Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hátborzongató igazság: Nem emberi kéz emelte a Stonehenge ha
  2021-09-11 19:45:31, szombat
 
 







HÁTBORZONGATÓ IGAZSÁG:

NEM EMBERI KÉZ EMELTE A STONEHENGE HATALMAS KŐKÖRÉT?



A mai emberek számára is bőven maradtak még megfejthetetlennek tűnő, rejtélyes építmények a Földön, amelyek köré legendákat szőttek. Ilyen például a Stonehenge, a kőtömbök sokasága.


A kíváncsi tu­risták tömegeit Angliába csábító Stonehenge nem más, mint egy körkörösen elrendezett, kőtömbökből és földsáncokból álló mo­numentális építmény Wiltshire-ben, Salisburytől 13 kilométernyire északra. A tudósok véleménye szerint építése Kr. e. 2500 körül kezdődött, és 2100 körül fejeződött be. A titokzatos látványosság nevezetes kövei: az ún. oltárkő, az áldozókő, a két stációkő és a sarokkő, amely a bejárat közelében, a Sugárút közepén áll.

Az ősi építményről építtetői nem hagytak írásos feljegyzéseket, és nem maradt fenn semmilyen egyéb, egyértelmű nyom, amiből kiderülne, hogy miért hordtak össze több száz tonna követ egy helyre. A 20. században a területen több kutatás is zajlott, amelyek célja az volt, hogy kiderítsék a megépítésének célját. Bár sok magyarázat született, és közülük több elmélet népszerűvé vált, a mai napig folynak a találgatások arról, mi célt szolgáltak a hatalmas kövek.


1986 óta a régészeti hely a világ kulturális örökségének a része - Shutterstock





Merlin legendája

A 12. században több legenda született, az egyik szerint Stonehenge-et óriások emelték Írország hegyeiben, ám Merlin, a varázsló Angliába helyezte az építményt. Egyébként Merlin, a kelta legendák és az Arthur-mondakör nagy varázslója valódi személy volt. Nem mágus, hanem egy harcias törzs királya, aki Anglia északi részén élt, és a 6. században fontos győzelmet aratott a földjére betörő ír hódítók felett - innen eredhet a köveket megmozgató varázserejéről szóló mítosz.


A kőtömbök körkörös elhelyezése feladta a leckét a tudósoknak: vajon mire szolgáltak valójában? - Shutterstock





A Nap útját követi

Azt is gondolták, hogy a Stonehenge csillagvizsgálóként működött, mivel a tervezői figyelembe vették a Nap égi útját: a legmagasabb kövei ugyanis pontosan kijelölik az év leghosszabb napjának, vagyis a nyári napfordulónak a napkeltéjét, valamint az év legrövidebb napjának, azaz a téli napfordulónak a naplementéjét. A régészeti bizonyítékok pedig azt mutatják, hogy december és január környékén a kövek között sertéseket vágtak le, amely esemény a napforduló körüli szertartásos rituálékhoz köthető. A kőkörök a nyári napforduló idején a napkelte felé tekintenek, és érdekesség, hogy a jeles ünnepeket napjainkig megtartják a helyszínre érkezők.


A druidák szertartásaira emlékeznek a helyszínen - AFP




A gyógyulás helye

Egy másik teória szerint a sziget­országban élők Stonehenge-et gyógyító tulajdonságokkal rendelkező helynek tekintették. Egy 2008-as kutatás arról számolt be, hogy az építmény körül megtalált csontvázakon nagy számban bukkantak különböző be­tegségre vagy sérülésre utaló jelekre. A szakértők úgy vélik, hogy a köveknek és a közeli vizeknek egykor mágikus erőt tulajdonítottak, és gyógyítottak a területen.


Temetkezési hely

Az biztos, hogy temetkezési helyként is szolgált a Stonehenge, mert a kutatások során több száz sírt találtak a közelében. Egy brit tanulmány azt állítja, egykor köztemető, majd az elit temetője is volt. A területről származó elhamvasztott emberi maradványok legújabb vizsgálata szerint nagyjából ötszáz évvel a ma ismert Stonehenge létrejötte előtt a területen egy nagyobb, szintén kő­tömbök alkotta kör magasodhatott, amelyet köztemetőként használtak: férfiak, nők és gyerekek, vagyis valószínűleg egész családok maradványait tárták fel. A régészek szerint a másféle, lazurittal jelölt sírokban fellelt eszközök és a tálakban megtalált égetett tömjén pedig arra utalnak, hogy az ott lévők egykor a vallá­si vagy politikai elit tagjai le­hettek.


AFP





Szabadtéri zeneszalon

Steven Waller archeoakusztikus kutató elmélete szerint a Stonehenge helyén ötezer éve egy akusztikus jelenségnek állítottak hatalmas emlékművet az ott élők. A szakember szerint ha két dudás a kőkörök közepén játszik, igen különös hanghatást tudnak elérni, a helyszín bizonyos pontjain pedig a két hangszerből jövő hanghullámok kioltják egymást. A helyszín hangokat blokkoló vagy torzító köveit hagyományosan ,,dudás köveknek" is hívták. Egy legenda szerint a csodás hangok szüzeket csábítottak a mezőre, akik táncuk közben kővé dermedtek.


Törzsi emlékmű

Öt brit egyetem összefogásával ké­szült kutatás eredménye alapján kialakult legfrissebb álláspont szerint Stonehenge egy olyan emlékmű, amely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. Mike Parker Pearson professzor szerint Stonehenge-et egy olyan létesítménynek szánták, amelynek célja a Britanniában élő népek egyesítése lehetett. A monumentális ősi építmény melletti település maradványainak elemzése azt mutatta, akár több ezer ember is a helyszínre utazott - például Skóciából -, magukkal hozva jószágaikat, hogy nagy lakomákkal ünnepeljék a téli és a nyári napfordulókat. Az viszont tény, hogy a megépítése hatalmas vállalkozás volt, több ezer munkásra lehetett szükség a több tonna - olyan távolságokról is származó, mint Nyugat-Wales - kőtömbök mozgatására, így már maga a munka is megkövetelte a különböző ősi népek egyesítését.

A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban felvette a világ kulturális örökségének jegyzékébe.


Link



Most már bizonyítottan tudjuk, honnan származtak a Stonehenge-t alkotó hatalmas kövek

Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: tulajdonságokkal, archeoakusztikus, háborúskodásban, tulajdonítottak, szertartásaira, feljegyzéseket, varázserejéről, összefogásával, maradványainak, kilométernyire, létesítménynek, elhamvasztott, magasodhatott, napfordulókat, földsáncokból, hagyományosan, köztemetőként, távolságokról, napfordulónak, naplementéjét, bizonyítottan, hátborzongató, megépítésének, shutterstock, britanniában, salisburytől, bizonyítékok, szertartásos, maradványait, találgatások, gyógyítottak, csontvázakon, látványosság, hanghullámok, monumentális, valószínűleg, kőtömbök sokasága, kíváncsi tu­risták, körkörösen elrendezett, tudósok véleménye, titokzatos látványosság, bejárat közelében, területen több, megépítésének célját, találgatások arról, hatalmas kövek, régészeti hely, világ kulturális, egyik szerint, varázsló Angliába, kelta legendák, harcias törzs, HÁTBORZONGATÓ IGAZSÁG, EMBERI KÉZ EMELTE STONEHENGE HATALMAS KŐKÖRÉT, Egyébként Merlin, Steven Waller, Mike Parker Pearson,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png csokor  Png virág  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Julian Brass gondolata  Neked tudnod kell  Irgalom és ítélet  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Még csak most kezdődik a nap  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Albert Einsteinről  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png fotel  Irgalom és ítélet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Julian Brass gondolata  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy bizonyos határt  Rátalálsz  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Fehér virág  Idő  Facebookon kaptam  Png cica  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Krisztinától  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  A Megváltó szolgálatában  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Hiányzik  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A kételkedés kezelése  Szép álmokat!  Nevem  Akarat  Sokan azt tartják  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Akarat  Lóhere  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Alvó cicák  Illyés Gyula - Milyen hamar.  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz... 
Bejegyzés Címkék
kőtömbök sokasága, kíváncsi tu­risták, körkörösen elrendezett, tudósok véleménye, titokzatos látványosság, bejárat közelében, területen több, megépítésének célját, találgatások arról, hatalmas kövek, régészeti hely, világ kulturális, egyik szerint, varázsló Angliába, kelta legendák, harcias törzs, földjére betörő, köveket megmozgató, kőtömbök körkörös, tervezői figyelembe, legmagasabb kövei, nyári napfordulónak, téli napfordulónak, régészeti bizonyítékok, kövek között, napforduló körüli, nyári napforduló, napkelte felé, jeles ünnepeket, helyszínre érkezők, druidák szertartásaira, gyógyulás helye, másik teória, sziget­országban élők, 2008-as kutatás, építmény körül, közeli vizeknek, kutatások során, brit tanulmány, elit temetője, területről származó, régészek szerint, tálakban megtalált, vallá­si vagy, akusztikus jelenségnek, szakember szerint, kőkörök közepén, helyszín bizonyos, helyszín hangokat, legenda szerint, csodás hangok, olyan emlékmű, addig jórészt, olyan létesítménynek, helyszínre utazott, nyári napfordulókat, viszont tény, megépítése hatalmas, több tonna, régészeti helyet, tulajdonságokkal, archeoakusztikus, háborúskodásban, tulajdonítottak, szertartásaira, feljegyzéseket, varázserejéről, összefogásával, maradványainak, kilométernyire, létesítménynek, elhamvasztott, magasodhatott, napfordulókat, földsáncokból, hagyományosan, köztemetőként, távolságokról, napfordulónak, naplementéjét, bizonyítottan, hátborzongató, megépítésének, shutterstock, britanniában, salisburytől, bizonyítékok, szertartásos, maradványait, találgatások, gyógyítottak, csontvázakon, látványosság, hanghullámok, monumentális, valószínűleg, megkövetelte, legrövidebb, örökségének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4544
  • e Hét: 12999
  • e Hónap: 52820
  • e Év: 230695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.