Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Már 20 perc a természetben is csökkenti a stresszt
  2021-05-12 19:50:27, szerda
 
 







MÁR 20 PERC A TERMÉSZETBEN IS CSÖKKENTI A STRESSZT


Mottó

"Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem fogy ki soha belőlük."

/Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiak/



Azt eddig is tudtuk, hogy a természet, a fák, a virágok, a madarak, a zöld táj látványa kisimítja az idegeket, megnyugtatja a szorongó, stresszes embereket. Nem véletlenül igyekeznek minél többen kiszakadni néha a városi rohanásból, és megpihenni valahol, ahol nincs zaj és tiszta a levegő. Most egy új kutatásból az is kiderült, hogy mennyi időt kell minimálisan a természetben lennünk, hogy a stressz-szintünk érdemben csökkenjen. Meglepő, de viszonylag kevés is elég.







Már húsz perc a természetben eltöltött idő is elég ahhoz, hogy a stressz-szintünk jelentősen csökkenjen - derül ki a University of Michigan friss kutatásából. A MaryCarol R. Hunter vezetésével készült vizsgálatban arra kérték az önként jelentkezőket, hogy nyolc héten át legalább hetente háromszor, minimum tíz percet töltsenek kint a természetben.

A résztvevőknek a kutatás nagy szabadságot adott: ők dönthették el, hogy pontosan mikor mennek ki a szabadba, mennyi időt töltenek ott, és mivel töltik ezt az időt. Néhány szabályt azért be kellett tartaniuk: amikor a természetben voltak, nem telefonálhattak és nem internetezhettek, olvasni sem szabadott. Emellett azt is kikötötték, hogy ezt az időt ne edzéssel töltsék, ne fussanak, ne végezzenek aerob gyakorlatokat. Azt viszont, hogy hol lesznek, maguk dönthették el. Választhatták a közeli erdőt vagy egy városi parkot is, a lényeg csak az volt, hogy a természetben legyenek.


Az első húsz perc a legfontosabb

A résztvevők stresszhormonszintjét kéthetente mérték, megvizsgálták őket a szabadban töltött idő előtt és után is. Az eredményekből kiderült, hogy meglepően kevés, már húszperces kint tartózkodás is elég ahhoz, hogy a vérben lévő stresszhormon, a kortizol szintje számottevően csökkenjen. Akik ennél hosszabb időt töltöttek a természetben, azoknak persze még inkább csökkent a kortizolszintje, de már nem olyan mértékben, mint az első húsz perc alatt.

Azt a kutatók is elismerték, hogy a vizsgálat eredményeit érdemes bizonyos fenntartásokkal kezelni. A vizsgálatban résztvevők ugyanis többségükben fehér nők voltak, átlagéletkoruk 46 év volt, és mindannyian egészségesek voltak a kutatás idején. Kifejezetten szerettek volna részt venni a kutatásban, vagyis eleve volt bennük egy érdeklődés az iránt, hogy több időt töltsenek a természetben. Ez a csoport természetesen nem tükrözi a teljes lakosságot.

Ennek ellenére a University of Michigan vizsgálata megerősítette a korábbi kutatások eredményeit. Korábban ugyanis például a stanfordi egyetem kutatói is bizonyították, hogy már tizenöt perc séta a természetben is elég lehet, hogy csökkenjen a stressz-szintünk. Ez alapján pedig kijelenthető, hogy a módszer nemcsak a középosztálybeli, középkorú nők, hanem mindenki számára előnyös lehet.







Kezdjük csak öt perccel!


A kutatók kiemelték, hogy a zöldben való tartózkodás az alacsony jövedelmű emberek számára is komoly egészségi előnyökkel járhat. Ők azért különösen fontosak, mert általában több egészségi problémával küzdenek, mint a jobb módúak, és nehezebben elérhetőek számukra a rekreációs tevékenyégek, mint a sport vagy a wellness. Húsz perc a természetben viszont szinte minden ember számára elérhető. MaryCarol R. Hunter azt tanácsolja, hogy akik úgy érzik, hogy ez sem illeszthető be az életükbe, azok kezdjék sokkal rövidebb időtartammal. Eleinte csak öt percet próbáljanak a zöldben tölteni, aztán szép lassan növeljék a kint tartózkodás idejét.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.











 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Címkék: internetezhettek, közreműködésével, középosztálybeli, telefonálhattak, kortizolszintje, fenntartásokkal, egészségközpont, átlagéletkoruk, megvizsgálták, stresszhormon, gyakorlatokat, jelentkezőket, résztvevőknek, választhatták, eredményekből, megerősítette, bizonyították, természetesen, időtartammal, megnyugtatja, természetben, számottevően, tevékenyégek, szakértőinek, legfontosabb, többségükben, egészségesek, vizsgálatban, gondolatokat, kifejezetten, kijelenthető, minimálisan, illeszthető, kutatásából, vezetésével, szabadságot, erdő fáitól, zuhogó pataktól, vándorló felhőktől, városi rohanásból, természetben lennünk, stressz-szintünk érdemben, természetben eltöltött, stressz-szintünk jelentősen, önként jelentkezőket, kutatás nagy, természetben voltak, közeli erdőt, városi parkot, lényeg csak, természetben legyenek, első húsz, PERC TERMÉSZETBEN IS CSÖKKENTI STRESSZT, Mikszáth Kálmán, MaryCarol, Budai Egészségközpont,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Március 15 emlékére virágba bo...  Dóró Sándor: Ma  A kávé  Facebookon kaptam  Alvó baby  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Őri István - Dal az életről  Amikor 5 éves voltam,  Nyíljatok meg  A gyász  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Jó éjszakát  Ted Engstrőm gondolata  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Szép estét kedves látogatóimna...  Rochefoucauld - a bölcs  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Akinek vaj van a fején...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Evan Esar tollából  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Benned is ezerféle szín van  Intelem  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Paul David Tripp Március 17  Paul David Tripp Március 16  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  A gyász  Por  Szép estét kedves látogatóimna...  Ez a miénk!  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  mindent a népért...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Kezdet  Heltai Jenő: Szabadság  Esti kép  Talpra vándor  Amikor 5 éves voltam,  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Ted Engstrőm gondolata  Az embernek fiatal korában van  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Ibolya  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Aztán itt van egy másik szerep... 
Bejegyzés Címkék
erdő fáitól, zuhogó pataktól, vándorló felhőktől, városi rohanásból, természetben lennünk, stressz-szintünk érdemben, természetben eltöltött, stressz-szintünk jelentősen, önként jelentkezőket, kutatás nagy, természetben voltak, közeli erdőt, városi parkot, lényeg csak, természetben legyenek, első húsz, szabadban töltött, eredményekből kiderült, vérben lévő, kortizol szintje, vizsgálat eredményeit, vizsgálatban résztvevők, kutatás idején, csoport természetesen, teljes lakosságot, korábbi kutatások, stanfordi egyetem, módszer nemcsak, kutatók kiemelték, zöldben való, alacsony jövedelmű, jobb módúak, rekreációs tevékenyégek, sport vagy, természetben viszont, zöldben tölteni, kint tartózkodás, internetezhettek, közreműködésével, középosztálybeli, telefonálhattak, kortizolszintje, fenntartásokkal, egészségközpont, átlagéletkoruk, megvizsgálták, stresszhormon, gyakorlatokat, jelentkezőket, résztvevőknek, választhatták, eredményekből, megerősítette, bizonyították, természetesen, időtartammal, megnyugtatja, természetben, számottevően, tevékenyégek, szakértőinek, legfontosabb, többségükben, egészségesek, vizsgálatban, gondolatokat, kifejezetten, kijelenthető, minimálisan, illeszthető, kutatásából, vezetésével, szabadságot, problémával, tartózkodás, mindannyian, eredményeit, próbáljanak, university, résztvevők, lakosságot, jelentősen, kutatásban, érdeklődés, csökkenjen, viszonylag, elismerték, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 1597
  • e Hónap: 18741
  • e Év: 156113
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.