Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
50 nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években
  2021-08-22 20:00:40, vasárnap
 
   
 
50 NAPPAL HOSSZABB A NYÁR, MINT A HETVENES ÉVEKBEN


Az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon az elmúlt évtizedekben, az évszakok elcsúszásának nyertese egyértelműen a nyár - állapítható meg az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzéséből. A változás egybevág az északi félteke egészén tapasztalható évszak-eltolódásokkal. Ez azonban nem intézhető el annyival, hogy kevesebbet síelünk, de többet nyaralunk: az ökológia rendszer szerkezete sérül, amit például a gyakoribb fagykárokon, a vándormadarak számának csökkenésén, vagy éppen új, invazív fajok - köztük például új kórokozókat is terjesztő szúnyogfajok - megjelenésén keresztül is láthatunk.

Ahogy az egész északi féltekén, Magyarországon is jelentősen hosszabb lett a nyár az elmúlt 50 évben. Hazánkban az 1971-1980-as évtizedben átlagosan június 21-én kezdődött a nyár és augusztus 20-án vége is volt.

Ezzel szemben 2011-2019 átlagát tekintve már május 29-től egészen szeptember 17-ig tartott a legmelegebb évszakunk, azaz kb. 50 nappal lett hosszabb a nyár.

Az évszakok kezdetét és végét a hőmérséklet alapján definiáltuk. A nyár kezdetét akkora datáltuk, amikor a napi középhőmérséklet meghaladta a 17,71 °C-ot, a végét pedig az első ennél hűvösebb nap határozta meg. A tél esetén a vizsgált hőmérsékleti küszöb 3,42 °C volt (a hőmérsékleti határértékek kiválasztásának nemzetközi gyakorlatáról és magyarázatáról a cikk végén olvashatnak). Az eredményeket évtizedes bontásban az alábbi ábrán láthatjuk.


Az egyes évszakok kezdete, vége és időtartama Magyarországon 1971-2019 között, évtizedes bontásban. (A szerző ábrája. Adatbázis: Meteorológiai Adattár, OMSZ; saját, hozzáadott elemek.)

A tél esetén egy kisebb mértékű rövidülést tapasztalhatunk: november vége helyett december elejére datálhatjuk az évszak kezdetét, amely az utolsó vizsgált időszakban hét nappal korábban fejeződött be, mint 1971-1980-ban - de a köztes évtizedekben az is előfordult, hogy tovább tartott. Szükségszerűen a tavasz is rövidebb lett, amely inkább az évszak végének előbbre tolódása miatt jelentkezett.A legnagyobb mértékű csökkenést az ősz szenvedte el.

Az 1990. előtti évtizedekben az átlagos hossza 100 nap körül alakult, ám az utána következő három évtizedben ez már csak kevesebb, mint 85 napra korlátozódott.

Az adatokból jól látszik, hogy a változás trendszerű: a nyár kezdeti időpontja évtizedről-évtizedre előrébb kerül az átlaghőmérséklet alapján, míg a vége egyre nagyobb mértékben lóg bele már a szeptemberbe is. Az elmúlt tíz évben a hőmérsékleti adatok alapján már szeptember 17-ét tekinthettük a nyár utolsó napjának, míg a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben még egyértelműen augusztusban ért véget ezen évszakunk.Fél évig tartó nyarak jöhetnek a Föld északi féltekén

Nemcsak Magyarországon figyelhető meg ez a változás: az elmúlt évtizedekben a tavasz és a nyár kezdete előbbre tolódott az északi félteke közepes szélességein, a tél és az ősz kezdete pedig későbbre csúszott. Ez a változás elsősorban a globális felmelegedésnek köszönhető, és ha nem csökkentjük az emberi tevékenységből fakadó üvegházhatású-gázkibocsátásokat, akkor az évszakokra gyakorolt hatás tovább erősödhet.

Az évszakok hosszának vizsgálatánál hőmérsékleti küszöbértékekhez kötjük az egyes szezonok kezdetét és végét, nem pedig a jól ismert meteorológiai vagy csillagászati dátumokhoz. Az 1952-2011-es időszakra vonatkozó elemzések szerint az északi félteke közepes szélességein a telek rövidültek, a nyarak hosszabbodtak - ami a kezdetük és végük eltolódásában jelenik meg. Szükségszerűen, az átmeneti évszakok hossza is rövidült.A nyár 17 nappal lett hosszabb (78 napról 95 napra növekedett), a tél, a tavasz és az ősz pedig rendre 3, 9 és 5 nappal lett rövidebb.

Az alábbi ábrán az egyes évszakok hosszának és kezdetének változásai láthatóak. A legtöbb területen egyedül tehát csak a nyarak lettek hosszabbak (évtizedenként akár 6-8 nappal), a többi évszak rövidebb időre korlátozódott. A tavasz és a nyár kezdete korábbra tolódott, a tél és az ősz esetén viszont éppen ellentétes a tendencia: 2-4 nappal később köszöntenek be az eddig megszokotthoz képest.


Az egyes évszakok hosszának és kezdetének lineáris trendje az 1952-2011-es időszakban. Felülről lefelé követi egymást a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Forrás: Wang et al. (2021).

A múltbeli vizsgálatok módszertanát kiterjesztették a jövőre is. Klímamodellszimulációk hőmérsékleti mezői alapján

2100-ra az északi féltekén féléves nyarak várhatóak, míg a teleknek valószínűsíthetően be kell majd érniük csupán két hónappal.

A múltbeli vizsgálatok módszertanát kiterjesztették a jövőre is. Klímamodellszimulációk hőmérsékleti mezői alapján

2100-ra az északi féltekén féléves nyarak várhatóak, míg a teleknek valószínűsíthetően be kell majd érniük csupán két hónappal.

Habár hazánkban is növekedett az átlaghőmérséklet az elmúlt évtizedekben és ezzel összefüggésben az évszakok hossza is megváltozott, az időjárás változékonysága nem múlt el. Minden évszakban előfordulhatnak olyan időszakok, amelyek nem a kimondottan elvárt időt hozzák - az éghajlatváltozás következtében pedig valószínűsíthetően ezen szélsőségek gyakoribbá válására számíthatunk. Ugyanakkor az évszakok ilyen mértékű és gyorsaságú megváltozása alapjaiban írhatja át azt a civilizációs berendezkedést és életmódot, amit megszoktunk és természetesnek veszünk.

A változásokra nem minden faj ugyanúgy és ugyanolyan gyorsan reagál, ezért az ökológiai rendszer szerkezete könnyen sérülhet.

Különösen kitettek a növények ezeknek a változásoknak, hiszen ha a tavasz kezdete korábbra tolódik az emelkedő globális hőmérséklet miatt, előbb fejlődésnek indulnak, és érzékenyebben érintheti őket egy-egy hidegbetörés, fagykárt szenvedhetnek. Ráadásul, felborulnak a fenológiai fázisokhoz köthető folyamatok: előfordulhat, hogy az adott periódusban még nem áll elegendő víz vagy tápanyag a növény rendelkezésére. Az alacsonyabb hozam pedig negatívan érinti a tőlük függő, egyéb populációkat. Ez a jelenség persze nem csak természetes környezetben lép fel: a mezőgazdasági termelést is érinti. Az enyhébb telek miatt a nyugalmi időszak rövidül, ami a terméshozam csökkenését, esetleges minőségi romlását vonhatja maga után.Kapcsolódó cikk
Eleven meteorológiai műszerek. Mit mesélnek a növények az éghajlatváltozásról?

Az éghajlatváltozás hatására a növény- és állatvilág szezonálisan ismétlődő jelenségei időben eltolódhatnak, ez pedig az ökoszisztéma-kapcsolatok szétcsúszásához vezethet. Miről tanúskodnak a növényfenológiai megfigyelések?

Az állatok életciklusa is megváltozhat az évszakok eltolódásának következtében. A korai tavasz miatt például egyes madarak korábban költenek és ezáltal rövidül az a számukra optimális időszak, amikor rendelkezésükre áll a megfelelő élelem fiókáik táplálásához, de el tudják kerülni természetes ellenségeiket. Azon vándormadarak populációja, amelyek megtartották korábbi szokásaikat, csökkent - szemben azokkal, amelyek alkalmazkodnak a megváltozott éghajlati körülményekhez.

Az általános melegedés, és a nyarak hosszának kitolódása az idegenhonos inváziós fajok elterjedését is elősegíthetik. Kiemelt példaként a szúnyogokat említhetjük, amelyek könnyedén terjeszthetnek eddig akár hazánkban ismeretlen, egzotikus vírusokat.

Kapcsolódó cikk
Mosquito Alert - állampolgári hozzájárulással a tudományért, a fertőző betegségek ellen

A globális felmelegedésből fakadó éghajlatváltozás miatt többek között olyan kockázatokra is fel kell készülnünk, amelyekre korábban nem volt példa. A Mosquito Alert alkalmazás, aminek kifejlesztésében magyar kutatók is részt vettek, ebben segít: egzotikus betegségeket terjesztő szúnyogokat azonosíthatunk be vele, segítve ezzel a kutatók munkáját és a klímaalkalmazkodást.

A vegetációs időszak kitolódása és a fagymentes időszakok az allergia-szezonra is hatással lehetnek, amely a klímaváltozás következtében a jövőben valószínűleg hosszabb és intenzívebb lesz egyes területeken. A rövidebb telek a síszezont is korlátozzák, a hosszabb és melegebb nyarak pedig a hőhullámoknak kedveznek. Az USA-ban az erdőtüzek növekedését figyelték meg összefüggésben a korábbi tavaszkezdettel, hiszen magasabb hőmérsékletek jelennek meg és a hóolvadás előbbre tolódása miatt a terület nedvességháztartása is megváltozik.

Kapcsolódó cikk
A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre Magyarországon

A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik, azonban a klímaválság várhatóan befolyásolni fogja egyes, állati közvetítők (rovarok, rágcsálók) által terjesztett fertőző betegségek térbeli és időbeli megjelenését is.

Kapcsolódó cikk
Síelhetnek még unokáink? - A hegyvidéki hótakaró és síturizmus sorsa a melegedő Földön

Az éghajlatváltozás miatt eltűnő hótakaró új kihívások elé állítja a helyi közösségeket, melyek mind kulturálisan, mind gazdaságilag szorosan kötődnek a havas tájhoz és az általa fenntartott ivóvízforrásokhoz, vízenergiához és síturizmushoz.

Kapcsolódó cikk
Miért és mikor baj, ha ég a növényzet? Vegetációtüzek az antropocénben

Hogyan befolyásolja az emberiség a vegetációtüzeket, azok pedig az éghajlatot? Milyen adatokból, milyen információt szerezhetünk a tüzekről? Milyen változások figyelhetők meg napjainkban, és mik a kilátások a jövőben?

Számításainkat az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján végeztük el az 1971‒2019-es időszakra vonatkozóan. Az elemzésben és az ábrákon megjelenített értékek minden esetben a magyarországi területi átlagokat jelentik. Az évszakok elkülönítését a hőmérséklet alapján végeztük, Wang et al. (2021) és Park et al. (2018) munkája nyomán. Meghatároztuk az 1971-2019-es időszak napi hőmérsékleti adatai alapján a 25. és a 75. percentilis értékét (ez azt jelenti, hogy ha például 100 adatunk van, növekvő sorrendbe tesszük őket és kiválasztjuk a 25. és a 75. legnagyobbat). Minden egyes év idősorára harmadfokú polinomot illesztettük, hogy kiszűrjük az egymást követő napok közti fluktuációkat és ezek alapján megvizsgáltuk, hogy az egyes években mikor lépte át először a napi átlaghőmérséklet a 75. percentilishez tartozó értéket (17,71 °C), és mikor utoljára. Ezen két dátum határolja a nyarat. A telet hasonlóan definiáltuk, csak ez esetben a 25. percentilis érték (3,42 °C) alatti átlaghőmérséklet első és utolsó előfordulását kerestük. Az átmeneti évszakok pedig értelemszerűen a nyár és a tél között foglalják el helyüket.

Kis Anna
Meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, a Másfél fok egyik állandó szerzője.


Link
AZ IDEI VOLT A LEGMELEGEBB NYÁR 1901 ÓTA


Idén nyáron már négy hőhullám is volt Magyarországon.

120 éves melegrekord dőlt meg nyáron Magyarországon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden.

Azt írták:

az első két nyári hónap átlaghőmérséklete 22,9 Celsius-fok volt, ami 1901 óta a legmagasabb érték.

A június a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt a múlt század eleje óta Magyarországon - közölték, megjegyezve: "az augusztus egyelőre bíztatóbbnak néz ki".

Nyáron már négy hőhullám is volt Magyarországon. A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos több alkalommal hőségriasztást, hőségriadót rendelt el.

Az előrejelzések alapján augusztus első hetében nem várható tartós hőség, de a hétvégén ismét melegszik az idő, vasárnap akár 36 fok is lehet.


LinkADONYBAN DŐLT MEG A NAPI MELEGREKORD
A Fejér megyei településen 40,2 fokot mértek.

LinkMost kapaszkodjon meg! 50 nappal lett hosszabb a nyár Magyarországon.

Link
József Attila: NYÁR
Aranyos lapály, gólyahír,
áramló könnyűségű rét.
Ezüst derűvel ráz a nyír
egy szellőcskét és leng az ég.

Jön a darázs, jön, megszagol,
dörmög s a vadrózsára száll.
A mérges rózsa meghajol -
vörös, de karcsú még a nyár.

Ám egyre több lágy buggyanás.
Vérbő eper a homokon,
bóbiskol, zizzen a kalász.
Vihar gubbaszt a lombokon.

Ily gyorsan betelik nyaram.
Ördögszekéren hord a szél -
csattan a menny és megvillan
kék, tünde fénnyel fönn a tél.

1929 nyara / 1934


József Attila: Nyár - Előadja: Zuberecz Tibor

Link


 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Címkék: átlaghőmérséklet, éghajlatváltozás, középhőmérséklet, kifejlesztésében, vegetációtüzeket, küszöbértékekhez, növényfenológiai, szétcsúszásához, felmelegedésből, tavaszkezdettel, kiterjesztették, változékonysága, előfordulhatnak, felmelegedésnek, tapasztalhatunk, hozzájárulással, kiválasztásának, rendelkezésükre, magyarországon, rendelkezésére, összefüggésben, hőségriasztást, alkalmazkodnak, azonosíthatunk, magyarázatáról, számításainkat, szükségszerűen, körülményekhez, percentilishez, eltolódásokkal, földtudományok, terjeszthetnek, berendezkedést, vegetációtüzek, tevékenységből, értelemszerűen, tavasz mérsékelten, elmúlt évtizedekben, évszakok elcsúszásának, nyár –, változás egybevág, északi félteke, ökológia rendszer, gyakoribb fagykárokon, vándormadarak számának, egész északi, legmelegebb évszakunk, évszakok kezdetét, hőmérséklet alapján, nyár kezdetét, napi középhőmérséklet, végét pedig, NAPPAL HOSSZABB NYÁR, MINT HETVENES ÉVEKBEN, Meteorológiai Adattár, Nemcsak Magyarországon, Mosquito Alert, Országos Meteorológiai Szolgálat, ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének, IDEI VOLT LEGMELEGEBB NYÁR, Müller Cecília, ADONYBAN DŐLT MEG NAPI MELEGREKORD, József Attila, Zuberecz Tibor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép mai napot !........  December (részlet)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten emberré lesz  DECEMBER VAN... December van  A hattyú igazsága........  Világ  Facebookon kaptam  Könyvelő  Boldog születésnapot a ma ünne...  A szegedi szalámi.....  Egyedül Jézus Krisztus által  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Angyal......  Esős este  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok!  Mi a kegyelem?  Sárga rózsák  Az öröm akkor jön  Szép estét kívánok !  Őszi kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Isten kezében vagyunk Mindanny...  Naplemente  Facebookon kaptam  Isten szolgái  El kell fogadnunk, a másik emb...  Az olívaolajról  Világ  Köszöntelek December!  Zebra  Lélektől lélekig  Facebookon kaptam  Angyal......  Menyecske ruha.......  Jellem és viselkedés  Facebookon kaptam  Szép csodák várnak ránk, ebben...  Napraforgók  Világ  Esti kép  Isten hozott December!  Ha a szeretet  Facebookon kaptam  jeles napok:.  Pilinszky  Facebookon kaptam  Ha én  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Esős este  Világ  Ha én  Rózsa csokor vázában  December  Helló December !  Sokat gondolkodtam rajta  Esős este  Mikulás virág  Mikulás virág  Evangélium  Szép estét  Boldog ADVENT ünnepeket!  Facebookon kaptam  Az olívaolajról  Facebookon kaptam  Krisztus, a szilárd szikla  Facebookon kaptam  A világ szeretete  Viszlát november  Sohase mondd  Derűs - békés estét kívánok !  Isten szolgái  Sokat gondolkodtam rajta  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam  Felszabadulni a szüntelen újra...  Szép estét  November vége  Gyertya  Gyertya  Újra Moson  Facebookon kaptam  Az öröm akkor jön  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Fűszerek, amelyek felmelegíten...  Elmúlt az ősz, érkezett a tél ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Evangélium  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Imádság  A szegedi szalámi.....  Egyedül Jézus Krisztus által 
Bejegyzés Címkék
tavasz mérsékelten, elmúlt évtizedekben, évszakok elcsúszásának, nyár &#8211, változás egybevág, északi félteke, ökológia rendszer, gyakoribb fagykárokon, vándormadarak számának, egész északi, legmelegebb évszakunk, évszakok kezdetét, hőmérséklet alapján, nyár kezdetét, napi középhőmérséklet, végét pedig, első ennél, vizsgált hőmérsékleti, hőmérsékleti határértékek, cikk végén, eredményeket évtizedes, alábbi ábrán, egyes évszakok, szerző ábrája, kisebb mértékű, évszak kezdetét, utolsó vizsgált, köztes évtizedekben, évszak végének, legnagyobb mértékű, átlagos hossza, utána következő, változás trendszerű, nyár kezdeti, átlaghőmérséklet alapján, vége egyre, hőmérsékleti adatok, nyár utolsó, múlt század, nyár kezdete, változás elsősorban, globális felmelegedésnek, emberi tevékenységből, évszakokra gyakorolt, évszakok hosszának, egyes szezonok, telek rövidültek, nyarak hosszabbodtak, átmeneti évszakok, legtöbb területen, nyarak lettek, többi évszak, eddig megszokotthoz, múltbeli vizsgálatok, északi féltekén, évszakok hossza, időjárás változékonysága, kimondottan elvárt, éghajlatváltozás következtében, évszakok ilyen, civilizációs berendezkedést, ökológiai rendszer, növények ezeknek, tavasz kezdete, emelkedő globális, fenológiai fázisokhoz, adott periódusban, növény rendelkezésére, alacsonyabb hozam, tőlük függő, jelenség persze, mezőgazdasági termelést, enyhébb telek, nyugalmi időszak, terméshozam csökkenését, éghajlatváltozás hatására, növényfenológiai megfigyelések, állatok életciklusa, évszakok eltolódásának, korai tavasz, megfelelő élelem, megváltozott éghajlati, általános melegedés, nyarak hosszának, idegenhonos inváziós, szúnyogokat említhetjük, fertőző betegségek, globális felmelegedésből, kutatók munkáját, vegetációs időszak, fagymentes időszakok, klímaváltozás következtében, jövőben valószínűleg, rövidebb telek, hőhullámoknak kedveznek, erdőtüzek növekedését, korábbi tavaszkezdettel, hóolvadás előbbre, klímaváltozás hatása, egészségügyre Magyarországon, klímaváltozás valószínűleg, , ,
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 311 db bejegyzés
Összes: 4289 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4472
  • e Hét: 14281
  • e Hónap: 7904
  • e Év: 562231
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.