Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vár a természet
  2021-09-20 20:00:44, hétfő
 
 










VÁR A TERMÉSZET . . . . .




Test, lélek és társaság: a természet jótékonyan hat ránk. És kéznél van, bennünket vár.


Fénypettyek táncolnak a lábad alatt, a lombok suhogó ringását képezik le. Lelassul a szívverésed. Mélyebben lélegzel. Arcodra mosoly ül. Elfelejted a teendő listádat. A haszontalan munkatalálkozó miatti rossz érzés homályba vész. Az aggodalmaskodás feleslegesnek tűnik. Tíz perce az asztalt verted tehetetlenségedben. Most pedig jó helyen vagy. Nem kell a világ másik felére vagy egynapi autóútra menni. Lehet ez egy fasor munkából hazamenet, a gyermeked iskolája mellett a park, vagy a természetvédelmi terület a városhatár közelében. A természet jótékony hatású és nem kell óriási erőfeszítés, hogy elérjük.







Az első természetvédelmi területek, városi parkok létrejötte és a gazdag arisztokrácia vidéki ,,jólevegős" kiruccanásai óta tudjuk, hogy a természet jót tesz az egészségünknek - írta 1865-ben Frederick Law Olmsted tájépítész, a New York-I Central Park tervezője.

Tudományosan igazolt tény, hogy jótékony hatással van az ember egészségére, életerejére és mentális teljesítőképességére, ha időről időre elmerül a természet csodáiban.

Állítása ellenére, abban az időben nem álltak rendelkezésre "tudományos tények" a természet emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásairól (inkább csak általános feltételezés vagy ösztönös tudás). De most, több mint 150 évvel később, ezek a birtokunknak vannak. Japántól az Egyesült Királyságon és az Amerikai Egyesült Államokon át Finnországig végzett tanulmányok mutatták meg a természet változatos és sokrétű jótékony hatásait, a testieken át a mentális és társas hatásokig. Nem bizonyított az oka, de az emberi egészség és jóllét, valamint a természetben töltött idő közötti együttjárás elsöprően pozitív.

Jó a testünknek

Manapság, amikor a természetre gondolunk, nem csak a passzív ottlét jut eszünkbe. Általában tevékenykedünk a szabadban. Akiknek lehetőségük adódik kimenni a természetbe - akár városi parkba, akár vidéki ösvényekre - kisebb eséllyel elhízottak vagy túlsúlyosak, ami nem igazán meglepő. De az Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézete (European Environmental Policy - IEEP) szerint a jótékony hatások messze túlmutatnak a karcsúbb alakon. Adatai szerint a terhes nők vérnyomása alacsonyabb lesz, 16 százalékkal csökken azon városi férfiak halálozási kockázata, akik zöld terület közelében élnek, a zöldben gazdag körzetekben született babák születési súlya magasabb, fejkörméretük nagyobb - az intézet szerint mindez a természetközeliség jótékony hatását bizonyítja.







És jó a szellemnek

Míg a testi előnyök nyilvánvalóak és jól láthatóak, a szellemiek árnyaltabbak, bár nem kevésbé feltűnőek. Az orvosok a 19. század óta hisznek a természet lelket gyógyító hatásában. Akkoriban divatos volt, főként a pszichiáterek körében, egy hét friss levegős időtöltést ajánlani a Svájci Alpokban, a tengerparti Dorsetben vagy New England vidéki tájain. Ha ma már az orvosok nem is drága kiruccanást javasolnak a zsúfolt svájci síterepre vagy Dorset horgászai mellé, de arra ösztönzik pácienseiket, hogy töltsenek minél több időt a szabadban. A Mind angol nonprofit szervezet néhány éve az Ökoterápiát alkalmazza a páciensek mentális egészségének javításáért. A folyamatban irányított csoportokban való természethez "kapcsolódás" mellett kognitív viselkedésterápiát használnak. A tevékenységek a természetvédelmi projektektől kezdve az egyszerű közös sétákig terjednek, ahol a tájat, növényzetet és állatvilágot elemzik. Hasonlóan működik, mint a japán "erdőfürdőzés" vagy mint a finn erő-ösvények. A páciensek egybehangzóan a depresszió és a szorongás enyhüléséről, a düh és a stressz csökkenéséről, az önértékelés javulásáról és érzelmi lendületről számolnak be. Az Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézete (Institute for European Environmental Policy - IEEP) kiemel egy tanulmányt, melyet a Dél-Svédországi Alnarp Rehabilitációs Kertben végeztek. Egy természetre épülő kezelést vizsgáltak, melyet stressz-okozta mentális zavarok, agyvérzés és háborús neurózis kezelésére alkalmaztak. Csupán egy év rehabilitáció után a hatások egyértelműek voltak: jóllét emelkedése, csökkent stressz-szint és pozitívabb szemlélet. Messzire mutató dominóhatások is jelentkeztek: a kezelési költségek 28 százalékkal csökkentek, míg a kórházban töltött napok száma 64 százalékkal lett kevesebb.


Még a társadalomnak is hasznos

A tágabb társadalmi hatásokat most tanulmányozzák. Ezek nem merülnek ki az alacsonyabb kórházi számlákban és egészségügyi költségekben. Patrick Ten Brink, az Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézetének (IEEP) vezetője szerint: "Ha aktív hozzáférést adunk a természethez a közösségeknek, az javítja az egészséget, a társadalmi integrációt és nagy lépés a társadalmi és egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentésében." Az Európai Föld Barátai megbízásából készült IEEP kutatás rámutat, hogy a természethez való hozzáféréssel és a közös zöld terekkel növelhető a társadalmi összetartás és csökkenthető a társadalmi feszültség. Így közös hely és identitás nyílik az embereknek, mely túlmutat az etnikai, etikai és társadalomökonómiai határokon.







De hol a csapda?

Mindez igen utópisztikusan hangzik: a válasz minden problémánkra az ablakon kinézve, odakint van. Csak oda kell jutunk.De ez nem olyan egyszerű. A világ lakosságának 70 százaléka városban él majd 2050-re. Európa már rég átlépte ezt a határt a maga 2020-ra szóló 80 százalékos előrejelzésével. Ahogy a szabad terek eltűnnek az építkezések miatt, egyre nehezebb lesz az otthonközeli természetnek helyet találni. Látva, hogy a természetközeli élet összes előnye csak akkor mutatkozik meg, ha a zöld tértől való távolság kevesebb, mint 300 méter - az előnyök pedig eltűnnek, ha átlépjük az 1 kilométeres határt - a várostervezők hatalmas kihívásokkal néznek szembe. Hogyan biztosíts könnyen elérhető természetet a növekvő létszámú városi lakosságnak? A városok már így is szétterültek egymással összefolyva. A nyomás mellett, hogy minél közelebb építkezzünk a belvároshoz, hogy csökkenjen az autós közlekedés, máris a 22-es csapdájában találjuk magunkat.


Edinburgh has 49.2% green space - the most of all UK cities.






Dr. Klas Sandell antropo-geográfus és író szerint a megoldás a fenntartható fejlődés. Az ENSZ ezt úgy írja le, hogy az "találkozik a jelen igényeivel anélkül, hogy veszélyeztetné a következő nemzedékek lehetőségét ugyanerre". Ez megkívánja, hogy a társadalom nagyobb egészként tekintsen a fejlődésre. "Utat kell találnunk élni, dolgozni és gazdagítani a természetet - magyarázza Klas. - A természetvédelem csupán az első lépés."

Svédország (és Norvégia és Finnország szintén) nagyon jó példát mutat. A Közös Hozzáférés Joga - svédül allemansrätten - segített a svédek természetszemléletének formálásában. "Itt a természet nem egy "vadon" dolog, ami messze van. Inkább az általános szabadtéri töltődés tere és a természetes tájjal találkozik - mondja Klas. Az egyszerűségről szól a felszerelés és az aktivitások szintjén - inkább csatangolás az erdőben, mintsem expedíció a vadonban. És a választás szabadságát jelenti."







Az egyszerűség ötlete egybevág a tudománnyal. A kutatás azt állítja, hogy a gyakori természetjárás - bármilyen rövid is - és a zöld terek közelsége jótékonyabb hosszútávon, mint a ritka felfedezőutak a vadonban. Néhány európai város megpróbálja biztosítani, hogy lakói zöld terület 300 méteres körzetében éljenek, erre két példa Oslo és Victoria-Gasteiz Spanyolországban. "A bizonyíték erős és egyre több arra, hogy az emberek és közösségek akkor fejlődnek, ha hozzáférnek a természethez - magyarázza Robbie Blake, az Európai Föld Barátai kampányfelelőse. - Mindenkinek szüksége van a természetre. Szabadságot ad és segít egészségesen élni".


Minél több, annál jobb

Bizonyított, hogy a természettel való szerelem sosem ér véget. Az érzés, ahogy a megbecsülés is, csak nő. Kutatás igazolta a pozitív együttjárást a természetben töltött idő és a természetvédelem iránti hajlandóság között (mellyel pedig még több időt töltünk ott). A Wildlife Trust és a Derby University Egyesült Királyságban végzett egy hónapos kutatása, a 30 Nap a Vadonban (30 Days Wild) eredményei szerint amellett, hogy a rendszeresen a szabadban mozgás 30 százalékkal emeli azok számát, akik kiválónak találják egészségüket, az is kiderült, hogy az emberek hajlamosabbak vigyázni a közvetlen környezetükre, értékelni azt és így megvédeni.


Egyensúlyba hozni a mérleget

"Minden az egyensúlyról szól - mondja Klas. - Tudjuk, hogy a fenntartható fejlődés azon múlik, hogy a közvélemény elfogadja a fogyasztásban és az életmódban történő változásokat. Ha sokcélú földterületeket hozunk létre, ahol az erdészet, az infrastruktúra, a mezőgazdaság és a lakhatás összekapcsolódik a pihenéssel, természetvédelemmel és oktatással, akkor ésszerű azt gondolni, hogy ez erősebb alapja lehet a fenntartható fejlődésnek. Jobb alap, mint az a szemlélet, mely a természetet elszigetelt és különleges helyként képzeli el, ahová néha ellátogatunk, de csak a szépérzékünk és a kaland miatt - vagyis az nem nélkülözhetetlen alapja az emberi létnek."


Akkor mit tehetünk?

Milyen gyakran jársz a természetben? Naponta? Hetente? Finnország jelenleg havi öt óra természetben töltött időt javasol, rövid, rendszeres látogatásokra osztva. Kutatók azt találták, hogy a hangulatváltozás és a figyelemelterelés csupán 40 perc alatt lehetséges. A 30 Nap Vadon kihívás (30 Days Wild challenge) az Egyesült Királyságban arra jutott, hogy nem csak a természetben töltött idő hossza számít, hanem az is, hogy mit csinálsz: megérinteni egy fa kérgét, nézni a kaptár körül zümmögő méheket, bedugni a lábujjunkat a tóba, megosztani az élményt másokkal. Ezért bátorítja mind a Mind Ökoterápiája, mind a finn erő-ösvények , hogy az ember lépjen kapcsolatba a természettel, hogy a legtöbbet kapja tőle. Az efféle gyakori, rövid természet-adagok nagyobb valószínűséggel ösztönöznek hosszabb, mélyebb és jutalmazóbb kirándulásokra nagy tájakon. Az így létrejövő visszacsatolási körök túlérnek az egyénen és a társadalom egészére pozitívan hatnak.







Amikor 2005-ben útjára indítottuk a Fjällräven Classic túrát, az volt a cél, hogy minél több ember kedvet kapjon a túrázáshoz a svéd hegyekben. De ennél sokkal több lett belőle. Ahogyan egyre többen csatlakoztak, rájöttünk, hogy a Fjällräven Classic arra ösztönzi az embereket, hogy általában több időt töltsenek a természetben. A túrára készülve bejárták a helyi természetvédelmi területeket és parkokat. Rábeszélték a barátaikat és a családjukat, hogy ők is csatlakozzanak a kalandhoz. És lényegében ők motiváltak bennünket, hogy kiterjeszzük a Fjällräven Classic-ot Dániára, az Egyesült Államokra és Hong Kongra. Ami úgy kezdődött, mint visszafogott vadon kaland szabadtéri időtöltést egyébként is gyakorlóknak, mára annak az eszmének az elindítója, hogy mindenki több időt töltsön a természetben. "Szenvedélyem, hogy ösztönözzek másokat a természet megtapasztalására - mondja Carl Hård Af Segerstad, a Fjällräven Classic eseményszervezője. - A természetlátogatásnak rengeteg pozitív hozadéka van mind egyéni, mind társadalmi szinten. Természetesen a mozgás jó dolog, de azt is megmutatja, hogy mi fontos az életben. HIszem, hogy életbevágó közvetlenül megtapasztalni a természetet, mert nem gondoskodsz valamiről és véded azt, amiben sosem volt részed."







Szeretnénk, ha csatlakoznál a Fjällräven Classichoz, de persze nem egy több napos túrával kell kezdened az utazásod a természetbe. Mint a kutatás bizonyítja, csupán 40 perc a természetben jótékony hatású lehet. Annyit kell tenned, hogy kinyitod az ajtót és kisétálsz. A többit a természet megoldja.


Link



Vár a természet

Link


Vár a természet - Videók


Link














 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Címkék: természetvédelmi, egyenlőtlenségek, természetvédelem, környezetvédelmi, hangulatváltozás, nélkülözhetetlen, összekapcsolódik, spanyolországban, földterületeket, természetközeli, kampányfelelőse, valószínűséggel, előrejelzésével, aggodalmaskodás, visszacsatolási, infrastruktúra, csökkentésében, veszélyeztetné, tevékenykedünk, munkatalálkozó, egyszerűségről, rehabilitációs, utópisztikusan, természetjárás, megtapasztalni, egészségünknek, tanulmányozzák, kirándulásokra, csatlakozzanak, közösségeknek, arisztokrácia, nyilvánvalóak, természetesen, tevékenységek, hozzáféréssel, environmental, természet jótékonyan, lábad alatt, lombok suhogó, teendő listádat, haszontalan munkatalálkozó, aggodalmaskodás feleslegesnek, asztalt verted, világ másik, fasor munkából, gyermeked iskolája, természetvédelmi terület, városhatár közelében, természet jótékony, első természetvédelmi, gazdag arisztokrácia, egészségünknek –, Frederick Law Olmsted, York-I Central Park, Egyesült Királyságon, Amerikai Egyesült Államokon, Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézete, European Environmental Policy, Svájci Alpokban, Dél-Svédországi Alnarp Rehabilitációs Kertben, Patrick Ten Brink, Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézetének, Európai Föld Barátai, Klas Sandell, Közös Hozzáférés Joga, Victoria-Gasteiz Spanyolországban, Robbie Blake, Wildlife Trust, Derby University Egyesült Királyságban, Days Wild, Egyesült Királyságban, Mind Ökoterápiája, Fjällräven Classic, Fjällräven Classic-ot Dániára, Egyesült Államokra, Hong Kongra, Carl Hå, Fjällräven Classichoz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szép álmokat!  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Meghitt estéken . . .  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nemzeti  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Atyám !  Cicus virággal  A szív és a cselekvés egységes...  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Kokárda  Aztán itt van egy másik szerep...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Éljen a magyar szabadság!  Nemzeti  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Az ünnepről  Mai harmónia kártyám  Rochefoucauld - a bölcs  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Egyet értesz?  Szép Álmokat  Alvó cica  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Ne feledjük: a föld jóval több...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Szép Álmokat  mindent a népért...  Alvó cica  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Dóró Sándor: Ma  Csendes éjszakán  Szeretettel  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Alvó baby  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Jó éjszakát  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
természet jótékonyan, lábad alatt, lombok suhogó, teendő listádat, haszontalan munkatalálkozó, aggodalmaskodás feleslegesnek, asztalt verted, világ másik, fasor munkából, gyermeked iskolája, természetvédelmi terület, városhatár közelében, természet jótékony, első természetvédelmi, gazdag arisztokrácia, egészségünknek &#8211, ember egészségére, természet csodáiban, természet emberi, birtokunknak vannak, természet változatos, emberi egészség, természetben töltött, természetre gondolunk, passzív ottlét, jótékony hatások, karcsúbb alakon, zöldben gazdag, intézet szerint, testi előnyök, szellemiek árnyaltabbak, természet lelket, pszichiáterek körében, tengerparti Dorsetben, zsúfolt svájci, páciensek mentális, folyamatban irányított, természetvédelmi projektektől, egyszerű közös, finn erő-ösvények, páciensek egybehangzóan, szorongás enyhüléséről, stressz csökkenéséről, önértékelés javulásáról, természetre épülő, hatások egyértelműek, kezelési költségek, kórházban töltött, tágabb társadalmi, alacsonyabb kórházi, társadalmi integrációt, természethez való, közös zöld, társadalmi összetartás, társadalmi feszültség, válasz minden, ablakon kinézve, világ lakosságának, maga 2020-ra, szabad terek, építkezések miatt, otthonközeli természetnek, természetközeli élet, zöld tértől, előnyök pedig, várostervezők hatalmas, növekvő létszámú, nyomás mellett, autós közlekedés, 22-es csapdájában, fenntartható fejlődés, jelen igényeivel, következő nemzedékek, társadalom nagyobb, természetvédelem csupán, első lépés, általános szabadtéri, természetes tájjal, egyszerűségről szól, aktivitások szintjén, választás szabadságát, egyszerűség ötlete, gyakori természetjárás, zöld terek, ritka felfedezőutak, bizonyíték erős, természettel való, pozitív együttjárást, természetvédelem iránti, hónapos kutatása, szabadban mozgás, emberek hajlamosabbak, közvetlen környezetükre, egyensúlyról szól, közvélemény elfogadja, életmódban történő, lakhatás összekapcsolódik, fenntartható fejlődésnek, természetet elszigetelt, kaland miatt, emberi létnek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 1785
  • e Hónap: 18929
  • e Év: 156301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.