Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csak az oltottak kapnak kollégiumi helyet
  2021-09-11 22:30:07, szombat
 
 




CSAK AZ OLTOTTAK KAPNAK KOLLÉGIUMI HELYET


Sok felsőoktatási intézményben bevezették azt a szabályt, hogy csak a koronavírus ellen beoltottak költözhetnek be a kollégiumokba.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatcsomagja szerint csak egészséges, tünetmentes diákokat fogadjanak a diákotthonok és kollégiumok, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazolni tudó diákokat. Bár ez csak egy ajánlás, a döntés az intézmények saját hatáskörébe tartozik, az Eduline beszámolója szerint már több helyen csak az oltott hallgatókat fogadják.

A felsőoktatási intézményekben is jelenléti oktatás lesz, mivel az átoltottsági arány miatt a magyarországi járványhelyzet ezt lehetővé teszi, csupán a nagyobb előadásokat fogják online tartani.

A minisztérium által küldött levél részletezi a koronavírus jelenléti oktatási tanrendje alatti ajánlott óvintézkedéseket: a külföldről érkező hallgatók karanténkötelezettségét, a termek és a többi helység fertőtlenítését, rendezvényekre vonatkozó szabályozást és a kollégiumi beköltözésre vonatkozó szabályozást. Megadták a lehetőséget arra, hogy a felsőoktatási intézmények védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi lakhatást.


Sok helyen csak oltottak kapnak kollégiumi szobát





Egyetemenként eltérő szabályozás:


Jobb biztosra menni

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke a Spirit Fm reggeli műsorában múlt héten azt nyilatkozta, hogy az egyetemek saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a kollégiumaikat vagy sportlétesítményeiket illetően.

"Valószínűleg egyes egyetemek kollégiumaiba csak oltási igazolvánnyal lehet beköltözni, de olyan is lehet, hogy nem foglalkoznak vele, de plusz pontot jelenthet jelentkezésnél, ha valaki mindkét oltását megkapta"

- mondta a HÖOK sajtófőnöke. - Az idei tanévben a járvány miatt szigorú intézkedéseket nem vezetnek be, mivel az átoltottsági arány magas, de egy egy korábbi szabályozás még megmaradt. Az egyik ilyen az, hogy a kollégiumok 5 százalékát el kell különíteni covid szobáknak, ahova a panaszos hallgatókat helyezik el, de valószínűleg ezt a korlátozást is fel fogják oldani - tette hozzá Budai Marcell.


A kollégiumokban nem fogadhatnak oltatlan vendéget © Délmagyarország/Török János





Nincs szoba, ha nincs oltás

Néhány egyetem már korábban rendelkezett a kollégiumi beköltözésekkel kapcsolatban, például a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának honlapjára kiírták:

"A kollégiumi férőhelyet csak és kizárólag SARS-CoV-2 ellen beoltott hallgatók foglalhatják el. Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba."

Budapesten több kollégiummal rendelkezik az egyetem, a nagyobb épületeiben 200-250-en kaphatnak helyet.

Az egri székhelyű Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is ugyanezt a döntést hozta meg. A szabályozás a külföldi diákokra is vonatkozik, a karanténkötelezettségükre nem kell külön szállást keresni, az elkülönített épületrészekben lehetnek annak leteltéig.

Az Óbudai Egyetemen nem kötelező a védettségi igazolvány a kollégiumi beköltözéshez, csak ajánlott. A külföldi, illetve ha legalább 3 hónapig külföldön tartózkodó diákokra szigorúbb szabályozás érvényes: 5 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet kell felmutatniuk a szoba elfoglalásához, ha maradni akarnak akkor 30 napon belül be kell oltatni magukat. A külföldről érkezők karanténkötelezettségét más címen kell tölteni.


Csak éjszakai vendéget nem fogadhatnak

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba lehet oltási igazolvány nélkül is beköltözni, csupán egyetlen korlátozó intézkedést hoztak a szeptemberi tanévkezdésre:

"a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében szeptembertől visszavonásig a hallgatói vendégfogadás szünetel, éjszakai vendégfogadásra (,,bentalvós") nincs lehetőség"

- írják az egyetem honlapján.


Az ELTE-n több helyen kötelező a maszk - shutterstock





Van, ahol a maszk is kötelező lesz

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nem kötik védettségi igazoláshoz a kollégiumi beköltözést, csak a vendégektől követelik meg azt. De továbbra is csak egészséges panaszmentes hallgatókat fogadnak. Ha valaki tüneteket észlel, át kell költöznie a betegszobába, és csak negatív teszt után térhet vissza saját szobájába. A maszkviselést azonban kötelezővé tették az ELTE-n egyes helyeken: a tantermekben, a folyosókon és az ügyfélfogadási helyiségekben.
Hibrid jelenléti oktatás

ELTE Informatikai Karán saját hibrid szabályozást hoztak: A-K betűvel kezdődő nevű diákokat A, a többit B hétre sorolták. A kezdő "A" héten az A-s hallgatók a tantermekben, a B-sek online hallgatják az órákat, a következő héten pedig fordítva.
Felkészültebbek A JÁRVÁNY BEROBBANÁSÁRA

A koronavírus-járvány őszre esedékes negyedik hullámának berobbanása ellenére is jelenléti oktatással indul az egyetemeken a 2021/22-es tanév. Felkészültebben várják az oktatási intézmények a járványügyi helyzet fokozódását, mint eddig, a magas átoltottság miatt enyhébb szabályozásokkal.

A virológusok egyöntetű véleménye szerint az oktatási intézmények és a kollégiumok is továbbra is járványügyi gócpontot jelenthetnek, emiatt is fontos, hogy minden diák oltassa be magát, aki teheti.


Link



Hétfőn megkezdődött a diákok oltása az iskolákban

Link


Koronavírus: ennyire súlyos lesz a helyzet 2 hét múlva

Link







 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Címkék: óvintézkedéseket, javaslatcsomagja, szabályozásokkal, konferenciájának, önkormányzatának, délmagyarország, beköltözésekkel, felkészültebben, vendégfogadásra, felkészültebbek, épületrészekben, fertőtlenítését, korlátozásokat, kollégiumokban, intézményekben, ügyfélfogadási, elfoglalásához, járványhelyzet, rendezvényekre, önkormányzatok, intézkedéseket, jelentkezésnél, kollégiumaikat, tanévkezdésre, vendégfogadás, szeptembertől, igazolványhoz, védettségüket, visszavonásig, beköltözéshez, igazolvánnyal, felsőoktatási, magyarországi, egyetemenként, kollégiumaiba, maszkviselést, koronavírus ellen, koronavírus elleni, intézmények saját, oltott hallgatókat, felsőoktatási intézményekben, átoltottsági arány, magyarországi járványhelyzet, nagyobb előadásokat, minisztérium által, koronavírus jelenléti, külföldről érkező, többi helység, kollégiumi beköltözésre, lehetőséget arra, felsőoktatási intézmények, kollégiumi lakhatást, CSAK AZ OLTOTTAK KAPNAK KOLLÉGIUMI HELYET, Technológiai Minisztérium, Budai Marcell, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, Spirit Fm, Török János, Semmelweis Egyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Óbudai Egyetemen, Széchenyi István Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ELTE Informatikai Karán, Felkészültebbek JÁRVÁNY BEROBBANÁSÁRA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Segíts neki dicsérni Téged  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Robert Merle tollából  Bársony székben  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jázmin  Zilahy Lajos mondta  Jázmin  Van néhány kérdés, amin gondol...  Pitypang szökőkút  Mindig lesz olyan  Nem kell hozzá fürdőruhás  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Töröld le  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Csend  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  James Allen  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Különleges  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Márai Sándor tollából  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Alvó cica  Martin Buber, A haszidim meséi  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  jó reggelt  Szép estét kedves látogatóimn...  képre írva  Kertem  Zilahy Lajos mondta  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Walter Chrysler mondta  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robert Merle tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Minden tavaszból őrizz..  Azért kaptad  Kertem  Magyar költészet napja 
Bejegyzés Címkék
koronavírus ellen, koronavírus elleni, intézmények saját, oltott hallgatókat, felsőoktatási intézményekben, átoltottsági arány, magyarországi járványhelyzet, nagyobb előadásokat, minisztérium által, koronavírus jelenléti, külföldről érkező, többi helység, kollégiumi beköltözésre, lehetőséget arra, felsőoktatási intézmények, kollégiumi lakhatást, egyetemek saját, kollégiumaikat vagy, idei tanévben, járvány miatt, egyik ilyen, panaszos hallgatókat, kollégiumi beköltözésekkel, kollégiumi férőhelyet, nagyobb épületeiben, egri székhelyű, döntést hozta, külföldi diákokra, elkülönített épületrészekben, védettségi igazolvány, kollégiumi beköltözéshez, szoba elfoglalásához, külföldről érkezők, győri Széchenyi, szeptemberi tanévkezdésre, hallgatói vendégfogadás, egyetem honlapján, kollégiumi beköltözést, vendégektől követelik, maszkviselést azonban, ügyfélfogadási helyiségekben, következő héten, oktatási intézmények, járványügyi helyzet, magas átoltottság, virológusok egyöntetű, diákok oltása, óvintézkedéseket, javaslatcsomagja, szabályozásokkal, konferenciájának, önkormányzatának, délmagyarország, beköltözésekkel, felkészültebben, vendégfogadásra, felkészültebbek, épületrészekben, fertőtlenítését, korlátozásokat, kollégiumokban, intézményekben, ügyfélfogadási, elfoglalásához, járványhelyzet, rendezvényekre, önkormányzatok, intézkedéseket, jelentkezésnél, kollégiumaikat, tanévkezdésre, vendégfogadás, szeptembertől, igazolványhoz, védettségüket, visszavonásig, beköltözéshez, igazolvánnyal, felsőoktatási, magyarországi, egyetemenként, kollégiumaiba, maszkviselést, kollégiumokba, helyiségekben, berobbanására, panaszmentes, tantermekben, kollégiummal, átoltottsági, szabályozást, informatikai, intézményben, minisztérium, technológiai, megkezdődött, rendelkeznek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1398
  • e Hét: 9320
  • e Hónap: 31808
  • e Év: 209683
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.