Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Akikre büszkék lehetünk
  2021-03-12 20:45:14, péntek
 
 










AKIKRE BÜSZKÉK LEHETÜNK

BALCZÓ ANDRÁS-ról dióhéjban


Harmincnyolc éves korában lett először apa, utána még tizenegyszer. A háromszoros olimpiai bajnok öttusázó Balczó András és felesége, Császár Monika tizenkét gyermeket nevelt fel budakeszi házukban, amelyet Balczó a saját kezével épített.

Ami a sportot illeti: megcselekedte, ami számára megcselekedni adatott. Ami az élet: elrendeltetett neki. Sem egyikért nem illeti dicséret, sem másikért nem jár neki sajnálat. Az ember felelős a sorsáért, de élete felől Isten határoz.

Balczó András ezerszer elismételte ezt a néhány és még sok más mondatot az utóbbi időben, leírva is olvashattuk sorait, a pályafutásáról készült Küldetés című film nagy siker volt a mozikban. Most, hogy nemrégiben élőben hallotta az ember, mégis újra és újra, ezeregyedikszer is megfogja a mondandója.

A háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András, aki Magyarországon minden idők legjobb öttusázója, a nemzet sportolója, magával tudja ragadni az embert. Nemrégiben Pozsonyban járt, hogy átvegye a Ferdinand Martenengo Társaság kitüntetését. Előbb ott beszélgettünk, aztán rohantunk a ferencesek templomába, s előadása előtt ott folytattuk. Nem a megszokott interjú volt arra nem nagyon kapható, inkább beszélget, az előadás keretében pedig nem tér ki egyetlen válasz elől sem. Megalkuvás nélkül futott egykor a győzelemért, amelynek egy egész nemzet örült, és ma ugyanúgy él, ahogy futott: nekifeszülve, egyenest a cél felé.

Edzőnek nem kellett, belovagló volt.

Kondorosi lelkészi család harmadik gyermekeként jött a világra, Ildikó nővére és Zoltán öccse mérnök - utóbbi országgyűlési képviselő -, Edit nővére, aki tavaly hunyt el, keramikus volt.

"Önuralom hiányából lettem sokgyermekes családapa. Úgy látszik, korábban annyi önuralmat gyakoroltam, hogy elfogyott. Az első házasságomból nem született gyerek, aztán kilenc évig egyedül éltem. 1975-ben újra megnősültem. Négy-öt gyermeket akartunk, de jött a következő, az ötödik, hatodik, és mindig egy utolsó. Mondogattam sokszor, hogy köszönöm, rendes vagy, de még rendesebb, ha most már hagysz egy kis pihenőt<<. Persze örömmel elfogadtuk a piciket."

1976-ban jött Márton, őt követte Laura, majd Anna, Barnabás, Bertalan, Nóra, Bálint, Sarolta, Gáspár, Noémi, Virág és a tizenkettedik, Botond. A ház évekig épült, még a bútorokat is a családfő készítette benne.

Balczónak - és később a családnak - nem volt könnyű megélnie azután, hogy a világ máig legjobb öttusázója 1973-ban visszavonult.

"Mindenféle képesítést megszereztem. Az 1-es számú bilétámmal vártam, hogy beszólítsanak. Reméltem, hogy a fiataloknak átadhatom azt, ami szükséges."

A pártba nem akart belépni, ügynök sem akart lenni, mondván, hogy ezzel elveszíti a jogát arra, hogy tisztességes sportembereket neveljen.







"Tíz évig vártam arra, hogy megbízzanak. Belovaglóként dolgoztam az Országos Lótenyésztési Felügyelőségnél - ez amolyan csicskási állás. Mindenki látja, hogy nem odavaló a fickó, de mit lehet tenni. Aztán egy nap vettem egy demizson bort, szétosztottam a szerszámaimat a kollégák között, és zsebemben a munkakönyvemmel elbúcsúztam."

A gyermekek nem lettek élsportolók.

Mindkét szülő olimpikon: az apa háromszor nyert aranyérmet, a tornász mama, Császár Mónika meg bronzot az 1972-es müncheni játékokon, ahol Balczó egyéniben lett bajnok (előtte csapatban nyert Rómában és Mexikóvárosban). A tizenkét gyermek közül mégsem lett egyik sem élsportoló.

"Minden felnőtt, edző, vagy ismerős azt kérdezte tőlük, hogy no, fiacskám, te is olimpiai bajnok leszel, mint apukád? Hát nem, túl nagy elvárás, agyonnyom mindenkit. A fiaink, lányaink úsznak, kerékpároznak, futnak, felváltva, de nagyon örülök neki, hogy nem versenyszerűen. Mert most a sport egészen más, mint harminc évvel ezelőtt volt.







Miután a munkakönyvvel a zsebében elbúcsúzott, nem volt könnyű a nagy család élete: szellemi szabadfoglalkozásúként előadói tiszteletdíjaiból, illetve családi pótlékból éltek.

"Csodával határos módon az utolsó pillanatban mindig megkaptuk a szükséges pénzt. Megesett - egy példát mondok a sok közül -, hogy elfogyott a pénzünk, s másnap az egyik gyereknek be kellett fizetni kilencszáz forintot az iskolába. Már délután kettő volt, a postás mindig délelőtt hozta a pénzt. Nem szégyen kölcsönkérni, de nem akartam senkinek örömet szerezni, miután mindig mondták nekem, hogy Balczókám, felelőtlenség, fel is kell nevelni a gyerekeket. Betértem a postára, de semmi. Hazamentem. Hátul az udvaron köveket raktam le; ott térdeltem, mikor öt-hat óra tájban jött a legnagyobb gyerek, s azt mondja:

Kaptam ötezer-hatszáz forint ösztöndíjat! Nagyon sok ilyen eset volt.







Adódott egy más változata is: Egy nagy díjat, amit kaptam volna, nem fogadtam el, mert úgy éreztem, megvesznek kilóra, ha azt elosztom, kiderül, hogy egy kiló Balczó mennyit ér. Van, aki elfogadhatja, de van, akinek nem szabad elfogadnia. Én ezek közé tartozom. Lemondtam. Sokan kárhoztattak miatta, sokan vartyogtak, hogy te hülye, itt vannak a gyerekeid, de tudtam, hogy nem szabad elfogadni. Írtam egy levelet a felajánlónak, hogy megértésüket kérve tisztelettel köszönöm, de a díj elfogadása ellenkezne a meggyőződésemmel. Még a református templomban a baráti kör is kettéoszlott; viszont a visszamondást követően kilenc hónapra telefonált egy ügyvéd, s elmondta: XY hagyatékát gondozom, aki meghalt 86 éves korában, és a végrendeletében a lakását önre hagyta. Megkérdeztem, kicsoda az illető.

Mondtam: soha nem láttam, valami félreértés van. Azt mondta: ennek ellenére. Eladtuk a lakást, s a lányainknak be tudtunk segíteni a lakásvásárlásba, köveket tudtunk lerakni, ahová a mi házunkban addig nem futotta, redőnyöket csináltattunk. A barátaimnak mondtam is, hogy azáltal, hogy az a díjat és a vele járó pénzt nem fogadtam el, a Jóisten ezt az én életemben, a gyermekeim és unkáim életében olyan mértékben fogja visszafizetni, hogy a legnagyobb üzletet kötöttem. Öt éven keresztül sok mindenen változtatott az örökhagyó. Kiderült, hogy Kondor Katalin műsorát, amely minden vasárnap egytől kettőig volt, s amelyben egy alkalommal velem készült interjú, ez a hölgy végighallgatta, utána megírta a végrendeletét.

Az Isten engem így dédelget. Kinn voltunk Rómában, az olimpia ötvenéves évfordulóján, s ott egy fiatal újságírónak diktáltam; mondtam azt is, hogy én az Isten kegyeltje vagyok, nekem csak megszületni volt nehéz. Mindent kaptam, csak ezt tudom mondani."

Azért jött, azért járja az országot s ruccan át a határokon túlra is, hogy megossza gondolatait azokkal, akik kíváncsiak rájuk. Mostani hivatása az, hogy közösségekhez látogasson, s arról beszélgessen velük, mi végre is vagyunk a világban. Más volt a terve, mást akart csinálni.

"Tíz éven át próbálkoztam, de végül rájöttem, hogy nem ez az én utam. Az öttusában tízévi várakozás után adtam fel a reményeimet. Arra a tíz évre nagy szükségem volt... örülök, hogy ott voltam, és örülök, hogy eljöttem. Nekem senki sem vághatja a fejemhez, hogy nem voltam hajlandó kompromisszumokra.

Nagyon mély kompromisszumot kötöttem, de ez nem keverendő össze az elvtelen magalkuvással."

(NIF)


Balczó András Életműdíj

Link






Balczó András családja körében



 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Címkék: meggyőződésemmel, munkakönyvemmel, végrendeletében, lakásvásárlásba, kompromisszumot, felügyelőségnél, ezeregyedikszer, pályafutásáról, végighallgatta, sportembereket, versenyszerűen, magyarországon, elrendeltetett, mexikóvárosban, csináltattunk, beszólítsanak, belovaglóként, beszélgettünk, felelőtlenség, lótenyésztési, megcselekedni, megcselekedte, visszafizetni, házasságomból, szétosztottam, szerszámaimat, magalkuvással, visszamondást, végrendeletét, országgyűlési, közösségekhez, kerékpároznak, tizenkettedik, munkakönyvvel, sokgyermekes, megértésüket, háromszoros olimpiai, saját kezével, sportot illeti, ember felelős, utóbbi időben, pályafutásáról készült, nemzet sportolója, ferencesek templomába, megszokott interjú, előadás keretében, egész nemzet, első házasságomból, családfő készítette, családnak –, világ máig, 1-es számú, AKIKRE BÜSZKÉK LEHETÜNK, BALCZÓ ANDRÁS-ról, Balczó András, Császár Monika, Nemrégiben Pozsonyban, Ferdinand Martenengo Társaság, Országos Lótenyésztési Felügyelőségnél, Császár Mónika, Kondor Katalin, Balczó András Életműdíj,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A felvilágosodás...  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 13  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ember  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét kedves látogatóimn...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Otthon  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  képre írva  A pitypang legendája  Vidámság  Walter Chrysler mondta  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul Éluard - És egy mosoly  James Allen  Szép estét kedves látogatóimn...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Walter Chrysler mondta  Szép estét  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  39 ígéret  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Mindig lesz olyan  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Jázmin  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Anyámról való emlékek  Szép estét  Van néhány kérdés, amin gondol...  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szívek  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Vidámság  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Emlékezz  Zilahy Lajos gondolata  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  40 felett 
Bejegyzés Címkék
háromszoros olimpiai, saját kezével, sportot illeti, ember felelős, utóbbi időben, pályafutásáról készült, nemzet sportolója, ferencesek templomába, megszokott interjú, előadás keretében, egész nemzet, első házasságomból, családfő készítette, családnak &#8211, világ máig, 1-es számú, fiataloknak átadhatom, jogát arra, demizson bort, kollégák között, munkakönyvemmel elbúcsúztam, tornász mama, 1972-es müncheni, tizenkét gyermek, sport egészen, zsebében elbúcsúzott, nagy család, utolsó pillanatban, szükséges pénzt, példát mondok, egyik gyereknek, postás mindig, udvaron köveket, legnagyobb gyerek, nagy díjat, kiló Balczó, református templomban, visszamondást követően, lakását önre, barátaimnak mondtam, vele járó, legnagyobb üzletet, alkalommal velem, hölgy végighallgatta, olimpia ötvenéves, fiatal újságírónak, határokon túlra, öttusában tízévi, elvtelen magalkuvással, meggyőződésemmel, munkakönyvemmel, végrendeletében, lakásvásárlásba, kompromisszumot, felügyelőségnél, ezeregyedikszer, pályafutásáról, végighallgatta, sportembereket, versenyszerűen, magyarországon, elrendeltetett, mexikóvárosban, csináltattunk, beszólítsanak, belovaglóként, beszélgettünk, felelőtlenség, lótenyésztési, megcselekedni, megcselekedte, visszafizetni, házasságomból, szétosztottam, szerszámaimat, magalkuvással, visszamondást, végrendeletét, országgyűlési, közösségekhez, kerékpároznak, tizenkettedik, munkakönyvvel, sokgyermekes, megértésüket, tisztelettel, felajánlónak, kárhoztattak, gyermekeként, visszavonult, elfogadhatja, próbálkoztam, megszereztem, változtatott, kettéoszlott, tisztességes, megkérdeztem, harmincnyolc, kölcsönkérni, évfordulóján, beszélgessen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1333
  • e Hét: 15658
  • e Hónap: 38146
  • e Év: 216021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.