Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Természet szépsége - Idézetek
  2021-09-04 22:30:23, szombat
 
 







A TERMÉSZET SZÉPSÉGE - IDÉZETEK









Ahogyan a megfáradt, aranyszínű fényt adó nap lassan leszáll a fák lombkoronája mögött, a zöld, a sárga, és a vörös színek barnára, majd szürkére váltanak, s végül nem marad más, mint a hold fénye, ahogyan megvilágítja a szemközti hegyoldal tisztásait. És ekkor kezd élni az erdő. A csöndet szinte harapni lehet, minden eltűnik a világból, ami mesterkélt, minden, aminek semmi keresnivalója itt. Ekkor látható, hallható és szagolható a világ azon része, ami még szép. Ami szabad, és ettől gyönyörű. Ami fenséges és tiszteletre méltó. Amihez kellő alázattal lehet csak közeledni. Ha kellő alázattal és az erdő iránti tisztelettel tölt az ember hosszú órákat a cserjék közé húzódva, akkor élhet át valódi csodákat.

Tomán Edina: Szívtangó




-


Aki az erdő fáitól, a sziklától, a zuhogó pataktól és a vándorló felhőktől kéri kölcsön a gondolatokat, az nem fogy ki soha belőlük.

/Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiak/







Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.

Wass Albert: Tavak és erdők könyve







Az az ember, aki vak a természet szépségeire, az élet örömeinek csak a feléből részesül.

Robert Baden-Powell idézi: Cserkészélet imakönyve







A Balaton is aludt. Gyönyörű, sima felszínén végigragyogott a telehold. Velence, Nápoly büszke az ő tengeri holdfényére. Száz meg száz festett képen dicsekszik vele. Boldogtalan talján, jer csak a Balatonra, ott nézd meg a csöndes nyári felhőtlen éjjel a holdvilágot. Azután merj pisszenni, ha tudsz!

Eötvös Károly: A balatoni utazás vége







Csak ne lenne olyan gyönyörű a világ! A hajnalok! A víz, az erdő! A növények, az állatok! S közben minden nyomorúságukkal, ne lennének olyan érdekesek az emberek!

Márai Sándor: Ami a Naplóból kimaradt







Egy ideig azt a kis jelentéktelen, kék virágocskát nézte, amelyik onnan bújt elő a moha közül. Egészen jelentéktelen volt, még észrevenni is alig lehetett. Pedig sok tölcsér fityegett rajta, egészen aprók, tiszta világoskékek, olyanok, mint az égbolt nyáron, amikor tele van napsugárral. Milyen szép - gondolta - s az ember nem is látja meg. Elmegy mellette, s rálép. Mennyi sok szép dologgal van tele a világ.

Wass Albert: A funtineli boszorkány







Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.

Vincent Van Gogh







"Hajnal" csak hat betű papíron; jelentőségét csak az tudja, aki ismeri, aki nemcsak szemével látta, hanem lelkével megérezte, aki elmerült a virradás természeti csodájában, aki áhítatosan nézte a keletről jövő rózsás derengést és megérezte a végtelenséget és az örökkévalóságot.

Nadler Herbert: A Keleti és Déli Kárpátokban







Ha soha nem lesz semmim, akkor is enyém a hajnal és a reggeli napsütés.

Dalton Trumbo: Johnny háborúja







Hó kavarog az égben, hatalmas, szédítően táncoló pelyhekben és csapatokban, fehér pettyek a vasszürke égen, hó, a hideg és a tél íze a nyelveden, habozva lehel csókot az arcodra, mielőtt halálra dermesztene. Harminccentis hó, puha, mint a vattacukor, meseországgá változtatja a világot, minden felismerhetetlenül gyönyörű lesz tőle.

Neil Gaiman: Amerikai istenek







Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.

Wass Albert: Erdők könyve - Tavak könyve







Ki tudja, miért van az, hogy amikor a művirágok szépek, azt mondják: "Milyen gyönyörűek, mintha igaziak lennének!" És amikor az emberek valódi virágot látnak, azt mondják: "Milyen szép, mintha nem is lenne igazi!"

Silvano Agosti: Pinokkió visszatér







Korábban soha nem gondoltam bele, de csodálatos, hogy hányféle fény van a világon és hányféle égbolt: a tavasz halványkékje, amikor az egész világ irul-pirul; a júliusi dél buja, élénk derűje; a bíborszínű viharfelhők, a zöldes háborgás, mielőtt lecsap a villám, és az őrülten színes naplementék, amik kábítószeres álomhoz hasonlítanak.

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek







Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna. Valami önkéntelen kiáltás jött ajakamra. Azután néztem, néztem, mereven néztem. Lelkemet bámulás, gyönyör, ihlet, kimondhatatlan érzés ragadta el. Sohase álmodtam ilyen szépséget. Sohase láttam, sohase hallottam, sohase olvastam ehhez hasonló tüneményt. Kúpok fénylő orommal, szőlőhegyek zölden ragyogva, erdők fekete foltjai, zöld mezők, arany vetések, száz falu, ezer hegyi hajlék, csárdák, malmok, útszéli sorfák, patakok, csatornák, magas bércek, fehér házak, korhadt és mégis fényes várromok, Szent Györgynek és Badacsonynak komoly fensége, s az a Balaton mintha rám nevetne, s az a nádas mintha nekem súgna-búgna, s a látásnak messze határán égnek, földnek, Bakonynak, Tihanynak, tengervíznek édes ölelkezése, bizalmas összehajlása, s mindez egymást kerülve, váltogatva, kergetve, egymással összejátszva s a hátam mögött nyugvó nap arany sugarával ragyogón fölékesítve: íme, ez a kép rohanta meg lelkemet. A jelennek minden élettünete, sok százados múltnak minden árnya, természetnek ősalkotásai, emberkéznek apró szép dolgai együtt, egymás mellett. Van-e még ily ragyogó foltja több a kerek világnak?

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül







Megesik velem, hogy úgy látom: a legszebb és legcsodálatosabb minden létező közül mégiscsak az a szép madár, amely fönt lebeg szabadon a magasban. Máskor meg nincs elbűvölőbb a fehér pillangónál, szárnyán piros szemekkel vagy a felhők között áttörő esti napsugárnál, amikor csillog, de a fény nem vakít, és az egész világ boldognak és ártatlannak látszik. (...) Minden nagyon szép, ha a megfelelő pillanatban tekintünk rá.

Hermann Hesse: Knulp







Mindannyiunknak örömet szerez a minket körülvevő természet szépsége, ha képesek vagyunk meglátni. Még a nagyvárosok forgalmas utcáin is megesik, hogy apró növénykék törnek elő merészen az útburkolat repedéseiből. Álljunk meg egy pillanatra, vegyük szemügyre, és csodáljuk meg "elszántságát", élni akarását. És adjunk hálát, hogy egy ilyen csodálatos, lenyűgöző és varázslatos világban élünk - a növények világában.

Jane Goodall: A remény magvai







Minden, amit szépnek látok, növeli lelkem világosságát.
Erősebb, jobb, istenibb vagyok tőle.

Gárdonyi Géza: Égre néző lélek










A naplemente is olyankor a legszebb, ha szabálytalan felhők borítják az eget, mert csak így mutatkozhat meg az a sok szín, amelyből az álmok és a versek születnek.

Paulo Coelho: Az accrai kézirat







Ne hidd, hogy csak az orchidea virág. Meg a rózsa, meg a szegfű. Még a mohának is van virága.
Pedig a moha sohasem lát napot. Sűrű erdők nyirkos homályában él, földhöz ragadtan, nyomorultul. Ő a legnyomorultabb a növények között.
Mégis eljön évente az idő, amikor kivirágzik. Kivirágzik, örömet ünnepel. Akár a rózsa, az orchidea, vagy a szegfű. Semmivel sem kisebb az öröme, mint az orchideának, vagy a szegfűnek.
Sőt, ne feledd, egy nagy előnye is van: senki emberfia nem tépi le különlegessége miatt a moha virágját.

Wass Albert: Még a moha is virágzik







Nézd csak meg jól, mi minden van körülöttünk. A víz háborog, a föld rá sem hederít. Látod a magasba nyúló hegyeket?! A fákat, a fényt, amely a nap minden percében változtatja erejét és színét. A halakat, amelyek más halakat kergetnek, miközben azon vannak, hogy elkerüljék a sirályok csőrét. Hallod a zajokat, a hullámok moraját, a szél susogását, a homok neszezését, a sokféle zajt, amely harmóniává olvad? És az élet meg az anyagok e valószerűtlen hangversenyének kellős közepén itt vagyunk mi, te meg én és a körülöttünk lévő sok-sok ember. Vajon hányan látják meg közülünk azt, amit most leírtam? Hányan értik meg reggelenként, micsoda kiváltság, hogy fölébrednek, hogy láthatnak, szagolhatnak, tapinthatnak, hallhatnak, érezhetnek? Közülünk hányan képesek egy pillanatra megfeledkezni a nyűglődéseikről, hogy elámuljanak ezen a csodás látványon? Úgy tetszik: az ember éppen annak van a legkevésbé tudatában, hogy él.

Marc Lévy: Mint a mennyben







Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derüs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő.

Radnóti Miklós: Naptár c. vers







Nincs olyan emberi elme által teremtett vers, dal, mítosz vagy mese, mely vetekedhetne a természet - vagyis az evolúció - páratlanul izgalmas előadásával. Nincsenek olyan tündérek, najádok, nimfák, melyek akárcsak megközelítőleg olyan csodálatosak volnának, mint a természet valóságos teremtményei.

Georg Klein: Vak akarat és önző DNS







Nincs szebb dolog a világon, mint a holdfényben fürdő végtelen tenger és a némán ragyogó csillagokkal teleszórt mélységes égbolt.

Vlagyimir Klavgyijevics Arszenyev: A Távol-Kelet őserdeiben







A nyugati égbolt alját még a naplemente festette bíborszínűre, de már feljött a hold is, és a tó vize, mint egy nagy, ezüst álom nyújtózott a fényében. (...)
- Nagyon hallgatag vagy, Anne...
- Attól félek, hogy ha szólok, vagy megmozdulok, megtörik a csend - és vele a varázs, és szertefoszlik ez a szépség.

Lucy Maud Montgomery: Anne válaszúton







A rózsa ugyan gyönyörű, ám sokat kell dolgozni azért, hogy egészséges legyen és virágokat hozzon. Férgek és betegségek fenyegetik, és a töviseivel önmagának és másoknak is fájdalmat okozhat. Bármilyen nagy is egy rózsa, ha nem nevelik rendesen, akkor a mezei pitypang is ragyogóbb nála.

Méz és lóhere c. film







A szeretetet árasztó júniusi kert a legnagyobb jutalom, amit a kertész az ő kemény munkájáért kaphat.

Cecilia Ahern







Szép a hold az égen, de sokkal szebb a Balaton tükrén. Száz csillagnak ezer tündöklése az apró hullámokon. S ha áttekintesz a túlsó partra: minden falu alján apró pásztortüzek hosszú sora mosolyog feléd.

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül







A tanyáknál szellők lágy ölében
Ringatózik a kalászos búza,
S a smaragdnak eleven szinével
A környéket vígan koszorúzza.

Petőfi Sándor: Az alföld






A természet az egyedüli, melyet a fantázia nem szépíthet, nem nagyíthat, csak törpíthet.

/Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiak/






A természet.

Ebben nem is csalódsz, elhiheted.
Nem beszél, hát nem is hazudik; nem ígér,
és mégis odaadja mindenét, nem szól,
és mégis többet mond,
mint amit valaha ember mondott.







A természet maga a megtestesült harmónia, a természet egy ritmikus szimfónia.

Osho: Szexügyek







A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben...

W. Shakespeare























Tudod, ki vagyok én ?
Az a valaki vagyok, akivel te minden nap együtt élsz...
... az valaki, aki jót akar neked,
...egész életed folyamán,
.. mert nélkülem
...nem tudsz élni !













]
 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Címkék: legcsodálatosabb, örökkévalóságot, mindannyiunknak, legnyomorultabb, hangversenyének, nyomorúságukkal, nyűglődéseikről, megközelítőleg, végigragyogott, kimondhatatlan, különlegessége, végtelenséget, szertefoszlik, keresnivalója, valószerűtlen, megfeledkezni, klavgyijevics, jelentéktelen, harminccentis, repedéseiből, vetekedhetne, tapinthatnak, gondolatokat, badacsonynak, elszántságát, kábítószeres, hasonlítanak, pásztortüzek, cserkészélet, tengervíznek, összehajlása, tisztelettel, összejátszva, bíborszínűre, jelentőségét, csillagokkal, vörös színek, hold fénye, szemközti hegyoldal, csöndet szinte, világ azon, erdő iránti, ember hosszú, cserjék közé, erdő fáitól, zuhogó pataktól, vándorló felhőktől, erdőn jársz, zöld ruhás, surranó vízből, erdő nyelvét, csodaszép meséket, TERMÉSZET SZÉPSÉGE, Tomán Edina, Mikszáth Kálmán, Wass Albert, Robert Baden-Powell, Eötvös Károly, Márai Sándor, Vincent Van Gogh, Nadler Herbert, Déli Kárpátokban, Dalton Trumbo, Neil Gaiman, Silvano Agosti, Lauren Oliver, Szent Györgynek, Hermann Hesse, Jane Goodall, Gárdonyi Géza, Paulo Coelho, Marc Lévy, Radnóti Miklós, Georg Klein, Vlagyimir Klavgyijevics Arszenyev, Lucy Maud Montgomery, Cecilia Ahern, Petőfi Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó baby  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Nyíljatok meg  Esti kép  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Imádkozás Krisztus értelméért  Március 15-re emlékve  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Március  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Mélységes szomorúsággal  Az agyat és a csontokat is erő...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Rőzsehordó nő szobra  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Kokárda  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Szent Pio atya!  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  A szív és a cselekvés egységes...  Ibolya  Alvó baby  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Könnyáztatta asszonysorsok  Az embernek fiatal korában van  Paul David Tripp Március 17  A szív és a cselekvés egységes...  Minden jónak végeszakad egysze...  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A tékozló és Isten gondviselés...  A kávé  Alvó kislány  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Jóga férfiaknak  Jó éjszakát  Kakaós piskóta  Jó éjszakát  Cicus virággal  Rochefoucauld - a bölcs  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Alvó cica  Mindig tud adni ,  Szép estét kedves látogatóimna...  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Március  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  William Shakespeare-től idéze...  Esti kép  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vörös színek, hold fénye, szemközti hegyoldal, csöndet szinte, világ azon, erdő iránti, ember hosszú, cserjék közé, erdő fáitól, zuhogó pataktól, vándorló felhőktől, erdőn jársz, zöld ruhás, surranó vízből, erdő nyelvét, csodaszép meséket, patak tündére, természet szépségeire, élet örömeinek, feléből részesül, csöndes nyári, balatoni utazás, moha közül, égbolt nyáron, funtineli boszorkány, virradás természeti, keletről jövő, reggeli napsütés, vasszürke égen, pillangónak tarka, rigófütty olyan, tavaszi szellőnek, művirágok szépek, emberek valódi, tavasz halványkékje, egész világ, bíborszínű viharfelhők, zöldes háborgás, őrülten színes, látásnak messze, hátam mögött, jelennek minden, kerek világnak, fehér pillangónál, felhők között, megfelelő pillanatban, minket körülvevő, nagyvárosok forgalmas, útburkolat repedéseiből, ilyen csodálatos, növények világában, remény magvai, versek születnek, accrai kézirat, orchidea virág, moha sohasem, növények között, nagy előnye, moha virágját, magasba nyúló, sirályok csőrét, hullámok moraját, szél susogását, homok neszezését, sokféle zajt, körülöttünk lévő, pillanatra megfeledkezni, csodás látványon, ember éppen, legkevésbé tudatában, csermelynek arany, természet valóságos, holdfényben fürdő, némán ragyogó, nyugati égbolt, naplemente festette, rózsa ugyan, töviseivel önmagának, mezei pitypang, szeretetet árasztó, legnagyobb jutalom, apró hullámokon, túlsó partra, tanyáknál szellők, kalászos búza, smaragdnak eleven, környéket vígan, természet maga, megtestesült harmónia, ritmikus szimfónia, természet varázsát, legcsodálatosabb, örökkévalóságot, mindannyiunknak, legnyomorultabb, hangversenyének, nyomorúságukkal, nyűglődéseikről, megközelítőleg, végigragyogott, kimondhatatlan, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 897
  • e Hét: 2393
  • e Hónap: 19537
  • e Év: 156909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.