Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet
  2021-05-11 19:30:18, kedd
 
 








SEMMI NEM TÖLT FEL ANNYIRA, MINT A TERMÉSZET


Mottó:

"A természet az egyedüli, melyet a fantázia nem szépíthet, nem nagyíthat, csak törpíthet."

/Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiak



Van valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.

A környezetpszichológia az Amerikai Egyesült Államokban született meg a 60-70-es években, alapvetése pedig a következő: az ember, cselekvéseivel, kreativitásával, személyiségével csak az őt körülvevő épített, természeti vagy éppen virtuális környezettel együtt értelmezhető. Kórházakban figyeltek fel először arra, hogy a betegek viselkedését, állapotát nagymértékben befolyásolja, milyen környezetben vannak, például, hogy mennyit jelent egy ablak szép kilátással. A megállapítás átütő erővel söpört végig az országon, az ezzel foglalkozó kutatók azonnal vizsgálódni kezdtek börtönökben, iskolákban, egyetemi kollégiumokban. Magyarországon néhány évtized elteltével került fókuszba a környezetpszichológia, melynek rejtelmeibe hazai meghonosítója, Dr. Dúll Andrea vezetett be minket.







A titok

A valóság az, hogy nem feltétlenül kell túráznunk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a természet jótékony erejét: egy szép park, egy szobanövény, de akár egy falra függesztett természetfotó is rendelkezik kisebb-nagyobb fokú ún. ,,restauratív" hatással, és üdítően hat az idegrendszerre. Félreértés ne essék: nem arra biztatunk, hogy dobd el a bakancsot! Sőt. Játszótér és mesterséges tó ide vagy oda, semmi nem tölti fel annyira lemerült energiaraktárainkat, mint a természet, és ma már azt is pontosan tudjuk, mi ennek az oka. Az idegrendszeri háttéraktivitás mindenkinél folyamatos, úgy kell elképzelni, mint az autók alapjáratát. Idővel le is tud merülni, leginkább a városi környezet hatásai által.

Ugyanis míg a természetben spontán figyelemmel szemlélődünk, ami könnyedén, szabadon, erőfeszítés nélkül történik, épített környezetben az irányított figyelem kerül előtérbe, s ez sokkal jobban leszívja a figyelmi kapacitást.

Persze alvás vagy kikapcsolódás során regenerálódunk valamilyen mértékben, de ez nem hasonlítható össze azzal a pozitív hatással, ami a természetben ér minket.







A tudományos magyarázat alapján a kulcs az a négy funkció, amelyeket az érintetlen környezet biztosít számunkra. Az egyik a távollét, ami nem csupán fizikailag értendő. Mentálisan is létrejöhet az eltávolodás, messzire kerülünk a hétköznapoktól, a stressztől. Nem nehéz kitalálni, hogy a gyönyörködtetés, az esztétikai érték a frissítő, gyógyító mechanizmus szintén fontos összetevője.

Az, hogy tetszetősnek találunk egy tájat, nem tanult viselkedés; régóta velünk van, mondhatni a sejtjeinkben hordozzuk, így nem csoda, hogy a látvány feltölt minket.

A kutatók azt is megállapították, hogy (nem tudatosan) azokat a tájakat tapasztaljuk meg pihentetőként, amelyeket jól belátunk egy pontból. Ez adja a túrázás izgalmát is: a következő olyan helyet keressük, ahonnan ismét körbetekinthetünk, úgy is fogalmazhatunk, a táj ,,visz előre" minket. Ezt nevezik kiterjedtségnek. Az utolsó funkció az összeillés: az ember nem véletlenül ,,túrázza el magát", a szervezetének pontosan erre a fajta pihenésre van szüksége, s az igényt teljesen kielégíti a természet. Ám ez még csak a kezdet.

A természet ezt is tudja

A szabadban tartózkodva még számtalan pozitív folyamat indul el bennünk. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk például pszichológiai immunrendszerünket, amely ugyancsak erősödik a természetben töltött kikapcsolódás hatására. Az eredmény: könnyebben gyűrhetjük le a stresszt. Az észlelési csatornák megnyílásával módosult tudatállapotba kerülünk, új látásmódokkal gazdagodunk, és növekszik a kreativitásunk is. Azt pedig biztosan mindannyian észrevettük már, hogy egy kiadós esti séta után jobban alszunk. Ez lefekvés előtt remek átvezetés, ilyenkor nem aktív időszakból megyünk el aludni, hanem szépen rákészülünk az éjszakai nyugalomra.







Rengeteg kutatás támasztja alá, hogy azoknál, akik gazdag természetélményeket szereznek gyerekkorukban, mások a kognitív, gondolkodásbeli funkciók. Rugalmasabb mentális működésre, jobb stressztűrő képességre tesznek szert, fogékonyabbak lesznek, s mindez megnyilvánulhat például abban, hogy hamarabb megtanulnak olvasni. Persze nincs mindenki számára bevált recept. Nem igazán lehet megmondani, mennyi időt kell a természetben töltened ahhoz, hogy lelkileg egészséges maradj, de egy biztos: mint sok minden másnál, itt is inkább a minőség, és nem a mennyiség számít. Jó hír, hogy a pszichológusok szerint, ha csupán három nap áll a rendelkezésünkre, abból is ki tudjuk hozni a maximumot.

Az élménytől a függőségig

Tudtad, hogy már a túrára indulás előtt fontos pszichológiai mechanizmusok zajlanak le bennünk? A folyamat a csomagolással köthető össze, hiszen rengeteg számunkra kedves, fontos tárgy közül kell válogatnunk. Közben tudatosítjuk magunkban, mi miért fontos: a meleg pulcsi hasznos, hiszen nem fogok fázni, ezt a kést a barátomtól kaptam, talán még jól jön, ennek a sátornak már története van, annyi fantasztikus emlék fűz hozzá. Amit mi egyszerűen készülődésnek hívunk, az tulajdonképpen egy fontos folyamat kezdete: valamit elhagyunk, valahová tartunk, a tárgyak pedig egyben érzelmi biztonságot is jelentenek, és megteremtik valaminek a lehetőségét egy új szituációban.










Azt valószínűleg te is tudod, hogy a túrázás egyik legfontosabb velejárója saját testünk korlátainak, erejének megtapasztalása, akkor azonban igazán szerencsésnek mondhatod magad, ha ismered a környezetpszichológia által vadonélménynek nevezett jelenséget is. A módosult tudatállapot létrejöttében közrejátszik a kellemes fáradtság érzése és a minél érintetlenebb természeti környezet.

Ilyenkor egyszerre kiélesednek az érzékeink, tudatába kerülünk a színeknek, sokkal élesebben halljuk az ágak reccsenését vagy a bogarak neszezését.

Egyszeriben elfogja az embert az érzés: milyen jelentéktelen kis porszemek vagyunk mi ebben a csodálatos, hatalmas világmindenségben. Az én eltűnik, feloldódik valami magasabb minőségben. Szinte már spirituális élmény.

A nem mindennapi, énerősítő tapasztalatnak komoly terápiás hatása is van. Egy kísérlet alkalmával kivittek egy csapatot a Colorado folyóhoz. Az alanyok több napot töltöttek a természetben, és később a kutatások kimutatták, hogy az élmény hatására pozitív irányba változott a személyiségük, empatikusabbak, harmonikusabbak, türelmesebbek lettek, azontúl jobban odafigyeltek másokra. Ez óriási szó, ugyanis a személyiség, amellyel születünk, eléggé be van betonozva, s nemigen változik életünk folyamán. Ráadásul nem átmeneti dologról volt szó: a kutatók tíz évig követték nyomon az alanyokat, és megállapították, hogy a pozitív vonások tartósan beépültek a személyiségükbe. Erre képes pár nap az érintetlen természetben.

Bármennyire is vonz a vadonélmény, el tudnád képzelni, hogy nekiugrasz egy nyolcezresnek? Ha igen, valószínűleg nálad is magas az ingerkeresés mértéke.

Ezzel kapcsolatban eltérő alapszinttel születünk, némelyek relatíve kevés ingerrel is beérik, másoknak rengetegre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Az extrém körülményeket választó hegymászóknál valószínűleg az utóbbiról van szó. Érdekes, hogy nem kifejezetten a táj a lényeg, hiszen egy bizonyos pont után már csak néhány semleges színárnyalatot lehet látni, meglehetősen intenzív a szél, és a zajok is egybemosódnak. Az ingerkereső egyént a veszélyek is vonzzák. A testi kihívás, a nehéz levegővétel, a megváltozott emésztés, a teljesen extrém alvási körülmények. Mindez ráadásul erősen addiktív - ahogy lejött a hegymászó a Sisapangmáról, már megy is az Annapurnára







Ha még nem győződtél meg eléggé arról, hogy az emberből minden városiasodás dacára sem tűntek el a természethez kötődő viselkedésformák, elárulunk még egy érdekességet. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, milyen alakú fát látnának szívesen az emberek a saját kertjükben. Az amerikaiktól kezdve az afrikaiakon és az ausztrálokon keresztül a japánokig a túlnyomó többség a következőképpen képzeli el az álomfáját: nem túl magas a törzse, még pont mászható, és eléggé dús a lombkoronája ahhoz, hogy el lehessen rejtőzni benne. Mi is bizonyíthatná jobban, hogy az ősi programok még ma is működnek?

Link













 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Címkék: viselkedésformák, rendelkezésünkre, személyiségünket, megállapították, harmonikusabbak, megtapasztalása, személyiségével, személyiségükbe, kreativitásával, megnyilvánulhat, következőképpen, gyönyörködtetés, háttéraktivitás, gondolkodásbeli, kiterjedtségnek, megtapasztaljuk, pszichológusok, tapasztalatnak, hétköznapoktól, empatikusabbak, regenerálódunk, gyerekkorukban, magyarországon, vadonélménynek, tudatállapotba, idegrendszerre, kollégiumokban, fogalmazhatunk, cselekvéseivel, kreativitásunk, tulajdonképpen, színárnyalatot, megfoghatatlan, fogékonyabbak, érintetlenebb, meghonosítója, erdőben sétálva, természet megnyugtat, érintetlen természetben, 60-70-es években, betegek viselkedését, ablak szép, megállapítás átütő, ezzel foglalkozó, természet jótékony, szép park, falra függesztett, idegrendszeri háttéraktivitás, autók alapjáratát, városi környezet, természetben spontán, irányított figyelem, SEMMI NEM TÖLT FEL ANNYIRA, MINT TERMÉSZET, Mikszáth Kálmán, Amerikai Egyesült Államokban, Dúll Andrea,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Meghitt estéken . . .  Meghitt estéken . . .  Ne feledjük: a föld jóval több...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Ibolya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Márciusi eső  Paul David Tripp Március 16  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  A szív és a cselekvés egységes...  Szép Álmokat  Ez a miénk!  Kezdet  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Törött csészék  Szép estét  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Mai harmónia kártyám  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Ne engedd el kezem!  Rejtő Jenő versei  Szép estét kedves látogatóimna...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Kezdet  Facebookon kaptam  Március  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Paul David Tripp Március 16  Magyarország ilyen hely.  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Esti kép  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Esti kép  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Nemzeti  Nem mindegy  Nem kell ide békemenet  A Mindenható Istenben bízva  Amikor 5 éves voltam,  Nagy László - Szerelem emléke  Márciusi eső  Intelem  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Nagy László - Szerelem emléke  Esti kép  Rochefoucauld - a bölcs  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Rochefoucauld - a bölcs  Paul David Tripp Március 17  A Mindenható Istenben bízva  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Szép estét  mindent a népért...  Akinek vaj van a fején...  Hernádkak  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Jóga férfiaknak  Könnyáztatta asszonysorsok  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Alvó cica 
Bejegyzés Címkék
erdőben sétálva, természet megnyugtat, érintetlen természetben, 60-70-es években, betegek viselkedését, ablak szép, megállapítás átütő, ezzel foglalkozó, természet jótékony, szép park, falra függesztett, idegrendszeri háttéraktivitás, autók alapjáratát, városi környezet, természetben spontán, irányított figyelem, figyelmi kapacitást, pozitív hatással, tudományos magyarázat, érintetlen környezet, esztétikai érték, sejtjeinkben hordozzuk, látvány feltölt, tájakat tapasztaljuk, túrázás izgalmát, következő olyan, utolsó funkció, szervezetének pontosan, fajta pihenésre, igényt teljesen, szabadban tartózkodva, természetben töltött, észlelési csatornák, kiadós esti, éjszakai nyugalomra, természetben töltened, mennyiség számít, pszichológusok szerint, túrára indulás, csomagolással köthető, meleg pulcsi, barátomtól kaptam, fontos folyamat, tárgyak pedig, túrázás egyik, módosult tudatállapot, kellemes fáradtság, minél érintetlenebb, ágak reccsenését, bogarak neszezését, kísérlet alkalmával, alanyok több, kutatások kimutatták, élmény hatására, pozitív vonások, ingerkeresés mértéke, extrém körülményeket, bizonyos pont, ingerkereső egyént, testi kihívás, nehéz levegővétel, megváltozott emésztés, teljesen extrém, emberből minden, természethez kötődő, szakemberek arra, saját kertjükben, amerikaiktól kezdve, ausztrálokon keresztül, túlnyomó többség, következőképpen képzeli, lombkoronája ahhoz, viselkedésformák, rendelkezésünkre, személyiségünket, megállapították, harmonikusabbak, megtapasztalása, személyiségével, személyiségükbe, kreativitásával, megnyilvánulhat, következőképpen, gyönyörködtetés, háttéraktivitás, gondolkodásbeli, kiterjedtségnek, megtapasztaljuk, pszichológusok, tapasztalatnak, hétköznapoktól, empatikusabbak, regenerálódunk, gyerekkorukban, magyarországon, vadonélménynek, tudatállapotba, idegrendszerre, kollégiumokban, fogalmazhatunk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 2107
  • e Hónap: 19251
  • e Év: 156623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.