Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1938.november 2.Az első bécsi döntés:Dél Felvidék hazatért!
  2021-11-02 21:01:29, kedd
 
   
 1938.NOVEMBER 2. AZ ELSŐ BÉCSI DÖNTÉS


1938.november 2-án az első bécsi döntés értelmében kihirdették Dél-Felvidék visszacsatolását a Magyar Királysághoz. 1938. november 5-én a magyar hovédek megkezdték a bevonulást.

FELVIDÉK HAZATÉRT!


1938. november 2-án hozták meg az első bécsi döntést, amely visszajuttatta Magyarországnak a Felvidék Trianonban elcsatolt magyarlakta területeit.


A bécsi döntések nemzetközi választott bírósági döntések voltak, amelyekkel a náci Németország és a fasiszta Olaszország békés úton, döntőbíráin keresztül igyekezett kielégíteni Magyarországnak a trianoni békeszerződés felülvizsgálatára irányuló követeléseit. Míg Ciano főleg a magyar érdekeket képviselte, addig Ribbentrop a szlovák és román érdekek mellé állt, Hitler utasítására. A bécsi döntések révén, 1938-ban és 1940-ben Magyarország a trianoni békeszerződés értelmében elvesztett területeinek egyes részeit visszakapta Csehszlovákiától illetve Romániától. A második világháborút lezáró párizsi békeszerződések aztán e döntéseket 1947-ben semmisnek nyilvánították, a visszacsatolt területek pedig újra Csehszlovákiához és Romániához kerültek.Előzmények


A I. világháborús vereség után aláírt trianoni béke a szomszédos államoknak juttatta Magyarország területének kétharmadát, a magyar népesség egyharmadát.

A magyar politika nem törődött bele az 1920. június 4-én aláírt trianoni béke rendelkezéseibe, ezért a két világháború között a magyar külpolitika legfőbb célkitűzése az elszakított területek visszaszerzése volt.

A magyar politika fő célja ezután a területi revízió lett, ennek érdekében a harmincas évektől a versailles-i békerendszer megváltoztatásában szintén érdekelt Olaszországgal és a nemzetiszocialista Németországgal épített ki szoros kapcsolatokat.

A revíziós célok megvalósítására azután nyílt lehetőség, hogy a hitleri Németország elkezdte a versailles-i békeszerződés felülvizsgálatát - a Saar-vidék népszavazás általi (több mint 90% szavazott a Németországhoz való visszatérésre) visszaszerzése (1935. január 13.), 1936-ban a Rajna-vidék remilitarizálása -, majd agresszív terjeszkedésbe fogott, kezdetben a többi nagyhatalom háborút kerülő vagy halogató politikája miatt ellenállás nélkül - Ausztria bekebelezése (Anschluss, 1938. március 12.) és a müncheni egyezmény (1938. szeptember 29.) alapján a Szudéta-vidék megszállása (1938. október 10.). Az így átalakult helyzet lényegében azt jelentett, hogy Franciaország és Nagy-Britannia feladta kelet-európai ambícióit.


Az első bécsi döntés

A Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeit Németországnak juttató, 1938. szeptember 29-én Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és a Német Birodalom által aláírt müncheni egyezmény függelékébe olasz javaslatra bekerült, hogy a prágai kormánynak Magyarországgal és Lengyelországgal is rendeznie kell területi vitáit. Ha három hónapon belül nem tudnak megegyezni, ügyüket a müncheni konferencia résztvevői elé vihetik.

A magyar-csehszlovák tárgyalások 1938. október 8-án kezdődtek Komáromban, de 13-án megszakadtak. A magyar kormány ezután kérte a döntőbíráskodást, ami alól London és Párizs kivonta magát, így 1938. november 2-án a bécsi Belvedere-kastélyban Joachim von Ribbentrop német és Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter hirdette ki az első bécsi döntést.

Ez lényegében az etnikai revíziót valósította meg, Szlovákia csaknem kizárólag magyarok lakta déli részén 11927 négyzetkilométernyi területet adott vissza, ahol a 869299 lakos 86,5 százaléka volt magyar és csak 9,8 százaléka szlovák (az új határokon túl 67 ezer magyar maradt). A visszaítélt területekre 1938. november 5-10. között vonult be a magyar honvédség, Horthy kormányzó Komáromba és Kassára látogatott el. Az utólagos kiigazításokkal a terület 12 012 négyzetkilométerre nőtt, a visszacsatolást az 1938:XXXIV. törvény szentesítette.


Horthy Miklós bevonul Kassára

Kárpátalja visszafoglalása

A területi revízió folytatódott: 1939 márciusában, amikor Csehszlovákia megszűnt létezni, Hitler engedélyezte, hogy Magyarország megszállhassa Kárpátalját. Az ekkor elfoglalt terület nagysága 12171 négyzetkilométer volt, 496 ezer lakossal, ezek 12 százaléka volt magyar.


A második bécsi döntés

Az 1940. augusztus 30-án megszületett második bécsi döntés révén Észak-Erdély és a Székelyföld került vissza Magyarországhoz, a 43 591 négyzetkilométernyi területen élő 2185546 ember 51,4 százaléka volt magyar.

Az 1941. évi népszámlálás adatai szerint a visszacsatolt Észak-Erdélyben 1 344 000 magyar, 1 069 000 román és 47 000 német lakos élt. Dél-Erdélyben körülbelül 400 000 magyar maradt.

Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter naplója szerint - de ezt maga Mihail Manoilescu is elismeri visszaemlékezéseiben - a román külügyminiszter elájult a döntés kihirdetésekor. Fontos megjegyezni, hogy a Szovjetunió 1940 júniusában megszállta az akkor Romániához tartozó Besszarábiát, a mai Moldova Köztársaság területét, és a második bécsi döntés kihirdetésekor javában folytak a krajovai tárgyalások, amelyek lezárultával szeptember 7-én Bulgária visszakapott Romániától 2 dél-dobrudzsai megyét, az ún. Kvadrilátert.


További magyar területi revíziók

Az "országgyarapítás" utolsó állomása 1941 áprilisában a Délvidék megszállása volt, amikor 11475 négyzetkilométer került Magyarországhoz, az 1,030 milliós lakosság mintegy harmada volt magyar. Ekkorra Magyarország Trianonban megállapított területe közel kétszeresére nőtt, a lakosság pedig több mint négymillió fővel gyarapodott, s a Kárpát-medencében élő magyarság túlnyomó része a határok közé került.

Így a magyar revizionizmus céljai lényegében teljesültek, Csonka-Magyarország ha nem is lett akkora, mint Trianon előtt, de magába foglalta a magyar etnikum többségét.


Mindkét bécsi döntést Németország és Olaszország (tengelyhatalmak) képviselői hozták a bécsi Belvedere palotában. A békeidőben született első bécsi döntést az európai nagyhatalmak (beleértve Nagy-Britanniát és Franciaországot) ekkor még nemzetközi jogi érvényűnek ismerték el, a II. világháború folyamán azonban megváltoztatták álláspontjukat.

A bécsi döntésekért súlyos árat kellett fizetni: Magyarország elveszítette külpolitikai önállóságát, és belesodródott a vereséggel végződő második világháborúba. Az 1947. február 10-i párizsi béke visszaállította Magyarország 1938 előtti (lényegében trianoni) határait, semmisnek nyilvánította az első és a második bécsi döntést, sőt a Szigetközben még három falut át kellett engedni Csehszlovákiának.,,Virágot tűzzetek szuronyotokra, csákótok mellé dáliát, akad a kertbe kései rózsa, előre magyar katonák! Nem a háború gyilkos tüzébe, nem a halálba küldelek, szent vigalomba, boldog örömbe, a Felvidékre menjetek!"

FELVIDÉK TISZTELETE

Tegnapelőtt a kiváló székelyekkel vallottunk közösséget a székely autonómia napján, ma a gyönyörű felvidékkel kötelességünk ez!
Mert a haza, egy!
A magyarságnak mindig akkor voltak sikerei, ha összekapaszkodott, ha egésszé összeállt. Ma is erre van szükség: a kritikákat elfogadni, a hibákat kijavítani és összefogni! Amennyiben erre képesek leszünk, úgy eljön a sikerünk.
Hiszek bennünk!
Az első világháborúban győztes antanthatalmak egy alávaló és igazságtalan "trianoni békeszerződésnek" nevezett diktátummal szétdarabolták Magyarországot és az elcsatolt területeket a többmilliós magyar lakossággal a szomszéd országoknak juttatták.
Az akarat és a hit volt az egyetlen, hogy erősek legyünk kitartani s vallani azt, hogy igazságtalanság nem tarthat örökké és egyszer "visszatérnek" az elcsatolt területek, a magyar lakosság visszatér az anyaországhoz.
S az álom valósággá vált, 1938. november 2-án...
Meg nem fogalmazható, le nem írható eufórikus öröm, zokogó emberek, piros-fehér-zöldbe öltözött falvak és városok. Virágeső a magyar bakákra s milliók ajkán szólalt meg újvást és újvást a magyar hitvallás:
,,Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában:
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!
Ámen."
Így volt, így legyen!

( Zetényi-Csukás Ferenc: "Visszatért" - Trianon és revízió c. könyv - HK. Hermanos Kiadó gondozásában, két nyelven jelent meg, még 2017-ben )1938 november (1. rész) I. Bécsi döntés, Felvidék visszacsatolása.

LinkTrianon utóélete - Az első bécsi döntés 1938

LinkErdély és Magyarország a bécsi döntés

LinkBécsi döntés - Felvidék és Erdély visszatér

LinkFELVIDÉK VISSZATÉRT! 1938 november 5
Felvételeken a Magyar Honvédség bevonulása: MEDVE község, PÁRKÁNY, KIRÁLYHELMEC, KOMÁROM, ÉRSEKÚJVÁR, KŐHÍDGYARMAT, ROZSNYÓ, FÜLEK, LÉVA és KASSA városába.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: visszacsatolását, négyzetkilométer, országgyarapítás, békeszerződésnek, lengyelországgal, felülvizsgálatát, remilitarizálása, döntőbíráskodást, csehszlovákiának, csehszlovákiától, csehszlovákiához, igazságtalanság, franciaországot, külügyminiszter, megváltoztatták, tengelyhatalmak, visszafoglalása, kiigazításokkal, békeszerződések, visszacsatolást, visszaállította, magyarországnak, visszacsatolása, magyarországgal, magyarországhoz, rendelkezéseibe, megvalósítására, visszaszerzése, szudétanémetek, kihirdetésekor, szétdarabolták, antanthatalmak, világháborúban, olaszországgal, németországhoz, álláspontjukat, első bécsi, magyar hovédek, bécsi döntések, náci Németország, fasiszta Olaszország, trianoni békeszerződés, magyar érdekeket, második világháborút, visszacsatolt területek, szomszédos államoknak, magyar népesség, magyar politika, magyar külpolitika, elszakított területek, területi revízió, harmincas évektől, ELSŐ BÉCSI DÖNTÉS, Magyar Királysághoz, FELVIDÉK HAZATÉRT, Felvidék Trianonban, Német Birodalom, Belvedere-kastélyban Joachim, Galeazzo Ciano, Horthy Miklós, Mihail Manoilescu, Moldova Köztársaság, Ekkorra Magyarország Trianonban, FELVIDÉK TISZTELETE, Hiszek Magyarország, Zetényi-Csukás Ferenc, Hermanos Kiadó, FELVIDÉK VISSZATÉRT, Magyar Honvédség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fagylalt  Kelkáposzta.......  Széf  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és az emé...  Facebookon kaptam  Párbeszéd Istennel  Kellemes délutánt  Rezsicsökkentés.....  Mai harmónia kártyám  Kelkáposzta.......  Kék angyal......  Facebookon kaptam  Sohase mondd  Párbeszéd Istennel  Kávé  Istenfélelem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tetszeni az Atyának  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevetés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ADVENT első vasárnapján  Kellemes kávézást  November vége  Korhatár nélkül  Szentség  Kellemes kávézást  Kellemes délutánt kívánok  Jó éjszakát  Sejtelmes árnyék táncol a fala...  Png gyertya  Örömteli szép napot kívánok Mi...  Facebookon kaptam  Angyal......  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Vágy-álom  Várakozással teli időszak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Png virág  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Kávé  Must  Facebookon kaptam  Angyalok !  Facebookon kaptam  Good night  A mama szeretete.......  Csak vidáman, csak vidáman  El a kezekkel  Grépfruit  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és az emé...  Keresztyének  El a kezekkel  Könyvelő  Irgalmasság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Vágy-álom  Kellemes napot kívánok  November vége  Facebookon kaptam  A lélek, az ember minden porci...  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Png gyertya  Szép estét  A halált és az életet egységbe...  Kék angyal......  Facebookon kaptam  Széf  Naplemente  Sorsom  ADVENT első vasárnapján  Facebookon kaptam  Áldott, békés szép estét ! ......  Png gyertyák  Kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Grépfruit  Advent - Első gyertya  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és az emé...  Naplemente  Jöhet bármilyen lélekrendítő v...  Facebookon kaptam  Jöhet bármilyen lélekrendítő v...  Facebookon kaptam  Deres rózsa  - De Uram, 
Bejegyzés Címkék
első bécsi, magyar hovédek, bécsi döntések, náci Németország, fasiszta Olaszország, trianoni békeszerződés, magyar érdekeket, második világháborút, visszacsatolt területek, szomszédos államoknak, magyar népesség, magyar politika, magyar külpolitika, elszakított területek, területi revízió, harmincas évektől, versailles-i békerendszer, revíziós célok, hitleri Németország, versailles-i békeszerződés, többi nagyhatalom, müncheni egyezmény, prágai kormánynak, müncheni konferencia, magyar kormány, etnikai revíziót, 869299 lakos, visszaítélt területekre, magyar honvédség, utólagos kiigazításokkal, ekkor elfoglalt, második bécsi, visszacsatolt Észak-Erdélyben, román külügyminiszter, döntés kihirdetésekor, akkor Romániához, krajovai tárgyalások, lakosság pedig, határok közé, magyar revizionizmus, magyar etnikum, bécsi Belvedere, békeidőben született, európai nagyhatalmak, bécsi döntésekért, vereséggel végződő, kertbe kései, háború gyilkos, halálba küldelek, kiváló székelyekkel, székely autonómia, gyönyörű felvidékkel, magyarságnak mindig, kritikákat elfogadni, hibákat kijavítani, első világháborúban, elcsatolt területeket, többmilliós magyar, szomszéd országoknak, elcsatolt területek, magyar lakosság, álom valósággá, magyar bakákra, magyar hitvallás, isteni örök, bécsi döntés, visszacsatolását, négyzetkilométer, országgyarapítás, békeszerződésnek, lengyelországgal, felülvizsgálatát, remilitarizálása, döntőbíráskodást, csehszlovákiának, csehszlovákiától, csehszlovákiához, igazságtalanság, franciaországot, külügyminiszter, megváltoztatták, tengelyhatalmak, visszafoglalása, kiigazításokkal, békeszerződések, visszacsatolást, visszaállította, magyarországnak, visszacsatolása, magyarországgal, magyarországhoz, rendelkezéseibe, megvalósítására, visszaszerzése, szudétanémetek, kihirdetésekor, , ,
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 311 db bejegyzés
Összes: 4289 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1866
  • e Hét: 8243
  • e Hónap: 1866
  • e Év: 556193
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.