|
2014-03-01 22:33:24, szombat
|
|
|
Forgácsfánk vagy Csörögefánk
Hozzávalók:
60 dkg liszt
¼ csomag sütőpor
2 dl tejföl
1 tojás
2 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
5 dkg margarin
só és olaj
A margarint, sót , porcukrot habosra keverjük. Az egész tojásokat és a tojás sárgákat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és a tejföllel keményebb tésztává gyúrjuk. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formájúra vágjuk, így készíthetünk akár rózsafánkot is. Linzerszaggatóval 1 teli és 2 lyukas formát szaggatunk, majd megkenjük tojásfehérjével és összetapasztjuk. Forró olajban kisütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Forgácsfánk II.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
5 tojássárgája
3 dl tejföl
0,5 dl rum
1 mokkáskanál só
a sütéshez olaj
A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.
fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Forgácsfánk III.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
3 tojás sárga
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
1 dl tejföl
1 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só, olaj a sütéshez,
A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;
A tálaláshoz:
2 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 evőkanál rum.
A tojás sárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetélővel hosszúkás rudakat vágunk belőle. A derelyemetélővel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belőle. A megsült fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
Címkék: derelyemetélővel, papírszalvétára, összetapasztjuk, tojásfehérjével, baracklekvárral, lecsepegtetjük, lecsöpögtetjük, összedolgozzuk, derelyevágóval, hozzáadásával, tojássárgáját, hozzákeverjük, változatosabb, készíthetünk, gyúródeszkán, elmorzsoljuk, tojássárgája, aranysárgára, alakzatokban, szabálytalan, téglalapokat, centiméteres, összegyúrjuk, téglalapokon, forgácsfánk, mokkáskanál, bevagdossuk, porcukorral, papírtörlőn, rózsafánkot, alakzatokat, késfoknyira, citromhéjat, sárgabarack, fehéredésig, tekercseket, egész tojásokat, tojás sárgákat, liszttel elkevert, tejföllel keményebb, sütéshez olaj, megszitált liszttel, vajat gyúródeszkán, tojások sárgájából, tekercseket forró, széle érintetlen, tészta mindkét, zsírt lecsepegtetjük, porcukorral fehéredésig, reszelt citromhéjat, cipóba formálva, tészta közepén, Forgácsfánk II, Forgácsfánk III,
|
|
|
|
egész tojásokat, tojás sárgákat, liszttel elkevert, tejföllel keményebb, sütéshez olaj, megszitált liszttel, vajat gyúródeszkán, tojások sárgájából, tekercseket forró, széle érintetlen, tészta mindkét, zsírt lecsepegtetjük, porcukorral fehéredésig, reszelt citromhéjat, cipóba formálva, tészta közepén, nyers tésztát, megsült fánkokat, felesleges olajtól, derelyemetélővel, papírszalvétára, összetapasztjuk, tojásfehérjével, baracklekvárral, lecsepegtetjük, lecsöpögtetjük, összedolgozzuk, derelyevágóval, hozzáadásával, tojássárgáját, hozzákeverjük, változatosabb, készíthetünk, gyúródeszkán, elmorzsoljuk, tojássárgája, aranysárgára, alakzatokban, szabálytalan, téglalapokat, centiméteres, összegyúrjuk, téglalapokon, forgácsfánk, mokkáskanál, bevagdossuk, porcukorral, papírtörlőn, rózsafánkot, alakzatokat, késfoknyira, citromhéjat, sárgabarack, fehéredésig, tekercseket, citromlevet, csörögefánk, pihentetjük, érintetlen, sárgájából, hozzávalók, meghintjük, finomliszt, hozzáadjuk, szaggatunk, kinyújtjuk, lisztezett, felesleges, tálaláshoz, megszitált, vagdossuk, tejföllel, formálunk, hosszában, margarint, hosszúkás, meghintve, tojásokat, porcukrot, keményebb, megkenjük, megsózzuk, ízesített, tésztához, hozzáadva, különböző, formájúra, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 397
- e Hét: 2072
- e Hónap: 3064
- e Év: 34793
|
|
|