2011-06-30 21:44:39, csütörtök
|
|
|
Szarvas vadas zsemle gombóccal
........
Hozzávalók:
Az ételhez:
1,5-2 kg szarvas-, őz- vagy marhahús
4-5 db méretes sárgarépa
1 db fehérrépa
fél zeller
só
bors
babérlevél
borókabogyó
2-3 fej hagyma
szárított oregano
ételízesítő
libazsír
mustár
tejföl vagy tejszín
pici cukor vagy méz
1 db erőleves kocka
1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbor
A páchoz:
olívaolaj
só
bors (őrölt és szemes)
babérlevél
borókabogyó
mustár
hagyma
fokhagyma
A zsemlegombóchoz:
5-6 db szikkadt zsemle
tej
só
őrölt bors
liszt
1-2 tojás
pici olaj
Elkészítés:
A vad- és a marhahús készítésének alapja a pácolás, melyet én 4-7 nappal a főzés előtt végzek el. A húst szépen lehártyázom, majd 1 centis szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom és borsozom. Borsőrlőt használok, melyben fekete, fehér, zöld és rózsabors egyaránt van. A befűszerezett hússzeleteket megkenem mustárral, jénai tálba fektetem. Minden sor hússzeletre teszek vékonyra karikázott hagymát és zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókabogyót, és vegyesen a szemes borsokból. Annyi olívaolajat öntök a húsra a végén, hogy ellepje. Fóliával letakarom, és felhasználásig hűtőbe teszem, nem kell félni, hogy megromlik, hiszen az olaj légmentesen zárja.
A vadas készítése:
A bepácolt hússzeleteket lecsorgatom, a megmaradt olaj máskor is felhasználható hasonló célra. A hagymát apróra vágom, a zöldségféléket megtisztítom és felkockázom. Egy nagyobb edényben felolvasztom a libazsírt, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütöm, csak fehéredésig. Az átsült szeleteket egy másik edénybe helyezem, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beleteszem az erőleveskockát, és fedő alatt puhára párolom. A sütés után visszamaradt zsírba teszem a hagymát, sózom és borsozom. Ha barnulni kezd, pici cukrot vagy mézet teszek rá, enyhén karamellizálom, majd öntök rá egy kicsit a vörösborból. Amikor a hagyma kellően üvegesre párolódott, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, valamint a mustáron kívül a többi fűszert. A borókabogyóból bátran használok, hisz nagyon finom ízt ad a vadasnak. Amikor a zöldségek enyhén átsültek hozzáadom a maradék vörösbort, szükség szerint a húsléből merek rá, amiben a hússzeletek párolódnak, beleteszek négy evőkanálnyi mustárt, és lassú tűzön fedő alatt főzöm. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, kiveszem a főzőléből, melyből a szükséges mennyiséget, akár az egészet is rászűröm a zöldségekre. Merülőturmixot használva összeturmixolom a zöldségeket, óvatosan hozzáadom a tejfölt (tejszínt) kellemesen selymes szaftot kapva. Ebbe a szaftba beleteszem a hússzeleteket, és készre főzöm. Ízlés szerint még fűszerezhetem mustárral, esetleg egy kis citromlével. Amennyiben túl sok főzőlével engedtem fel, és híg a szaft, pici liszttel bestaubolom.
Zsemlegombóc
A szikkadt zsemléket felkockázom, egy tepsibe pici olajat öntök, beleteszem a zsemlekockákat, és a sütőben néhány perc alatt megpirítom. A tejet összekeverem a tojásokkal, sózom, borsozom, és beleforgatom a már kihűlt zsemlekockákat. Annyi lisztet adok hozzá, hogy kézzel formálható, jól összeálló gombócokat készíthessek belőle, amit forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzök. Ízlés szerint apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöldet is adhatunk a masszához.
Megjegyzés:
Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradtságot. Természetesen főzés közben a szakácsba is lehet adagolni az ízletes vörösborból, én általában Egri Bikavért használok! Jó étvágyat kívánok!
SZARVAS VADAS/ Biolek-Alfredissimo
80 deka szarvas hús kb. 4 centis kockákra vágva, 2-3 hagyma, 20 darab borókabogyó, 5 deka bacon kockákra vágva, 2 deci húsleves vagy 1 deci leves-1 deci vörösbor, olaj, só, bors, kakukkfü, 4 babérlevél, konyak, sürített paradicsom, fahéj, 2-3 ek. áfonya lekvár
A bacont kisütöttem, majd rádobtam a húst, együtt piritottam. Utána jött bele a durvára vágott hagyma,tovább sütöttem, majd beleszórtam a mozsárban kicsit széttört borókabogyókat, a kakukkfüvet, a babérleveleket és beleöntöttem a bor-leves keveréket, sóztam, borsoztam.
Lefedve puhára föztem.
...... .............
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: zsemlegombóchoz, összeturmixolom, babérleveleket, erőleveskockát, zöldségféléket, merülőturmixot, felhasználásig, felhasználható, zsemlekockákat, borókabogyókat, borókabogyóból, karamellizálom, természetesen, befűszerezett, hússzeleteket, fűszerezhetem, mindenképpen, babérlevelet, zsemlegombóc, borókabogyót, beleöntöttem, összekeverem, készítésének, beleforgatom, megtisztítom, visszamaradt, felkockázott, felolvasztom, alfredissimo, készíthessek, vörösborból, olívaolajat, felkockázom, zöldségekre, zöldségeket, borókabogyó, marhahús készítésének, főzés előtt, húst szépen, befűszerezett hússzeleteket, szemes borsokból, olaj légmentesen, vadas készítése, bepácolt hússzeleteket, megmaradt olaj, hagymát apróra, zöldségféléket megtisztítom, nagyobb edényben, hússzeletek mindkét, átsült szeleteket, másik edénybe, sütés után, Egri Bikavért, SZARVAS VADAS,
|
|