Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szarvas vadas zsemle gomb
  2011-06-30 21:44:39, csütörtök
 
  Szarvas vadas zsemle gombóccal

........


Hozzávalók:
Az ételhez:
1,5-2 kg szarvas-, őz- vagy marhahús
4-5 db méretes sárgarépa
1 db fehérrépa
fél zeller

bors
babérlevél
borókabogyó
2-3 fej hagyma
szárított oregano
ételízesítő
libazsír
mustár
tejföl vagy tejszín
pici cukor vagy méz
1 db erőleves kocka
1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbor
A páchoz:
olívaolaj

bors (őrölt és szemes)
babérlevél
borókabogyó
mustár
hagyma
fokhagyma
A zsemlegombóchoz:
5-6 db szikkadt zsemle
tej

őrölt bors
liszt
1-2 tojás
pici olaj

Elkészítés:
A vad- és a marhahús készítésének alapja a pácolás, melyet én 4-7 nappal a főzés előtt végzek el. A húst szépen lehártyázom, majd 1 centis szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom és borsozom. Borsőrlőt használok, melyben fekete, fehér, zöld és rózsabors egyaránt van. A befűszerezett hússzeleteket megkenem mustárral, jénai tálba fektetem. Minden sor hússzeletre teszek vékonyra karikázott hagymát és zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókabogyót, és vegyesen a szemes borsokból. Annyi olívaolajat öntök a húsra a végén, hogy ellepje. Fóliával letakarom, és felhasználásig hűtőbe teszem, nem kell félni, hogy megromlik, hiszen az olaj légmentesen zárja.
A vadas készítése:
A bepácolt hússzeleteket lecsorgatom, a megmaradt olaj máskor is felhasználható hasonló célra. A hagymát apróra vágom, a zöldségféléket megtisztítom és felkockázom. Egy nagyobb edényben felolvasztom a libazsírt, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütöm, csak fehéredésig. Az átsült szeleteket egy másik edénybe helyezem, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beleteszem az erőleveskockát, és fedő alatt puhára párolom. A sütés után visszamaradt zsírba teszem a hagymát, sózom és borsozom. Ha barnulni kezd, pici cukrot vagy mézet teszek rá, enyhén karamellizálom, majd öntök rá egy kicsit a vörösborból. Amikor a hagyma kellően üvegesre párolódott, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, valamint a mustáron kívül a többi fűszert. A borókabogyóból bátran használok, hisz nagyon finom ízt ad a vadasnak. Amikor a zöldségek enyhén átsültek hozzáadom a maradék vörösbort, szükség szerint a húsléből merek rá, amiben a hússzeletek párolódnak, beleteszek négy evőkanálnyi mustárt, és lassú tűzön fedő alatt főzöm. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, kiveszem a főzőléből, melyből a szükséges mennyiséget, akár az egészet is rászűröm a zöldségekre. Merülőturmixot használva összeturmixolom a zöldségeket, óvatosan hozzáadom a tejfölt (tejszínt) kellemesen selymes szaftot kapva. Ebbe a szaftba beleteszem a hússzeleteket, és készre főzöm. Ízlés szerint még fűszerezhetem mustárral, esetleg egy kis citromlével. Amennyiben túl sok főzőlével engedtem fel, és híg a szaft, pici liszttel bestaubolom.
Zsemlegombóc
A szikkadt zsemléket felkockázom, egy tepsibe pici olajat öntök, beleteszem a zsemlekockákat, és a sütőben néhány perc alatt megpirítom. A tejet összekeverem a tojásokkal, sózom, borsozom, és beleforgatom a már kihűlt zsemlekockákat. Annyi lisztet adok hozzá, hogy kézzel formálható, jól összeálló gombócokat készíthessek belőle, amit forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzök. Ízlés szerint apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöldet is adhatunk a masszához.
Megjegyzés:
Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradtságot. Természetesen főzés közben a szakácsba is lehet adagolni az ízletes vörösborból, én általában Egri Bikavért használok! Jó étvágyat kívánok!


SZARVAS VADAS/ Biolek-Alfredissimo
80 deka szarvas hús kb. 4 centis kockákra vágva, 2-3 hagyma, 20 darab borókabogyó, 5 deka bacon kockákra vágva, 2 deci húsleves vagy 1 deci leves-1 deci vörösbor, olaj, só, bors, kakukkfü, 4 babérlevél, konyak, sürített paradicsom, fahéj, 2-3 ek. áfonya lekvár
A bacont kisütöttem, majd rádobtam a húst, együtt piritottam. Utána jött bele a durvára vágott hagyma,tovább sütöttem, majd beleszórtam a mozsárban kicsit széttört borókabogyókat, a kakukkfüvet, a babérleveleket és beleöntöttem a bor-leves keveréket, sóztam, borsoztam.
Lefedve puhára föztem.
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: zsemlegombóchoz, összeturmixolom, babérleveleket, erőleveskockát, zöldségféléket, merülőturmixot, felhasználásig, felhasználható, zsemlekockákat, borókabogyókat, borókabogyóból, karamellizálom, természetesen, befűszerezett, hússzeleteket, fűszerezhetem, mindenképpen, babérlevelet, zsemlegombóc, borókabogyót, beleöntöttem, összekeverem, készítésének, beleforgatom, megtisztítom, visszamaradt, felkockázott, felolvasztom, alfredissimo, készíthessek, vörösborból, olívaolajat, felkockázom, zöldségekre, zöldségeket, borókabogyó, marhahús készítésének, főzés előtt, húst szépen, befűszerezett hússzeleteket, szemes borsokból, olaj légmentesen, vadas készítése, bepácolt hússzeleteket, megmaradt olaj, hagymát apróra, zöldségféléket megtisztítom, nagyobb edényben, hússzeletek mindkét, átsült szeleteket, másik edénybe, sütés után, Egri Bikavért, SZARVAS VADAS,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Nem jár  Devecsery László - Húsvét  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Nem látom őket  Boldogság  Heltai Jenő: Március  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Boldog virágvasárnapot minden...  Nárcisz  Esti kép  Öröknek hinni . . .  Játékos kis cicák  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  képre írva  Aki belekortyol  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Graffiti bölcsesség  Esti Ima !  Facebookon kaptam Krisztinától  Az izmaink nem csak testmozgás...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Esti kép  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Márciuzs 24.  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Nagy Feró megmondta?  Alvó kisfiú  Amikor még kicsi voltál...  Alvó kutyák  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Nárcisz  Inkább ad  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Nagy Feró megmondta?  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam Krisztinától  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Játékos kis cicák  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  A csend aranyat ért  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
marhahús készítésének, főzés előtt, húst szépen, befűszerezett hússzeleteket, szemes borsokból, olaj légmentesen, vadas készítése, bepácolt hússzeleteket, megmaradt olaj, hagymát apróra, zöldségféléket megtisztítom, nagyobb edényben, hússzeletek mindkét, átsült szeleteket, másik edénybe, sütés után, hagyma kellően, felkockázott zöldségeket, mustáron kívül, többi fűszert, borókabogyóból bátran, zöldségek enyhén, maradék vörösbort, húsléből merek, hússzeletek párolódnak, szükséges mennyiséget, szaftba beleteszem, szikkadt zsemléket, tepsibe pici, sütőben néhány, tejet összekeverem, végeredmény mindenképpen, ízletes vörösborból, bacont kisütöttem, durvára vágott, mozsárban kicsit, bor-leves keveréket, zsemlegombóchoz, összeturmixolom, babérleveleket, erőleveskockát, zöldségféléket, merülőturmixot, felhasználásig, felhasználható, zsemlekockákat, borókabogyókat, borókabogyóból, karamellizálom, természetesen, befűszerezett, hússzeleteket, fűszerezhetem, mindenképpen, babérlevelet, zsemlegombóc, borókabogyót, beleöntöttem, összekeverem, készítésének, beleforgatom, megtisztítom, visszamaradt, felkockázott, felolvasztom, alfredissimo, készíthessek, vörösborból, olívaolajat, felkockázom, zöldségekre, zöldségeket, borókabogyó, hússzeletek, hússzeletre, lehártyázom, végeredmény, mennyiséget, ételízesítő, beleszórtam, kakukkfüvet, fáradtságot, fehéredésig, bestaubolom, citromlével, légmentesen, evőkanálnyi, lecsorgatom, párolódott, szeletekre, megjegyzés, gombócokat, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1015
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 27389
  • e Év: 230302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.