Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
November 4 - Az 1956-os forradalom leverésének gyásznapja
  2021-11-03 21:30:27, szerda
 
 













November 4 - Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének gyásznapja


Egyedül voltatok az egyenlőtlen
harcban a zsarnok ellen.
Segélykéréstek a "szabad világhoz"
visszhangzatlan maradt. -
süketítően dörögtek a fegyverek...
S maradt végül a haldoklók jaja.
(Sava Manolova-Ubgerer 1956 október hőseihez 'Glória Victis')

Lánctalp alatt nyögött a föld,
gyászruhába felöltözött.
Lövés dördült, halál kaszált,
megrémisztés célba talált.
(Juhászné Bérces Anikó)








1956 november 4-e súlyos tragédiával köszöntött ránk. Hajnali 4 órakor megkezdődött a második szovjet intervenció. Háború hadüzenet nélkül. Így lett november 4-e az 1956-os forradalom és szabadságharc véres leverésének napja, az idegen hatalom ellen küzdő nemzet gyásznapja.

Október 28-tól - amikor Nagy Imre elismerte a felkelés jogosságát és győzött a forradalom és szabadságharc - november 3-ig békés és reményteljes újrakezdésre készülődött az egész ország, a szovjeteket kiszolgáló törpe kisebbség kivételével. November 4-e vasárnapra esett, és 5-én hétfőn már dolgozni mentek volna az emberek.

De a háttérben, a nemzetközi erővonalak ismét tragikussá alakították a magyarság sorsát. A két nagyhatalom, Amerika és a Szovjetunió vezetői háttéralkut kötöttek. Az USA vezetőinek /Eisenhower elnök és Dulles külügyminiszter/ döntése, miszerint az USA nem avatkozik be a magyarországi eseményekbe, vagyis az oroszok szabad kezet kapnak, megpecsételte a magyar forradalom sorsát.

A harc kegyetlen volt, egyoldalú és rövid. Budapest így is mély sebeket kapott, a fiatal pesti srácok és a többi bátor harcos hiába próbáltak ellenállni, az orosz fölény ismét győzedelmeskedett, mint 1848-ban. A hősök kiöntött vérétől áztatott pesti kövek, a rommá lött házak halálos csendje jelezte a levert magyar forradalmat és szabadságharcot.

A Szovjet Hadsereg a novemberi harcok idején 7.250 főt vett őrizetbe s közülük 860-az hurcolt a Szovjetunióba.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a monarchia korabeli Csemegi-kódex és az annak általános részét lecserélő 1950. évi II. törvény volt érvényben - mely szerint halálbüntetés például csak emberölés után volt kiszabható - mégis 1956 decemberétől sorra születtek a halálos ítéletek. A rendszer a jogszerűség látszatát megőrzendő törvényerejű rendeletekkel alapozta meg az ,,ellenforradalmi elemek" likvidálását. A megtorlás olyan mérvű és embertelen volt, amelyre a magyar történelemben addig nem volt példa. A harcban elesettek mellet a kivégzettek, a bebörtönözöttek, az elhurcoltak száma és a menekülő áradat ijesztő és döbbenetes volt. Ilyen volt az emberarcú szocializmus.

A különböző bíróságok 1956 november 4. és 1963 szilvesztere között 22621 személyt marasztaltak el. Az első halálos ítélet már december 15-én megszületett. Az utolsót pedig 1961. július 15-én hirdette ki a Legfelsőbb Bíróság. A három ekkor elítélten augusztus 26-án hajtották végre az ítéletet.

A Bíróságok összesen 367 embert ítéltek halálra, közel kétharmadukat, 269 főt egyértelműen '56-os szerepvállalásuk miatt. Ez több mint kétszerese az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcot követő megtorlás halálos áldozatainak. Sőt az 1945-1950 között működő népbíróságok által végzett fővesztések számát is meghaladja.

Az elmúlt több mint 60 év alatt napvilágra került adatok, a túlélők, a szemtanúk beszámolói az egyik oldalon, az igazi bűnösök és árulók elhallgatása, sőt felmentése a másik oldalon. Ez mind 56 szomorú hagyatéka.







1956. november 4. - A gyilkosok napja


Pontosan 65 esztendővel ezelőtt ugyanezen a napon a világ legnagyobb armadája Kádár és Münnich árulása nyomán, valamint az Egyesült Államok és csatlósaik jóváhagyásával, iszonyatos katonai túlerővel támadta meg hazánkat, hogy eltiporja a magyar nemzet jogos, igazságos és hősies szabadságharcát.

A szovjet vöröshadsereg totális háborút indított hazánk ellen, miután a magyar katonai vezérkart csapdába csalta és elfogta.

A magyar szabadságharcosoknak esélyük sem volt az ekkora túlerő elleni harcra, ennek ellenére hosszú napokon át vállalták a véres küzdelmet hazánk, nemzetünk és szabadságunk védelmében.

A november 4-i támadást súlyos és véres megtorlás követte. Magyarok százait küldte bitóra Kádár, Münnich, Biszku, Apró megtorló gépezete. Félelem és elkeseredés lett úrrá a nemzeten. Zázezrek menekültek külföldre, családok szakadtak szét, és estek áldozatául a tomboló terrornak.

Emlékezzünk ma a HŐSÖKRE, gyújtsunk értük egy szál gyertyát és ne feledjük el soha azt az áldozatot, melyet értünk és szabadságunk reményéért hoztak.

De ne feledkezzünk el a gyilkosokról sem, kiknek utódai ma is itt élnek köztünk, akik az elmúlt évtizedekben a jóllakott kommunista vezetők hátán felkapaszkodva az ország vezetői és elárulói lettek. Bár 2010-ben menniük kellett, de most újra a hatalmat akarják '56 árulóinak követői vagy éppen leszármazottjai. Ott vannak az ellenzéknek nevezett moslék-koalíció soraiban, nyilasokkal összebútorozva. Ellopták a NEMZET vagyonát és továbbra is ígéretekkel halmozzák el a magyarságot, mert még mindig elvárják a néptől, hogy higgyen az nekik.

1956 története még nem ért véget. A háború folytatódik. A belső ellenség lopakodva és aljas módon dolgozik. Míg közöttünk vannak, nem lesz békesség az országban. Ezt tudnia kell minden MAGYARNAK.

Isten áldja NEMZETÜNKET és büntesse a hazaárulókat!

Sz. Á.
Nemzeti InternetFigyelő







1956. november 4. - A gyilkosok napja

Link



Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének gyásznapja

Link



Az 1956-os forradalom és szabadságharc

Link



Az 1956-os forradalom ritkán látott képeken

Link



Csurka István, a színművészeti nemzetőr parancsnoka így idézte fel a szovjet betörést (Videó!)

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: szerepvállalásuk, bebörtönözöttek, ellenforradalmi, leszármazottjai, szabadságharcát, szabadságharcot, internetfigyelő, visszhangzatlan, külügyminiszter, magyarországon, jóváhagyásával, összebútorozva, segélykéréstek, felkapaszkodva, színművészeti, szabadságharc, kétharmadukat, történelemben, megpecsételte, halálbüntetés, magyarországi, rendeletekkel, vöröshadsereg, szovjetunióba, megkezdődött, szabadságunk, népbíróságok, áldozatainak, marasztaltak, megrémisztés, likvidálását, törvényerejű, decemberétől, szocializmus, újrakezdésre, megszületett, haldoklók jaja, második szovjet, 1956-os forradalom, idegen hatalom, felkelés jogosságát, egész ország, szovjeteket kiszolgáló, nemzetközi erővonalak, magyarság sorsát, magyarországi eseményekbe, oroszok szabad, magyar forradalom, harc kegyetlen, fiatal pesti, többi bátor, orosz fölény, Sava Manolova-Ubgerer, Glória Victis, Juhászné Bérces Anikó, Nagy Imre, Szovjet Hadsereg, Egyesült Államok, Nemzeti InternetFigyelő, Csurka István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png virág  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Soha ne kedvezz...  Png virág  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  Hiányzik  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Png fotel  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Reggel van  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hiányzik  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png ház  Szabolcska Mihály – Ákác...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Sokan azt tartják  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hiányzik  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogy lehet megtartani  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
haldoklók jaja, második szovjet, 1956-os forradalom, idegen hatalom, felkelés jogosságát, egész ország, szovjeteket kiszolgáló, nemzetközi erővonalak, magyarság sorsát, magyarországi eseményekbe, oroszok szabad, magyar forradalom, harc kegyetlen, fiatal pesti, többi bátor, orosz fölény, hősök kiöntött, rommá lött, levert magyar, novemberi harcok, monarchia korabeli, annak általános, halálos ítéletek, jogszerűség látszatát, megtorlás olyan, magyar történelemben, harcban elesettek, elhurcoltak száma, menekülő áradat, emberarcú szocializmus, különböző bíróságok, első halálos, utolsót pedig, három ekkor, 1848-1849-es forradalom, 1945-1950 között, elmúlt több, szemtanúk beszámolói, egyik oldalon, igazi bűnösök, másik oldalon, gyilkosok napja, világ legnagyobb, magyar nemzet, szovjet vöröshadsereg, magyar katonai, ekkora túlerő, véres küzdelmet, tomboló terrornak, szál gyertyát, elmúlt évtizedekben, jóllakott kommunista, ország vezetői, hatalmat akarják, ellenzéknek nevezett, háború folytatódik, belső ellenség, színművészeti nemzetőr, szovjet betörést, szerepvállalásuk, bebörtönözöttek, ellenforradalmi, leszármazottjai, szabadságharcát, szabadságharcot, internetfigyelő, visszhangzatlan, külügyminiszter, magyarországon, jóváhagyásával, összebútorozva, segélykéréstek, felkapaszkodva, színművészeti, szabadságharc, kétharmadukat, történelemben, megpecsételte, halálbüntetés, magyarországi, rendeletekkel, vöröshadsereg, szovjetunióba, megkezdődött, szabadságunk, népbíróságok, áldozatainak, marasztaltak, megrémisztés, likvidálását, törvényerejű, decemberétől, szocializmus, újrakezdésre, megszületett, szilvesztere, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2132
  • e Hét: 10587
  • e Hónap: 50408
  • e Év: 228283
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.