Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tiz hasznos tanács pollenszezon idejére
  2021-06-10 21:45:16, csütörtök
 
 







TÍZ HASZNOS TANÁCS POLLENSZEZON IDEJÉRE


A parlagfű pollenkoncentrációja már az ország nagy részén elérte a riasztási szintet, a legtöbben már felkeresték szakorvosukat és a szükséges gyógykezelések megkezdésével, felkészülten várják az előttük álló időszakot.

Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza. A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, az időjárás változásával bizonyos növények virágzása korábbra, vagy későbbre is tolódhat.



Tíz csodás házi praktika a kínzó allergia ellen

A jó időnek az allergiások nem örülhetnek felhőtlenül, a pollenkoncentráció növekedésével a szénanátha kellemetlen tünetei is megjelennek. Az enyhébb panaszokra pár házi praktika is gyors megoldást jelenthet.


1. Mikor szellőztessünk?

A levegő pollenkoncentrációja nappal reggel 5-10 óra között a legmagasabb, ezért inkább este, lefekvés előtt ajánlott a lakás alapos átszellőztetése, vagy épp eső után, ugyanis a szálló pollentartalom ekkor is lecsökken.

Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Pollenszezonban ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével oldjuk meg. A készülékek használata során azonban mindig ügyeljünk a tisztítási előírások betartására, a szűrőket és légcsöveket tisztítsuk rendszeresen. Ennek hiányában ugyanis a készülékben megtelepedő penészgomba és por számos egyéb kellemetlen tünetet provokálhat.

Utazás közben

Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsunk, és ne feledkezzünk meg a szűrő időközönkénti cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.


2. Ruhánkat is rögtön cseréljük le!

A pollenek a textilen is megtapadnak, ezért a napközben hordott ruhánkat még az előszobánkba érve cseréljük le otthon öltözékre, a kültéren viseltet pedig ajánlott mihamarabb kimosni.


3. Pollenmágnes tappancsok

A háziállatok tappancsát is érdemes séta után alaposan megtörölni, mielőtt beengedjük kedvenceinket a lakásba. De a mi talpunkon is megtapadhat pollen, ezért még a lakásba lépés előtt használjuk a lábtörlőt és vegyük le a cipőnket, ezzel megakadályozhatjuk, hogy otthonunkba széthordjuk az allergizáló anyagot.


4. A mindennapos hajmosás is segíthet

A pollen a hajon, sőt, a férfiak arcszőrzetén is megtapadhat, a fokozott allergiásoknak érdemes hazaérve a kézmosás után rögtön arcot mosni. A pollenszemek a párnára is rátapadhatnak, ezért legkésőbb az esti fürdéskor ajánlott hajat mosni.







5. Hetente cseréljünk ágyneműt!

Az ágyneműnkre akár szellőztetéssel is kerülhet pollen, még akkor is ha minden nap hajat mosunk, otthoni ruhát váltunk. Aki a nyári időszakban allergiás tünetekkel küszködik, hetente cserélje ágyneműjét, az éjszakai nyugodt pihenés érdekében.


6. Nem mindegy, mikor tart kerti partit

A meleg száraz időben a pollenallergiások panaszai erősödhetnek, ezért nekik ajánlott a meteorológiai pollenjelentéshez igazítani a szabadtéri programok szervezését. Magas pollenkoncentráció esetén allergia elleni gyógyszerünk legyen nálunk.


7. Napszemüveg nemcsak UV-sugárzás ellen

A szembe került pollenek szemviszketést, szemvörösséget, kötőhártya-gyulladást okozhatnak az allergiásoknál, ez ellen a szabadban a napszemüveg viselése jelenthet némi védelmet.


8. Ne szárítsa ruháit a szabadban!

A pollenallergiásoknak nem javasolt a teraszon, erkélyen teregetni a frissen mosott ruhákat, ugyanis a nedves textilen még jobban képes megtapadni a pollen, ami a lakásba hurcolva fokozhatja tüneteinket. Emiatt a lakásban, zárt térben ajánlott teregetni, vagy szárítógépet használni.


9. Nem mindegy, mit eszünk

Bizonyos ételek fogyasztásakor előfordulhat keresztallergia, ami a szájüregben okozhat égő, viszkető érzést. "Egyénenként eltérő lehet, hogy mely élelmiszerek váltanak ki irritációt, de a pollenallergiásoknak a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom és az uborka mellőzése indokolt. "

Az allergiás gyulladásokat a bromelain nevű enzim is csökkenti, ami az ananászban fordul elő a leggyakrabban. A quercetin egy olyan antioxidáns, amely gátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ez pedig a hagymában, a brokkoliban, a karfiolban, a zöld teában és a citrusfélékben fordul elő.


10. Táplálékkiegészítőkkel az allergia ellen

Az allergiás orrduguláson segítenek az antioxidánsok is. Egy tanulmány szerint a szteroid orrspray mellett A-, C-, E- vitamint és szelént szedők kedvezőbb javulásról számoltak be az allergiás orrtünetek terén, mint a csak orrspray-t használó, de allergia ellen vitamint nem szedő emberek. A csalántea a kutatásban résztvevők 58 százalékánál enyhítette allergiás eredetű tüneteiket.


Allergia

Link












 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Címkék: légkondicionálót, keresztallergia, koncentrációban, szellőztetéssel, felszabadulását, pollenhelyzetet, pollenszezonban, légkondicionáló, átszellőztetése, fogyasztásakor, szemvörösséget, szemviszketést, citrusfélékben, allergiásoknál, gyógykezelések, pollenszűrővel, szellőztessünk, allergiásoknak, pollentartalom, meteorológiai, szellőztetést, leggyakrabban, gyulladásokat, menetiránynak, időközönkénti, kedvenceinket, növekedésével, megkezdésével, szakorvosukat, antioxidánsok, rátapadhatnak, pollenszemek, feledkezzünk, időközönként, orrduguláson, folyamatosan, ország nagy, riasztási szintet, szükséges gyógykezelések, előttük álló, allergiás tüneteket, pollennaptár mellett, aktuális pollenhelyzetet, időjárás változásával, kínzó allergia, szénanátha kellemetlen, enyhébb panaszokra, lakás alapos, szálló pollentartalom, allergén növény, lakásban tartsuk, lakás levegőjének, HASZNOS TANÁCS POLLENSZEZON IDEJÉRE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Makszim Gorkij gondolata  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Alvó cicák  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nevem  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akik bántanak téged  Popper Péter szavai  Egy maradéktalanul uralt világ  Garai Gábor - Takarítás  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Soha ne kedvezz...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tavaszi kép  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogy lehet megtartani  Nevem  Tavaszi kép  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png nő  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Albert Einstein gondolata  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png telefon  Nevem  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  képre írva  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
ország nagy, riasztási szintet, szükséges gyógykezelések, előttük álló, allergiás tüneteket, pollennaptár mellett, aktuális pollenhelyzetet, időjárás változásával, kínzó allergia, szénanátha kellemetlen, enyhébb panaszokra, lakás alapos, szálló pollentartalom, allergén növény, lakásban tartsuk, lakás levegőjének, készülékek használata, tisztítási előírások, készülékben megtelepedő, belső keringetésű, berendezést rendszeres, szűrő időközönkénti, arcunkba hordja, napközben hordott, előszobánkba érve, kültéren viseltet, háziállatok tappancsát, lakásba lépés, allergizáló anyagot, mindennapos hajmosás, férfiak arcszőrzetén, fokozott allergiásoknak, kézmosás után, esti fürdéskor, ágyneműnkre akár, nyári időszakban, éjszakai nyugodt, meleg száraz, pollenallergiások panaszai, meteorológiai pollenjelentéshez, szabadtéri programok, szembe került, napszemüveg viselése, frissen mosott, nedves textilen, lakásba hurcolva, szájüregben okozhat, uborka mellőzése, allergiás gyulladásokat, bromelain nevű, ananászban fordul, olyan antioxidáns, hisztamin felszabadulását, zöld teában, citrusfélékben fordul, allergia ellen, allergiás orrduguláson, tanulmány szerint, szteroid orrspray, allergiás orrtünetek, csak orrspray-t, kutatásban résztvevők, légkondicionálót, keresztallergia, koncentrációban, szellőztetéssel, felszabadulását, pollenhelyzetet, pollenszezonban, légkondicionáló, átszellőztetése, fogyasztásakor, szemvörösséget, szemviszketést, citrusfélékben, allergiásoknál, gyógykezelések, pollenszűrővel, szellőztessünk, allergiásoknak, pollentartalom, meteorológiai, szellőztetést, leggyakrabban, gyulladásokat, menetiránynak, időközönkénti, kedvenceinket, növekedésével, megkezdésével, szakorvosukat, antioxidánsok, rátapadhatnak, pollenszemek, feledkezzünk, időközönként, orrduguláson, folyamatosan, változásával, arcszőrzetén, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3781
  • e Hét: 12236
  • e Hónap: 52057
  • e Év: 229932
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.