Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az évszázad esküvője, ami egy rémálom kezdete volt
  2021-07-31 23:00:42, szombat
 
   
 
AZ ÉVSZÁZAD ESKÜVŐJE, AMI EGY RÉMÁLOM KEZDETE VOLT


40 éve kötött házasságot Lady Diana és Károly herceg


A nyilvánosság mesébe illő történetnek hitte azt a házasságot, amely már az elején tele volt gondokkal. Lady Diana az utolsó pillanatban le is akarta mondani az esküvőt, ám erre már nem volt idő. Negyven éve ezen a napon 750 millió néző követte élőben, ahogy kimondja az igent Károly hercegnek.

1981. július 29-én házasodott össze Károly walesi herceg és Diana Spencer a londoni Szent Pál-székesegyházban. A menyegzőt az évszázad esküvőjeként emlegették, 750 millióan nézték világszerte. Ám amekkora szenzáció volt maga az esküvő, annyira volt problémás a házasság, amely végül 1996-ban válással végződött. Diana hercegnő a következő év augusztusában tragikus körülmények között, autóbalesetben hunyt el Párizsban, két herceggyermeket, Vilmost és Harryt hagyva hátra.

Az évforduló alkalmából összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket a ceremóniáról a Smithsonian cikke nyomán.

Tizenhárom találkozás a házasság előtt

Diana még 1977-ben, a nővére, Sarah révén ismerkedett meg Károllyal, ugyanis a testvére és a herceg abban az időben egy párt alkottak. A brit királyi család szakértője, Penny Junor szerint a herceg 1980 nyarán kezdett el gyengéd érzelmeket táplálni az akkor 19 éves Diana iránt. A kezét végül 1981 februárjában kérte meg, annak ellenére, hogy nem sokszor találkoztak azelőtt.

Tizenháromszor találkoztunk, mielőtt egybekeltünk. Legtöbbször családi vagy baráti összejöveteleken futottunk össze, szóval nem igazán ismertük egymást

- árulta el egy 1992-es interjújában Diana. Házasságuk elején tehát mégcsak ismerkedtek egymással, pedig a sajtóorgánumok úgy festették le őket, mint egy tökéletes, mesébe illő hercegi párt.

Károly exe miatt Diana visszatáncolt volna, de már késő volt

Károly herceg csak akkor kérte meg Diana kezét, amikor az apja figyelmeztette, ha nem teszi meg, lépjen tovább. Problémákra utaló jelek már az eljegyzésük kapcsán készített televíziós riportban is voltak. Mikor megkapták a kérdést, szeretik-e egymást, Diana azt felelte, természetesen, ezzel szemben Károly csak annyit mondott: bármit is jelentsen a szerelem. Állítólag nem ez volt az egyetlen eset, hogy Károly fakó érzelmeket mutatott Diana iránt.

A frigy hetében Diana megtudta, hogy Károly ajándékot adott Kamillának. A menyasszony elpanaszolta a nővéreinek, hogy le akarja mondani az esküvőt, ám ők azt válaszolták,

túl késő, hogy visszalépjen.

Károly herceg órákkal a ceremónia előtt állítólag azt mondogatta a barátainak, hogy zavart és szorongó lelkiállapotban van. Azt hajtogatta, hogy azt akarja tenni, ami a hazája és a családja szerint helyes, de a szíve mélyén tudta, hogy semmi közös nincs bennük.

1660 óta Diana volt az első brit állampolgár, aki feleségül ment egy brit trónörököshöz

A királyi házasságok évszázadokon keresztül valamiféle célt szolgáltak, legyen szó szövetségkötésről, egy új korszak kezdetéről, vagy egy új terület bevonásáról a királyságba. A szerelem ritkán szerepelt a folyamatban, bár voltak kivételek: IV. Edward például titokban feleségül vette Elisabeth Woodville-t, meghiúsítva ezzel a tanácsadók reményeit egy diplomáciailag előnyös házasságra, majdnem 70 évvel később pedig unokája, szakítva a katolikus egyházzal, feleségül vette Anna Boleynt.

Az utóbbi időben a szerelemből köttetett házasság egyre gyakoribb lett a királyi családban, de Dianáék idejében egy polgárt elvenni - külföldi királyi sarj helyett - példátlan volt. Több mint 300 éve nem történt olyan, hogy egy brit állampolgár trónörököshöz menjen. Az utolsó nő, aki ilyet tett, Anne Hyde volt, II. Károly angol király tanácsadójának a lánya. A jövendőbeliével - Charles öccsével, II. Jamesszel - Hollandiában találkozott, és 1660-ban, titokban házasodtak össze. Ő azonban elég népszerűtlen volt.


Fotó: Pa / Northfoto

Károly és Diana esküvője volt az első a székesegyházban 1501 óta

Szakítva a hagyományokkal, 1501 óta Diana és Károly házassága volt az első királyi esküvő, amely nem a westminsteri apátságban, hanem a Szent Pál-székesegyházban köttetett. A székesegyház vonzereje állítólag a nagy befogadóképesség volt, az épület kapacitása 3500 fő, 2200 helyett. Dianáék esküvőjét megelőzően 1501. november 14-én tartottak házasságkötést a Szent Pál-székesegyházban, amikor Artúr walesi herceg megnősült.

Fogadalmukkal hagyományt szegtek

Diana Károly herceg támogatásával azt kérte, hogy hagyják ki az ,,engedelmeskedik" szót a fogadalmából, amire királyi esküvőn korábban nem volt példa - írta Tracy Borman a History Extrának. 1981-ben a New York Times vezető hírében ez úgy szerepelt, Lady Diana nem fog engedelmeskedni Károlynak. Állítólag komoly megbeszéléseket folytattak, mielőtt úgy döntöttek, azt teszik, amit a modern angol párok. A nagy napon mind a menyasszony, mind a vőlegény összezavarta kissé a fogadalmát. Diana idegessége abban mutatkozott meg, hogy összekeverte a herceg neveit - Károly Artúr Györgynek hívta Károly Fülöp helyett -, míg Károly herceg a javak említésénél kavarodott össze.

Nézettségi rekord

Nem ez volt az első királyi esküvő, amelyet élőben közvetítettek a televízióban: II. Erzsébet királynő húga, Margit snowdoni grófné 1960-ban ment feleségül Anthony Armstrong-Joneshoz, azt a ceremóniát a becslések szerint világszerte 300 millió ember nézte. 1973-ban a királynő lánya, Anna hercegnő is kimondta az igent, Mark Phillips felesége lett, az ő esküvőjüket több mint 500 millióan kísérték figyelemmel. Diana és Károly tündérmesébe illő menyegzője rekordot döntött:


74 országból több mint 750 millió embert ültetett a televíziók elé.
A becslések szerint 135 millió dollárba került


LinkKároly és Diana menyegzője a történelem egyik legdrágább királyi esküvőjének számít, a becslések szerint megközelítőleg 48 millió dollárba (mai árfolyamon 137 millió dollárba, több mint 40 milliárd forintba) került. Rengeteget költöttek arra, hogy biztonságban tudhassák az ifjú párt és a vendégeket, ez volt a legnagyobb költség, nagyjából 600 ezer dollárt szántak erre. Úgy tudni, a helyszínen több mint ötezer rendőr volt jelen, akik közül több tiszt gyalogosnak álcázta magát, és úgy kísérte a brit királyi családot, akik lovas kocsival haladtak végig London utcáin.

27 torta várta a vendégeket

A Szent Pál-székesegyházba mintegy 3500 vendég volt hivatalos, ám az esküvői vacsorán már csak 120 meghívott lehetett ott. A korábbi királyi esküvőkhöz képest Károlyék menyegzőjének menüje sokkal visszafogottabb, egyszerűbb volt. A végén, a desszert elfogyasztásakor a vendégek 27 ínyenc sütemény közül választhattak.

Elmaradt az első csók

Miután mindketten kimondták a boldogító igent, történt egy kis malőr az oltár előtt. Károly herceg idegességében ugyanis elfelejtette, hogy ezt követően meg kellene csókolnia Dianát. Ez sokak szerint előrevetítette a kapcsolati válságukat.

Az elszalasztott csókot később a Buckingham-palota erkélyén pótolták.

Ikonikus erkélycsókjuk a későbbi hercegi párokat is inspirálta: András yorki herceg és Sarah Ferguson 1986-ban, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegné is hasonlóan tettek, amikor 2011 áprilisában összekötötték életüket.


GettyImages-517198282 - Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Rekorder a menyasszonyi ruha

A krémszínű, széles puffos ujjakkal, fodrokkal és nagy szoknyával ellátott selyemtaft esküvői ruhát, amelyet Diana a nagy napon viselt, David és Elizabeth Emanuel tervezőcsapata készítette el. A kivételes öltözékre több mint tízezer gyöngyszem került, melyeket kézzel varrtak fel. Hét és fél méternyi anyagot húzott maga után, amely így a leghosszabbnak számít a királyi esküvői uszályok között, ráadásul a Szent Pál-katedrális folyosójának szélességéhez igazították.

Nagy volt a felhajtás a ruha körül, az volt a cél, hogy Diana egy mesebeli hercegnőként álljon az oltár elé

- mondta korábban Elizabeth Emanuel divattervező a Vogue magazinnak.

Lópatkó a szerencséért

Miután a ruhatervezők egy életre szóló megbízást kaptak, az Emanuel házaspár mindent megtett annak érdekében, hogy mindent úgy alakítsanak az öltözéken, ahogy az megfelel Diana elképzeléseinek. A grandiózus ruhával kapcsolatban egyvalami azonban az esküvő napjáig titokban maradt: a címkéhez egy 18 karátos, fehér gyémántokkal kirakott, arany lópatkót is odavarrtak, hogy meghozza a szerencsét Dianának. A ruhatervezők később azt nyilatkozták, Dianát meglepte a dolog, de megérintette a figyelmesség, hiszen alapvetően ragaszkodik a hagyományokhoz.

Parfümillat lengte be a menyasszonyi ruhát

Barbara Daly volt, aki Diana esküvői sminkjét készítette. A hercegné fontosnak tartotta, hogy a ceremónia napján is illatozzon, ám amikor be akarta fújni a csuklóját, a parfümből a ruhára is került, és foltot hagyott. Daly azt tanácsolta a hercegnének, hogy a folt eltakarása érdekében tartsa meg éppen ott a ruhát, ahol összekenődött.


tk3s pa-3367383 - Fotó: Pa / Northfoto

Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön

Egy angolszász tradíció szerint minden menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kéket és valami kölcsönholmit is. Diana hercegné maga is betartotta. A régi holmi egy antik, kézzel készített csipke volt, amelyet korábban Teck Mária brit királyné, II. Erzsébet királynő nagymamája birtokolt. Diana tiarája egyszerre volt régi és kölcsönbe kapott holmi is, amely már generációk óta a Spencer család birtokában állt. Az új holmi a selyem volt, amelyből a ruha készült. A ruhatervezők ezenkívül egy kis kék masnit varrtak a ruha derékpántjára.

Diana később azt nyilatkozta, ez volt élete legrosszabb napja

Diana nem tagadta, hogy Károly herceggel való kapcsolata menthetetlen volt. 1992 és 1993 között több alkalommal is kendőzetlen őszinteséggel vallott házasságáról, ezeknek egy részét egy 2017-ben megjelent dokumentumfilmben hozták nyilvánosságra. A hercegnő akkor kimondta, megbánta, hogy hozzáment Károlyhoz.

,,Ez volt életem legrosszabb napja.

Ha újraírhatnám a történteket, akkor hagytam volna, hogy Károly elmenjen ezzel a nővel [Kamillával], és soha többé nem tért volna vissza hozzám" - magyarázta a hercegné, aki nem egyszer beszélt így gyermekei apjáról.

Fülig szerelmes voltam a férjembe, egyszerűen nem tudtam betelni vele. Úgy hittem, én vagyok a legszerencsésebb lány a világon. Arra számítottam, hogy gondoskodni fog rólam, de később kiderült, hogy nagyot tévedtem

- fogalmazott korábban.


Link 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: legszerencsésebb, befogadóképesség, összejöveteleken, elfogyasztásakor, jövendőbeliével, székesegyházban, visszafogottabb, engedelmeskedik, megbeszéléseket, engedelmeskedni, herceggyermeket, összegyűjtöttük, lelkiállapotban, elképzeléseinek, nyilvánosságra, figyelmeztette, menyasszonynak, megközelítőleg, székesegyházba, házasságkötést, sajtóorgánumok, hagyományokkal, tervezőcsapata, leghosszabbnak, diplomáciailag, autóbalesetben, előrevetítette, tanácsadójának, tizenháromszor, hagyományokhoz, szélességéhez, augusztusában, természetesen, közvetítettek, trónörököshöz, legérdekesebb, nyilvánosság mesébe, elején tele, utolsó pillanatban, igent Károly, londoni Szent, évszázad esküvőjeként, évforduló alkalmából, legérdekesebb tényeket, házasság előtt, herceg abban, párt alkottak, brit királyi, herceg 1980, kezét végül, 1992-es interjújában, apja figyelmeztette, ÉVSZÁZAD ESKÜVŐJE, RÉMÁLOM KEZDETE VOLT, Lady Diana, Diana Spencer, Szent Pál-székesegyházban, Penny Junor, Elisabeth Woodville-t, Anna Boleynt, Anne Hyde, Diana Károly, Tracy Borman, History Extrának, York Times, Károly Artúr Györgynek, Károly Fülöp, Anthony Armstrong-Joneshoz, Mark Phillips, Szent Pál-székesegyházba, Sarah Ferguson, Egyesült Királyság, Getty Images Hungary, Elizabeth Emanuel, Szent Pál-katedrális, Barbara Daly, Teck Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nagy csodatölcsér virág  Szarvas csapat  Kellemes délutáni pihenést  Bibliai igazságok  Facebookon kaptam  Vadludak  Új hét.......  Vadludak  Hormonegyensúly megteremtése  Krízishelyzetek  Jó éjszakát!  Missziói társaságok  A szüret mindig jó hangulatban...  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  230 éve született a legnagyobb...  Veszteségek  Facebookon kaptam  Mosollyal kezdd a napot!  Szüret  Korhatár nélkül  Sarkantyúfű virága  Dália  Bíbor kasvirág  Harmonia.......  Asztmára és más légzőszervi pr...  Aranyosi Ervin: Legyen az élet...  Az örökkévalóság kapuja előtt ...  Szégyen  Lelki béke  Saját házunk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bíbor kasvirág  Vár a természet  Facebookon kaptam  Német kastély........  Birtokos és sáfár  Szinpompa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kegyelem  Kassák Lajos: Szüret előtt Rig...  Alvás  Bolond szél fúj  Őszinteség  A szüret mindig jó hangulatban...  Az élet esős idők sorozata  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Ölelés  Az élet esős idők sorozata  Facebookon kaptam  Korhatár nélkül  Kegyelem és igazság  Lábnyom és parancs  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Jogom van azt gondolni, érezni...  Teszt  Saját házunk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kegyelem és igazság  Csokor vázában  1072 az új fertőzött, elhunyt ...  Próbatétel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Krízishelyzetek  Facebookon kaptam  Kislány őszi levéllel  Kellemes kávézást  Gelenium virágok  Saját házunk  Saját családunk  Harangláb virág  Facebookon kaptam  Látom a zenét  Japán szellőrózsa  Naplemente  Kegyelem és igazság  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  A nap vicce  Régen a szüret  Szüret idején  Mai harmónia kártyám  A nap vicce  A néphit szerint a bor-  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eltévelyedés  Az már igaziművész  Kegyelem és igazság  Saját erőnk és bölcsességünk  Dús tőkék ontják fürtjeiket 
Bejegyzés Címkék
nyilvánosság mesébe, elején tele, utolsó pillanatban, igent Károly, londoni Szent, évszázad esküvőjeként, évforduló alkalmából, legérdekesebb tényeket, házasság előtt, herceg abban, párt alkottak, brit királyi, herceg 1980, kezét végül, 1992-es interjújában, apja figyelmeztette, eljegyzésük kapcsán, egyetlen eset, frigy hetében, menyasszony elpanaszolta, ceremónia előtt, családja szerint, szíve mélyén, első brit, brit trónörököshöz, királyi házasságok, szerelem ritkán, tanácsadók reményeit, diplomáciailag előnyös, katolikus egyházzal, utóbbi időben, szerelemből köttetett, királyi családban, polgárt elvenni, brit állampolgár, jövendőbeliével &#8211, székesegyházban 1501, első királyi, westminsteri apátságban, székesegyház vonzereje, nagy befogadóképesség, épület kapacitása, modern angol, nagy napon, vőlegény összezavarta, herceg neveit, javak említésénél, becslések szerint, királynő lánya, történelem egyik, ifjú párt, legnagyobb költség, helyszínen több, esküvői vacsorán, korábbi királyi, desszert elfogyasztásakor, első csók, boldogító igent, oltár előtt, kapcsolati válságukat, elszalasztott csókot, későbbi hercegi, menyasszonyi ruha, kivételes öltözékre, leghosszabbnak számít, királyi esküvői, ruha körül, mesebeli hercegnőként, életre szóló, megfelel Diana, grandiózus ruhával, esküvő napjáig, szerencsét Dianának, ruhatervezők később, menyasszonyi ruhát, hercegné fontosnak, ceremónia napján, folt eltakarása, angolszász tradíció, régi holmi, selyem volt, ruha készült, ruhatervezők ezenkívül, ruha derékpántjára, 2017-ben megjelent, hercegnő akkor, legszerencsésebb lány, legszerencsésebb, befogadóképesség, összejöveteleken, elfogyasztásakor, jövendőbeliével, székesegyházban, visszafogottabb, engedelmeskedik, megbeszéléseket, engedelmeskedni, herceggyermeket, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 4255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 686
  • e Hét: 4898
  • e Hónap: 44867
  • e Év: 449127
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.