Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Parlagfüvet pusztító bogár terjed Magyarországon
  2021-09-10 21:15:29, péntek
 
   
 PARLAGFÜVET PUSZTÍTÓ BOGÁR TERJED MAGYARORSZÁGON

AZ OLAJOSBOGÁR PUSZTÍTJA A PARLAGFÜVET


A parlagfű-olajosbogár hatékonyabb lehet az allergén növény ellen, mint amit mi, magyarok valaha is parlagfű-mentesítés címén fel tudtunk mutatni. Ehhez az kell, hogy nagy egyedszámban el tudjon terjedni, és ne változtassa meg az étvágyát, de mindkettőre jó esély látszik. Külföldi tapasztalatok szerint az új jövevény inkább barát lesz, mint ellenség.

Magyarország nemzetközi viszonylatban is a parlagfűvel legszennyezettebb országok közé tartozik, a gyomnövény elleni harc bármilyen nekibuzdulása valahogy mindig mérhető eredmények nélkül bukik el. Közben a pollenje mintegy kétmillió ember életét teszi pokollá hetekre, hónapokra, súlyos milliárdokat költünk allergia elleni készítményekre, arról nem is beszélve, hogy a parlagfűvel fertőzött szántókon gyengébb a termésátlag.

Jó hír viszont, hogy a természet úgy tűnik, a segítségünkre sietett, mégpedig egy Európába behurcolt, idegenhonos rovar, a parlagfű-olajosbogár képében. Milliókat szállt meg a remény a hazai megjelenéséről szóló hírek hallatán, de főleg miután megtudtuk: fő tápláléka a parlagfű levele. Tudjuk ugyan, hogy egy fecske nem csinál nyarat, az idegenhonos lényekkel pedig általában csak a baj van, de hátha most szerencsénk lesz.

Mit lehet tudni a bogár hazai tevékenységéről? Bízhatunk benne, hogy ha nem is oldja meg helyettünk, de jelentősen csökkenti a parlagfű okozta károkat és kínokat?

Dr. Markó Viktor entomológust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rovartani Tanszékének egyetemi tanárát kérdeztük.


Meghódította a fél világot

A levélbogarak családjába tartozó parlagfű-olajosbogár viszonylag új a tudomány számára, hiszen a fajt ,,csupán" 1986-ban írta le egy kanadai biológus, míg közeli rokonai többsége (például a burgonyabogár) már vagy két évszázada ismert. Észak-Amerika melegebb tájain őshonos, azaz Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén, innen terjeszkedett spontán módon észak felé, Kanadát is meghódította. A múlt század '90-es éveiben megjelent a Távol-Keleten, 2013-ban pedig Olaszországban és Svájcban azonosították Európában elsőként. Feltehetően kereskedelmi szállítmányokkal érkezett kontinensünkre, ahol mind nagyobb területeket meghódítva azóta is aktívan terjed.


Parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa)

Hazánkban 2020 őszén figyelték meg először. Egy szakmabelieknek és értő vagy csak érdeklődő laikusoknak szóló honlapon bukkant fel róla egy fotó, aminek alapján entomológusok beazonosították, majd napokon belül be is gyűjtötték az első példányokat Soroksáron.

Eddig a történetben nincs is semmi különös, az emberi tevékenység évtizedek óta pusztítja a helyi ökoszisztémákat idegenhonos fajok véletlenszerű vagy tudatos betelepítésével. Csakhogy ebben az esetben talán jól jövünk ki belőle, hiszen e rovar elsőrendű tápláléka a parlagfű:

Alapos kutatásokra van szükség a faj hazai tevékenysége kapcsán, de miután lárva és imágó alakban is a parlagfű levelét fogyasztja, valószínűleg inkább barát lesz, mint ellenség

- mondja a 24.hu-nak Markó Viktor.


Évekig tart

A mindenkit leginkább foglalkoztató kérdés nyilvánvalóan az, a bogár vajon számottevően csökkenti-e a hazai parlagfűállományt. Kétség nem fér hozzá, hogy terített asztal várja, az allergén gyomnövény hazánkban mindenhol megtalálható, Magyarország területének 50-60 százaléka közepesen vagy erősen fertőzött. Hazánkban teljesen ismeretlen fajról lévén szó egzakt választ nyilvánvalóan nem adhatunk, ám három kulcsterületen érdemes keresgélni: miként alakul a jövőben a bogár egyedszáma, ízlése és étvágya Magyarországon?

Ami az elsőt illeti, az 1947-ben szintén Észak-Amerikából behurcolt, és ugyancsak a levélbogarakhoz sorolt burgonyabogár hazai karrierje siethet segítségünkre. Első észlelése után sokáig el-eltűnt, majd újra megjelent, évekig tartott, míg az állomány megfelelően felszaporodott és invázióba kezdett. Most is hasonló lehet a forgatókönyv, az egyes észlelések lassanként ,,összefolynak", de még évek kérdése, mire országos szinten mérhető módon kezdi el ritkítani a parlagfüvet.


Keressük meg a bogarakat

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a NÉBIH a lakosság segítségét kéri a parlagfű-olajosbogár hazai elterjedésének felméréséhez. Ide kattintva talál információt arról, hogyan segítheti bárki egy fotóval a kutatók munkáját.

Már ha egyáltalán elkezdi. Olajosbogarunk kedvence ugyanis a parlagfű, de más fészkesvirágzatú növényeket is eszeget, márpedig a napraforgó is ilyen. Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy bárhol is a napraforgót részesítette volna előnyben a parlagfűvel szemben, de benne van a pakliban, hogy ,,átkapcsol" a haszonnövényre. Eredetileg a burgonyabogár sem a krumplin élt, idővel azonban átszokott rá a rokon fajokról.


Hazánk nem az ideális élőhely

Amennyiben a rovar a ,,barátunk marad", azaz folytatja a parlagfű diétát, és megfelelően elszaporodik, már csak az a kérdés, milyen mértékben lesz a segítségünkre. Ideális esetben annyi levelet kell fogyasztania, ami érdemben visszaveti a parlagfű állományát, és lehetőleg még a pollenszórás előtt kellene végzetes csapást mérnie a növényekre.

Tudjuk, hogy a petéit parlagfűre teszi, a lárvák a levelekből táplálkoznak, ott is bábozódnak, majd a kifejlett bogár, az imágó is marad a terített asztalnál. Innentől kezdve hatékonyságuk az egyedszámukon múlik, ennek kulcsa pedig az, hogy hány generáció fejlődik ki egy évben

- magyarázza a szakember. Hozzáteszi: utóbbit e fajnál, ahogy általában a rovaroknál, a környezeti feltételek, elsősorban a hőmérséklet határozza meg. Minél melegebb van, annál gyorsabban fejlődnek, annál több nemzedéket hoznak létre.

Kitérőként érdemes idézni a professzor szellemes példáját erről. Ha valakitől megkérdezzük, mennyi idős a gyereke, és azt mondja három éves, már látunk is magunk előtt egy ovit kezdő kiscsoportost. Rovaroknál viszont a kérdést így folytatják: ,,nálatok milyen otthon a fűtés?" Ha a válasz szerint jó, akkor az a bizonyos ,,hároméves" már egyetemista, amennyiben viszont rossz, úgy bizony még csak csecsemő.


Javít a helyzeten

Olaszországban egy év alatt 3-4 nemzedék is felnő, hazai viszonyok között azonban - klímaváltozás ide vagy oda - valószínűleg két nemzedékre számíthatunk. Milánó környékén a bogarak munkája nyomán nagyon jelentősen visszaesett a pollenkoncentráció, nálunk ilyen kiugró hatásra nem számíthatunk. A parlagfű elleni védekezésben ez nem jó hír, de a bogár még így is nagyságrendekkel hatékonyabb lehet, mint amit mi, magyarok valaha is parlagfű-mentesítés címén fel tudtunk mutatni.


Sóki Tamás / MTI A Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei ellenőriznek egy parlagfűvel szennyezett területet Bicsérd közelében

Egyébként a parlagfű a többi növénnyel is versenyez. A bolygatott területekre gyorsan betelepül, majd ahogy más fajok is megjelennek, 3-4 év múlva egyre jobban kiszorul a nagyobb versenyképességgel megáldott növényekkel szemben. Ebbe a küzdelembe is beleszólhat az olajosbogár, az ellenségem ellensége a barátom alapon segítheti a versenytárs növényeket.

Kellő egyedszámmal tehát a magyarországi két nemzedék is hozzájárulhat a parlagfű visszaszorításához. Hogy milyen mértékben, az néhány éven belül kiderül.


Ez nem átlagos háború

A biológiai védekezés nem olyan háború, ahol ha az ellenséges katonák többségét megsemmisítjük, a maradék pedig elfut, győzelmet hirdethetünk. A túlélők hamar sokasodnak és ellentámadást indítanak. Az erősen károsított parlagfű növények is tudnak még virágozni és magokat is hoznak, bár kisebb mennyiségben. Tehát a természetes ellenségeknek nagyon hatékonynak kell lenniük.

A parlagfüvet is több fronton kell támadni és/vagy folyamatosan erős nyomás alatt tartani, hogy az erőfeszítéseknek bármi látszata legyen, szükség lehet további parlagfű fogyasztó fajok bevetésére is.

Összességében a parlagfű-olajosbogár nem fogja helyettünk megoldani a parlagfűproblémát, de várhatóan javít a helyzeten.

A biológiai növényvédelem számos ismeretlen veszélyt rejt, hiszen nehéz megjósolni, hogy a betelepített fajok milyen hatással lesznek új környezetükre. Gondoljunk csak a harlekinkaticára: remek eszköznek tűnt a levéltetvek szabályozására, később kiderült, nemcsak több őshonos katicafajt szorít ki az élőhelyéről, de még zsákmányként is tekint rájuk.

Markó Viktor szerint, ha hasznos fajok betelepítésén gondolkodunk, nagyon aprólékos tervezés, kiterjedt kutatások szükségesek, és a közös haszon és kockázatok miatt csakis európai összefogással szabad belevágni.


LinkFELLÉLEGEZHETNEK AZ ALLERGIÁSOK? - EZ A POLOSKÁVAL SOKSZOR ÖSSZEKEVERT BOGÁR PUSZTÍTJA A PARLAGFÜVET


Minden allergiás annak szurkol, hogy elterjedjen Magyarországon a parlagfű-olajosbogár, melynek fő tápláléka a nevében is szereplő gyomnövény. Ha megveti lábát itthon, több százezer ember lélegezhet fel.

2020-ban megjelent Európában az Észak-Amerikában őshonos parlagfű-olajosbogár. Idén tavasszal pedig már Magyarországon is találtak belőle néhány példányt. Ennek örülni kell, hiszen ha elszaporodik, és megeszi a parlagfüvet, akkor kevesebb ember szenved majd a gyomnövény pollenjétől.


A bogár fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók - Wikipédia

"Több százezer ember lélegezhetne fel nyár végén az olajosbogárnak köszönhetően. Az állat lárvája rágja a növény levelét, ezzel megakadályozva a fejlődését, nem engedi virágba borulni." Lehet, hogy ez csak kis segítség, de mivel nincs semmilyen ellensége a parlagfűnek, és a legócskább talajon is megterem, ez is megbecsülésre érdemes - mondta a Borsnak Sár József entemológus. - Én minden nap járok Pécs környékén és Somogy megyében, és ,,hálózom" a parlagfüves területeket, ha sikerülne ott is találni példányt, nem csak Budapesten, akkor biztosra lehetne venni, hogy magától jön felfelé. Ez azért lenne megnyugtató, mert egy-két évtizeden belül az egész országban elterjedne - mondta a tudós.


Több százezer allergiás életét könnyítené meg ez az apró rovar - Shutterstock

A Pest környéki elterjedésének módját nem ismerjük, lehet, hogy valamivel véletlenül odahurcolták. Mivel ez egy mediterrán faj, nem tudhatjuk, hogyan tud alkalmazkodni a mi klímánkhoz, az esetleges hideg télhez. Olyan növényeken érdemes keresni, aminek a levele zöldebbre vált a világoszöldről, mert ez a pusztulásának a jele.


Jelezzük, ha látjuk

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói kérik a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók segítségét a parlagfű-olajosbogár hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához. Aki a bogarat látta, küldje el annak pontos előfordulási adatait (megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép), a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre.

- A csipkés poloska, amit szintén Észak-Amerikából hurcoltak be Európába, és négy-öt éve jelent meg Magyarországon, óriási károkat okoz a tölgyesekben. A parlagfű vizsgálataim során már észleltem azon is, ezért nincs kizárva, hogy át fog állni erre a táplálékra - zárta Sár József.


Fellélegezhetnek az allergiások? - Ez a poloskával sokszor összekevert bogár pusztítja a parlagfüvet

LinkDurva: Magyarországon van a legtöbb parlagfű

LinkKarácsony-káosz - Parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből

LinkTudta? Ötmillióra is büntethetik, ha parlagfű van a telkén

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Címkék: fészkesvirágzatú, parlagfűdzsungel, erőfeszítéseknek, fellélegezhetnek, szállítmányokkal, nagyságrendekkel, harlekinkaticára, levélbogarakhoz, betelepítésével, beazonosították, előfordulásának, tevékenységéről, szakmabelieknek, ökoszisztémákat, olajosbogárnak, magyarországon, megakadályozva, felszaporodott, készítményekre, olaszországban, szabályozására, kontinensünkre, kulcsterületen, elterjedésének, megjelenéséről, kormányhivatal, agrártudományi, olajosbogarunk, világoszöldről, megsemmisítjük, természetjárók, haszonnövényre, összefogással, környezetükre, burgonyabogár, segítségünkre, allergén növény, parlagfűvel legszennyezettebb, gyomnövény elleni, pollenje mintegy, parlagfűvel fertőzött, segítségünkre sietett, hazai megjelenéséről, parlagfű levele, idegenhonos lényekkel, bogár hazai, parlagfű okozta, levélbogarak családjába, tudomány számára, fajt „, kanadai biológus, múlt század, PARLAGFÜVET PUSZTÍTÓ BOGÁR TERJED MAGYARORSZÁGON, OLAJOSBOGÁR PUSZTÍTJA PARLAGFÜVET, Markó Viktor, Magyar Agrár-, Élettudományi Egyetem, Rovartani Tanszékének, Egyesült Államok, ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete, Sóki Tamás, Baranya Megyei Kormányhivatal, FELLÉLEGEZHETNEK AZ ALLERGIÁSOK, POLOSKÁVAL SOKSZOR ÖSSZEKEVERT BOGÁR PUSZTÍTJA PARLAGFÜVET, Borsnak Sár József, Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Őszi kép  Grízes mézes HOZZÁVALÓK: 50 dk...  Kellemes meglepetés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Almák kosárban  Megfázás, influenza és a bél e...  Nő rózsa csokorral  - Figyelj - haver !  A nagy kedvenc: Szergej Jeszen...  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Kazlak  A Biblia olvasása emberi eszkö...  Almák kosárban  A Biblia olvasása emberi eszkö...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kapaszkodós  3274 az új fertőzött, elhunyt ...  Az ajándék  Repül az idő  Őszi levél  Kicsi talpak  Kellemes délutáni pihenést  Ha én főzök  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes napot kívánok  Hozzám tartozol  Facebookon kaptam  Kapaszkodós  Almák kosárban  Aranyosi Ervin: Fénykép készül  Vallásos külsőségek  Jó éjszakát!  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedves versem: Ady Endre - Pá...  3274 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Őszi csokor  Őszi kép  Facebookon kaptam  Pénz hullám  Kislány őszi levéllel  Facebookon kaptam  Pillangó  Mihai Eminescu: Künt őszi szél...  Amíg az ember fiatal  Facebookon kaptam  Lapozós  Esti kép  Szergej Jeszenyin verse  Miért vagyok én ilyen szegény?  Akvamarin gyűrű  Aktív pihenés  Mihai Eminescu: Künt őszi szél...  A Biblia olvasása emberi eszkö...  Kapaszkodós  859 az új fertőzött, elhunyt 1...  Lépcső  Png virág  Kellemes délutáni pihenést  Csokor vázában  Őszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törmelék és szilánkok  Kapaszkodós  Facebookon kaptam  Törmelék és szilánkok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Csokor vázában  Mosoly mára........  Amíg az ember fiatal  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Hozzám tartozol  Citrin  Juhász Gyula: Mit akartam?  Facebookon kaptam  Png virág  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pénz hullám  Zafír  Esti kép  Kavics szív  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Pillangó 
Bejegyzés Címkék
allergén növény, parlagfűvel legszennyezettebb, gyomnövény elleni, pollenje mintegy, parlagfűvel fertőzött, segítségünkre sietett, hazai megjelenéséről, parlagfű levele, idegenhonos lényekkel, bogár hazai, parlagfű okozta, levélbogarak családjába, tudomány számára, fajt &#8222, kanadai biológus, múlt század, első példányokat, történetben nincs, emberi tevékenység, helyi ökoszisztémákat, esetben talán, parlagfű levelét, mindenkit leginkább, bogár vajon, hazai parlagfűállományt, allergén gyomnövény, bogár egyedszáma, elsőt illeti, 1947-ben szintén, levélbogarakhoz sorolt, állomány megfelelően, egyes észlelések, lakosság segítségét, kutatók munkáját, napraforgót részesítette, parlagfűvel szemben, rokon fajokról, ideális élőhely, parlagfű diétát, parlagfű állományát, pollenszórás előtt, petéit parlagfűre, levelekből táplálkoznak, kifejlett bogár, terített asztalnál, egyedszámukon múlik, környezeti feltételek, hőmérséklet határozza, professzor szellemes, ovit kezdő, válasz szerint, bogarak munkája, parlagfű elleni, parlagfűvel szennyezett, többi növénnyel, bolygatott területekre, ellenségem ellensége, barátom alapon, versenytárs növényeket, néhány éven, biológiai védekezés, ellenséges katonák, maradék pedig, túlélők hamar, erősen károsított, természetes ellenségeknek, erőfeszítéseknek bármi, biológiai növényvédelem, betelepített fajok, levéltetvek szabályozására, közös haszon, gyomnövény pollenjétől, olajosbogárnak köszönhetően, állat lárvája, növény levelét, legócskább talajon, parlagfüves területeket, egész országban, apró rovar, esetleges hideg, levele zöldebbre, természetjárók segítségét, pontosabb feltárásához, bogarat látta, csipkés poloska, parlagfű vizsgálataim, táplálékra &#8211, poloskával sokszor, legtöbb parlagfű, fészkesvirágzatú, parlagfűdzsungel, erőfeszítéseknek, fellélegezhetnek, szállítmányokkal, nagyságrendekkel, harlekinkaticára, levélbogarakhoz, betelepítésével, beazonosították, előfordulásának, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 295 db bejegyzés
Összes: 4276 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 5075
  • e Hónap: 26495
  • e Év: 486618
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.