Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csak az oltás védhet az indiai-delta variánssal szemben
  2021-06-18 20:00:44, péntek
 
 




CSAK AZ OLTÁS VÉDHET AZ INDIAI-DELTA VARIÁNSSAL SZEMBEN


Gyorsabban terjed, jóval fertőzőbb az indiai-delta variáns, és kétszer akkora eséllyel kerülhet kórházba aki oltatlanul elkapja. Prof. dr. Tóth Sándor virológus szerint a jelenleg hazánkban használatos vakcinákkal kerülhető el a betegség súlyos lefolyása.

Prof. Dr. Tóth Sándor kutató, virológus elmondta, hogy a delta variáns háromszor fertőzőbb az eredeti vuhani koronavírusnál, de még az alfa variánsnak elnevezett britnél is magasabb az R0 értéke (fertőzési ráta).

"Aki oltatlanul elkapja az indiai variánst az 7-8 embernek adhatja át a vírust, az alfa variánsnál 5 embert fertőzhetett meg, míg a vuhaninál egy ember csak 2,5-nek tudta átadni a megbetegedést "- emelte ki a szakember.


Csak az oltás adhat védelmet az indiai variánssal szemben © AFP





Enyhén kezdődik, de kórház a vége

Indiában dolgozó virológusok arról tájékoztatták a professzort, hogy az új variáns veszélyesebb, mert sokszor tünetmentesen, illetve alig észlelhető tünetekkel jelentkezik, ezért már csak a súlyosabb, kórházi kezelést igénylő állapotban észlelik a betegség jelenlétét, mikor már tüdőgyulladás, nehézlégzés lép fel és lélegeztetőgépre kell tenni a beteget. Ebből adódóan a korai stádiumban receptre felírható favipiravirral sem kerülhetőek a súlyosabb szövődmények.
Két oltás már megvéd a súlyos betegségtől

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatás feljegyzései szerint a korábban Nagy-Britanniában domináns alfa variánshoz képest, az indiai (deltával) fertőzöttek kétszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, de az oltás mindkét dózisának felvétele erős védelmet nyújt ez ellen. Chris Robertson, a Stratchclyde-i Egyetem közegészségügyi járványtani professzora a tanulmányban kiemelte, hogy a két adag oltás után átlagosan 70 százalékkal csökkent a kórházi kezelés kockázata, a brit esetében 90 százalékos védettséget jelentett a kétdózisú oltás.


Háromszor fertőzőbb az indiai mutáns - Pexels.com





A hazai oltások is védenek ellene

A hazánkban alkalmazott összes koronavírus elleni vakcina védelmet nyújthat a delta variánssal szemben.

"Már az első oltással is elkerülhető a kórházi kezelésre szoruló állapot," amennyiben a vakcina felvétele után eltelt négy hét. A zárt térben való maszkhasználat még az oltottak számára is ajánlott, ugyanis a korábbiaktól szokatlan módon a vakcinavédelmet is áttörheti a delta variáns. A kézfertőtlenítés és a szappanos kézmosás továbbra is javasolt, ugyanis ugyanúgy lipidburka van, mint a vuhani alapvírusnak - tette hozzá Tóth Sándor.


Torokfájásra érdemes felfigyelni

Fejfájás, torokfájás, orrfolyás a delta variáns jellemző tünete, de több esetben vannak gyomor panaszok is, hasmenés, hányás. A szaglás, és ízérzékelés csökkenése, elvesztése azért nem jellemző rá, mert nem az érzékelő idegsejteket támadja meg, mint a vuhani alapvírus.


Mindenkit be kell oltani a nyájimmunitáshoz

Tóth Sándor virológus professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel a delta vírus agresszívabb, fertőzőbb a korábbi koronavírus variánsoknál, gyorsabban terjed, ezért az ősszel esedékes negyedik hullámot már csak a lakosság teljes átoltottságával érhetjük el, ezért is fontos az oltható korosztályba tartozó fiatalok vakcinációja. Kiemelte: a saját, 12 éves unokáját is beoltatja. A szakember hozzátette, hogy az őszi iskolanyitást is veszélyeztetheti, ha az oltottsági arány nem közelíti meg a nyájimmunitáshoz szükséges számokat.


Link











 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Címkék: nyájimmunitáshoz, kézfertőtlenítés, lélegeztetőgépre, veszélyeztetheti, vakcinavédelmet, közegészségügyi, átoltottságával, maszkhasználat, favipiravirral, orvostudományi, koronavírusnál, iskolanyitást, tüdőgyulladás, tünetmentesen, megbetegedést, tájékoztatták, tanulmányban, britanniában, szövődmények, folyóiratban, feljegyzései, stratchclyde, korábbiaktól, fertőzhetett, agresszívabb, variánsoknál, korosztályba, vakcinációja, veszélyesebb, idegsejteket, torokfájásra, alapvírusnak, professzort, jelentkezik, nehézlégzés, virológusok, indiai-delta variáns, jelenleg hazánkban, betegség súlyos, delta variáns, eredeti vuhani, alfa variánsnak, indiai variánst, alfa variánsnál, ember csak, oltás adhat, indiai variánssal, betegség jelenlétét, korai stádiumban, súlyosabb szövődmények, súlyos betegségtől, korábban Nagy-Britanniában, CSAK AZ OLTÁS VÉDHET AZ INDIAI-DELTA VARIÁNSSAL SZEMBEN, Tóth Sándor, Chris Robertson, Stratchclyde-i Egyetem,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tanmese  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jó nap volt  A sorsod  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Bornyi Veronika haiku verse  Robert Merle tollából  Előfordul, hogy  Az ember emlékekből áll  James Allen  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Csend  Robert Merle tollából  Szép estét  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Vito Giaquinto gondolata  Ott van  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Alvó kislány  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  A pitypang legendája  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Paul David Tripp Április 14  Szeretem ujjad karcsuságait,  Annyira tisztelem a szabadságo...  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Jan Twardowski - Siessünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Alvó kislány  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Minden tavaszból őrizz..  Zilahy Lajos mondta  A gyulladáscsökkentő és csonte...  képre írva  Jó éjszakát  Alvó cica  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Spenót fasírttal  Önmaga ellenére  Pitypang szökőkút  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Latinovits Zoltán tollából  39 ígéret  Esterházy Péter: Harmonia c...  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Önmaga ellenére  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Vidámság  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Tanácsok egy pszichológustól  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Nevelőszülőkhöz adták,  Eduardo Sacheri gondolata  Bársony székben  A Magyar Költészet napja alkal... 
Bejegyzés Címkék
indiai-delta variáns, jelenleg hazánkban, betegség súlyos, delta variáns, eredeti vuhani, alfa variánsnak, indiai variánst, alfa variánsnál, ember csak, oltás adhat, indiai variánssal, betegség jelenlétét, korai stádiumban, súlyosabb szövődmények, súlyos betegségtől, korábban Nagy-Britanniában, oltás mindkét, tanulmányban kiemelte, kórházi kezelés, brit esetében, kétdózisú oltás, indiai mutáns, hazai oltások, hazánkban alkalmazott, delta variánssal, első oltással, kórházi kezelésre, vakcina felvétele, zárt térben, oltottak számára, korábbiaktól szokatlan, szappanos kézmosás, vuhani alapvírusnak, érzékelő idegsejteket, vuhani alapvírus, figyelmet arra, delta vírus, korábbi koronavírus, ősszel esedékes, lakosság teljes, oltható korosztályba, szakember hozzátette, őszi iskolanyitást, oltottsági arány, nyájimmunitáshoz szükséges, nyájimmunitáshoz, kézfertőtlenítés, lélegeztetőgépre, veszélyeztetheti, vakcinavédelmet, közegészségügyi, átoltottságával, maszkhasználat, favipiravirral, orvostudományi, koronavírusnál, iskolanyitást, tüdőgyulladás, tünetmentesen, megbetegedést, tájékoztatták, tanulmányban, britanniában, szövődmények, folyóiratban, feljegyzései, stratchclyde, korábbiaktól, fertőzhetett, agresszívabb, variánsoknál, korosztályba, vakcinációja, veszélyesebb, idegsejteket, torokfájásra, alapvírusnak, professzort, jelentkezik, nehézlégzés, virológusok, százalékkal, elkerülhető, felfigyelni, ízérzékelés, koronavírus, alkalmazott, betegségtől, fertőzöttek, professzora, védettséget, kerülhetőek, járványtani, használatos, vakcinákkal, lipidburka, torokfájás, oltatlanul, elnevezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1144
  • e Hét: 9066
  • e Hónap: 31554
  • e Év: 209429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.