Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hazánk 9 legkülönlegesebb vára, amik tökéletesek lesznek a h
  2021-09-24 20:45:23, péntek
 
   
 

HAZÁNK 9 LEGKÜLÖNLEGESEBB VÁRA, AMIK TÖKÉLETESEK LESZNEK A HÉTVÉGI KIRÁNDULÁSÁHOZ


Annyi gyönyörű nevezetességgel büszkélkedhet hazánk, hogy nehéz eldönteni melyiket is válasszuk a hétvégi kirándulásunk helyszínéül. Most a legkülönlegesebb várakat vesszük sorra, hogy kicsit segítsünk a döntésben.

Magyarország legjobbjai: Hazánk 9 legkülönlegesebb vára, amik tökéletesek lesznek a hétvégi kiránduláshoz1. Budai vár


A Budai Vár, a Szent György téren található, Budapest városképének meghatározó építészeti remekműve. A 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. Ebből a korszakból a középkori falak és néhány épület maradt fenn, de a 19. században jelentősen átalakították Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján. Az itt található Halászbástya tornyaiból és teraszairól a Dunára és a közeli Mátyás-templomra nyílik kilátás. A vár épülete ma komplex kulturális intézményként funkcionál. Itt kapott helyet a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum. Számtalan gasztronómiai és kulturális eseményt is tartanak itt.

A várnegyed egyik legszokatlanabb nevezetessége kétségkívül Abdurrahman pasa sírja. A műemléken Buda utolsó török helytartójáról ez olvasható: "Hős ellenfél volt békesség vele!". A török katonai vezető a korabeli történetírók szerint az Anjou bástya közelében, félúton a mai Hadtörténeti Múzeum és a Bécsi kapu között halt meg harc közben, itt emelték neki az emlékművet Szabó György leszármazottai 1932-ben.2. Vajdahunyad vára

A Hunyadi-család vajdahunyadi várkastélya a 19. században már a magyar nemzet építészeti ereklyéjévé vált, így az 1896-os milleniumi ünnepségekre elkészítették mását a budapesti Városligetben, ezzel az ezeréves magyar építészetet megjelenítve egyetlen épületben. Az épület különböző stílusok keveredésében épült a romántól, a gótikustól és a reneszánsztól egészen a barokkig. Lényegében 21 kisebb, egymáshoz csatolt épületből tevődik össze, amelyek mind magyar és román várak és kastélyok mintájára készültek el. Napjainkban ez a vár ad otthont a Mezőgazdasági Múzeumnak. Az épület körül található a Városligeti-tó, ami önmagában is megér egy látogatást.

A vár eredetileg csak ideiglenes kiállításként működött volna, így kartonpapírból és fából készült, de olyan népszerűvé vált, hogy 1908-ra kőből és téglából is megépítették.3. Visegrádi vár


Visegrád leghíresebb építménye kétség kívül a Visegrádi vár, amely a Várhegy tetején áll. A Fellegvár és egyben Visegrád Károly Róbert uralkodása idején nyerte el máig élő kultuszát, amikor az uralkodó Visegrádot jelölte meg mint hivatalos székhelyét, s mint az ország fővárosát. Története során a koronát és a koronaékszereket több alkalommal is őrizték itt. A Várhegy tövében található Salamon-torony is része az egységnek, mint Alsóvár, annnak ellenére, hogy gyakran különálló látványosságként emlegetik. A város legmagasabb pontján a Fellegvár áll, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra és ahol több, középkori kiállítás is megtekinthető.

Az vár az 1500-as években óriási pusztítást szenvedett el és 1544-ben török kézre került. Ezt követően felváltva volt a török és a magyar csapatoké, míg legvégül a törökök elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Nemcsak az építmény, hanem a teljes város is elpusztult, újranépesedése hosszú időt vett igénybe. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején kezdődtek, és a felújítások még napjainkban is tartanak.

A Visegrádi-hegység és a Börzsöny hegyei találkozásánál fekvő Duna kanyarulata Magyarország egyik legszebb pontja. Itt található hazánk legvadregényesebb szurdokvölgye, benne a Rám-szakadékkal, a Prédikálószékkel, és a Hegyes-tetőtev, melyről lenyűgöző panoráma nyílik a Dunakanyarra. Túrázásra fel!4. Sümegi vár

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje, amely a történelmi viszontagságok ellenére ma is gyönyörű látványt nyújt, ahogy a hegytetőről uralja környezetét. A belsőtornyos vár, szabálytalan sokszög alaprajzával, észak-déli tájolásával a síkságból 87 méter magasra kiemelkedő magas Várhegy tetején található. Három nagyobb egységből áll, a külső-, a belső és fellegvárból. Az erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül. Az ide látogatókat kiállítások, kulturális programok és lovas műsorok is várják, Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelyén.

A vár fontos katonai szereppel bírt a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is, és 1705-től a felkelők fontos bázisának számított, falai között még lőport is gyártottak a harcoló katonaságnak. Hadiszerencséjük hanyatlásával 1709-ben ágyúlövés nélkül feladta a telekesi Török István által vezérelt kuruc katonaság.5. Gyulai vár


A Gyulai vár az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, Gyula belvárosában áll. A sokéves viszontagság után a második világháborút követően megkezdődött az épület állagának helyreállítása. A vár és a vármúzeum felújítása véglegesen 2005-ben fejeződött be. A Corvin János Múzeum állandó kiállítása is itt működik, amely betekintést nyújt a vár életébe. A várkert egész évben színes kulturális és gasztronómiai programok helyszíneként szolgál. A nagyobb rendezvények kapcsán többször begyújtásra kerül a kemence, sülnek a finom kenyerek, fellobban a kovács tüze, elindul a fazekaskorong, így érdemes akár az egész családdal ellátogatni ide.

Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Gyula Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt.

Gyula egyik legkülönlegesebb nevezetességét se hagyja ki, ha itt jár, ami nem más, mint az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült gyulai Várfürdő. A gyógyfürdő vize mozgásszervi megbetegedések, helyi idegbántalmak, gyulladásos nőgyógyászati betegségek és rehabilitációs kezelések esetén is nagyon pozitív hatással rendelkezik. A hatalmas zöldterületnek köszönhetően még a legforgalmasabb napokon is lehet csendes, pihenésre alkalmas területeket találni a fürdőben.6. Boldogkő vára . Boldogkőváralja


A boldogkői vár a Hernád folyó völgyének keleti oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte. A hegy, melyen a vár áll, a Zempléni Tájvédelmi Körzet része. A vár az Országos Kéktúra egyik állomása, így kedvelt úticél a túrázók körében is. Az épület legkülönlegesebb része az Oroszlánszikla, amely egy 20 m magas sziklagerinc végén áll, ahová őrbódét építettek. A vár pincéjét és a várborozót a föld alatt összekötötték, így a felfedezőtúrát követően a fáradt és szomjas turista a hűvös várborozóban találja magát.

A legenda szerint a vár egy Bodó nevű aszalómesterről kapta a nevét. Ő volt az aki IV. Béla királyunkat a tatárjárás idején állítólag megmentette.

A Boldogkőváralja körül is húzódó Zempléni-hagység csodálatos élővilággal rendelkezik és a kisebb hegycsúcsokat meghódítva is egészen különleges látvány tárulhat elénk, így érdemes egy kis túrát tenni a természetben is, ha a várat tervezi meglátogatni.7. Bory-vár


Bory Jenő azon kevés művészek közé tartozik, akik még életükben be tudták fejezni a legnagyobb alkotásukat. A művész saját műalkotásának tekintette a várát, amely évről-évre fejlődött és terjeszkedett. A különleges lakóház a magyarországi szimbolikus építészet egyedi példája. Az épületben több száz szobor és festmény található, külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. A százoszlopos udvar folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig. Bory Jenő a vár főépületében, az Elefántos udvar fölött, az emeleti szinten építette meg tágas, nagy szobrok mintázására is alkalmas műtermét és a kisebb kiszolgáló helységeket. Mostanra persze ez az egész - bár őrzi eredeti jellegét - elsősorban múzeum, ahol a mester munkái mellett nem egy barátjának, jó nevű kortárs művészeknek a munkáit is megtalálhatjuk.

Az épület egyik fő különlegessége, hogy a művész nagyrészt egyedül építette, szépítette azt, 40 éven keresztül a hitvesi szeretet és a művészi álmok emlékéül.

Ha gyerkőcökkel látogatná meg a Bory-várat kalandtúrán is részt vehetnek. Töltsék le a vár honlapjáról a különböző feladatlapok egyikét és induljanak így az épület felfedezésére. Így nem csak a szülők, de a legkisebbek számára is igazi élmény lehet az itt töltött idő.8. Tatai vár


Az Öreg-tó északi partján álló romantikus Öreg-vár Tata legjelentősebb és leghíresebb műemléke. A XIV. század végén épült gótikus vízi vár aranykora Zsigmond és Mátyás király idejében volt. Az épület eredetileg nem védelmi célokra épült, sokkal inkább birtokközpontnak, nyaralónak, vadászkastélynak. A várkastély a gótika, reneszánsz, barokk és a romantika stílusjegyeiben épült. Legnagyobb különlegessége, hogy ez az egyetlen magyarországi vár, melyet eredeti vízárok-védelmi rendszer övez. Egy romantikus randevúhoz egészen tökéletes helyszín a tóparti sétányon körbejárható vár. Az épület 1954 óta a Kuny Domonkos Múzeumnak ad otthont, melyben az állandó helytörténeti kiállítások, korszakok és témakörök szerint mutatják be a gyűjteményt. Az emeleti kerengő leghíresebb része a gótikus keresztboltozatú lovagterem. A helytörténeti kiállításon a tatai fazekasság es a tatai céhek történetébe nyerhetünk betekintést.

A török hódításnak sajnos a tatai vár is áldozatául esett. 1597-ben azonban sikeresen visszafoglalták, hiszen két leleményes töröknek öltözött magyar katonának sikerült feljutnia a vár hídjára. Ahogy leszállt az éjszaka, a gabona alól előkerült egy puskaporral megtöltött bronzharang, és egy hatalmas robbanás közepette a várkapu leomlott. A váratlan támadást követően hatalmas káosz lett úrrá a törökök között. Ekkor érkezett meg Pálffy Miklós főkapitány embereivel, és diadalt arattak törökök felett.9. Füzéri vár


A füzéri Várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található. A vár 13. század eleji építésével Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Tematikus kiállításokat tekinthetünk meg itt a várvédők életéről és a középkori Füzérről. Az Alsó bástya teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a falura, de számos másik településig ellátni innen. A várhoz való feljutás ugyan egy kis túrát igényel, de ez gyönyörű erdei környezetben történik, így egy tökéletes családi kirándulás lehet Füzér meglátogatása.

2014 és 2016 között jelentős felújítást végeztek a váron, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája, Palotaszárnya és Alsó bástyája így az addig elhanyagolt vár ma már régi pompájában tündökölhet.

A Zemplén sok kirándulási lehetőséget kínál. Hollóháza, Pálháza és Sátoraljaújhely rövid autóútra találhatóak Füzértől. Hollóházán a Porcelángyárat és az ahhoz tartozó múzeumot érdemes meglátogatni, Pálházán az innen induló kisvasúttal lehet kirándulni egyet, Sátoraljaújhelyben pedig a Zemplén Kalandparkban tölthet el egy izgalmas napot.LinkFedezze fel Magyarország legjobbjait
Nem kell messzire utaznia a tökéletes pihenéshez


Link
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Címkék: keresztboltozatú, legkülönlegesebb, koronaékszereket, hadiszerencséjük, látványosságként, prédikálószékkel, kastélyparkjában, helyreállítására, szabadságharcban, birtokközpontnak, vadászkastélynak, boldogkőváralja, aszalómesterről, kirándulóhelyén, stílusjegyeiben, sátoraljaújhely, legszokatlanabb, visszafoglalták, nevezetességgel, legforgalmasabb, különlegessége, újranépesedése, találkozásánál, üvegfestmények, porcelángyárat, viszontagságok, megtalálhatjuk, oroszlánszikla, helyreállítása, legjelentősebb, legváratlanabb, megbetegedések, kirándulásához, zöldterületnek, rehabilitációs, kartonpapírból, hétvégi kirándulásunk, legkülönlegesebb várakat, hétvégi kiránduláshoz, magyar királyoknak, középkori falak, közeli Mátyás-templomra, várnegyed egyik, műemléken Buda, török katonai, korabeli történetírók, emlékművet Szabó, magyar nemzet, 1896-os milleniumi, budapesti Városligetben, ezeréves magyar, épület különböző, LEGKÜLÖNLEGESEBB VÁRA, AMIK TÖKÉLETESEK LESZNEK HÉTVÉGI KIRÁNDULÁSÁHOZ, Budai Vár, Szent György, Hauszmann Alajos, Magyar Nemzeti Galéria, Országos Széchényi Könyvtár, Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Szabó György, Mezőgazdasági Múzeumnak, Visegrád Károly Róbert, Sümegi Vár, Rákóczi Ferenc, Török István, Magyar Királyság, Corvin János Múzeum, Gyula Eger, Zempléni Tájvédelmi Körzet, Országos Kéktúra, Bory Jenő, Tinódi Lantos Sebestyénig, Öreg-vár Tata, Kuny Domonkos Múzeumnak, Pálffy Miklós, Várhegy Magyarország, Alsó Vár, Felső Vár Várkápolnája, Zemplén Kalandparkban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Idézet  Olaszország.....  Álljunk meg egy pillanatra  Az emberiség  Szép napot kívánok!  Őszi csokor  Csillagtérkép  Facebookon kaptam  Szépséges est köszöntsön ránk ...  Elhunyt Venczel Vera  A mézes citromos meleg víz hat...  A testamentum  Engesztelő áldozat  Animus meminisse horret  Jobb emésztés és fogyás gyömbé...  Az igazi őszi reggel, szikrázó...  Legyen egy jó hétvégéd!  Búcsúdal-féle  Kellemes őszi vasárnap délután...  Szépséges est köszöntsön ránk ...  Sinka István : Ősz...  A cél  értünk is harcoltak Emlékek, m...  Haza csak addig van  A boldogságot csak az bírja el...  Kell most a mécses is  Legyen egy jó hétvégéd!  Higyj nekem...  Facebookon kaptam  Isten  Engesztelő áldozat  Isten  Isten  Madárlesen.......  Kis Vuk az őszi erdőben  Fanjing templom......  Álljunk meg egy pillanatra  Igazságos Isten  Bajnóc vára.....  Őszi csokor  Facebookon kaptam  Gyémántgyűrű  Dsida Jenő : Október végén  Minden évszaknak megvan a szép...  Kék zafír gyűrű  Október 23  Jézus halála  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok!  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Egy szép fotó a szeretetről......  Facebookon kaptam  Idézet  Animus meminisse horret  1956. október 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Havasi gyopár......  Járom az utam.......  Békés , derűs estét kívánok !  Idézet........  Békés , derűs estét kívánok !  Élelmes madárka .  A mézes citromos meleg víz hat...  Mai napi mosoly.....  Helix köd  Mosoly mára........  1956 kommunistáinak leszármazo...  Szabadság napja  Szent Piroska templom harangto...  Megigazulás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Angyalok !  Facebookon kaptam  Csillagtérkép  Facebookon kaptam  Veszekedés  Mancsra emlékezzünk.....  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes hétvégét mindenkinek  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Sineken  Annak a következménye  Szép estét kedves látogatóimna...  Jobb emésztés és fogyás gyömbé...  Isten  Oscar Wilde : La Bella Donna D...  A mézes citromos meleg víz hat...  Nyomok  Őszi csokor  Facebookon kaptam  Szabadság napja  Szombat......  Ima  Arrogancia  Megigazulás  Jézus Krisztus keresztje  Ima  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
hétvégi kirándulásunk, legkülönlegesebb várakat, hétvégi kiránduláshoz, magyar királyoknak, középkori falak, közeli Mátyás-templomra, várnegyed egyik, műemléken Buda, török katonai, korabeli történetírók, emlékművet Szabó, magyar nemzet, 1896-os milleniumi, budapesti Városligetben, ezeréves magyar, épület különböző, reneszánsztól egészen, épület körül, uralkodó Visegrádot, ország fővárosát, koronaékszereket több, város legmagasabb, 1500-as években, magyar csapatoké, törökök elhagyták, szinte teljesen, teljes város, első törekvések, 1870-es évek, ország egyik, történelmi viszontagságok, hegytetőről uralja, erődítmény magja, 1260-as években, fellegvár falai, évszázaddal később, felkelők fontos, harcoló katonaságnak, telekesi Török, egykori Magyar, sokéves viszontagság, második világháborút, épület állagának, vármúzeum felújítása, várkert egész, nagyobb rendezvények, finom kenyerek, kovács tüze, egész családdal, építőanyag ellenére, ország három, egykori Almássy-kastély, gyógyfürdő vize, hatalmas zöldterületnek, legforgalmasabb napokon, fennmaradt oklevelek, tatárjárás után, kassai utat, túrázók körében, épület legkülönlegesebb, föld alatt, felfedezőtúrát követően, hűvös várborozóban, legenda szerint, tatárjárás idején, kisebb hegycsúcsokat, várat tervezi, legnagyobb alkotásukat, művész saját, különleges lakóház, magyarországi szimbolikus, épületben több, legváratlanabb helyeken, százoszlopos udvar, magyar történelem, emeleti szinten, kisebb kiszolgáló, egész &#8211, mester munkái, épület egyik, művész nagyrészt, hitvesi szeretet, művészi álmok, különböző feladatlapok, épület felfedezésére, legkisebbek számára, épület eredetileg, romantika stílusjegyeiben, egyetlen magyarországi, romantikus randevúhoz, tóparti sétányon, épület 1954, állandó helytörténeti, emeleti kerengő, gótikus keresztboltozatú, helytörténeti kiállításon, tatai fazekasság, tatai céhek, török hódításnak, gabona alól, puskaporral megtöltött, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 297 db bejegyzés
Összes: 4278 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 3087
  • e Hónap: 33473
  • e Év: 493596
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.