Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jönnek a kártevők! Így védekezhetünk ellenük!
  2021-08-05 14:30:46, csütörtök
 
 







JÖNNEK A KÁRTEVŐK! ÍGY VÉDEKEZHETÜNK ELLENÜK!


Nedves környezetben szívesebben szaporodnak a bogarak és a csigák.

Csiga, földibolha és társaik - Nagy esők jönnek és vele a kártevők!


A meteorológia a következő napokra kiadós esőt jósol. A vizes, nedves talaj kiváló táptalaja lehet az olyan élőlények elszabadulásának, ami rengeteg bosszúságot okoz a kertben.

Egy normál kert szinte nincs meg bogarak nélkül. Velük nincs is baj, egészen addig, amíg a biodiverzitás fenntartásához járulnak hozzá ezek a kis lények. Gond akkor van, amikor annyira sok lesz belőlük, hogy elkezdik dézsmálni a kerti növényeket, vagy a mi életünket keserítik meg.


A levéltetű magáévá teszi a növényt

A levéltetvek nagyon apró, társas rovarok. Nagyjából 70 faját ismerjük hazánkban, megtalálhatók többek között rózsákon, bokrokon, alma- és cseresznyefákon. Ezek a tetvek a növények nedveit szívogatják. Onnan lehet őket észrevenni, hogy azok a levelek és hajtások, amiket elleptek a kártevők, elszíneződnek vagy elhalnak. Ráadásul a baj nem jár egyedül: az áldozatul esett növénynek a levéltetvek fertőzéseit is el kell viselniük. Ezek a rovarok petékkel és szűznemzés útján is szaporodnak, így néhány nap alatt képesek elterjedni egy-egy növényen.

Védekezés:
Keverjünk el 0,5 l vízben 2 ek ecetet, ugyanennyi cukrot, szódabikarbónát és 2 ek szappant vagy mosogatószert. Ez az egyszerű, házilag készített méreg megöli a levéltetveket.


A meztelen csigák mindent felfalnak

Barna, gusztustalan, állandóan éhes, hímnős és még háza sincs. Mi az? Meztelen csiga! Csapadékos idő után a nedves, nyirkos talajon úgy szaporodnak, mint a gomba. Szó szerint mindent is evők, nem válogatnak, ha ételről van szó. Annyira lerágják a növények leveleit, hogy csak a vastag ereket hagyják meg. De megeszik a csízáró magvakat, a gyökereket, hagymákat és gumókat is. Sőt, van akinek a kerti cipőjét kezdték meg. Ráadásul kétivarúak, így kölcsönösen termékenyítik meg egymást.

Védekezés:
A védendő terület köré szórjunk valamilyen nedvesség elvonó anyagot (sót, kávét vagy műtrágyát). A kiszórt anyag a csiga talpából kivonja a nyálkát, így nem tud továbbhaladni és elpusztul.


A meztelen csiga mindent megeszik, ami az útjába kerül. Ha viszont kávéra csúszik, ott is marad - Pixabay





Földibolha, ami nem is bolha

Hanem bogár! Egy közös van bennük és a közönséges bolhában: tudnak ugrálni. Egyébként 2-3 milliméter nagyságú, sötét vagy fekete színű kis bogarakról van szó. Áprilisban megjelennek, májusban petéznek, júniusban már bőszen eszegetik a karalábé és a saláta leveleit. Még ilyenkor, augusztusban is szaporodnak, aztán lárvaként telelnek át.

Védekezés:
Mivel a földibolha a száraz talajt kedveli, érdemes rendszeresen öntözni, de akár a talaj betakarása csalán- vagy bodzalevéllel is jó megoldás lehet.


A földibolha a karalábéra megy, és a száraz talajt kedveli - Pexels





Liszteske, ami mindenhol felrebben

Pici, fehér, olyan, mint egy lepke. Leánykori nevén üvegházi molytetű, de fehér légynek is hívják, és ma már szabadföldön is megtalálható. Baromi gyorsan szaporodik: egy szezonban 10-14 nemzedék is kialakul, mivel egyetlen nőstény 100 tojást is le tud rakni. Kedveli a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a cserepes növényeket is, de a kedvence a káposztafélék. Ugyan nem tesz nagy károkat a növényekben, de tömeges megjelenésével le tudja őket gyengíteni. Ennek ellenére veszélyes vírusokat terjeszt, amik már végzetesek lehetnek, például a paradicsom esetében.

Védekezés:
Nagyon jó módszer, ha sárga ragacsos papírt akasztunk a növények közelébe és rendszeresen ellenőrizzük azokat. Érdemes lehet egy kemény sárga lapot olajjal bekenni és kifüggeszteni a védendő növény köré. A liszteskét vonzza a sárga szín, rárepül és beleragad az olajba.


A fehérlegyet vonzza a sárga szín, ragacsos papírral elejét vehetjük a szaporodásának -
Shutterstock





Elszaporodtak a legyek

Ugyan nemcsak kerti, nemcsak kártevő, mégis rengeteg kényelmetlenséget okoznak. Zümmögnek, mászkálnak, némelyik még csíp is, és biztos hogy éjszaka felébredünk, ha rajtunk motoszkál. A légy több ok miatt szaporodott el. Egyrészt, jóval több az az ételmaradék, amin meg tudnak jelenni, másrészt természetes ellenségeiből - fecskékből és békákból - jóval kevesebb van, mint egy évtizede. Mivel bomló anyagokkal táplálkozik és veszélyes betegségeket is terjeszthet, érdemes küzdeni ellene.


Védekezés: Leginkább a tiszta környezettel, az ételmaradék eltüntetésével és az ételek gondos tárolásával tudjuk elkerülni a legyek megelőzését. Tömeges megjelenésre pedig megfelelő a légypapír.


Link



Már hemzsegnek a poloskák lárvái, várható az invázió

Link



Kerti kisokos: 4 gonosz kártevő, akiktől egyszerű házi praktikákkal megszabadulhatsz

Link



Így lesz szép a fű, fa, virág

Link



Ha ezzel permetezed a gyümölcsfákat, többé nem lesz gondod!

Link



A kertészek legjobb barátja - A szódabikarbóna felhasználási lehetőségei

Link


Filléres csodaszer - Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Link


Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Link


Itt az ideje a dugványozásnak - Szakértői kisokos mindenkinek! - Dugványozással szaporítható növények

Link







MIT HOVÁ ÜLTESSÜNK
/Ezt nem gondoltuk volna! Ezt teszi a kapor, ha a paradicsom mellé ülteted/


Bár egy szépre tervezett veteményeskert nagyon jól mutat, a tervezéskor mégis érdemesebb arra gondolni, hogy melyik növényt melyik mellé ültessük, hogy gazdagabb legyen a termés.

Bizonyos növények gátolják egymás növekedését, és vannak olyanok, amelyek kifejezetten meghálálják egymás társaságát. Például úgy, hogy gyorsabban nőnek, vagy elűzik egymás kártevőit, de olyan is előfordul, hogy odacsalogatják a beporzó rovarokat és segítenek a gyomok elnyomásában. A vegyes ültetéssel a talaj egyoldalú kihasználását is megelőzhetjük, ami jó hatással van a növények növekedésére. Permetezés nélkül is szebb, magasabb lesz a terméshozam és javulnak az ízek.


Otthon is jó szolgálatot tesz a vetésforgó

Magas növény mellé például olyat érdemes ültetni, ami szereti az árnyékot. Ahhoz, hogy növényeink ne ,,harcoljanak" egymással, nem szabad egymás mellé ültetni azokat, amiknek hasonló víz-, tér-, tápanyag- vagy napfény igénye van.

A hasonló betegségre hajlamosakat is ültessük minél távolabb egymástól, hogy gátoljuk a tovább fertőződést. Figyeljünk arra, hogy egymást követő évben más-más helyre ültessük a növényeinket, vagyis csináljunk vetésforgót, hogy a földből ne szívják ki egyre jobban ugyanazt a tápanyagot. Ennek egyik mintapéldája a petrezselyem, amit évről évre új helyre érdemes ültetni.


Érdemes figyelni: mit mivel ültetünk a kertben - Shutterstock





Beporzó mágnesek a fűszernövények

Vannak fűszernövényeink, amelyek amíg virágzanak, beporzó mágnesként működnek. Ezeket érdemes a zöldségágyasokba ültetni. Ilyen a bazsalikom, a metélőhagyma, a levendula, a menta, az oregáno, a rozmaring, a zsálya, a koriander és a kakukkfű.


Ezek tartják távol a kártevőket:

- A fokhagymát nem szeretik a gombabetegségek, de a pockok és a csigák sem.

- A menta szaga is útját állja a meztelencsigáknak, ezért hasznos lehet a saláta mellé ültetni.

- A hagymának jó szomszédja a sárgarépa, mivel elűzik egymástól a répa- és a hagymalegyet.

- Burgonya mellé ültetett torma távol tartja a burgonyabogarat, és hasonlóan eredményes ezzel a kártevővel szemben a burgonya mellé ültetett zöldbab is.

• A káposzta mellé ültetett rozmaring illata elűzi a káposztalegyeket.

- A paradicsom mellett a kapor véd a hernyóktól.

- A saláta illatát nem szeretik a retket támadó bolhák, ahogy a hagymafélékét sem.


A bazsalikom a legjobban vonzza a beporzókat - Pixabay





Amik serkentőleg hatnak egymásra:

- A sárgarépával jól megférnek a babfélék, a káposzta a borsó, a saláta, a hagyma a retek és a paradicsom.

- A hagyma mellett jól érzi magát a cékla, a zeller, az erős paprika, a paradicsom és a fejes saláta.

. Az eper mellé ajánlatos retket, salátát, spenótot, hagymát, vetni.

- A fokhagymának jó szomszédja a szamóca, a málna, a paradicsom, a cékla, a sárgarépa, és az uborka.

- A káposzta mellé ültethetünk zellert, uborkát, spenótot, céklát


A termés eredménye is múlhat azon, ha két fajtát túl közel ültetünk egymáshoz © Pixabay





Jobb, ha az alábbiakat egymástól távolra ülteti

Tudományos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy miért nem kedvelik az alábbi növények egymás közelségét, de a kertészek és gazdák zöme azt tanácsolja, hogy kellő távolságba ültessük őket.

Zöldbab - hagyma, uborka - burgonya, karalábé - futóbab, cékla - futóbab, sárgarépa - kapor, eper - káposzta, eper - krumpli, bab - borsó, borsó - paradicsom, fokhagyma - bab, saláta - petrezselyem, paradicsom - vörös káposzta, krumpli - hagyma, káposzta - hagyma.


Mit hová ültessünk
/Ezt nem gondoltuk volna! Ezt teszi a kapor, ha a paradicsom mellé ülteted/

Link



Mit ültessünk mi mellé, hogy megnöveljük a veteményeskert hozamát?

Link

















 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: káposztalegyeket, megszabadulhatsz, zöldségágyasokba, elszabadulásának, fűszernövényeink, szódabikarbónát, cseresznyefákon, gombabetegségek, burgonyabogarat, veteményeskert, dugványozással, dugványozásnak, fenntartásához, odacsalogatják, fűszernövények, szódabikarbóna, szaporodásának, megjelenésével, eltüntetésével, kihasználását, védekezhetünk, hagymafélékét, elszíneződnek, továbbhaladni, ellenségeiből, termékenyítik, elszaporodtak, káposztafélék, megelőzhetjük, biodiverzitás, bodzalevéllel, egészségesebb, felhasználási, kifüggeszteni, gyümölcsfákat, megtalálhatók, következő napokra, olyan élőlények, normál kert, biodiverzitás fenntartásához, kerti növényeket, levéltetű magáévá, levéltetvek nagyon, növények nedveit, áldozatul esett, levéltetvek fertőzéseit, rovarok petékkel, meztelen csigák, növények leveleit, vastag ereket, csízáró magvakat, kerti cipőjét, JÖNNEK KÁRTEVŐK, VÉDEKEZHETÜNK ELLENÜK, HOVÁ ÜLTESSÜNK,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A Magyar Költészet napja alkal...  Robert Merle tollából  IGEN így  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  James Allen  Walter Chrysler mondta  Reményik Sándor: Pierrot &...  Gebhardt Nóra versei II.  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  képre írva  "Ez egy csoda"  Latinovits Zoltán tollából  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Márai Sándor tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Vidámság  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  A hagyma antibakteriális hatás...  képre írva  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Latinovits Zoltán tollából  Anyámról való emlékek  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét kedves látogatóimna...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Spenót fasírttal  különleges  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Esterházy Péter: Harmonia c...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egyszerű  Hamvas Béla  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Nagy és kis csodák  Sorsunk miatt...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ady Endre - Mindegy átka  Az ember  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szabó T. Anna - Pitypang  Reményik Sándor: Pierrot &...  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Előnyök, amelyeket a meditáció... 
Bejegyzés Címkék
következő napokra, olyan élőlények, normál kert, biodiverzitás fenntartásához, kerti növényeket, levéltetű magáévá, levéltetvek nagyon, növények nedveit, áldozatul esett, levéltetvek fertőzéseit, rovarok petékkel, meztelen csigák, növények leveleit, vastag ereket, csízáró magvakat, kerti cipőjét, védendő terület, kiszórt anyag, csiga talpából, meztelen csiga, útjába kerül, közönséges bolhában, saláta leveleit, száraz talajt, talaj betakarása, karalábéra megy, szezonban 10-14, cserepes növényeket, paradicsom esetében, növények közelébe, kemény sárga, védendő növény, liszteskét vonzza, sárga szín, fehérlegyet vonzza, légy több, tiszta környezettel, ételmaradék eltüntetésével, ételek gondos, legyek megelőzését, poloskák lárvái, kertészek legjobb, szódabikarbóna felhasználási, paradicsom mellé, szépre tervezett, tervezéskor mégis, beporzó rovarokat, gyomok elnyomásában, vegyes ültetéssel, talaj egyoldalú, növények növekedésére, hasonló betegségre, tovább fertőződést, zöldségágyasokba ültetni, menta szaga, saláta mellé, kártevővel szemben, burgonya mellé, káposzta mellé, paradicsom mellett, saláta illatát, retket támadó, legjobban vonzza, hagyma mellett, erős paprika, fejes saláta, eper mellé, termés eredménye, alábbiakat egymástól, alábbi növények, veteményeskert hozamát, káposztalegyeket, megszabadulhatsz, zöldségágyasokba, elszabadulásának, fűszernövényeink, szódabikarbónát, cseresznyefákon, gombabetegségek, burgonyabogarat, veteményeskert, dugványozással, dugványozásnak, fenntartásához, odacsalogatják, fűszernövények, szódabikarbóna, szaporodásának, megjelenésével, eltüntetésével, kihasználását, védekezhetünk, hagymafélékét, elszíneződnek, továbbhaladni, ellenségeiből, termékenyítik, elszaporodtak, káposztafélék, megelőzhetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1983
  • e Hét: 9905
  • e Hónap: 32393
  • e Év: 210268
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.