  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Esti kép  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Válaszok a halál után  Paul David Tripp Március 28  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Manna OWell tollából  Humor is meg nem is szerinted?  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  képre írva  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó éjszakát  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz, 
Bejegyzés Címkék
vércsepp érzi, stuttgarti egyetem, nagy felbontású, csepp nyugalmi, szélen nagyobb, közepén kisebb, könnyed zongoradarabbal, csepp szinte, heavy metal, torzított gitárok, vércsepp pedig, rendhagyó kísérlet, muzsika hatásának&#8230, stuttgarti kutatók, vércseppeken kirajzolódó, hanghatással való, vérpezsdítő kutatásba, zene hatalma, egyik hamburgi, aneszteziológusok szerint, beteg állapotán, szív ritmusa, zene erejét, ázsiai bevándorlók, angol nyelvet, kanadai Edmonton, nyilvános tereken, zaklatott járókelők, zene hatására, japán Ohara, szakértők szerint, ideális zenék, utókezelést megkönnyítheti, metronóm ritmusa, dúdolás felszárítja, vérkeringés erősítésére, csembalódarabjai, hangosbeszélőből, zongoradarabbal, zongoraversenye, orvosprofesszor, immunrendszerre, megnyugtatására, fájdalomérzetet, heidenrösleinje, szórakoztatását, felhasználható, feltöltődéshez, megkönnyítheti, hanghullámokra, hegedűversenye, rizspálinkához, varázsfuvolája, hangulatjavító, pisztrángötöse, koncentrációs, szeszfőzdében, vízizenéjének, vonósnégyesei, kirajzolódott, felhasználják, sokféleképpen, megválasztott, észrevehetően, befolyásolja, cseppentetek, brandenburgi, bekapcsolták, csajkovszkij, testnedveink, westerndalok, besűrűsödött, vércseppeken, torokfájásra, feszültségét, hanghatással, szervesebben, kereskedelem, segítségével, befolyásolás, különlegesen, gyógyításra, mendelssohn, vérkeringés, álmatlanság, kísérletnek, szimfóniája, fascinating, versenyének, erősítésére, bevándorlók, hacsaturjan, felszárítja, vérnyomásra, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 1235
  • e Hónap: 3286
  • e Év: 31509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.